Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Dr. Virgil Musta susține că elevii ar trebui să fie la școală în 14 septembrie. Ce recomandări face

Publicat

pe

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ din Timișoara pledează pentru începerea anului școlar din 14 septembrie, cu elevii în bănci.

Într-o postare pe Facebook, medicul Virgil Musta afirmă că infecţiile cu virusul SARS CoV – 2 sunt destul de rare la copii.

„Din perspectiva educaţiei, sunt evidente beneficiile prezenţei la şcoală, atât pentru legătura umană şi profesională dintre profesori şi elevi, pentru socializarea dintre copii, pentru copiii care nu au facilităţi pentru şcoala online, pentru părinţii care nu au cu cine să-i lase acasă şi aşa mai departe”, a mai scris Musta.

Medicul spune că personal consideră că elevii ar trebui să fie prezenţi la cursuri, din septembrie.

„Concret, eu consider că este bine ca elevii să revină la şcoală (evident cu condiţia să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ţinem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât şi la familiile acestora”, a mai scris Musta.

Doctorul Virgil Musta a venit şi cu un set de propuneri pentru debutul anului şcolar:

– Părinţii trebuie să aibă un rol esential în triajul epidemiologic zilnic. Ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă netrimiterea acestuia la şcoală. Bineînţeles că e nevoie de un ghid clar de instrucţiuni transmis tuturor părinţilor în acest sens (plus consultarea medicului de familie), pentru că este esenţial ca, în primul rând, copiii care au deja simptome posibile de covid-19 să nu ajungă la şcoală, cât nici cei despre care părinţii ştiu că au intrat în contact cu persoane dovedite pozitiv covid-19.

– Copiii care sunt mai vulnerabili şi mai predispuşi la a face eventuale forme grave, mă refer aici la copiii care au deja alte probleme de sănătate precum malformaţii congenitale, diabet zaharat, obezitate etc ar trebui să facă cursuri online.

– Aceleaşi măsuri pentru cursuri online ar trebui luate şi în cazul copiilor care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceştia ar putea dezvolta forme grave (bătrâni, diabetici, cardiaci etc). Sau dacă îi trimit la şcoală, să reducă acasă contactul copiilor cu aceste categorii de persoane.

– Educarea de către părinţi şi profesori a copiilor, pe limbajul lor, specific fiecărei vârste (la fel, pe baza unui ghid recomandat) pentru a înţelege si accepta singuri măsurile de bază pentru prevenţie, dar şi pentru eventuala recunoaştere a unor posibile simptome.

– Urmărirea de către părinţi a respectării măsurilor de protejare a copiilor şi când nu sunt la şcoală (evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor şi igiena permanentă a mâinilor) pentru a nu se contamina în comunitate.

– Unităţile şcolare trebuie să se organizeze astfel încât să evite activităţile cu risc epidemiologic crescut (aici trebuie analizată pur şi simplu fiecare activitate în funcţie de potenţialele riscuri şi luate măsuri specifice punctuale, ex. ore de sport care nu trebuie ţinute în săli de sport mici şi neaerisite etc).

– În unităţile şcolare trebuie evitată supra-aglomerarea claselor, o parte dintre elevi pot rămâne acasă pentru a urmări online cursurile, prin rotaţie ( poate cu prioritate pentru online pentru cei cu risc sau care au în familie persoane vulnerabile). Dar aici, foarte important este ca grupele formate să se menţină în aceeaşi structură, astfel încât dacă se depistează un caz pozitiv, să nu fie afectată pentru izolare decât grupa acelui copil, iar cealaltă să poată veni la şcoală (de exemplu, dacă o clasă de 30 de elevi se împarte în două grupe de câte 15 elevi, grupele să-şi păstreze exact aceeaşi structură şi să vină pe rând la şcoală, câte 2 săptămâni fiecare grupă, iar dacă există un caz pozitiv într-o grupă, va fi izolată doar acea grupă).

– Unităţile şcolare trebuie să asigure o dezinfectare zilnică claselor, cât şi posibilitatea spălării pe mâini a copiilor.

– În pauze, clasele trebuie aerisite, iar ideal ar fi ca grupele de copii care sunt la şcoală să păstreze distanţa între ele, chiar dacă vor ieşi în curtea şcolii (ştiu că acest lucru este greu de realizat, dar nu imposibil dacă se stabileşte un anumit flux şi eventual orar pe clase), sau cel puţin masca să fie obligatorie atunci când se întâlnesc clase diferite de copii (pentru că în interiorul unei grupe de copii prezente la şcoală este practic imposibil să se păstreze permanent distanţa fizică între copii este important ca măcar grupele diferite să nu se apropie).

– Cadrele didactice trebuie să cunoască foarte bine posibilele simptome pentru covid 19 şi să nu vină la şcoală dacă constată astfel de manifestări.

– Cadrele didactice trebuie să păstreze distanţa fizică de 2 m în clase faţă de elevi şi să poarte obligatoriu mască în timpul orelor, cât şi în interiorul şcolii, în general.

– Să existe în fiecare şcoală un regulament de ordine interioară dedicat masurilor covid-19, semnat şi respectat de profesori şi elevi, precum şi un regulament asumat şi de părinţi.

– Sa existe o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi pentru informare, consultare si decizii.

Virgil Musta mai spune că este important ca specialiştii să editeze diverse materiale care să ajute şcolile, profesorii, părinţii şi elevii, astfel încât să se evite viitoare focare, iar activitatea şcolară să decurgă cât mai apropiat de normal.

”Cuvintele cheie în demersul de a oferi copiilor noştri o educaţie de calitate în condiţii de siguranţă sunt: RESPONSABILITATE şi SOLIDARITATE!”, încheie Musta.

Locale

Revelion 2024 la Colosseum Timișoara. Meniu internațional, muzică și focuri de artificii

Publicat

pe

Restaurantul Colosseum Timișoara organizează, și în acest an, petrecerea de Revelion cu multă muzică bună, un meniu rafinat și focuri de artificii la miezul nopții.

Pe lângă bucatele alese pregătite de un chef de renume şi barul bine garnisit cu băuturi fine, vă vor încânta cu un program artistic Vanesa Jarja, Cosmin Popa, Adrian Ostafie şi formația.

DJ Ally by ESD va întreține atmosfera pe ritmuri moderne.

Meniul serii este:

STARTER „MAGIA SERII“ 

Mouse de foie gras cu infuzie de trufe, biscuite crocant, dulceață de ceapă roșie și germeni de praz 

Terină din brâzeturi fine cu infuzie de busuioc 

Tartină cu avocado, somon fume, rucola și roșii chery 

Terină de căprioară cu fructe confiate 

Terină din piept de curcan cu migdale și glazură de vin Porto,  

Raffaello din carne de mistreţ în crustă de seminţe și sos sweet chilli 

File de ton în crusta de mac, jeleu de sfeclă roșie și sos Calypso 

Piept de curcan cu sos Oyster și germeni de ridiche 

Măsline multicolore 

Pastramă de purcel cu sos de hrean 

MERIENDA CALIENTE (Gustarea caldă) 

O călătorie culinara pe meleagurile Spaniei unde întâlnim gustul preparatelor din pește, gătite după o reţetă autentică din zona insulelor spaniole. 

Medalion de rechin în crustă de panko, verdeţuri aromate, sos de creveţi și apio. 

MAINE COURSE (Fel principal) – French Kiss 

Destinația noastă este Franţa unde reţeta de vita Burguignon încă face furori prin aromele sale extraordinare înăbușite cu un vin roșu nobil direct de pe meleagurile franţuzești.  

Vită Burguignon, piure din cartofi dulci cu infuzie de trufe și steak de curcan și sos de șampanie 

Desertul serii va fi deliciosul Tort Colosseum.  

Biletele costă 398 lei/persoană și pot fi achiziționate sunând la numărul de telefon 0741.684.595.

Vă aşteptăm să petrecem împreună și să păşim în noul an cu noroc şi voie bună!

Citeste mai mult

Locale

Bani găsiți pe strada F.C Ripensia din Timișoara. Proprietarul poate să-i recupereze de la poliție

Publicat

pe

Inspectoratul Județean de Poliție Timiș a anunțat că un cetățean a găsit o sumă de bani pe strada F. C Ripensia din Timișoara. Proprietarul banilor este rugat să se prezinte la poliție.

„Vă informăm că la data de 21 noiembrie 2023, în jurul orei 23:45, un cetățean a găsit pe strada F.C Ripensia din Timișoara o sumă de bani.

Persoana care a pierdut banii, este rugată să se prezinte la Biroul pentru Centru Universitar din Complexul Studențesc, pentru a da mai multe detalii despre suma exactă de bani, astfel încât să evităm crearea de confuzii cu privire la proprietarul sumei de bani“, se menționează în anunțul polițiștilor.

Citeste mai mult

Locale

Un polițist s-a împușcat în barbă cu arma din dotare

Publicat

pe

Un poliţist de la Brigada de Operaţiuni Speciale Timişoara a ajuns la spital după ce  s-a auto-accidentat, împuşcându-se în barbă, cu arma din dotare, în locuinţa sa.

Conform reprezentanților IPJ Timiș, după ce s-a rănit tânărul, în vârstă de 21 de ani, a sunat la 112 și a solicitat sprijinul ambulanței.

„La data de 25 noiembrie a.c., poliţiştii din Timiş au fost sesizaţi de medicii Spitalului de Urgenţe Timişoara, cu privire la faptul că un tânăr, în vârstă de 21 de ani, care se afla pe strada Torontalului din Timişoara, a solicitat sprijinul ambulanţei, întrucât prezenta leziuni la nivelul feţei. Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la spital, constatând faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un poliţist, care şi-ar fi provocat leziunile cu arma din dotare”, anunţă IPJ Timiş.

În continuare, se efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului.

Foto: arhivă

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite