Ne găsiți și pe:

Locale

Dr. Virgil Musta – eroul de la Timișoara. A vindecat cei mai mulți pacienți infectați cu coronavirus

Publicat

pe

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a transms că până la acest moment, la Timişoara au fost vindecaţi 152 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, fapt care înseamnă că unul din cinci români externaţi a fost tratat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Dr. Virgil Musta poate fi considerat eroul național al acestei pandemii, el fiind omul care printr-o organizare riguroasă și o muncă titanică a reușit să demonstreze că se poate dacă se vrea. Dr. Virgil Musta este omul care, în ultima lună, nu și-a văzut mai mult de câteva ore familia, dedicându-se complet familiei sale de la spital și pacienților greu încercați de infecțiile cu coronavirus.

Într-un interviu acordat zilele trecute unei televiziuni, Virgil Musta, cel care conduce secția de boli Infecțioase a spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a atras atenţia că nu există un tratament miraculos împotriva noului virus.

Aşadar, măsurile de prevenţie sunt primordiale pentru a evita răspândirea COVID-19. Iar schema aplicată pacienţilor din Timişoara este doar una dintre variantele posibile din protocolul național de tratament.

„Nu cred că există niciun tratament miraculos, nici de prevenție și nici de tratat. Să respectăm toate regulile, ca să nu facem această boală. Este vorba despre regulile care împiedică transmiterea aeriană a virusului. Să ne dezobișnuim să ducem mâna la gură, la ochi, pe față, să ne spălăm cât mai des pe mâini și să considerăm că orice suprafață și orice persoană pe care o putem întâlni este, la ora actuală, contaminată cu acest virus”, a spus dr. Virgil Musta.

Acesta a decis că pacienții de la Timișoara să fie îngrijiți potrivit unei anumite scheme, care reprezintă una dintre variantele cuprinse în protocolul național de tratament.

„Schema de tratament face parte din protocolul național, pe care l-am analizat împreună cu Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, și o parte a acestui protocol am hotărât să fie folosit în clinica noastră.  Între posibilitățile terapeutice prevăzute în protocolul național, noi am ales o anumită posibilitate, care prevede un tratament cu o singură tabletă, ceea ce permite o foarte bună complianță a pacienților și până acum, aparent, cu rezultate foarte bune”, a mai explicat dr. Musta.

Persoanele externate dupa vindecare rămân in izolare la domiciliu încă două săptămâni, la finalul cărora vor fi testate din nou.

Reguli recomandate de dr. Virgil Musta în lupta cu coronavirusul

1. Pentru prevenirea contaminării pe cale aeriană:
– păstrați distanța socială de peste 2 m
– purtați mască
– aerisiți încăperile cât mai des
2. Pentru prevenirea contaminării prin mâini murdare
– NU ATINGEȚI FAȚA ( gura, nasul, ochii ) CU MÂNA, pentru că numai așa se transmite virusul pe acestă cale. Și pentru că știu că este foarte greu să scăpați de aceste gesturi involuntare, atrageți-vă atenția unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare dată când faceți aceste gesturi, chiar până la enervare, până la disperare și poate așa veți reuși să evitați una dintre cele mai importante căi de transmitere .
– spălați-vă de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun.
– dezinfectați des suprafețele (podele, tălpi pantofi, clanțe, întrerupătoare, telefoane mobile etc).
3. Pentru persoanele din grupele de risc – IZOLARE TOTALĂ!.

Despre dr. Musta Virgil Filaret

62 de ani

Sef Lucrari, medic primarboli infectioase Didactic, clinic

1992-2003 Asistent universitar Disciplina Boli Infectioase UMF Timisoara

2003-prezent Sef lucrari Disciplina Boli Infectioase UMF Timisoara

2003-prezent Doctor In Medicina

Membru al Societatii de Patologie InfectioasaMembru al Asociatiei Stiintifice Timisoara Medicala

Membru al CCIA Timisoara

Coautor la 2 carţi,

Cursul disciplinei de Boli Infectioase si omonografie

Coautor in 80 articole publicate in reviste din ţară si străinătate dintre care in 8 prim autor.

A comunicat 15 lucrari la congrese şi conferinte nationale de boli infectioase, HIV imunologie şi gastroenterologie.

Ultimele statistici, la Timișoara

„Unul dintre indicatorii net pozitivi ai acestei perioade este creşterea numărului pacienţilor vindecaţi şi externaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, unde, după ce au trecut printr-o dublă testare cu rezultat negativ, au fost externate până acum 152 persoane, un rezultat ce poate fi considerat meritoriu. Practic, unu din cinci pacienţi vindecaţi la nivel naţional a finalizat un tratament realizat în cadrul spitalului timişorean Dr. Victor Babeş, pentru vindecvarea infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

În judeţul Timiş sunt 275 de cazuri confirmate de coronavirus.

Locale

Târgul de nunți „Wedding Land 2023“, la Arad

Publicat

pe

În perioada 3 – 5 februarie se va desfăşura, la Arad, Târgul de nunți „Wedding Land 2023“.

Evenimentul va avea loc la Amiral Events&Style, în incinta Ştrandului Neptun. „Vor participa furnizori din mai multe domenii ale industriei nunților. Mirii vor putea achiziționa sau cere oferte de la firme de rochii de mireasa, cofetării, costume de gală, invitații de nuntă, articii, foto – video, Dj, foto 360 sau bijuterii din aur“, ne-a declarat organizarorul târgului Loredan Suciu (Geea Sposa).

Citeste mai mult

Locale

Bugetul județului Timiș a fost aprobat. S-au alocat mai mulți bani pentru investiții

Publicat

pe

Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 840.656,89 mii lei.

Acesta este în ușoară creștere față de bugetul anului trecut, iar principiul în baza căruia a fost întocmit are în vedere reducerea cheltuielilor pe secțiunea de funcționare și majorarea alocărilor pe secțiunea de dezvoltare, prin vărsăminte în valoare de 41.239 mii lei, fonduri necesare pentru obiective de investiții mature, care au termen de finalizare în anul 2023.

Programul de investiții pe anul 2023 însumează  378.427,43 mii lei, cu 7,52% mai mult decât în anul 2022. Aproape 24% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene.

Bugetul județului cuprinde sume consistente pentru finalizarea proiectelor începute, dar și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2023 vor fi în sănătate și în transporturi – drumuri județene, domenii care au prevăzut un buget de 238.852 mii lei din totalul de 378.427,43 mii lei.

„Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332.215,68 mii lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, 62.414 mii lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca și centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național”,  a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

În plus, Consiliul Județean Timiș are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse în bugetul de anul acesta doar după semnarea contractelor de finanțare.

Citeste mai mult

Locale

Au început lucrările de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

Publicat

pe

CJ Timiș a deschis șantierul de reabilitare al Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul nostru istoric. Investiția este posibilă prin accesarea unei finanţări europene nerambursabile din Granturile SEE (Spațiului Economic European), în cadrul Programului RO-CULTURA.

Imobilul istoric clasă A va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice. Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.

„Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Așa cum a menționat președintele Consiliului Județean, obiectivul proiectului întrece cu mult miza reabilitării fizice a Conacului. Acesta va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vor fi organizate acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc. De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.

Vă reamintim, contractul de proiectare și execuție a fost atribuit prin licitație publică Asocierii T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite