Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

EXERCIȚIU de imagine. CJSU Timiş a respins prelungirea carantinei pentru Timişoara şi localităţile învecinate. DSP și Dominic Fritz au propus ridicarea carantinei. Restricțiile rămân

Publicat

pe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a respins prelungirea carantinei pentru municipiul Timişoara şi localităţile învecinate, primarul Dominic Fritz, un susținător aprins al carantinei, votând împotriva măsurii.

DSP a propus ridicarea carantinei, măsură care nu a primit avizul INSP.

Chiar dacă autoritățile locale au votat împotriva prelungirii carantinării, într-un veritabil excercițiu de imagine, cele cinci localități rămân cu restricțiile impuse la nivel național, deci tot într-un fel de carantină.

Explicațiile prefectului

„Astăzi, 31.03.2021 ora 24:00, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timişoara şi a celor 4 comune periurbane Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă, Ghiroda şi Giroc. Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc şi să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia (…) DSP Timiş a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare. Analiza de risc efecuată de către DSP Timiş, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele 5 localităţi”, a transmis, miercuri, prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth.

Acesta a explicat că, având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul şedinţei CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală.

„În cadrul CJSU Timiş nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă şi 3 abţineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însuşindu-mi propunerea DSP Timiş, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel naţional pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localităţi, dacă vor fi respectate de către cetăţeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil şi în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp”, a mai transmis prefectul de Timiş.

Potrivit acestuia, „trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit”.

„Am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puţinele judeţe din ţară în această situaţie, în condiţiile în care la nivel naţional a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timişoara şi cele 4 localităţi. În acest context, de mâine, 01.04.2021, începând cu ora 00:00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timişoara şi comunele Ghiroda, Moşniţa Nouă, Dumbrăviţa şi Giroc”, a mai afirmat prfctul judeţului Timiş.

Acesta explică faptul că, în municipiul Timişoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05:00 şi 18:00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20:00 se poate circula doar pentru excepţiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

„În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă şi duminică la ora 18:00 şi se va menţine pentru aceste zile ora 20:00 ca oră limită pentru circulaţia fără declaraţie sau adeverinţă. În zilele de luni – joi, în situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21:00, iar ora limită pentru circulaţia fără adeverinţă sau declaraţie va fi ora 22:00. Am speranţa că timişorenii şi timişenii vor respecta restricţiile stabilite la nivel naţional şi că vom putea continua scăderea ratei de infectare şi fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităţilor, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor”, a mai declarat Zoltan Nemeth.

Acesta susţine că sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri şi face apel la populaţie să respecte măsurile, să se protejeze şi să se programeze la vaccinare.

Primarul s-a răzgândit

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat într-o postare pe Facebook, că a votat pentru ridicarea măsurii de carantinare a oraşului Timişoara şi a comunelor periurbane Giroc, Ghiroda, Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă, după „trei săptămâni de sacrificii”.

„La recomandarea DSP Timiş, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, şi cu votul meu, să nu prelungească carantina în zona metropolitană Timişoara. După peste 3 săptămâni de sacrificii, carantina a reuşit să tragă o frână de urgenţă creşterii rapide. De câteva zile am intrat pe un trend descrescător, în timp ce valul infectărilor în restul ţării creşte, mai ales în oraşele mari. În acelaşi timp, aşa cum am cerut de mai multe ori, de săptămână trecută există un nou set de măsuri clare la nivel naţional, unele chiar mai stricte decât cele instituite în carantină”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Acesta a mai adăugat că în continuare situaţia este una gravă.

„Trebuie să ne fie clar: situaţia este în continuare serioasă. Acum este absolut esenţial să nu aruncăm avansul pe care l-am făcut în ultimele săptămâni. Este, din păcate, în continuare nevoie de măsuri care să limiteze contactul fizic între oameni, pentru a încetini răspândirea virusului. Sper să cădem în curând şi sub rata de 7, pentru ca să se elimine unele din restricţii. Ştiu că nu a fost o perioadă uşoară pentru nimeni. Mulţi dintre voi sunt, pe bună dreptate, supăraţi şi la limitele puterilor. Dar pentru binele vostru şi al celor din jur, aţi respectat regulile şi constrângerile, fie că aţi fost sau nu de acord cu ele. Iar pentru asta vă mulţumesc. Datorită vouă am reuşit să oprim creşterea. Depinde acum numai de noi, de solidaritatea şi conştiinţa noastră, să respectăm în continuare regulile sanitare. Şi sunt sigur că şi forţele de ordine se vor îngriji ca regulile să fie aplicate”, a mai scris Fritz.

Primarul municipiului Timişoara a făcut un apel către populaţie să se înscrie la vaccinarea împotriva COVID-19.

Miercuri, la Timişoara, rata de infectare cu COVID0-19 era de 7,64 cazuri la o mie de locuitori, iar în 8 martie când s-a intrat în carantină, incidenta cazurilor era de 7,36 la mia de locuitori.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite