Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Au început evenimentele„Banat Brunch“ cu Sărbătoarea trandafirilor de la Curtea

Publicat

pe

Sărbătoarea trandafirilor de la Curtea a deschis, sâmbătă, sezonul 2021 al evenimentelor de cultură gastronomică „Banat Brunch” care, prin mâncare, prieteni şi poveşti, vor descoperi şi redescoperi atracţii turistice rurale, tradiţii şi culturi bănăţene, în jurul gastronomiei.

Sute de persoane au poposit în comuna Curtea, aflată la punctul de întâlnire al Dealurilor Lugojului cu Munţii Poiana Ruscă,  în gospodăria familiei Grecu, producător local de trandafiri.

Familia Grecu și-a aşteptat oaspeţii și le-a prezentat gospodăria şi plantaţia de trandafiri. În traseu au fost incluse vizite la Muzeul etnografic al familiei Mănescu şi la biserica din lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Curtea. Gazdele au organizat în curtea gospodăriei şi ateliere de făcut mături din târş şi cozi de lemn, iar în atelierul de artizanat se pot desluşi secretele confecţionării ştergătoarelor din pragul caselor.

Meniul preparat a cuprins: supa de salată verde cu slănină, ciorbă de fasole uscată cu afumătură, carne de porc friptă în dubă cu cartofi noi, tocăniţă de iepure cu mămăliguţă, mazăre bătută cu uloi de ludăi, pâine de casă cu zacuscă, pâine de casa cu unsoare şi boia, brânză scursă cu verdeţuri, brânză de oaie de la Begheiu Mic, brânză de vacă, telemea şi caş, carne şi cârnaţi de casă din chiscant, oua de casă şi verdeţuri din grădină, lapte rece, iaurt rece, papanaşi cu dulceaţă de trandafiri, melci umpluţi cu dulceaţă de trandafiri, plăcintă cu ludăi. Setea se astâmpără cu apa de izvor de la ţurău, sirop de trandafiri, suc de trandafiri, ceai de mentă, suc de soc.

Cei care au dorit au putut cumpăra direct de la producătorii locali sirop, oţet şi apă de trandafiri, pâine de casă, brânză, miere, fructe locale de sezon (cireşe, frăguţe de pădure).

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) în judeţul Timiş, aflate în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, Delia Barbu, spune că evenimentele organizate în cadrul proiectului „Banat Brunch” permit „prezentarea satelor unor vizitatori, urmărind ca aceştia să înţeleagă importanţa consumului de mâncare locală şi a alimentelor cu specific local, să aprecieze valoarea resurselor locale, să considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruţa trasă de cai”.

În cadrul „Banat Brunch” vor urma manifestările: „Unde creşte Laleaua Pestriţă” (Berini, 12 iunie), „La Şură” (Dumbrava, 13 iunie), „În gospodărie la Tanti Emilia” (Coşteiu de Sus, 19 iunie), „În gradină, pe deal” (Pietroasa, 26 iunie), „La stâna La fântână” (Margina, 3 iulie), „La căsuţe” (Groşi, 17 iulie), „La Castel” (Rudna, 7 august), „La stâna La fântână” (Margina, 21 august), „La Casa Ferch” (Deta, 28 august), „La căsuţe” (Groşi, 4 septembrie), „La Şură” (Dumbrava, 11 septembrie), „În gospodărie la Tanti Emilia” (Coşteiu de Sus, 25 septembrie).

Foto: Facebook/Banat Brunch

Locale

Ziua mondială a bicicletei. Invitație la pedalare până în Serbia

Publicat

pe

În urma inițiativei Consiliului Județean Timiș de deschidere a punctului de trecere a frontierei de la Otelec, spre Serbia, granița va putea fi tranzitată în zilele de 3 și 4 iunie 2023, între orele 8.00 – 20.00, traversarea fiind posibilă în baza unui act de identitate.

Ziua Mondială a Bicicletei, marcată în 3 iunie, este un motiv în plus de sărbătoare și de petrecere a timpului în aer liber.

În ultimii ani, CJ Timiș a avut mai multe inițiative de încurajare a utilizării bicicletei. Acestea s-au concretizat prin preluarea în administrare a pistei de-a lungul canalului Bega, prin elaborarea unei strategii de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete, prin accesarea mai multor programe de finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii velo existente, precum și prin dezvoltarea unor noi rute sau secțiuni ale unor trasee internaționale care traversează județul nostru.

Prilej de celebrare și motiv de petrecere a timpului de calitate în familie, Ziua Mondială a Bicicletei se constituie într-o nouă invitație la plimbare de-a lungul canalului Bega, pe două roți, la relaxare în mijlocul naturii.

Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com

Citeste mai mult

Locale

Zboruri directe din vestul țării către Israel. HiSky deschide ruta Timișoara – Tel Aviv

Publicat

pe

La sfârșitul lunii august, lista rutelor regulate directe disponibile de pe aeroportul Traian Vuia din Timișoara va fi extinsă cu încă o destinație internațională.

Locuitorii din vestul României vor putea călători cu HiSky către Tel Aviv, Israel devenind astfel cea de-a șasea țară accesibilă cu un zbor direct de pe acest aeroport.

Ruta Timișoara – Tel Aviv – Timișoara va fi operată de compania aeriană începând cu sezonul de toamnă, cursa inaugurală către principalul aeroport internațional din Israel, Ben Gurion, fiind programată pentru data de 31 august 2023.

Conform ofertei de lansare, publicate pe site-ul companiei, prețul unei călătorii Timișoara – Tel Aviv, cu toate taxele incluse, pornește de la 49.99 euro.

Orarul zborurilor prevede două frecvențe săptămânal, în fiecare zi de luni și joi: Tel Aviv (TLV) 14:25 – 17:35 Timișoara (TSR), Timișoara (TSR) 18:35 – 21:25 Tel Aviv (TLV).

Tel Aviv este cea de-a doua destinație pe care compania aeriană HiSky alege să o deschidă de pe aeroportul timișorean, după ruta domestică București – Timișoara, operată deja cu șase frecvențe săptămânale, începând cu luna mai a anului trecut.

„Suntem o companie în dezvoltare și de aceea suntem atenți să ne facem bine temele înainte de a deschide o nouă rută. Primul pas pe care l-am făcut la Timișoara a fost să o conectăm mai bine, adică mai ieftin și mai confortabil, de capitală și de hub-ul de la Otopeni. Am reușit, în ultimul an, să consolidăm această rută, cu șase frecvențe pe săptămână. Ne aflăm acum într-un moment în care, odată cu extinderea flotei, putem continua să dezvoltăm acest aeroport. Am ales ca primă rută internațională Tel Aviv, o destinație pe care o operăm deja cu succes din București, Cluj și Chișinău. Din experiența de până acum, pe alte aeroporturi, dar și din studiile premergătoare pe care le-am făcut suntem siguri că și timișorenii așteptau această legătură directă cu Israelul atât pentru turism cultural, religios, de sejur sau city break, cât și pentru traficul de business. În plus, sperăm ca zborurile noastre să nu fie doar o cale de plecare către Tel Aviv ci și una care să aducă turiști și oameni de afaceri israelieni în România, mai ales în contextul manifestărilor culturale care au loc anul acesta în oraș”, Iulian Scorpan, CEO HiSky.

După introducerea în flotă a două aeronave Airbus A321 LR, de ultimă generație, în primăvara acestui an, compania a ajuns la un număr de șapte aeronave operate pe curse regulate și în regim charter. În luna aprilie, HiSky a atins pragul de un milion de pasageri transportați.

Citeste mai mult

Locale

Circulație parțială la coborârea de pe A1, la intrarea în Giarmata

Publicat

pe

O nouă etapă din proiectul de lărgire la 4 benzi a DJ 691 în zona accesului spre A1 de la Giarmata, a fost finalizată iar începând de sâmbătă, 27 mai, se poate circula pe porțiunea modernizată, pe care s-a turnat stratul de AB2 (anrobat).

Este vorba de aproximativ 2,2 km ai tronsonului de la coborârea de pe Autostrada A1, cuprins între km. 12+760, până la girația de la intrarea în Giarmata, la km.10+500.

Circulația se va realiza pe 2 benzi, în ambele direcții, spre și dinspre autostradă.

Dirijarea traficului se va face inițial prin balize și indicatoare rutiere iar, de luni, se va trece și la executarea de marcaje rutiere provizorii, fără a afecta major traficul, cu menținerea indicatoarelor de semnalizare și a restricțiilor de viteză aprobate.

În paralel, pe același tronson amintit, se continuă lucrările de infrastructură la celelalte două benzi, piste de biciclete, la racordurile cu drumurile laterale și la viitoarele sensuri giratorii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite