Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Dominic Fritz, discuție telefonică cu Ursula von der Leyen. Oficialul european a acceptat invitația de a vizita Timișoara

Publicat

pe

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat pe profilul său de Facebook că a invitat-o la Timișoara pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și că aceasta a acceptat invitația, vizita urmând să aibă loc în anul 2023.

Am avut în această după-amiază (n.r. joi) o discuție telefonică cu doamna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

M-a felicitat pentru funcția de primar, iar eu i-am povestit despre Timișoara, cum m-a cucerit acest oraș vechi și multicultural și de ce a meritat să i se acorde titlul de Capitală Culturală a Europei. Am invitat-o să cunoască Timișoara în 2023 și se pare că am fost foarte convingător. A acceptat imediat și bucuroasă invitația. Nu am ocolit dificultățile pe care le întâmpinăm în acest proiect și m-a asigurat de tot sprijinul ei pentru ca anul 2023 să fie unul de strălucire pentru oraș și pentru România“, a anunțat primarul Timișoarei pe profilul său de Facebook.

Dominic Fritz a mai dezvăluit că „prima întrebare a fost despre procesul de vaccinare: cum merge campania la Timișoara și în România?“

„I-am povestit despre proiectul Oxigen și despre soluțiile pe care le-am găsit împreună cu corpul medical, societatea civilă și mediul privat pentru a asigura un cât mai bun tratament celor care suferă de COVID-19. Și am aflat că Uniunea Europeană lucrează să ne trimită cât de multe vaccinuri avem nevoie, doar să avem noi capacitatea administrativă pentru a vaccina și oameni determinați să-și reia viața, în condiții de normalitate (revin mâine cu mai multe informații despre campania de vaccinare în Timișoara).

Am găsit în această conversație interes și deschidere pentru Timișoara. Avem un partener direct și solid în doamna von der Leyen și în Comisia Europeană“.

Edilul-șef al orașului a mai scris că „O să prezint la sfârșitul lunii o propunere pentru cum să ieșim din amorțeală actuală“.

Reacțiile timișorenilor la anunțul primarului au fost diverse, haioase și, așa cum se poartă de Facebook, pline de ură.

Ce spun timișorenii

„Dominic, pina la vaccinari, ce facem cu bolnavii de Covid care trebuie sa astepte 2 zile sa vina acasa Salvarea pentru a fi testati? Mama mea are 80 ani si se pare ca are Covid. A vorbit azi cu medicul ei de familie si a gasit o Salvare pentru miine (i s-a spus ca a avut noroc) sa vina acasa sa o testeze si apoi eventual sa o duca la spital avind in vedere situatia ei. Se pare ca Timisoara este printre putinele orase mari unde trebuie sa astepti citeva zile sa vina Salvarea“, a întrebat Daniela Demeter într-un comentariu.

„Oare i-a spus si de bataia de joc la adresa pensionarilor care sunt pusi pe drumuri, pentru gratuitati? D-le Primar, sper sa nu va bateti joc, de parinții si bunicii nostrii, care v-au votat!“, a scris Rozalia Berta.

„Aoleu ce onoare. Fosta Ministru al Apararii al Germaniei care a virat Milioane din impozite platite de cetateni in Firma la care era angajat fiul ei pentru consultanta si cind au vrut sa faca o ancheta sia sters datele de pe telefonul mobil ca sa nu i se poata dovedi ceva si cind in Germania nu a mai fost portabila prietenii ei Merkel so Macron au ridicato in postura de comisar al Uniunii Europene. Toti ratatii primesc posturi in Dictatura Uniunii Europene. Cu asa ceva va rog sa nu va laudati. Eu va vad in rindul necoruptiilor“, a scris Richard Reb.

„Dominic Fritz, lumea e sătulă de povesti, spune-ne cu bugetul, da-ne un draft, zi-ne cât e procentul pentru bugetul participativ, arată-ne organigrama a tot ce înseamnă și tine de primărie cu numele șefilor, cu specificarea posturilor vacante, a interimatelor.

Zi-ne cu “managerii de cartier”, sunt probleme in cartiere, cui ne adresam, cum rezolvam problemele?

Nu o mai lălăi, Dominic fă ceva!“, a scris Cristian Popovici.

„Si eu am vorbit azi cu mama, presedinta familiei. M-a felicitat pentru intrarea in noul an acum o saptamana. Iar eu i-am povestit cum am facut o crema de zahar ars si cum m-a cucerit definitiv gustul fin si textura cremoasa si de ce a meritat sa-i fie acordat titlul de cel mai bun dulce din lume. In timp ce scriu comentariul asta, stau si eu cu mana pe inima“, a scris Ada Ioniță.

 

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite