Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

STUDIU. Piața muncii, în plină schimbare. Milioane de locuri de muncă vor dispărea

Publicat

pe

În doar doi ani, milioane de locuri de muncă vor dispărea din 20 de industrii, în timp ce alte milioane vor apărea în zone economice aflate încă la început, se arată în raportul „Toward a Reskilling Revolution” (Spre o revoluție a recalificării), realizat de World Economic Forum (WEF) și publicat anul trecut.

Autorii analizei estimează că aproximativ două treimi din copiii care au început școala în 2016 vor ocupa locuri de muncă şi vor avea calificări care deo­camdată nu există.

Capitalul uman rămâne principalul atuu al oricărei economii. De fapt, într-o epocă a tehnologiei omniprezente, totul ține de abilitățile umane, de creativitate, care stau la baza competitivității oricărei organizații. Pe măsură ce a patra revoluție industrială are impact asupra calificărilor, sarcinilor și locurilor de muncă, există o preocupare tot mai mare în mediul economic de adaptare la modificările de pe piața muncii, iar deficitele de talent vor afecta serios nu doar dinamismul afacerilor, ci și coeziunea societății, evidențiază specialiștii WEF în cel mai recent raport cu privire la recalificări și adaptare la noile cerințe.

Piața muncii influențată de sistemelor inteligente

Potrivit raportului WEF, până în 2022 vor fi eliminate, cel mai probabil, 75 milioane de locuri de muncă din 20 de economii majore, în timp ce alte 133 de milioane vor apărea în industrii care acum sunt încă la început. Autorii documentului estimează că aproape două treimi din copiii care au început școala în urmă cu patru ani vor avea locuri de muncă şi calificări care nu există în prezent. Și aceasta, din două motive. O dată, mare parte din piața muncii este influențată de sistemele inteligente și automatizare, iar transformările pe care le produc sunt observabile deja. Și a doua oară, integrarea tehnologică va schimba modelele de afaceri ale tuturor industriilor, dând naștere la o serie de joburi emergente Atât companiile, cât și oamenii trebuie să aibă în vedere strategii relevante de (re)calificare și perfecționare pentru a se proteja de un posibil deficit de talente, respectiv pierderea locului de muncă.

Experții WEF au pus la dispoziție o platformă de implementare a colaborării viitoare între marile industrii, sectorul public, sindicate și educatori, care cuprinde o metodologie bazată pe date de identificare: de la tipuri de locuri de mun­că cu cerere în scădere la tipuri de locuri de muncă cu cerere crescândă, fiind descoperită o serie de joburi, asemănări de profil și de com­petență. În acest fel se subliniază că o abordare bazată pe date poate constitui un nou instrument valoros pentru angajați, companii și guverne deopotrivă în a acorda prioritate deciziilor și investițiilor în recalificare și/sau perfecționare. În cazul companiilor, o planificare strategică a forței de muncă ajută la depistarea „familiilor” de joburi cu o cerere mai mică în viitor.

Angajații doresc să se perfecționeze

Raportul WEF arată că angajații își exprimă tot mai mult dorința de a se perfecționa. Un sondaj realizat de Boston Consulting Group, cu scopul de a vedea ce prețuiesc mai mult oamenii și în cadrul căruia au fost chestionați peste 360.000 de angajați și solicitanți de locuri de muncă din întreaga lume, arată că aceștia apreciază oportunitățile de învățare și formare și că urmăresc opțiunile de dezvoltare a carierei într-o măsură mult mai mare decât securitatea locului de muncă.

Cert este că toate aceste transformări profunde – de la schimbarea tipului și naturii locurilor de muncă la schimbarea rapidă a tipului de abilități necesare – creează un imperativ pentru îmbunătățirea forței de muncă și oferirea de oportunități de recalificare celor ale căror joburi vor fi perturbate de automatizare și alte tehnologii. Sunt organizații care acordă deja angajaților oportunități de perfecționare și recalificare, deoarece înțeleg că viteza schimbării și cerințele de calificare necesită o astfel de investiție. În plus, aceste companii sunt conștiente de faptul că angajații prețuiesc să lucreze într-o organizație care le oferă posibilitatea de a-și îmbunătăți competența și perspectivele de ocupare a unui loc de muncă.

Cu toate acestea, la nivel global, un procent mare de companii din majoritatea industriilor încă nu au făcut investiții semnificative în programe de recalificare și perfecționare. De fapt, una dintre provocările majore ale creșterii și recalificării din perspectiva companiei este aceea că, în prezent, există puține informații fiabile despre felul cum afectează randamentul investițiilor aceste eforturi de a face față transformărilor provocate de tehnologie. Lipsa de claritate pentru companie în ceea ce privește unde și cât să investească determină o provocare similară și pentru angajați, care nu știu cât să investească la rândul lor în recalificare. Lipsa clarității se manifestă și la nivelul entităților, programelor guvernamentale specifice, asociațiilor sau sindicatelor.

Meserii noi

În zilele noastre, aproape că există o aplicație pentru orice, astfel că tehnologia „smart” a pătruns în fiecare segment al vieții noastre, realitate care a dus la creșterea cerinței de specialiști IT, web designers și dezvoltatori de software și de aplicații, din toate timpurile, pe piața muncii. Tot tehnologia a schimbat publicitatea, făcând-o mai intuitivă și, prin urmare, accesibilă în urmărirea comportamentelor online.

Așa au apărut joburile pentru manageri de marketing online, tot mai multe la număr. Posibilitatea conectării 24 de ore din 24 prin intermediul tehnologiei a determinat nevoia de specialiști în calculatoare și asistenți de mentenanță. La nivel de organizații, tehnologia permite corelarea și interpretarea unor cantități imense de date cu impact asupra afacerilor, ceea ce a dus la nevoia, în creștere, de administratori de baze de date. Tehnologia este prezentă și în zona de sănătate, astfel că datele medicale necesită tehnicieni care să le administreze.

Internațional

Honor Magic 7 și Honor Magic 7 Pro lansate cu cip cu Snapdragon 8 Elite

Publicat

pe

Compania chineză Honor a lansat zilele trecute seria Honor 7, compusă din Honor Magic 7 și Honor Magic 7 Pro. Noile telefoane emblematice au fost lansate în China și au la bord cel mai nou procesor Qualcomm, Snapdragon 8 Elite. Seria Honor Magic 7 rulează sistemul de operare MagicOS 9 bazat pe Android 15 din cutie. Ambele modele au sticlă de protecție Honor Rhino Glass și certificare pentru praf și apă IP69+IP68.

Honor Magic 7 are un afișaj OLED LTPO plat cu diagonala 6,78 inch (17,22 cm) cu o rată de refresh de 120 Hz și luminozitate maximă de până la 5.000 de niți, ceva ne mai întâlnit pe cele mai recente telefoane mobile. Potrivit Honor, nu lipsește nici Dolby Vision. Fratele său mai mare, Honor Magic 7 Pro are un afișaj OLED micro-quad-curbat cu cu diagonala de 6,8 inch (17,27 cm) cu specificații similare, potrivit MySmartPrice. Honor Magic 7 Pro are diagonala ecranului la fel ca Samsung Galaxy S24 Ultra.

Modelul Pro primește o insulă dinamică, în genul telefoanelor mai noi Apple iPhone. Acolo este plasată o a doua cameră frontală de adâncime 3D pentru deblocarea feței, spre deosebire de telefonul mai mic, care dispune de doar o cameră frontală.

Ambele telefoane din seria Honor 7 au procesorul emblematic Qualcomm Snapdragon 8 Elite asociat cu cu până la 16GB de memorie RAM și 1 TB de stocare internă.

Honor Magic 7 și Magic 7 Pro au camere principale identice de 50MP, o cameră ultrawide de 50MP și o cameră selfie de 50MP. Magic 7 Pro are o cameră cu teleobiectiv tip periscop de 200 MP cu zoom optic de 2,5x și zoom digital de 100x. În schimb, modelul mai mic, Magic 7 are o cameră cu teleobiectiv de 50 MP cu zoom optic de 3x și zoom digital de 50x.

Sunt diferențe și la baterie între cele două telefoane din seria Honor magic 7. Modelul mai mic are o baterie de 5.650 mAh, cu încărcare SuperCharge cu fir de 100W și fără fir de 80W. Honor Magic 7 Pro are o baterie de 5.850 mAh și aceleași viteze de încărcare.

Honor Magic 7 are dimensiunile și greutatea de 162,1 x 75,8 x 7,95 mm și 199 grame, în timp ce Honor Magic 7 Pro are 162,7 x 77,71 x 8,8 mm și o greutate de 223 grame. Ambele telefoane au scaner de amprentă în afișaj, deblocare facial și difuzoare stereo. Cele două telefoane sunt certificate IP68+IP69 pentru rezistență la praf și apă.

Honor Magic 7 este disponibil în culorile Asaka Gold, Snow White, Moon Shadow Grey, Sky Blue, Velvet Black, în timp ce Honor Magic 7 Pro în Moon Shadow Grey, Snow White, Sky blue, Velvet black.

Honor Magic 7, modelul cu 12GB RAM + 256GB stocare costă în China 4.499 CNY, aproximativ 580 de euro sau 630 de dolari. Modele cu memorie RAM și stocare mai multă, de exemplu 16GB RAM + 1TB stocare, ajung până la 710 euro sau 770 de dolari.

HONOR Magic 7 Pro, modelul cu 12GB de memorie RAM + 256GB stocare costă 5.699 CNY, adică aproximativ 740 de euro sau 800 de dolari. Modelele cu memorie RAM și stocare mai multă, de exemplu 16GB de RAM + 1TB stocare costă 6.699 yuani chinezești, aproximativ 870 de euro sau 940 de dolari.

Honor nu a dezvăluit încă data lansării smartphone-urilor pentru piețele globale, dar ne așteptăm ca cele două modele să fie lansate cel puțin în India, similar cu seria precedentă.

Foto: honor.com

Citeste mai mult

Internațional

Vivo a lansat seria X200, cip puternic, cameră de 200MP și baterii mari

Publicat

pe

În cadrul unui eveniment care a avut loc în China, compania Vivo și-a prezentat noile telefoane Vivo X200, Vivo X200 Pro și Vivo X200 Pro mini. Toate cele trei smartphone-uri au procesoare Mediatek Dymensity 9400, iar memoria RAM poate ajunge la 16GB de RAM și stocarea până la 1TB. Nu știm momentan dacă aceste modele din seria Vivo X200 vor fi disponibile și în Europa.

Vivo X200 are un ecran de 6,67 inch (16,94 cm), în timp ce varianta X200 Pro are un ecran de 6,78 inch (17,22 cm). Ambele au ecrane OLED cu o rată de reîmprospătare de până la 120Hz și până la 4.500 niți luminozitate maximă, potrivit GSMArena. Vivo X200 Pro mini are un ecran cu diagonala de 6,3 inch (16 cm) de tip OLED LTPO cu rata de 120Hz.

Toate cele trei modele au procesorul emblematic MediaTek Dimensity 9400. Există diferențe în materie de RAM și stocare între cele trei modele în funcție de modul cum sunt cuplate memoria RAM și stocarea. Dar, toate 12/16GB de RAM și 256/512GB și până la 1TB stocare. Toate cele trei modele au sistemul de operare Origin OS 5. Cele trei telefoane vor fi concurenți redutabili pentru Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra.

Vivo X200 și Vivo X200 Pro mini au trei camere de 50MP, una principală, una cu unghi ultra-larg și una cu teleobiectiv. În plus, varianta Pro are o cameră cu teleobiectiv de 200MP. Toate cele trei smartphone-uri au o cameră selfie de 32MP.

Vivo a reușit să împacheteze baterii uriașe în ambele telefoane X200 Pro datorită tehnologiei de baterie Silico Anode de a treia generație. X200 are o baterie de 5.800 mAh, modelul Pro are o baterie de 6.000 mAh, în timp ce X200 Pro mini are o unitate de 5.700 mAh. Toate cele trei modelele oferă încărcare cu fir de 90W și încărcare wireless de 50W.

În materie de senzori și conectivitate Vivo X200, Vivo X200 Pro și Vivo X200 Pro mini au tot ce oferă telefoanele emblematice. De asemenea, cele trei telefoane sunt certificare IP68+IP69, pentru rezistență la praf și apă.

Vivo X200 și Vivo X200 Pro sunt livrate în culorile Sapphire Blue, Titanium Grey, Moonlight White și Carbon Black, potrivit 91Mobiles. Prețurile sunt în funcție de RAM și stocare și pornesc de la 5.299 CNY sau 748 USD / 685 euro. Variantele cu mai mult RAM și stocare vor fi mai scumpe.

Vivo X200 Pro mini este disponibil în culorile Titanium Blue, Micro Powder (un fel de roz), Straight Forward (alb) și Simple Black. Telefonul pornește, pentru varianta de bază, de la 4.699 CNY (yuan chinezesc), adică aproximativ 663 de dolari / 610 euro. Toate cele trei telefoane sunt disponibile la vânzare din ziua lansării, 14 octombrie. Cum a scris mai sus, greu de crezut că vor fi disponibile în Europa.

Foto: Vivo

Citeste mai mult

Internațional

România îndeplinește condițiile pentru programul Visa Waiver. Când vom putea călători peste Ocean

Publicat

pe

Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru a anunţat marţi că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Astfel, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

„Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a spus Muraru, într-o înregistrare video.

Acesta a mai adăugat: „Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, anunţă Muraru într-o înregistrare video postată mpe site-ul ambasadei.

Ambasadorul României în SUA a mai precizat că este necesară o confirmare din partea autorităţilor de la Washington în perioada următoare.

https://www.facebook.com/watch/?v=1230806568162765&t=15

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite