Timișoara a participat, recent, la Climathon – un concurs internațional de idei inovatoare pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor. Tema Climathonului Timișoara 2020 a fost legată de reziliența orașului în relația cu apa, utilizarea apei de ploaie și consumul responsabil al resurselor de apă.
Soluțiile câștigătoare au fost „grădinile de ploaie”, un concept urban de amenajare sustenabilă a spațiilor verzi, utilizarea apei pluviale pentru vasele de toaletă și fabricarea șosetelor din bumbac reciclat autohton, o afacere eco, cu un consum mic de apă.
La evenimentul desfășurat exclusiv online, timp de mai bine de 24 de ore, au participat peste 40 de persoane, concurenți, membrii ai juriului, experți și organizatori. La start s-au aliniat cinci echipe, organizate în prealabil sau ad-hoc, concurenții putând să-și identifice coechipierii potriviți printr-un exercițiu interactiv. Sub sloganul Be Water Smart!, manifestarea a prilejuit schimbul de experiență și colaborarea între participanți, concentrate pe abordarea apei ca o resursă sustenabilă. Pe durata „maratonului” de idei, concurenții au beneficiat de instrumente de lucru, date statistice, modele de bune practici, marele premiu al Climathon-ului fiind, în fond, munca într-o echipă interdisciplinară și sinergiile create.
Propunerile din concurs au fost evaluate din punct de vedere al fezabilității, potențialului inovator și sustenabil, originalității și impactului. Din juriu au făcut parte Loredana Gaiță, arhitect și cercetătoare pe teme de urbanism, Monica Isacu, doctor în inginerie civilă, cu experiență în managementul proiectelor de siguranță a apei, Valentin Vlaicu, inginer hidrotehnist, specializat în mentenanța preventivă a sistemelor de canalizare, Dragoș Mircea, arhitect, câștigător al unei finanțări start-up pentru proiectarea modulelor neconvenționale, bazate pe energii alternative și Tiberiu Martonosy, inginer chimist, cu experiență în monitorizarea proiectelor mari de infrastructură de mediu. Premiile concursului au fost 1.000 de lei, locul I, 600 de lei, locul II, și 400 de lei, locul III.
Pe locul I s-a clasat echipa Let it dRain, formată din Luiza Hălmăgean și Silvia Samfirescu, studente, Raluca Văduva, consultant, și Vlad Cumpănaș, geograf, cu proiectul Grădini de ploaie, sisteme de drenaj sustenabil, special proiectate pentru a fi inundate în perioadele cu precipitații. Ideea a fost apreciată de juriu ca fiind o „soluție viabilă, ușor de realizat, remarcabilă prin complexitatea componentelor sale – urbană, socială, ecologică și un proiect ce ar putea fi aplicat pe toate spațiile verzi din Timișoara”.
Locul II a revenit echipei Polymore, formată dintr-un tânăr colectiv academic UVT-UPT, pasionat de soluții sustenabile: Victor Baerle, biochimist, Cristi Pogan, inginer, Iohana Măceșanu, economist, și Vlad Mocan, programator, cu proiectul Polymore, Smart Safe Sustainable, un sistem de colectare și reutilizare controlată a apei pluviale pentru vasele de toaletă. Echipa EcoȘete, formată din Nicolae Drîmboi, specialist marketing, și Marian Buzărnescu, web developer și blogger pasionat, a fost autoarea propunerii de pe locul III, fabricarea de eco-șosete din bumbac reciclat, materie primă produsă în Romania, cu un consum de apă de 1.000 de ori mai mic față de varianta folosirii bumbacului virgin.
Organizatorii locali ai Climathon 2020 Aquatim, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, partener național EIT Climate KIC România și Asociația One Source sunt preocupați să sprijine activarea comunității, în sensul responsabilizării vizavi de mediu și schimbările climatice.
Climathon-ul este o mișcare globală, care se organizează local pentru identificarea soluțiilor de adaptare la schimbarile climatice. Comunitățile Climathon colaborează pentru a conștientiza oamenii de realitatea și gravitatea schimbărilor climatice și a regândi orașele în care trăim și viitorul pe care îl dorim ca cetățeni. În ultimii patru ani, mișcarea Climathon a crescut de la 600 la 6500 de participanți în întreaga lume.