Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Campanie pentru combaterea și distrugerea ambroziei, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara a început acțiunile de combatere a răspândirii ambroziei, prin demararea campaniei de creștere a gradului de conștientizare cu privire la efectele negative ale acestei plante asupra sănătății oamenilor. În cadrul campaniei, vor avea loc acțiuni de verificare și identificare a terenurilor infestate cu specii de buruieni aparținând acestui gen de plante.

Responsabilitatea identificării suprafețelor pe care crește ambrozia revine, conform legii, autorităților administrației publice locale. Primăriile trebuie să verifice, anual, terenurile de pe raza lor administrativ-teritorială, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost depistate focare de infestare cu ambrozie și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an.

În ceea ce privește acțiunea de distrugere a ambroziei, această obligație revine proprietarilor sau deținătorilor de terenuri unde au fost identificate astfel de focare de infestare. După distrugerea buruienilor, proprietarii menționați mai sus au obligația să informeze, în scris, administrația publică locală pe raza căreia se află terenul infestat, pentru ca aceasta să verifice aplicarea lucrărilor de combatere a ambroziei.

În cazul în care proprietarii de terenuri – persoane fizice sau juridice – nu efectuează lucrările de eradicare a plantei cu potențial alergen acolo unde este cazul, aceștia vor primi un avertisment, iar dacă în continuare nu se conformează obligației ce le revine, li se vor aplica amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 lei, în cazul persoanele juridice.

Echipa Biroului de Avize și Control Mediu din cadrul Primăriei oferă câteva recomandări utile referitoare la combaterea și distrugerea ambroziei. În majoritatea cazurilor, ambrozia ocupă spații/vetre compacte. Prin urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor. Când ambrozia este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când planta are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. Pentru eficacitatea acțiunii, se recomandă cositul repetat de 2-3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.

Ambrozia afectează o mare parte a populației din cauza polenului pe care îl produce și care conține multiple fragmente extrem de alergizante. Pentru buna desfășurare a acțiunilor de combatere a ambroziei, ne adresăm tuturor proprietarilor, deținătorilor, administratorilor și beneficiarilor de terenuri cu solicitarea de a ne sprijini în acest demers, în beneficiul întregii comunități.

Locale

Amendă și oprirea temporară a activității la restaurantul Taverna Racilor. Ce nereguli au găsit comisarii de la Protecția Consumatorului

Publicat

pe

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au amendat restaurantul Taverna Racilor din Timişoara cu 15.000 de lei şi au dispus oprirea temporară a activităţii, după ce au găsit peşte şi fructe de mare ţinute în condiţii neigienice sau păstrate la decongelat în cutii în care se afla lichid scurs din decongelare.

În urma controlului, a rezultat că restaurantul funcţiona fără autorizaţie de la Primăria Timişoara.

„SC Nedsea SRL – Restaurant Taverna Racilor punct de lucru Iulius Mall Timisoara, control operativ. Abateri: operatorul economic funcţionează autorizat ONRC si DSVSA pentru obiectul de activitate Restaurant, fără a avea autorizaţie din partea Primăriei Municipiului Timişoara, fiind prezentat un document înregistrat de solicitare obţinere acord pentru desfăşurarea exerciţiilor comerciale”, au transmis reprezentanţi de la Protecţia Consumatorului Timişoara.

În urma controlului au fost găsite mai multe nereguli.

„Materiile prime (peşte, fructe de mare) 271 kg depistate in spaţiile de depozitare, păstrare – spaţii frigorifice şi congelator lipsite de elemente de identificare-caracterizare, unele în afara datei limită de consum respectiv 13.09.2023, 15.09.2023. Parte din acestea erau păstrate la decongelat în cutii din plastic cu capac, in lichid scurs rezultat din decongelare. Pentru mijlocul de transport al materiei prime s-a prezentat Autorizatia sanitar-veterinara şi pentru siguranta alimentelor in condiţiile de temperatură de refrigerare(toate produsele fiind congelate). Nu se respectă vecinătăţile în spaţiile de depozitare, ouăle nu erau curăţate şi dezinfectare corespunzător, prezentand urme biologice. Întreg spaţiul de preparare, servire si depozitare era igienizat necorespunzător(insalubru). Tavanul depozitului prezenta infiltraţii de umezeală şi porţiuni lipsă. Nu se respecta condiţiile de păstrare-depozitare recomandate de producător.  Au fost identificate preparate cu modificări organoleptice şi impurităţi în conţinut”, arată comisarii de la Protecția Consumatorului.

În urma controlului a fost dată o amendă de 15.000 de lei şi un avertisment.

De asemenea, a fost dispusă măsura opririi temporare a serviciilor, până la remediere şi oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea de la consumul uman al produselor neconforme.

 

Citeste mai mult

Locale

Ovidiu Hațegan, pasagerul cu numărul un million pe Aeroportul Internațional Timișoara

Publicat

pe

Arbitrul international Ovidiu Haţegan a fost desemnat pasagerul cu numărul un milion din anul 2023, de reprezentanții Aeroportului Internațional din Timișoara.

Ovidiu Hațegan a fost în camera VAR la meciul de la Barcelona din Liga Campionilor și s-a întors acasă cu la bordul unei aeronave Lufthansa, care făcea o cursă München – Timişoara.

Ovidiu Haţegan a a declarat că zboară de 20 de ani de la Timişoara spre destinaţii din întreaga lume.

„Felicitări şi mult succes în activitate, Ovidiu Haţegan!”, i-au transmis reprezentanţii Aeroportului Timişoara.

Ovidiu Haţegan a fost în camera VAR la meciul de la Barcelona, la care la centru s-a aflat Radu Petrescu. Partida s-a încheiat 5-0 pentru catalani.

Citeste mai mult

Locale

Târg de adopții canine, la Timișoara

Publicat

pe

Sâmbătă, 𝟐𝟑 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, Primăria Municipiului Timișoara organizează 𝐓â𝐫𝐠𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐨𝐩ț𝐢𝐢 „Și mie îmi stă bine în lesă! Ia-mă acasă!“

În 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐀𝐥𝐩𝐢𝐧𝐞𝐭 (𝐥â𝐧𝐠ă 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐬𝐚 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐚), între 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟏𝟎:𝟎𝟎 – 𝟏𝟒:𝟎𝟎, vă puteți extinde familia cu un patruped mereu pus pe joacă.

Vor fi pregătiți pentru adopție 10 câini, care au fost deparazitați, vaccinați, sterilizați și microcipați, pentru a ne asigura că fiecare patruped este pregătit pentru a intra într-o familie iubitoare.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația de protecție a animalelor 𝐀𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐓𝐞𝐚𝐦.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite