Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

EXERCIȚIU de imagine. CJSU Timiş a respins prelungirea carantinei pentru Timişoara şi localităţile învecinate. DSP și Dominic Fritz au propus ridicarea carantinei. Restricțiile rămân

Publicat

pe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a respins prelungirea carantinei pentru municipiul Timişoara şi localităţile învecinate, primarul Dominic Fritz, un susținător aprins al carantinei, votând împotriva măsurii.

DSP a propus ridicarea carantinei, măsură care nu a primit avizul INSP.

Chiar dacă autoritățile locale au votat împotriva prelungirii carantinării, într-un veritabil excercițiu de imagine, cele cinci localități rămân cu restricțiile impuse la nivel național, deci tot într-un fel de carantină.

Explicațiile prefectului

„Astăzi, 31.03.2021 ora 24:00, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timişoara şi a celor 4 comune periurbane Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă, Ghiroda şi Giroc. Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc şi să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia (…) DSP Timiş a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare. Analiza de risc efecuată de către DSP Timiş, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele 5 localităţi”, a transmis, miercuri, prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth.

Acesta a explicat că, având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul şedinţei CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală.

„În cadrul CJSU Timiş nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă şi 3 abţineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însuşindu-mi propunerea DSP Timiş, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel naţional pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localităţi, dacă vor fi respectate de către cetăţeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil şi în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp”, a mai transmis prefectul de Timiş.

Potrivit acestuia, „trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit”.

„Am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puţinele judeţe din ţară în această situaţie, în condiţiile în care la nivel naţional a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timişoara şi cele 4 localităţi. În acest context, de mâine, 01.04.2021, începând cu ora 00:00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timişoara şi comunele Ghiroda, Moşniţa Nouă, Dumbrăviţa şi Giroc”, a mai afirmat prfctul judeţului Timiş.

Acesta explică faptul că, în municipiul Timişoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05:00 şi 18:00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20:00 se poate circula doar pentru excepţiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

„În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă şi duminică la ora 18:00 şi se va menţine pentru aceste zile ora 20:00 ca oră limită pentru circulaţia fără declaraţie sau adeverinţă. În zilele de luni – joi, în situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21:00, iar ora limită pentru circulaţia fără adeverinţă sau declaraţie va fi ora 22:00. Am speranţa că timişorenii şi timişenii vor respecta restricţiile stabilite la nivel naţional şi că vom putea continua scăderea ratei de infectare şi fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităţilor, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor”, a mai declarat Zoltan Nemeth.

Acesta susţine că sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri şi face apel la populaţie să respecte măsurile, să se protejeze şi să se programeze la vaccinare.

Primarul s-a răzgândit

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat într-o postare pe Facebook, că a votat pentru ridicarea măsurii de carantinare a oraşului Timişoara şi a comunelor periurbane Giroc, Ghiroda, Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă, după „trei săptămâni de sacrificii”.

„La recomandarea DSP Timiş, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, şi cu votul meu, să nu prelungească carantina în zona metropolitană Timişoara. După peste 3 săptămâni de sacrificii, carantina a reuşit să tragă o frână de urgenţă creşterii rapide. De câteva zile am intrat pe un trend descrescător, în timp ce valul infectărilor în restul ţării creşte, mai ales în oraşele mari. În acelaşi timp, aşa cum am cerut de mai multe ori, de săptămână trecută există un nou set de măsuri clare la nivel naţional, unele chiar mai stricte decât cele instituite în carantină”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Acesta a mai adăugat că în continuare situaţia este una gravă.

„Trebuie să ne fie clar: situaţia este în continuare serioasă. Acum este absolut esenţial să nu aruncăm avansul pe care l-am făcut în ultimele săptămâni. Este, din păcate, în continuare nevoie de măsuri care să limiteze contactul fizic între oameni, pentru a încetini răspândirea virusului. Sper să cădem în curând şi sub rata de 7, pentru ca să se elimine unele din restricţii. Ştiu că nu a fost o perioadă uşoară pentru nimeni. Mulţi dintre voi sunt, pe bună dreptate, supăraţi şi la limitele puterilor. Dar pentru binele vostru şi al celor din jur, aţi respectat regulile şi constrângerile, fie că aţi fost sau nu de acord cu ele. Iar pentru asta vă mulţumesc. Datorită vouă am reuşit să oprim creşterea. Depinde acum numai de noi, de solidaritatea şi conştiinţa noastră, să respectăm în continuare regulile sanitare. Şi sunt sigur că şi forţele de ordine se vor îngriji ca regulile să fie aplicate”, a mai scris Fritz.

Primarul municipiului Timişoara a făcut un apel către populaţie să se înscrie la vaccinarea împotriva COVID-19.

Miercuri, la Timişoara, rata de infectare cu COVID0-19 era de 7,64 cazuri la o mie de locuitori, iar în 8 martie când s-a intrat în carantină, incidenta cazurilor era de 7,36 la mia de locuitori.

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite