Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – „Victimele uitate” ale regimului nazist

Publicat

pe

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această dată a fost aleasă întrucât marchează aniversarea eliberării Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare nazist.

Această zi a fost adoptată[1] de Națiunile Unite pentru a ajuta la educarea publicului cu privire la Holocaust și pentru a comemora în mod oficial victimele regimului nazist. Printre acestea se numără 6 milioane de evrei și milioane de alte persoane, inclusiv polonezi, slavi, țigani și Sinti, homosexuali și persoane cu dizabilități.

După evrei, Martorii lui Iehova au fost al doilea cel mai persecutat grup în timpul Holocaustului.

Profesorul Detlef Garbe, fost director al Muzeului Lagărului de Concentrare de la Neuengamme, a explicat: „Martorii lui Iehova, care au fost supuși unei persecuții necruțătoare în Al Treilea Reich, se numără printre așa-zisele victime uitate ale regimului nazist. Timp de decenii, aceștia au fost ignorați … în pofida faptului că un număr considerabil de Martori ai lui Iehova au fost persecutați și uciși”.

Martorii au fost persecutați deoarece au refuzat să susțină militar nazismul și ideologia urii promovată de acesta.

„Martorii lui Iehova au fost singurul grup de creștini din Al Treilea Reich identificați ca prizonieri printr-un simbol special: triunghiul violet. Ei au fost persecutați exclusiv datorită convingerilor religioase pe care le aveau”, a spus Ionuț Moraru, purtătorul de cuvânt al Martorilor lui Iehova din România. „Naziștii le-au oferit libertatea în schimbul renunțării la credința lor creștină și a sprijinirii regimului aflat la conducere. În pofida acestui fapt, ei au avut curajul de a rămâne fermi de partea valorilor lor creștine – loialitatea față de Dumnezeu și iubirea față de semeni.”

Câteva statistici despre persecutarea Martorilor lui Iehova sub regimul nazist[2]:

Dintre cei aproximativ 35 000 de Martori din teritoriile cucerite ale Europei, în jur de 13 400 au fost victime ale persecuției naziste.

Aproximativ 11 300 au fost arestați.

Aproximativ 4 200 au fost trimiși în lagărele de concentrare.

Mai mult de 1 250 dintre victimele persecuției naziste îndreptate împotriva Martorilor lui Iehova au fost minori.

În jur de 600 de copii ai Martorilor lui Iehova au fost răpiți de regimul nazist.

Cel puțin 72 de Martori ai lui Iehova au fost uciși prin eutanasiere.

Cel puțin 548 de Martori, unii dintre ei fiind minori, au fost executați sau uciși.

În total, circa 1 600 de Martori și-au pierdut viața ca urmare a persecuției naziste.

Pe durata Holocaustului, au fost întemnițați sau închiși în lagăre de concentrare în jur de 6 000 de Martori.

Pentru a afla mai multe despre Martorii lui Iehova, vă rugăm să vizitați site-ul jw.org. Conținutul este gratuit și nu este necesară înregistrarea.

Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova.

[1] https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/international-holocaust-remembrance-day, consultată la 03.01.2024

[2] https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/nazi-persecution-of-jehovahs-witnesses, consultată la 03.01.2024

Internațional

Seria Galaxy Tab S10 posibil cu doar două tablete

Publicat

pe

Se pare că Samsung va experimenta cu gama sa de tablete emblematice. Seria Galaxy Tab S10 va veni în doar două versiuni – Plus și Ultra. Gama se concentrează pe concurența cu iPad-urile. Potrivit unui raport recent lansat de firma de cercetare de piață Canalys, Samsung este al doilea cel mai mare producător de tablete din SUA .

Cu toate acestea, cota de piață a companiei este semnificativ mai mică în comparație cu cea a Apple din regiune. Decizia de a poziționa Galaxy Tab S10 Plus ca model de bază ar putea avea ca scop să ofere dispozitive mai capabile și să concureze eficient cu cele mai recente oferte ale Apple, fără a se concentra în primul rând pe prețuri.

Vestea vine de la platforma coreeană Naver. Sursa mai susține că seria Galaxy Tab S10 va fi un concurent direct al iPad-ului Apple, care a fost lansat recent cu un afișaj OLED. Raportul notează, de asemenea, că noile tablete emblematice de la Samsung ar putea fi lansate „încă din a doua jumătate a acestui an”.

Se așteaptă ca Samsung să înceapă producția în masă a Galaxy Tab S10 Plus și Ultra începând cu această lună.

Compania a lansat trei modele începând cu seria Galaxy Tab S8 , care a fost introdusă în 2022. Seria Tab S7 vine în principal în două modele diferite – Galaxy Tab S7 și Tab S7 Plus. Modelele de bază, plus și ultra ale seriei Tab S9 de anul trecut vin în trei dimensiuni diferite – 11 inchi, 12,4 inchi și 14,6 inchi. Se spune că Samsung poate opta pentru dimensiuni și mai mari cu seria Tab S10.

În luna mai trecută, Apple a lansat modelele de 11 și 13 inchi ale iPad Pro cu ecrane OLED. A fost prima dată când un iPad a fost echipat cu OLED. În schimb, Samsung folosește panouri OLED în tabletele sale de ultimă generație din 2014. Raportul susține că Samsung ar putea alege un panou AMOLED de 12+” pentru modelul Plus pentru a concura cu cele mai recente modele iPad Pro de 11” și 13”.

Foto: notebookcheck.net

Citeste mai mult

Internațional

SOLSTIȚIU DE VARĂ. Începe vara astronomică

Publicat

pe

Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, mai devreme decât de obicei, marcând cea mai timpurie dată de la acest fenomen din ultimii 228 de ani.

În mod tradițional, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în 2024, fenomenul astronomic va fi observat pe 20 iunie.

Această schimbare se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului și va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când se așteaptă să se producă cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Solstițiul de vară este cel mai lungă zi a anului, moment în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară apare atunci când Pământul ajunge în punctul său de orbită unde axa sa înclinată de 23,5 grade permite emisferei nordice să primească maximul de lumină solară, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică proporție de lumină.

Citeste mai mult

Internațional

Galaxy Z Fold 8 va avea rival pe piață primul Apple iPhone pliabil

Publicat

pe

Samsung are deja experiență pe piața telefoanelor pliabile, compania sud-coreeană a lansat mai multe modele de Fold și Flip până acum. Mai sunt și alte companii care au lansat telefoane pliabile, dar lumea așteaptă cu nerăbdare intrarea companiei Apple pe această piață. Se pare că primul Apple iPhone Pliabil va fi lansat doar în 2027.

Conform mai multor informații și zvonuri, Apple lucrează la două dispozitive pliabile, un iPhone pliabil și un dispozitiv pliabil cu un ecran de 20,3 inch (51.56 cm), care ar putea fi fie un iPad pliabil, fie un MacBook pliabil. Informațiile anterioare au sugerat că primul dispozitiv pliabil de la Apple ar fi iPad/MacBook pliabil de 20,3 inch, pe care compania l-ar lansa în 2026 sau 2027, iar apoi Apple ar lansa primul său iPhone-ul pliabil în 2027. Ei bine, Apple pare să aibă a modificat ușor acea cronologie, potrivit SamMobile.

Potrivit unei informații recente provenite de la Jeff Pu de la Haitong International Securities, Apple va începe să producă în masă iPad/MacBook pliabil în 2025 și iPhone pliabil în 2026. Aceasta înseamnă că Apple a pregătit deja producția în masă a acestor dispozitive pliabile. Privind aceste date, ne putem aștepta ca primul iPhone pliabil să sosească aproximativ în aceeași perioadă când Samsung va lansa Galaxy Z Fold 8, ceea ce s-ar putea întâmpla în iulie 2026. Acum Samsung are pe piață pe Galaxy Z Fold 5 și Galaxy Z Flip 5 și va lansa la începutul lui iulie pe Fold 6 și Flip 6.

De asemenea, Jeff Pu spune că Apple a „accelerat” lucrul pe dispozitivele pliabile. Este posibil ca compania să fi făcut acest pas, deoarece vede o creștere mare a vânzărilor de pliabile Samsung, dar și din partea unor companii din China.

Jeff Pu spune că viitoarele dispozitive pliabile ale Apple vor reprezenta o „nouă gamă pentru Apple” care vizează „piața ultra-high-end”. Se pare că Apple explorează două dimensiuni pentru afișajul iPhone-ului pliabil, de 7,9 inch (20,06 cm) și 8,3 inch (21,08 centimetri). Aceasta înseamnă că afișajul pliabil al dispozitivului va fi mai mare decât cel al actualului Samsung Galaxy Z Fold 5.

Sunt informații că ecranele viitoarelor telefoane pliabile Apple iPhone vor fi fabricate de Samsung Display, aceeași companie livrează și ecranele OLED pentru modelele iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, dar și pentru aceleași modele Pro de la generațiile de iPhone-uri anterioare.

Foto: Google.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite