Campania de bugetare participativă organizată de Primăria Municipiului Timișoara, aflată la cea de-a doua ediție, încurajează timișorenii să se implice în bunul mers al orașului și să decidă care sunt prioritățile propriilor cartiere.
Până în 15 mai, sunt așteptați toți timișorenii să vină cu propuneri concrete, bazate pe nevoile identificate în zonele unde locuiesc, astfel încât proiectele să vină în întâmpinarea cerințelor comunității din care fac parte.
Anul acesta, există un instrument de sprijin pentru cartiere, prin programul pilot dedicat zonelor Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz. Specialiști ai Serviciului Guvernanță Participativă și Management Cartiere, din cadrul primăriei, se deplasează în teren, pentru o serie de întâlniri cu cetățenii, în cadrul cărora sunt prezentate posibilitățile oferite de acest program. Până acum, au fost organizate asemenea întâlniri în toate cele patru zone marginalizate și cetățenii și-au manifestat deja interesul de a depune proiecte.
În săptămâna 24 – 28 aprilie, se organizează a doua sesiune de întâlniri, pentru a discuta mai concret despre propunerile de proiect care ar putea fi depuse pentru fiecare zonă. Programul întâlnirilor este următorul:
Luni, 24 aprilie, ora 17:00 – zona Ronaț – Școala Gimnazială Dimitrie Leonida;
Marți, 25 aprilie, ora 18:00 – zona Kuncz;
Miercuri, 26 aprilie, ora 17:00 – zona Polonă, în apropierea stației Fabrica de Zahăr;
Joi, 27 aprilie ora 17:00 – zona Fratelia Școala Gimnazială nr. 15.
La primele întâlniri, a fost prezentat modul în care funcționează instrumentul de bugetare participativă. Cetățenii identifică nevoile din zona în care locuiesc, formulează idei și depun proiecte, care sunt evaluate pentru a verifica îndeplinirea criteriilor, iar apoi sunt votate public. Proiectele care reunesc cel mai mare număr de voturi din partea cetățenilor vor fi implementate de aparatul de specialitate și instituțiile subordonate Primăriei Municipiului Timișoara.
Pentru a veni în sprijinul locuitorilor cu inițiativă civică, în cadrul întâlnirilor din cartiere, reprezentanții structurii care gestionează activitatea de guvernanță participativă oferă îndrumare și consultanță, în vederea elaborării proiectelor. Încurajăm cetățenii să participe în număr cât mai mare la aceste întâlniri, care le oferă prilejul de a deveni parte din soluțiile care contribuie la creșterea calității vieții în cartiere și în întregul oraș.
Informații suplimentare legate de organizarea acestor întâlniri se pot obține la numerele de telefon 0744476782 (pentru zonele Polonă și Fratelia), 0744500862 (pentru zona Kuncz) și 0744475920 (pentru zona Ronaț).