Primăria Municipiului Timişoara anunță că în perioada 05 iulie 2021 – 16 iulie 2021 se vor efectua servicii de dezinsecție terestră combatere țânțari adulți și de larvicidare pe domeniul public al Municipiului Timișoara în intervalul orar 22:30 – 05:00 și servicii de dezinsecție aeriană pe domeniul public al Municipiului Timișoara în intervalul orar 05:30 – 09:00 și 18:00 – 21:00.
Produsele folosite sunt:
- Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru activitatea de dezinsecție aeriană și pentru activitatea de dezisecție terestră;
- Vectobac WG având substanţă activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru activitatea de larvicidare.
Crescătorii de albine sunt rugaţi ca în perioada menţionată să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Timișoara și SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate. Menționăm că subsțantele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății.
Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), Tip 18 ( insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.
„Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvele acestora pentru a evita eventualele incidente neplăcute“, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Timișoara.
Personalul implicat în execuţia serviciilor este calificat în funcţia de agent D.D.D., în conformitate cu legislația în vigoare și este dotat cu echipament de protecție corespunzător.
„Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem un apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi lucrări de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort“, se mai menționează în comunicat .
Conform prevederilor HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – rozătoare, insecte, dăunători – pe raza Municipiului Timişoara, art. 24, :
„constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
- neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
- neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
- neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
- neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
- executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare”
- golirea, deteriorarea sau sustragerea staţiilor de intoxicare amplasate de către operatorul serviciilor de deratizare pe domeniul public.
În cazul în care condițiile meteorologice vor impiedica desfășurarea acestei acțiuni, perioada de efectuare a activității de dezinsecţie va fi prelungită.