Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

STUDIU. Piața muncii, în plină schimbare. Milioane de locuri de muncă vor dispărea

Publicat

pe

În doar doi ani, milioane de locuri de muncă vor dispărea din 20 de industrii, în timp ce alte milioane vor apărea în zone economice aflate încă la început, se arată în raportul „Toward a Reskilling Revolution” (Spre o revoluție a recalificării), realizat de World Economic Forum (WEF) și publicat anul trecut.

Autorii analizei estimează că aproximativ două treimi din copiii care au început școala în 2016 vor ocupa locuri de muncă şi vor avea calificări care deo­camdată nu există.

Capitalul uman rămâne principalul atuu al oricărei economii. De fapt, într-o epocă a tehnologiei omniprezente, totul ține de abilitățile umane, de creativitate, care stau la baza competitivității oricărei organizații. Pe măsură ce a patra revoluție industrială are impact asupra calificărilor, sarcinilor și locurilor de muncă, există o preocupare tot mai mare în mediul economic de adaptare la modificările de pe piața muncii, iar deficitele de talent vor afecta serios nu doar dinamismul afacerilor, ci și coeziunea societății, evidențiază specialiștii WEF în cel mai recent raport cu privire la recalificări și adaptare la noile cerințe.

Piața muncii influențată de sistemelor inteligente

Potrivit raportului WEF, până în 2022 vor fi eliminate, cel mai probabil, 75 milioane de locuri de muncă din 20 de economii majore, în timp ce alte 133 de milioane vor apărea în industrii care acum sunt încă la început. Autorii documentului estimează că aproape două treimi din copiii care au început școala în urmă cu patru ani vor avea locuri de muncă şi calificări care nu există în prezent. Și aceasta, din două motive. O dată, mare parte din piața muncii este influențată de sistemele inteligente și automatizare, iar transformările pe care le produc sunt observabile deja. Și a doua oară, integrarea tehnologică va schimba modelele de afaceri ale tuturor industriilor, dând naștere la o serie de joburi emergente Atât companiile, cât și oamenii trebuie să aibă în vedere strategii relevante de (re)calificare și perfecționare pentru a se proteja de un posibil deficit de talente, respectiv pierderea locului de muncă.

Experții WEF au pus la dispoziție o platformă de implementare a colaborării viitoare între marile industrii, sectorul public, sindicate și educatori, care cuprinde o metodologie bazată pe date de identificare: de la tipuri de locuri de mun­că cu cerere în scădere la tipuri de locuri de muncă cu cerere crescândă, fiind descoperită o serie de joburi, asemănări de profil și de com­petență. În acest fel se subliniază că o abordare bazată pe date poate constitui un nou instrument valoros pentru angajați, companii și guverne deopotrivă în a acorda prioritate deciziilor și investițiilor în recalificare și/sau perfecționare. În cazul companiilor, o planificare strategică a forței de muncă ajută la depistarea „familiilor” de joburi cu o cerere mai mică în viitor.

Angajații doresc să se perfecționeze

Raportul WEF arată că angajații își exprimă tot mai mult dorința de a se perfecționa. Un sondaj realizat de Boston Consulting Group, cu scopul de a vedea ce prețuiesc mai mult oamenii și în cadrul căruia au fost chestionați peste 360.000 de angajați și solicitanți de locuri de muncă din întreaga lume, arată că aceștia apreciază oportunitățile de învățare și formare și că urmăresc opțiunile de dezvoltare a carierei într-o măsură mult mai mare decât securitatea locului de muncă.

Cert este că toate aceste transformări profunde – de la schimbarea tipului și naturii locurilor de muncă la schimbarea rapidă a tipului de abilități necesare – creează un imperativ pentru îmbunătățirea forței de muncă și oferirea de oportunități de recalificare celor ale căror joburi vor fi perturbate de automatizare și alte tehnologii. Sunt organizații care acordă deja angajaților oportunități de perfecționare și recalificare, deoarece înțeleg că viteza schimbării și cerințele de calificare necesită o astfel de investiție. În plus, aceste companii sunt conștiente de faptul că angajații prețuiesc să lucreze într-o organizație care le oferă posibilitatea de a-și îmbunătăți competența și perspectivele de ocupare a unui loc de muncă.

Cu toate acestea, la nivel global, un procent mare de companii din majoritatea industriilor încă nu au făcut investiții semnificative în programe de recalificare și perfecționare. De fapt, una dintre provocările majore ale creșterii și recalificării din perspectiva companiei este aceea că, în prezent, există puține informații fiabile despre felul cum afectează randamentul investițiilor aceste eforturi de a face față transformărilor provocate de tehnologie. Lipsa de claritate pentru companie în ceea ce privește unde și cât să investească determină o provocare similară și pentru angajați, care nu știu cât să investească la rândul lor în recalificare. Lipsa clarității se manifestă și la nivelul entităților, programelor guvernamentale specifice, asociațiilor sau sindicatelor.

Meserii noi

În zilele noastre, aproape că există o aplicație pentru orice, astfel că tehnologia „smart” a pătruns în fiecare segment al vieții noastre, realitate care a dus la creșterea cerinței de specialiști IT, web designers și dezvoltatori de software și de aplicații, din toate timpurile, pe piața muncii. Tot tehnologia a schimbat publicitatea, făcând-o mai intuitivă și, prin urmare, accesibilă în urmărirea comportamentelor online.

Așa au apărut joburile pentru manageri de marketing online, tot mai multe la număr. Posibilitatea conectării 24 de ore din 24 prin intermediul tehnologiei a determinat nevoia de specialiști în calculatoare și asistenți de mentenanță. La nivel de organizații, tehnologia permite corelarea și interpretarea unor cantități imense de date cu impact asupra afacerilor, ceea ce a dus la nevoia, în creștere, de administratori de baze de date. Tehnologia este prezentă și în zona de sănătate, astfel că datele medicale necesită tehnicieni care să le administreze.

Internațional

Samsung T5 EVO Portable lansat, un SSD cu o capacitate de 8 TB

Publicat

pe

Compania Samsung a lansat zilele trecute un SSD portabil, cu design compact și robust, cu o capacitate de până la 8 TB. Samsung T5 EVO Portable, potrivit caracteristicilor, ar trebui să fie mai robust decât multe dintre celelalte modele ale companiei. Samsung T5 Evo este disponibil în trei capacități de stocare de până la 8 TB, toate la prețuri relativ atractive.

Samsung T5 EVO Portable este un SSD, ce servește ca o alternativă mai ieftină și mai robustă la modelele precedente de SSD-uri Samsung. Potrivit Notebookcheck, T5 Evo măsoară 95 x 40 x 17 mm și cântărește 102 grame, în principal datorită carcasei metalice. Potrivit Samsung, SSD-ul are corp metalic și o suprafață cauciucată care îi permite să aibă un grad de robustețe. Samsung spune că ar trebui să funcționeze și după ce cade de la doi metri. Există, de asemenea, un inel dreptunghiular de culoare gri titan plasat deasupra, care este perfect pentru persoanele care doresc să-l cupleze la curea, la rucsac sau la bagaj.

În plus, Samsung susține că tehnologia sa Dynamic Thermal Guard va împiedica simultan supraîncălzirea SSD-ului și accelerarea termică chiar și în condiții de încărcare continuă. De asemenea, Samsung a păstrat designul SSD-ului destul de simplu, cu un LED mic poziționat lângă portul USB Type-C și o marcă relativ discretă imprimată pe ambele părți.

Samsung T5 EVO Portable este compatibil cu sistemele Windows, începând cu din Windows 7, macOS, smartphone-uri/tablete, console de jocuri și dispozitivele Android 5.1 sau mai noi. Noul SSD (Solid-State Drive) include, de asemenea, software-ul Samsung Magician, care oferă un set cuprinzător de funcții de gestionare a unității, inclusiv verificarea stării unității în timp real, caracteristica de verificare a autentificării autentice, benchmark de performanță și actualizări de firmware.

Potrivit companiei Samsung, SSD-ul portabil T5 Evo acceptă USB 3.2 Gen1 cu până la 5 Gbps. În acest fel permite rate de transfer de până la 460 MB pe secundă la citire și scriere. Dacă se dorește, datele pot fi stocate și criptate hardware folosind AES cu 256 de biți. Clienții care au nevoie de rate de transfer mai mari pot folosi Samsung Portable SSD T9 Shield, lansat cu doar câteva săptămâni în urmă.

În timp ce portul USB al SSD-ului poate fi modern, vitezele sale de citire și scriere de 460 MB/s sunt mult mai lente decât SSD-urile M.2 PCIe convenționale. Ca rezultat, cea mai mare capacitate T5 EVO ar putea dura aproximativ cinci ore pentru a transfera până la 8 TB de date. T5 EVO este deja disponibil și costă, începând de la 189,99 USD pentru un model de 2 TB. Alternativ, Samsung vinde și modele de 4 TB și 8 TB pentru 349,99 USD, respectiv 649,99 USD.

Foto: Samsung Global Newsroom

Citeste mai mult

Internațional

WhatsApp ia în considerare să introducă publicitate în aplicație în viitor

Publicat

pe

Aplicația de mesagerie WhatsApp este cea mai folosită din lume, indiferent că utilizatorii au telefoane Samsung, Apple, Xiaomi, Motorola, Sony, Oppo sau alte modele. Un lucru foarte apreciat la WhatsApp este lipsa reclamelor în aplicație. Se pare că acest lucru se va schimba în viitorul nu foarte îndepărtat.

Implementarea reclamelor pe platforma sa este ceva la care WhatsApp se gândește de mai mult timp și, tot mai mult în ultima vreme. Potrivt SamLover, încă din 2018, a fost luat în considerare conceptul de includere a reclamelor de către aplicația de mesagerie. Totuși, implementarea a fost amânată din cauza îngrijorărilor legate de confidențialitatea utilizatorilor și a posibilelor răspunsuri la reclamele în aplicație.

Se pare că WhatsApp vrea să includă în cele din urmă reclame pe platforma sa, iar aceste reclame pot apărea în alte zone ale programului, în ciuda acestor întârzieri. Potrivit sursei citate mai sus, CEO-ul WhatsApp, Will Cathcart, a declarat într-un interviu pentru o publicație din Brazilia că, deși compania nu intenționează să introducă reclame în chat-ul dvs. principal, le poate afișa în altă parte, cum ar fi canalele WhatsApp recent introduse.

Deși WhatsApp a luat în considerare adăugarea de publicitate cu câțiva ani înainte, compania nu a implementat niciodată această caracteristică. Cathcart a menționat-o ca o posibilitate, dar nimic nu s-a materializat până acum. Recent un reprezentant Meta (Facebook), compania care deține WhatsApp, a declarat că nu testează în prezent reclame de stare în nicio țară. Cu toate acestea, pe de altă parte, nu au fost făcute comentarii pentru evoluțiile viitoare.

De asemenea, este important de menționat că Meta nu a dezvăluit încă niciun plan sau dată precisă pentru introducerea reclamelor WhatsApp. În prezent, Meta încă mai câștigă bani din reclamele pe Facebook și din afacerile WhatsApp.

WhatsApp a perceput inițial utilizatorilor o taxă anuală de abonament de 1 dolar. Abia din 2016 WhatsApp a încetat să mai perceapă taxa, aplicația fiind gratuită. WhatsApp, deținută de Mark Zuckerberg, este evaluată în prezent (2023) la aproximativ 98,57 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, este inevitabil ca publicitatea să apară în viitor pe WhatsApp, chiar dacă, din fericire, ar trebui să apară doar în zonele de suport ale aplicației. Cu peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume, dintre care peste 500 de milioane doar în India, Meta a dezmințit o poveste similară în septembrie care sugera că afacerea plănuia să insereze reclame. Dar informațiile că Meta are în vedere reclame pe WhatsApp sunt tot mai multe, în timp ce rețeaua socială „căută o creștere a veniturilor”.

Foto: Google.com

Citeste mai mult

Internațional

Apple a lansat noi laptopuri MacBook Pro și un iMac cu procesoare M3

Publicat

pe

Zilele trecute Apple a organizat un eveniment „Scary Fast” la care a anunțat noi procesoare, laptopuri și monitoare. Noile cipuri Apple M3 se concentrează pe performanța GPU-ului și eficiența energetică, făcându-le atractive pentru creatorii și jucătorii profesioniști. Aceste noi cipuri sunt și la bordul laptopurilor MacBook Pro și a monitorului Apple iMac de 24 inch, lansate cu această ocazie.

MacBook Pro cu M3 oferă un șasiu modern, luminozitate îmbunătățită a afișajului și o opțiune complet nouă de culoare Space Black. Noile procesoare Apple M3 introduc Dynamic Caching, urmărirea razelor accelerată de hardware și umbrirea mesh pentru o performanță grafică mai bună, în timp ce CPU și Neural Engine primesc, de asemenea, upgrade-uri semnificative, potrivit XDA-Developers.

Apple a dezvăluite oficial procesoarele M3, M3 Pro și M3 Max, dar lipsește M3 Ultra. Toate noile se concentrează în mare măsură pe performanța GPU-ului și eficiența energetică. Clienții pot pune mâna pe ele prin intermediul noilor laptopuri Apple MacBook Pro și a monitorului Apple iMac, care au fost anunțate la evenimentul „Scary fast”.

Apple MacBook Pro a fost lansat doar două opțiuni de dimensiune: cu diagonala de 14 inch (35,56 centimetri) și 16 inch (40,64 cm). Modelul MacBook Pro de 13 inch cu Touch Bar a fost în sfârșit retras, împreună cu designul său învechit. Așadar, cei care optează pentru cipul de bază M3 vor putea acum să utilizeze șasiul modern, care include o varietate mai largă de porturi, afișaj superior, cameră web mai clară, încărcare MagSafe 3 și alte upgrade-uri interne – în comparație cu varianta clasică.

Cu toate acestea, a doua actualizare din 2023 a laptopului MacBook Pro nu se învârte strict în jurul cipului M3. Noutățile includ, de asemenea, o creștere a luminozității ecranului cu 20%, o creștere de la 500 la 600 de niți. Pe de altă parte, utilizatorii primesc aproape același set de specificații tehnice cum au modele precedente. Interesant, totuși, există o opțiune exclusivă de culoare pentru cei care optează pentru un MacBook Pro cu cip M3 Pro sau M3 Max: Space Black.

Cei interesați de MacBook Pro pot precomanda noile laptopuri pe site-ul Apple, livrarea urmând să înceapă din 7 noiembrie. Modelul de bază Apple MacBoock Pro cu cip M3 costă 1.599 de dolari, în timp ce variantele cu procesoare M3 Pro și M3 Max încep de la 1.999 USD, respectiv 2.999 USD.

Trecând la computerul all-in-one al companiei, Apple iMac cu diagonala de 24 inch (60,96 centimetri) și acesta are un procesor Apple M3. Odată cu upgrade-ul cipului, utilizatorii pot utiliza conectivitate mai rapidă, datorită suportului Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. În afară de asta, noul monitor Apple iMac este aproape identic cu predecesorul, oferind șapte opțiuni de culoare și două configurații de porturi diferite. Acest monitor va concura pe piață cu Samsung Smart Monitor M8, lansat în acest an, chiar dacă monitorul Samsung are o diagonală mai mare.

În timp ce zvonurile au indicat un USB-C Magic, Apple a mers în continuare portul Lightning deocamdată. Deci, cei care folosesc Magic Keyboard, Magic Mouse sau Magic Trackpad vor trebui să se bazeze în continuare pe conectorul proprietar al companiei pentru a le încărca. Noul monitor poate fi precomandat pe site-ul Apple la un preț începând de la 1.299 USD, cu disponibilitate generală programată pentru 7 noiembrie.

foto: via xda-developers.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite