Ne găsiți și pe:

Internațional

STUDIU. Piața muncii, în plină schimbare. Milioane de locuri de muncă vor dispărea

Publicat

pe

În doar doi ani, milioane de locuri de muncă vor dispărea din 20 de industrii, în timp ce alte milioane vor apărea în zone economice aflate încă la început, se arată în raportul „Toward a Reskilling Revolution” (Spre o revoluție a recalificării), realizat de World Economic Forum (WEF) și publicat anul trecut.

Autorii analizei estimează că aproximativ două treimi din copiii care au început școala în 2016 vor ocupa locuri de muncă şi vor avea calificări care deo­camdată nu există.

Capitalul uman rămâne principalul atuu al oricărei economii. De fapt, într-o epocă a tehnologiei omniprezente, totul ține de abilitățile umane, de creativitate, care stau la baza competitivității oricărei organizații. Pe măsură ce a patra revoluție industrială are impact asupra calificărilor, sarcinilor și locurilor de muncă, există o preocupare tot mai mare în mediul economic de adaptare la modificările de pe piața muncii, iar deficitele de talent vor afecta serios nu doar dinamismul afacerilor, ci și coeziunea societății, evidențiază specialiștii WEF în cel mai recent raport cu privire la recalificări și adaptare la noile cerințe.

Piața muncii influențată de sistemelor inteligente

Potrivit raportului WEF, până în 2022 vor fi eliminate, cel mai probabil, 75 milioane de locuri de muncă din 20 de economii majore, în timp ce alte 133 de milioane vor apărea în industrii care acum sunt încă la început. Autorii documentului estimează că aproape două treimi din copiii care au început școala în urmă cu patru ani vor avea locuri de muncă şi calificări care nu există în prezent. Și aceasta, din două motive. O dată, mare parte din piața muncii este influențată de sistemele inteligente și automatizare, iar transformările pe care le produc sunt observabile deja. Și a doua oară, integrarea tehnologică va schimba modelele de afaceri ale tuturor industriilor, dând naștere la o serie de joburi emergente Atât companiile, cât și oamenii trebuie să aibă în vedere strategii relevante de (re)calificare și perfecționare pentru a se proteja de un posibil deficit de talente, respectiv pierderea locului de muncă.

Experții WEF au pus la dispoziție o platformă de implementare a colaborării viitoare între marile industrii, sectorul public, sindicate și educatori, care cuprinde o metodologie bazată pe date de identificare: de la tipuri de locuri de mun­că cu cerere în scădere la tipuri de locuri de muncă cu cerere crescândă, fiind descoperită o serie de joburi, asemănări de profil și de com­petență. În acest fel se subliniază că o abordare bazată pe date poate constitui un nou instrument valoros pentru angajați, companii și guverne deopotrivă în a acorda prioritate deciziilor și investițiilor în recalificare și/sau perfecționare. În cazul companiilor, o planificare strategică a forței de muncă ajută la depistarea „familiilor” de joburi cu o cerere mai mică în viitor.

Angajații doresc să se perfecționeze

Raportul WEF arată că angajații își exprimă tot mai mult dorința de a se perfecționa. Un sondaj realizat de Boston Consulting Group, cu scopul de a vedea ce prețuiesc mai mult oamenii și în cadrul căruia au fost chestionați peste 360.000 de angajați și solicitanți de locuri de muncă din întreaga lume, arată că aceștia apreciază oportunitățile de învățare și formare și că urmăresc opțiunile de dezvoltare a carierei într-o măsură mult mai mare decât securitatea locului de muncă.

Cert este că toate aceste transformări profunde – de la schimbarea tipului și naturii locurilor de muncă la schimbarea rapidă a tipului de abilități necesare – creează un imperativ pentru îmbunătățirea forței de muncă și oferirea de oportunități de recalificare celor ale căror joburi vor fi perturbate de automatizare și alte tehnologii. Sunt organizații care acordă deja angajaților oportunități de perfecționare și recalificare, deoarece înțeleg că viteza schimbării și cerințele de calificare necesită o astfel de investiție. În plus, aceste companii sunt conștiente de faptul că angajații prețuiesc să lucreze într-o organizație care le oferă posibilitatea de a-și îmbunătăți competența și perspectivele de ocupare a unui loc de muncă.

Cu toate acestea, la nivel global, un procent mare de companii din majoritatea industriilor încă nu au făcut investiții semnificative în programe de recalificare și perfecționare. De fapt, una dintre provocările majore ale creșterii și recalificării din perspectiva companiei este aceea că, în prezent, există puține informații fiabile despre felul cum afectează randamentul investițiilor aceste eforturi de a face față transformărilor provocate de tehnologie. Lipsa de claritate pentru companie în ceea ce privește unde și cât să investească determină o provocare similară și pentru angajați, care nu știu cât să investească la rândul lor în recalificare. Lipsa clarității se manifestă și la nivelul entităților, programelor guvernamentale specifice, asociațiilor sau sindicatelor.

Meserii noi

În zilele noastre, aproape că există o aplicație pentru orice, astfel că tehnologia „smart” a pătruns în fiecare segment al vieții noastre, realitate care a dus la creșterea cerinței de specialiști IT, web designers și dezvoltatori de software și de aplicații, din toate timpurile, pe piața muncii. Tot tehnologia a schimbat publicitatea, făcând-o mai intuitivă și, prin urmare, accesibilă în urmărirea comportamentelor online.

Așa au apărut joburile pentru manageri de marketing online, tot mai multe la număr. Posibilitatea conectării 24 de ore din 24 prin intermediul tehnologiei a determinat nevoia de specialiști în calculatoare și asistenți de mentenanță. La nivel de organizații, tehnologia permite corelarea și interpretarea unor cantități imense de date cu impact asupra afacerilor, ceea ce a dus la nevoia, în creștere, de administratori de baze de date. Tehnologia este prezentă și în zona de sănătate, astfel că datele medicale necesită tehnicieni care să le administreze.

Internațional

Executive chef Florin Kiss din Lugoj, la EXPOGAST Luxemburg

Publicat

pe

Executive chef Florin Kiss din lugoj va participa, în perioada 26-30 noiembrie 2022, la EXPOGAST din Luxemburg unde profesioniștii din domeniul culinar din întreaga lume se vor întrece la prestigioasa competiție internațională „Villeroy & Boch Culinary World Cup”.

Competiția este accesibilă publicului, iar vizitatorii expoziției vor avea ocazia să deguste creațiile culinare ale bucătarilor la prânz sau cină în Restaurant des Nations.

Și de această dată România are reprezentanți în competițiile desfășurate la Luxemburg.

Echipa Regională „Casa Boierului din Deal” va fi singura echipă regională din România care va intra în competiție pentru un loc pe podium.

Echipa „Casa Boierului din Deal” înscrisă la proba „Regional Teams” va fi formată din:

MAC. Chef Cerasela Lungu

Executive Chef Florin Popa

Chef and owner Laura Mocanu

Chef Dragomir Laurentiu

Chef Benescu Valentin

Executive Chef Kiss Florin – Lugoj

Executive Chef Bogdan Cozma

Pastry Chef Vera Maxim

Pastry Chef Alexandru Stefan

De asemenea opt din cei nouă sunt înscriși și la probe individuale la secțiunile „Individual Culinary Art” și „Individual Pastry Art”:

Concurs „Individual Culinary Art”:

MAC. Chef Cerasela Lungu

Executive Chef Popa Florin

Executive Chef Bogdan Cozma

Chef Dragomir Laurentiu

Chef Benescu Valentin

Executive Chef Kiss Florin – Lugoj

Concurs „Individual Pastry Art”:

Pastry Chef Vera Maxim

Pastry Chef Alexandru Stefan

„Villeroy & Boch Culinary World Cup” este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute concursuri culinare din lume. În 2022, 15 echipe naționale și 15 echipe naționale de juniori vor participa la cele două categorii de concurs. Alte 15 echipe de „Community Catering” vor concura, de asemenea, pentru titlu. Echipele Regionale și Concurenții care concurează la individual, vor lua parte de asemenea la această competiție grandioasă.

Chef Florin Kiss v-a coordona realizarea meniului de Revelion la Colosseum Timisoara Ballroom.

Revelion cu meniu all inclusiv, la Colosseum Timișoara Ballroom

Citeste mai mult

Internațional

Primele detalii despre Google Pixel Tablet, cum arată interfeța de utilizare

Publicat

pe

Google a organizat recent un eveniment pentru lansarea unor dispozitive Pixel, unde a lansat smartphone-ul Google Pixel 7 și ceasul inteligent Google Pixel Watch. Tot atunci gigantul american de internet a anunțat și o viitoare tabletă Google Pixel Tablet. Deși compania nu ne-a spus prea multe despre hardware, am aflat și văzut ulterior interfața care alimentează Google Pixel Tablet și arată destul de bine.

Până acum, ar trebui să fim familiarizați cu impulsul Google pe piața tabletelor. De ani de zile, Android nu a fost un loc bun pentru tablete, doar Samsung a ținut steagul sus. Versiunea Android pentru tabletă a fost doar versiunea pentru telefon întinsă pentru a se potrivi pe un ecran de aproximativ 10 inch. Cu toate acestea, începând cu sfârșitul anului 2021, Google a lansat în colaborare cu Samsung sistemul de operare Android 12L.

De atunci, compania a făcut mai mult pentru a face din Android un sistem de operare mai prietenos cu tabletele. Acest lucru a ajuns la un punct culminant când compania ne-a aruncat o privire la Google Pixel Tablet în timpul Google I/O la începutul acestui an. Potrivit AndroidHeadlines, în timpul evenimentului Pixel, Google a vorbit despre tableta sa și ce are de oferit. Va fi un dispozitiv ingenios care de fapt se preconizează a deveni un afișaj inteligent de primă mână. În timp ce compania a lăsat să se înțeleagă că va lansa doar o tabletă Google Pixel Tablet, se pare că ar putea dezvălui două.

De asemenea, în timpul evenimentului, am văzut și interfața de utilizare reală din spatele tabletei. După cum a promis și prin ceea ce am văzut până acum, interfața este mult mai bine optimizată pentru ecrane mai mari. De asemenea, butoanele sunt ceva mai mari pentru aplicații și Material You și, se potrivesc perfect cu un display mai mare.

Ecranul de start are pictograme de dimensiuni moderate care sunt distanțate destul de mult. Poate arăta puțin mai bine dacă ar fi ceva mai mari, dar asta e doar o părere. Există, de asemenea, mult spațiu între widget-uri, cu mult spațiu sub widgetul At a Glance. În ceea ce privește bara de căutare Google, este de fapt destul de mică. Vedem alte aplicații Google, cum ar fi YouTube Music, Google Home, Google Photos și multe altele în previzualizare, și toate arată destul de bine pe un afișaj mai mare.

Tableta Google Pixel Tablet este programată să se lanseze cândva anul viitor, dar nu știm exact când. Cu toate acestea, ne putem aștepta să auzim mai multe despre asta în perioada următoare mai ales că sunt informații și despre un viitor telefon pliabil Google Pixel Fold, care va apărea la începutul anului viitor.

Citeste mai mult

Internațional

Ceasul inteligent OnePlus Nord Watch lansat. Bateria durează zece zile

Publicat

pe

OnePlus a lansat de câteva zile smartwatch-ul OnePlus Nord Watch. Lansarea oficială a avut loc în India, dar nu știm dacă va fi disponibil la nivel global. Este primul smartwatch purtabil marca Nord de la compania din China. Noul ceas inteligent va fi disponibil în opțiunile de culoare Midnight Black și Deep Blue.

Ceasul are un ecran AMOLED de 1,78 inch, o rezoluție de 368×448 pixeli, o rată de reîmprospătare de 60 Hz și luminozitate maximă de până la 500 de nits. Potrivit site-ului Livemint, noul ceas oferă suport pentru 105 moduri de sport, împreună cu funcții de monitorizare a stresului, a ritmului cardiac și a nivelului sanguin. Echipamentul purtabil oferă, de asemenea, urmărirea ciclului menstrual și sfaturi de sănătate. OnePlus pretinde că ceasul oferă 10 zile de viață a bateriei cu până la 30 de zile de timp de așteptare.

OnePlus Nord este echipat cu un buton de pornire situat pe partea dreaptă a ceasului inteligent. Ceasul este alimentat de un procesor SF32LB555V4O6 și rulează pe sistemul de operare RTOS. Corpul ceasului OnePlus Nord este din aliaj de zinc și plastic, în timp ce cureaua este din silicon. Este, de asemenea, clasificat IP68 pentru protecție completă împotriva prafului și a apei.

Ceasul OnePlus Nord are un suport GPS încorporat. În acest fel poziționarea se face doar de pe smartphone și doar prin Bluetooth 5.2. Ceasul vine cu un accelerometru cu 3 axe și acceptă monitorizarea ritmului cardiac și a stresului, împreună cu SpO2 și urmărirea somnului. OnePlus spune că există peste 100 de fețe de ceas, dar puteți accesa doar cinci modele direct de pe dispozitiv. În rest, trebuie să utilizați aplicația însoțitoare de pe smartphone.

Ceasul OnePlus Nord dispune de conectivitate Bluetooth 5.2 și este compatibil cu telefoanele inteligente Android și modelele de iPhone care rulează pe Android 6 și, respectiv, iOS 11 și versiuni ulterioare. Vine echipat cu un motor cu vibrații neliniar și are o baterie de 230 mAh, livrat cu un cablu de încărcare magnetic. OnePlus spune că ceasul are până la 10 zile de viață a bateriei cu utilizare obișnuită și până la 30 de zile de timp de așteptare.

Ceasul OnePlus Nord este disponibil la un preț promoțional de lansare de 4.999 INR (aproximativ 60 USD / 62 de euro) în Midnight Black. Prețul obișnuit este de 6.999 INR (aproximativ 85 USD / 88 euro). O versiune Deep Blue este, de asemenea, pe drum, dar nu știm o dată de disponibilitate pentru aceasta. Având un preț atât de mic, este doar ceva mai scump ca brățara de fitness Samsung Galaxy Fit 2, și cât de prost a fost primit OnePlus Watch, este puțin probabil ca disponibilitatea lui Nord Watch să se extindă la nivel global.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite