Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – „Victimele uitate” ale regimului nazist

Publicat

pe

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această dată a fost aleasă întrucât marchează aniversarea eliberării Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare nazist.

Această zi a fost adoptată[1] de Națiunile Unite pentru a ajuta la educarea publicului cu privire la Holocaust și pentru a comemora în mod oficial victimele regimului nazist. Printre acestea se numără 6 milioane de evrei și milioane de alte persoane, inclusiv polonezi, slavi, țigani și Sinti, homosexuali și persoane cu dizabilități.

După evrei, Martorii lui Iehova au fost al doilea cel mai persecutat grup în timpul Holocaustului.

Profesorul Detlef Garbe, fost director al Muzeului Lagărului de Concentrare de la Neuengamme, a explicat: „Martorii lui Iehova, care au fost supuși unei persecuții necruțătoare în Al Treilea Reich, se numără printre așa-zisele victime uitate ale regimului nazist. Timp de decenii, aceștia au fost ignorați … în pofida faptului că un număr considerabil de Martori ai lui Iehova au fost persecutați și uciși”.

Martorii au fost persecutați deoarece au refuzat să susțină militar nazismul și ideologia urii promovată de acesta.

„Martorii lui Iehova au fost singurul grup de creștini din Al Treilea Reich identificați ca prizonieri printr-un simbol special: triunghiul violet. Ei au fost persecutați exclusiv datorită convingerilor religioase pe care le aveau”, a spus Ionuț Moraru, purtătorul de cuvânt al Martorilor lui Iehova din România. „Naziștii le-au oferit libertatea în schimbul renunțării la credința lor creștină și a sprijinirii regimului aflat la conducere. În pofida acestui fapt, ei au avut curajul de a rămâne fermi de partea valorilor lor creștine – loialitatea față de Dumnezeu și iubirea față de semeni.”

Câteva statistici despre persecutarea Martorilor lui Iehova sub regimul nazist[2]:

Dintre cei aproximativ 35 000 de Martori din teritoriile cucerite ale Europei, în jur de 13 400 au fost victime ale persecuției naziste.

Aproximativ 11 300 au fost arestați.

Aproximativ 4 200 au fost trimiși în lagărele de concentrare.

Mai mult de 1 250 dintre victimele persecuției naziste îndreptate împotriva Martorilor lui Iehova au fost minori.

În jur de 600 de copii ai Martorilor lui Iehova au fost răpiți de regimul nazist.

Cel puțin 72 de Martori ai lui Iehova au fost uciși prin eutanasiere.

Cel puțin 548 de Martori, unii dintre ei fiind minori, au fost executați sau uciși.

În total, circa 1 600 de Martori și-au pierdut viața ca urmare a persecuției naziste.

Pe durata Holocaustului, au fost întemnițați sau închiși în lagăre de concentrare în jur de 6 000 de Martori.

Pentru a afla mai multe despre Martorii lui Iehova, vă rugăm să vizitați site-ul jw.org. Conținutul este gratuit și nu este necesară înregistrarea.

Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova.

[1] https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/international-holocaust-remembrance-day, consultată la 03.01.2024

[2] https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/nazi-persecution-of-jehovahs-witnesses, consultată la 03.01.2024

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite