Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Dr. Virgil Musta – eroul de la Timișoara. A vindecat cei mai mulți pacienți infectați cu coronavirus

Publicat

pe

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a transms că până la acest moment, la Timişoara au fost vindecaţi 152 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, fapt care înseamnă că unul din cinci români externaţi a fost tratat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Dr. Virgil Musta poate fi considerat eroul național al acestei pandemii, el fiind omul care printr-o organizare riguroasă și o muncă titanică a reușit să demonstreze că se poate dacă se vrea. Dr. Virgil Musta este omul care, în ultima lună, nu și-a văzut mai mult de câteva ore familia, dedicându-se complet familiei sale de la spital și pacienților greu încercați de infecțiile cu coronavirus.

Într-un interviu acordat zilele trecute unei televiziuni, Virgil Musta, cel care conduce secția de boli Infecțioase a spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a atras atenţia că nu există un tratament miraculos împotriva noului virus.

Aşadar, măsurile de prevenţie sunt primordiale pentru a evita răspândirea COVID-19. Iar schema aplicată pacienţilor din Timişoara este doar una dintre variantele posibile din protocolul național de tratament.

„Nu cred că există niciun tratament miraculos, nici de prevenție și nici de tratat. Să respectăm toate regulile, ca să nu facem această boală. Este vorba despre regulile care împiedică transmiterea aeriană a virusului. Să ne dezobișnuim să ducem mâna la gură, la ochi, pe față, să ne spălăm cât mai des pe mâini și să considerăm că orice suprafață și orice persoană pe care o putem întâlni este, la ora actuală, contaminată cu acest virus”, a spus dr. Virgil Musta.

Acesta a decis că pacienții de la Timișoara să fie îngrijiți potrivit unei anumite scheme, care reprezintă una dintre variantele cuprinse în protocolul național de tratament.

„Schema de tratament face parte din protocolul național, pe care l-am analizat împreună cu Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, și o parte a acestui protocol am hotărât să fie folosit în clinica noastră.  Între posibilitățile terapeutice prevăzute în protocolul național, noi am ales o anumită posibilitate, care prevede un tratament cu o singură tabletă, ceea ce permite o foarte bună complianță a pacienților și până acum, aparent, cu rezultate foarte bune”, a mai explicat dr. Musta.

Persoanele externate dupa vindecare rămân in izolare la domiciliu încă două săptămâni, la finalul cărora vor fi testate din nou.

Reguli recomandate de dr. Virgil Musta în lupta cu coronavirusul

1. Pentru prevenirea contaminării pe cale aeriană:
– păstrați distanța socială de peste 2 m
– purtați mască
– aerisiți încăperile cât mai des
2. Pentru prevenirea contaminării prin mâini murdare
– NU ATINGEȚI FAȚA ( gura, nasul, ochii ) CU MÂNA, pentru că numai așa se transmite virusul pe acestă cale. Și pentru că știu că este foarte greu să scăpați de aceste gesturi involuntare, atrageți-vă atenția unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare dată când faceți aceste gesturi, chiar până la enervare, până la disperare și poate așa veți reuși să evitați una dintre cele mai importante căi de transmitere .
– spălați-vă de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun.
– dezinfectați des suprafețele (podele, tălpi pantofi, clanțe, întrerupătoare, telefoane mobile etc).
3. Pentru persoanele din grupele de risc – IZOLARE TOTALĂ!.

Despre dr. Musta Virgil Filaret

62 de ani

Sef Lucrari, medic primarboli infectioase Didactic, clinic

1992-2003 Asistent universitar Disciplina Boli Infectioase UMF Timisoara

2003-prezent Sef lucrari Disciplina Boli Infectioase UMF Timisoara

2003-prezent Doctor In Medicina

Membru al Societatii de Patologie InfectioasaMembru al Asociatiei Stiintifice Timisoara Medicala

Membru al CCIA Timisoara

Coautor la 2 carţi,

Cursul disciplinei de Boli Infectioase si omonografie

Coautor in 80 articole publicate in reviste din ţară si străinătate dintre care in 8 prim autor.

A comunicat 15 lucrari la congrese şi conferinte nationale de boli infectioase, HIV imunologie şi gastroenterologie.

Ultimele statistici, la Timișoara

„Unul dintre indicatorii net pozitivi ai acestei perioade este creşterea numărului pacienţilor vindecaţi şi externaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, unde, după ce au trecut printr-o dublă testare cu rezultat negativ, au fost externate până acum 152 persoane, un rezultat ce poate fi considerat meritoriu. Practic, unu din cinci pacienţi vindecaţi la nivel naţional a finalizat un tratament realizat în cadrul spitalului timişorean Dr. Victor Babeş, pentru vindecvarea infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

În judeţul Timiş sunt 275 de cazuri confirmate de coronavirus.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite