Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Cum se pregătește CJ Timiș să combată bolile alergice

Publicat

pe

Bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Prevalența crescută a acestor afecțiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare și industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare.

Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni atopice.

Pentru combaterea acestor afecțiuni, Consiliul Județean Timiș a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și cu Spitalul Județean de Urgență „Pius Brânzeu”, în vederea realizării în comun a proiectului pilot de interes județean „Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”.

Obiectivele acordului vizează următoarele aspecte: monitorizarea în timp real a calității aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentrației acestora și potențialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate și servicii integrate; alertarea persoanelor sensibile și/sau afectate în funcție de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acțiuni specifice și monitorizând starea lor; monitorizarea și raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării și informării populației cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă; consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile și/sau afectate precum și monitorizarea evoluției acestora, reducând preventiv fluxul masiv pe centrele de tratament sau spitale; extinderea soluției pilot prin interconectarea la nivel național cu sisteme de alarmare și informare a populației și autorităților.

Se are în vedere identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante cu potențial alergenic și trasabilitatea acestora, informarea populației, dar și consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile. De asemenea, o altă direcție urmărită vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluției fenologice a plantelor și fungilor și perioada de eliberare a polenului, respectiv sporilor nocivi. Protocolul va permite procesarea datelor și predicția trendului nivelului de polen și spori, precum și alerte și acțiuni colaterale.

Soluția propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea și acțiunile țintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populației.

„Este un proiect de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani și mă bucur ca am reușit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem pilot, unic la nivel național, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În județul Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Mai precis, dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008 – 2018 (n = 13047 pacienți), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.

Locale

Amendă și oprirea temporară a activității la restaurantul Taverna Racilor. Ce nereguli au găsit comisarii de la Protecția Consumatorului

Publicat

pe

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au amendat restaurantul Taverna Racilor din Timişoara cu 15.000 de lei şi au dispus oprirea temporară a activităţii, după ce au găsit peşte şi fructe de mare ţinute în condiţii neigienice sau păstrate la decongelat în cutii în care se afla lichid scurs din decongelare.

În urma controlului, a rezultat că restaurantul funcţiona fără autorizaţie de la Primăria Timişoara.

„SC Nedsea SRL – Restaurant Taverna Racilor punct de lucru Iulius Mall Timisoara, control operativ. Abateri: operatorul economic funcţionează autorizat ONRC si DSVSA pentru obiectul de activitate Restaurant, fără a avea autorizaţie din partea Primăriei Municipiului Timişoara, fiind prezentat un document înregistrat de solicitare obţinere acord pentru desfăşurarea exerciţiilor comerciale”, au transmis reprezentanţi de la Protecţia Consumatorului Timişoara.

În urma controlului au fost găsite mai multe nereguli.

„Materiile prime (peşte, fructe de mare) 271 kg depistate in spaţiile de depozitare, păstrare – spaţii frigorifice şi congelator lipsite de elemente de identificare-caracterizare, unele în afara datei limită de consum respectiv 13.09.2023, 15.09.2023. Parte din acestea erau păstrate la decongelat în cutii din plastic cu capac, in lichid scurs rezultat din decongelare. Pentru mijlocul de transport al materiei prime s-a prezentat Autorizatia sanitar-veterinara şi pentru siguranta alimentelor in condiţiile de temperatură de refrigerare(toate produsele fiind congelate). Nu se respectă vecinătăţile în spaţiile de depozitare, ouăle nu erau curăţate şi dezinfectare corespunzător, prezentand urme biologice. Întreg spaţiul de preparare, servire si depozitare era igienizat necorespunzător(insalubru). Tavanul depozitului prezenta infiltraţii de umezeală şi porţiuni lipsă. Nu se respecta condiţiile de păstrare-depozitare recomandate de producător.  Au fost identificate preparate cu modificări organoleptice şi impurităţi în conţinut”, arată comisarii de la Protecția Consumatorului.

În urma controlului a fost dată o amendă de 15.000 de lei şi un avertisment.

De asemenea, a fost dispusă măsura opririi temporare a serviciilor, până la remediere şi oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea de la consumul uman al produselor neconforme.

 

Citeste mai mult

Locale

Ovidiu Hațegan, pasagerul cu numărul un million pe Aeroportul Internațional Timișoara

Publicat

pe

Arbitrul international Ovidiu Haţegan a fost desemnat pasagerul cu numărul un milion din anul 2023, de reprezentanții Aeroportului Internațional din Timișoara.

Ovidiu Hațegan a fost în camera VAR la meciul de la Barcelona din Liga Campionilor și s-a întors acasă cu la bordul unei aeronave Lufthansa, care făcea o cursă München – Timişoara.

Ovidiu Haţegan a a declarat că zboară de 20 de ani de la Timişoara spre destinaţii din întreaga lume.

„Felicitări şi mult succes în activitate, Ovidiu Haţegan!”, i-au transmis reprezentanţii Aeroportului Timişoara.

Ovidiu Haţegan a fost în camera VAR la meciul de la Barcelona, la care la centru s-a aflat Radu Petrescu. Partida s-a încheiat 5-0 pentru catalani.

Citeste mai mult

Locale

Târg de adopții canine, la Timișoara

Publicat

pe

Sâmbătă, 𝟐𝟑 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, Primăria Municipiului Timișoara organizează 𝐓â𝐫𝐠𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐨𝐩ț𝐢𝐢 „Și mie îmi stă bine în lesă! Ia-mă acasă!“

În 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐀𝐥𝐩𝐢𝐧𝐞𝐭 (𝐥â𝐧𝐠ă 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐬𝐚 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐚), între 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟏𝟎:𝟎𝟎 – 𝟏𝟒:𝟎𝟎, vă puteți extinde familia cu un patruped mereu pus pe joacă.

Vor fi pregătiți pentru adopție 10 câini, care au fost deparazitați, vaccinați, sterilizați și microcipați, pentru a ne asigura că fiecare patruped este pregătit pentru a intra într-o familie iubitoare.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația de protecție a animalelor 𝐀𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐓𝐞𝐚𝐦.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite