Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Climathon Timișoara 2021. „Grădinile de ploaie“ – proiectul câștigător

Publicat

pe

Timișoara a participat, recent, la Climathon – un concurs internațional de idei inovatoare pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor. Tema Climathonului Timișoara 2020 a fost legată de reziliența orașului în relația cu apa, utilizarea apei de ploaie și consumul responsabil al resurselor de apă.

Soluțiile câștigătoare au fost „grădinile de ploaie”, un concept urban de amenajare sustenabilă a spațiilor verzi, utilizarea apei pluviale pentru vasele de toaletă și fabricarea șosetelor din bumbac reciclat autohton, o afacere eco, cu un consum mic de apă.

La evenimentul desfășurat exclusiv online, timp de mai bine de 24 de ore, au participat peste 40 de persoane, concurenți, membrii ai juriului, experți și organizatori. La start s-au aliniat cinci echipe, organizate în prealabil sau ad-hoc, concurenții putând să-și identifice coechipierii potriviți printr-un exercițiu interactiv. Sub sloganul Be Water Smart!, manifestarea a prilejuit schimbul de experiență și colaborarea între participanți, concentrate pe abordarea apei ca o resursă sustenabilă. Pe durata „maratonului” de idei, concurenții au beneficiat de instrumente de lucru, date statistice, modele de bune practici, marele premiu al Climathon-ului fiind, în fond, munca într-o echipă interdisciplinară și sinergiile create.

Propunerile din concurs au fost evaluate din punct de vedere al fezabilității, potențialului inovator și sustenabil, originalității și impactului. Din juriu au făcut parte Loredana Gaiță, arhitect și cercetătoare pe teme de urbanism, Monica Isacu, doctor în inginerie civilă, cu experiență în managementul proiectelor de siguranță a apei, Valentin Vlaicu, inginer hidrotehnist, specializat în mentenanța preventivă a sistemelor de canalizare, Dragoș Mircea, arhitect, câștigător al unei finanțări start-up pentru proiectarea modulelor neconvenționale, bazate pe energii alternative și Tiberiu Martonosy, inginer chimist, cu experiență în monitorizarea proiectelor mari de infrastructură de mediu. Premiile concursului au fost 1.000 de lei, locul I, 600 de lei, locul II, și 400 de lei, locul III.

Pe locul I s-a clasat echipa Let it dRain, formată din Luiza Hălmăgean și Silvia Samfirescu, studente, Raluca Văduva, consultant, și Vlad Cumpănaș, geograf, cu proiectul Grădini de ploaie, sisteme de drenaj sustenabil, special proiectate pentru a fi inundate în perioadele cu precipitații. Ideea a fost apreciată de juriu ca fiind o „soluție viabilă, ușor de realizat, remarcabilă prin complexitatea componentelor sale – urbană, socială, ecologică și un proiect ce ar putea fi aplicat pe toate spațiile verzi din Timișoara”.

Locul II a revenit echipei Polymore, formată dintr-un tânăr colectiv academic UVT-UPT, pasionat de soluții sustenabile: Victor Baerle, biochimist, Cristi Pogan, inginer, Iohana Măceșanu, economist, și Vlad Mocan, programator, cu proiectul Polymore, Smart Safe Sustainable, un sistem de colectare și reutilizare controlată a apei pluviale pentru vasele de toaletă. Echipa EcoȘete, formată din Nicolae Drîmboi, specialist marketing, și Marian Buzărnescu, web developer și blogger pasionat, a fost autoarea propunerii de pe locul III, fabricarea de eco-șosete din bumbac reciclat, materie primă produsă în Romania, cu un consum de apă de 1.000 de ori mai mic față de varianta folosirii bumbacului virgin.

Organizatorii locali ai Climathon 2020 Aquatim, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, partener național EIT Climate KIC România și Asociația One Source sunt preocupați să sprijine activarea comunității, în sensul responsabilizării vizavi de mediu și schimbările climatice.

Climathon-ul este o mișcare globală, care se organizează local pentru identificarea soluțiilor de adaptare la schimbarile climatice. Comunitățile Climathon colaborează pentru a conștientiza oamenii de realitatea și gravitatea schimbărilor climatice și a regândi orașele în care trăim și viitorul pe care îl dorim ca cetățeni. În ultimii patru ani, mișcarea Climathon a crescut de la 600 la 6500 de participanți în întreaga lume.

Locale

ATENȚIE șoferi! Resticții de trafic pentru evenimentul sportiv „Timișoara Triathlon“

Publicat

pe

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat închiderea traficului rutier în perioada 18 iulie 2025 – 20 iulie 2025, cu ocazia desfășurării evenimentului sportiv „Timișoara Triathlon”.

Astfel, circulația rutieră va fi închisă pe următoarele trasee și în următoarele intervale orare, după cum urmează:

18 iulie 2025 (ora 18:00) – 19 iulie 2025 (ora 18:00), pe splaiul Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între bulevardul 16 Decembrie și bulevardul Mihai Viteazu

19 iulie 2024, între orele 06:00 – 18:00, pe traseul START: bulevardul Mihai Viteazu banda 2 > întoarcere 180 grade la intersecția cu strada Sfînta Rozalia > bulevardul Mihai Viteazu > bulevardul Vasile Pârvan > Pasajul Michelangelo > bulevardul Corneliu Coposu > strada Pestalozzi până la intersecția cu strada Cuvin > strada Pestalozzi după intersecția cu strada Cuvin banda 2 (pe banda 1 se desfășoară traficul rutier) > întoarcere 180 grade la intersecția cu strada Ștefan cel Mare > strada Pestalozzi > bulevardul Corneliu Coposu > Pasajul Michelangelo > bulevardul Vasile Pârvan > Podul Mihai Viteazul > strada 20 Decembrie 1989 > Piața Iancu Huniade > bulevardul I.C. Brătianu > întoarcere 180 grade pe breteaua dinaintea sensului giratoriu > bulevardul I.C. Brătianu > Piața Iancu Huniade > strada 20 Decembrie 1989 > bulevardul C.D. Loga > bulevardul Regele Ferdinand I > înainte peste podul Mihai Viteazul > FINISH.

în perioada 19 iulie 2025 (ora 17:00) – 20 iulie 2025 (ora 17:00), în Piața Iancu Huniade, fără a afecta traficul în sensul giratoriu bulevardul I.C. Brătianu – strada 20 Decembrie 1989.

în data de 20 iulie 2025, între orele 08:00 – 15:00, pe traseul: Piața Iancu Huniade, Str. 20 Decembrie 1989 până la intersecția cu bulevardul C.D. Loga, dreapta pe bulevardul C.D.Loga, stânga pe B-dul Regele Ferdinand l (benzile 2 și 3), stânga pe str. 20 Decembrie 1989, B-dul I.C. Brătianu, până la intersecția cu str. Michelangelo, str Carol Telbisz până la intersecția cu str E. Carusso

Șoferilor li se recomandă să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Aglomerație la eliberarea cărților de identitate. Este recomandată programarea

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara recomandă cetățenilor să se programeze din timp pentru eliberarea actelor de identitate, în contextul creșterii semnificative a numărului de solicitări în această perioadă.

Pentru a evita eventualele neplăceri, persoanele care solicită eliberarea unui act de identitate,  din motive precum expirarea documentului, deteriorarea, schimbarea domiciliului, a numelui sau a fizionomiei sau altele, trebuie să își planifice din timp depunerea documentelor.

În prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara funcționează la capacitate maximă și a suplimentat numărul ghișeelor de lucru.

Astfel, dacă în vara anului trecut erau disponibile 7 ghișee, în prezent cetățenii au la dispoziție 8 ghișee, dintre care Ghișeul 8 este destinat persoanelor vârstnice, cazurilor sociale și urgențelor justificate. Accesul la acest ghișeu se face în baza unui număr de ordine, eliberat la sediul Direcției. Cu toate aceste măsuri, creșterea numărului de solicitări, alături de durata mai mare necesară pentru preluarea cererii pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI), determină timpi de așteptare mai mari decât în mod obișnuit. În acest context, cele mai apropiate programări disponibile sunt în cursul lunii august.

Reamintim, cererile pentru eliberarea cărților electronice de identitate se depun cu programare online, pe portalul Ministerului Afacerilor Interne: https://hub.mai.gov.ro/cei/programari. Interfața de programare HUB MAI va fi optimizată în perioada următoare, astfel încât să prioritizeze programările pentru persoanele cu act de identitate expirat, pentru minorii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum și pentru persoanele care solicită schimbarea numelui.

În ceea ce privește termenele medii de emitere a actelor de identitate, Ministerul Afacerilor Interne estimează că acestea vor fi:

5 – 7 zile lucrătoare pentru Cartea Electronică de Identitate

30 de zile pentru Cartea de Identitate Simplă

minimum 20 de zile pentru Cartea de Identitate (model 1997)

Începând cu data de 8 mai 2025 și până în prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a preluat peste 3.800 de cereri pentru CEI, iar aproape 3.000 de cereri au fost deja soluționate.

În prezent, timișorenii interesați pot solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate chiar dacă documentul de identitate, pe care îl au în posesie, se află în termen de valabilitate. De asemenea, începând cu data de 2 iunie 2025, Cartea Electronică de Identitate pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani poate fi solicitată, de părinți sau de reprezentantul legal.

Citeste mai mult

Locale

Lărgiri de benzi pentru reducerea blocajelor pe strada Rebreanu din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara implementează măsuri pentru îmbunătățirea circulației auto și pietonale pe bulevardul Liviu Rebreanu, odată cu avansul lucrărilor de reparații capitale.

Intervențiile vizează intersecțiile bulevardului cu Aleea Sănătății, Calea Martirilor și Strada Salcâmilor, precum și accesul în stația de carburanți de vis-a-vis de Spitalul Județean.

„Pe Bulevardul Liviu Rebreanu trec, în medie, 13.000–14.000 de mașini pe zi, iar în mai multe zone se creează blocaje. Rezolvăm prin lărgirea unor intersecții, precum cea cu Calea Martirilor, extinderea benzilor de viraj și amenajarea unor locuri de parcare. Am prevăzut și măsuri pentru pietoni: eliberăm trotuarul pe un tronson sufocat de mașini parcate și adăugăm o zonă verde. Sunt intervenții punctuale, dar cu efect imediat în trafic”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La intersecția cu Calea Martirilor, în direcția de mers spre Calea Șagului, municipalitatea va amenaja o nouă bandă de încadrare. Astfel, vor rezulta patru benzi: două pentru viraj stânga spre Martirilor, o bandă pentru înainte și o bandă pentru înainte-dreapta. Măsura reduce blocajele din trafic și implică eliminarea unor locuri de parcare, precum și desființarea unei suprafețe mici de spațiu verde.

Municipalitatea va extinde banda de încadrare pentru virajul la stânga spre Aleea Sănătății, ceea ce va contribui la fluidizarea traficului pe direcția înainte, spre Calea Șagului. Totodată, pe sensul spre Calea Șagului, vis-a-vis de Spitalul Județean, Primăria Municipiului Timișoara intervine pentru a reduce blocajele de pe prima bandă de către mașinile care intră în stația de carburanți. Astfel, câteva locuri de parcare vor fi reconfigurate din format spic în locuri paralele cu trotuarul, pentru a permite amenajarea unei benzi suplimentare pentru intrarea în benzinărie.

Pentru pietoni, municipalitatea va elibera trotuarul în imediata apropiere de intersecția cu strada Salcâmilor, prin desființarea locurilor de parcare. Pe de altă parte, va fi amenajată o nouă parcare cu aproximativ 20 de locuri, care va asigura și legătura rutieră între bulevard și strada Intrarea Sepia, precum și acces auto pentru riverani.

Intervențiile vor fi realizate prin Societatea Drumuri Municipale.

În prezent, SDM execută prima reparație capitală a Bulevardului Liviu Rebreanu în aproape 20 de ani.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite