WhatsApp este unul dintre principalele mijloace de comunicare pentru sute de milioane de utilizatori din întreaga lume. Este gratuit și foarte ușor de utilizat, chiar dacă alternative precum Telegram îl depășesc deja în ceea ce privește unele caracteristici.
Nu în fiecare zi serviciul deținut de Facebook primește o funcție nouă, dar când primește una, este un moment interesant pentru utilizatori. Știm deja că mai multe funcții WhatsApp noi sunt la orizont și acum aflăm încă o caracteristică în lucru, conform XDA-Developers.
În urmă cu ceva timp, WhatsApp a adăugat suport pentru deblocarea cu amprentele digitale, permițând utilizatorilor Android să blocheze cu ușurință aplicația și împiedicând alți oameni să spioneze conversațiile personale. Cu toate acestea, pentru acele dispozitive Android care acceptă deblocarea facială, nu se poate folosi cu adevărat această caracteristică. Unele dispozitive Android, cum ar fi Samsung Galaxy S20 Ultra sau Google Pixel 4, au senzori specializați pentru o recunoaștere facială 3D precisă. Sigur că precizia recunoașterii feței poate diferi în funcție de condițiile din jur. Acum WhatsApp se pregătește să adauge suport pentru mai multe forme de autentificare biometrică. Odată ce funcția se lansează, setările „blocare amprentă” vor fi redenumite în „blocare biometrică”, ca termen mai general.
Presupunem că noile setări se vor baza pe API-ul BiometricPrompt al Android, care permite aplicațiilor să utilizeze scanarea feței, precum și senzori de amprentă pentru autentificare biometrică. În prezent, însă, nu știm mai multe despre acest lucru, deoarece funcția nu este încă disponibilă, nici măcar în versiune beta. Cu toate acestea, ne așteptăm să devină disponibilă printr-o viitoare actualizare foarte curând.
Adoptarea deblocării faciale pe dispozitivele Android a cam stagnat, deși tocmai am văzut o lansare recentă de smartphone-uri high-end cum ar fi Samsung Galaxy Note 20 și seria Apple iPhone 12. Primul dispozitiv Android major care a acceptat deblocarea feței 3D a fost seria Pixel 4, iar Google a împins încet dezvoltatorii de aplicații să treacă de la vechea API FingerprintManager la cea mai nouă API BiometricPrompt.
Cu toate acestea, nu prea mai există un stimulent pentru a sprijini deblocarea feței, deoarece chiar și propriul Google Pixel 5 s-a întors la scannerul de amprente digital de modă veche montat pe spate. Creșterea purtării măștii datorită COVID-19 a făcut ca deblocarea feței să fie mai puțin populară, ceea ce înseamnă că trecerea înapoi la scanerele de amprente nu ar fi putut veni într-un moment mai oportun. Totuși, este plăcut să vedem că aplicații precum WhatsApp se pregătesc să accepte deblocarea feței pentru acele dispozitive Android care pot profita de ea.
Sursa foto: via xda-developers.com