Ne găsiți și pe:

Locale

Dominic Fritz, discuție telefonică cu Ursula von der Leyen. Oficialul european a acceptat invitația de a vizita Timișoara

Publicat

pe

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat pe profilul său de Facebook că a invitat-o la Timișoara pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și că aceasta a acceptat invitația, vizita urmând să aibă loc în anul 2023.

Am avut în această după-amiază (n.r. joi) o discuție telefonică cu doamna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

M-a felicitat pentru funcția de primar, iar eu i-am povestit despre Timișoara, cum m-a cucerit acest oraș vechi și multicultural și de ce a meritat să i se acorde titlul de Capitală Culturală a Europei. Am invitat-o să cunoască Timișoara în 2023 și se pare că am fost foarte convingător. A acceptat imediat și bucuroasă invitația. Nu am ocolit dificultățile pe care le întâmpinăm în acest proiect și m-a asigurat de tot sprijinul ei pentru ca anul 2023 să fie unul de strălucire pentru oraș și pentru România“, a anunțat primarul Timișoarei pe profilul său de Facebook.

Dominic Fritz a mai dezvăluit că „prima întrebare a fost despre procesul de vaccinare: cum merge campania la Timișoara și în România?“

„I-am povestit despre proiectul Oxigen și despre soluțiile pe care le-am găsit împreună cu corpul medical, societatea civilă și mediul privat pentru a asigura un cât mai bun tratament celor care suferă de COVID-19. Și am aflat că Uniunea Europeană lucrează să ne trimită cât de multe vaccinuri avem nevoie, doar să avem noi capacitatea administrativă pentru a vaccina și oameni determinați să-și reia viața, în condiții de normalitate (revin mâine cu mai multe informații despre campania de vaccinare în Timișoara).

Am găsit în această conversație interes și deschidere pentru Timișoara. Avem un partener direct și solid în doamna von der Leyen și în Comisia Europeană“.

Edilul-șef al orașului a mai scris că „O să prezint la sfârșitul lunii o propunere pentru cum să ieșim din amorțeală actuală“.

Reacțiile timișorenilor la anunțul primarului au fost diverse, haioase și, așa cum se poartă de Facebook, pline de ură.

Ce spun timișorenii

„Dominic, pina la vaccinari, ce facem cu bolnavii de Covid care trebuie sa astepte 2 zile sa vina acasa Salvarea pentru a fi testati? Mama mea are 80 ani si se pare ca are Covid. A vorbit azi cu medicul ei de familie si a gasit o Salvare pentru miine (i s-a spus ca a avut noroc) sa vina acasa sa o testeze si apoi eventual sa o duca la spital avind in vedere situatia ei. Se pare ca Timisoara este printre putinele orase mari unde trebuie sa astepti citeva zile sa vina Salvarea“, a întrebat Daniela Demeter într-un comentariu.

„Oare i-a spus si de bataia de joc la adresa pensionarilor care sunt pusi pe drumuri, pentru gratuitati? D-le Primar, sper sa nu va bateti joc, de parinții si bunicii nostrii, care v-au votat!“, a scris Rozalia Berta.

„Aoleu ce onoare. Fosta Ministru al Apararii al Germaniei care a virat Milioane din impozite platite de cetateni in Firma la care era angajat fiul ei pentru consultanta si cind au vrut sa faca o ancheta sia sters datele de pe telefonul mobil ca sa nu i se poata dovedi ceva si cind in Germania nu a mai fost portabila prietenii ei Merkel so Macron au ridicato in postura de comisar al Uniunii Europene. Toti ratatii primesc posturi in Dictatura Uniunii Europene. Cu asa ceva va rog sa nu va laudati. Eu va vad in rindul necoruptiilor“, a scris Richard Reb.

„Dominic Fritz, lumea e sătulă de povesti, spune-ne cu bugetul, da-ne un draft, zi-ne cât e procentul pentru bugetul participativ, arată-ne organigrama a tot ce înseamnă și tine de primărie cu numele șefilor, cu specificarea posturilor vacante, a interimatelor.

Zi-ne cu “managerii de cartier”, sunt probleme in cartiere, cui ne adresam, cum rezolvam problemele?

Nu o mai lălăi, Dominic fă ceva!“, a scris Cristian Popovici.

„Si eu am vorbit azi cu mama, presedinta familiei. M-a felicitat pentru intrarea in noul an acum o saptamana. Iar eu i-am povestit cum am facut o crema de zahar ars si cum m-a cucerit definitiv gustul fin si textura cremoasa si de ce a meritat sa-i fie acordat titlul de cel mai bun dulce din lume. In timp ce scriu comentariul asta, stau si eu cu mana pe inima“, a scris Ada Ioniță.

 

Locale

Târgul de nunți „Wedding Land 2023“, la Arad

Publicat

pe

În perioada 3 – 5 februarie se va desfăşura, la Arad, Târgul de nunți „Wedding Land 2023“.

Evenimentul va avea loc la Amiral Events&Style, în incinta Ştrandului Neptun. „Vor participa furnizori din mai multe domenii ale industriei nunților. Mirii vor putea achiziționa sau cere oferte de la firme de rochii de mireasa, cofetării, costume de gală, invitații de nuntă, articii, foto – video, Dj, foto 360 sau bijuterii din aur“, ne-a declarat organizarorul târgului Loredan Suciu (Geea Sposa).

Citeste mai mult

Locale

Bugetul județului Timiș a fost aprobat. S-au alocat mai mulți bani pentru investiții

Publicat

pe

Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 840.656,89 mii lei.

Acesta este în ușoară creștere față de bugetul anului trecut, iar principiul în baza căruia a fost întocmit are în vedere reducerea cheltuielilor pe secțiunea de funcționare și majorarea alocărilor pe secțiunea de dezvoltare, prin vărsăminte în valoare de 41.239 mii lei, fonduri necesare pentru obiective de investiții mature, care au termen de finalizare în anul 2023.

Programul de investiții pe anul 2023 însumează  378.427,43 mii lei, cu 7,52% mai mult decât în anul 2022. Aproape 24% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene.

Bugetul județului cuprinde sume consistente pentru finalizarea proiectelor începute, dar și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2023 vor fi în sănătate și în transporturi – drumuri județene, domenii care au prevăzut un buget de 238.852 mii lei din totalul de 378.427,43 mii lei.

„Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332.215,68 mii lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, 62.414 mii lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca și centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național”,  a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

În plus, Consiliul Județean Timiș are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse în bugetul de anul acesta doar după semnarea contractelor de finanțare.

Citeste mai mult

Locale

Au început lucrările de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

Publicat

pe

CJ Timiș a deschis șantierul de reabilitare al Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul nostru istoric. Investiția este posibilă prin accesarea unei finanţări europene nerambursabile din Granturile SEE (Spațiului Economic European), în cadrul Programului RO-CULTURA.

Imobilul istoric clasă A va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice. Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.

„Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Așa cum a menționat președintele Consiliului Județean, obiectivul proiectului întrece cu mult miza reabilitării fizice a Conacului. Acesta va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vor fi organizate acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc. De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.

Vă reamintim, contractul de proiectare și execuție a fost atribuit prin licitație publică Asocierii T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite