Ne găsiți și pe:

Locale

ȘTIAȚI CĂ. Cele mai interesante informații despre mâncare

Publicat

pe

Cercetătorii au descoperit că, de-a lungul vieții, omul se hrănește circa 4 ani. Mâncarea ne ține în viață și tocmai de aceea restaurantele, cafenelele și fast-food-urile au reușit să supraviețuiască în cele mai dificile perioade de timp.

Vă invităm să citiți câteva curiozități despre mâncare:

Ceaiul este a doua băutură consumată în lume, cantitativ, după apă

Strugurii sunt pe locul 3 în topul celor mai cultivate fructe din lume, după banane și portocale

Portocalele sunt originale din China, iar romanii sunt cei care le-au adus în Europa

Mărul este cel mai consumat fruct din Europa

Roșia și dovleacul sunt considerate, din punct de vedere botanic, fructe și nu legume

Cea mai veche legumă folosită de om este varza

Pe parcursul întregii sale vieți, o singură vacă dă peste 200.000 de pahare de lapte

Laptele este asimilat în proporție de 97% de organism

Ceapa este cea mai folosită legumă din lume

Regina Egiptului, Cleopatra, era atat de frumoasă datorită băilor pe care le făcea în lapte de capră, cunoscut pentru calitățile antiinflamatorii ale pielii

Copii se nasc având  Cercetătorii pun acest lucru pe seama faptului că au o creștere rapidă și au nevoie de multe calorii pentru a se putea dezvolta.

Sardina e cel mai sănătos și mai ieftin peste din lume? Dintre toți peștii, conține cea mai mare cantitate de Omega 3. Alegeți varianta în sos de tomate!

Pudra albă de pe unele tipuri de salam este un mucegai comestibil, numit… penicilină. Acesta ține departe bacteriile dăunătoare și previne contactul acestora cu carnea.

Mierea de albine nu expiră. Cea mai veche oală de miere care este încă comestibilă. A fost descoperită în 1922 de Howard Carter – în mormântul faraonului egiptean Tutankhamun. A fost testată de biologi și s-a constatat că este încă bună pentru consum.

***

Dacă v-am făcut poftă de mâncare, vă invităm să comandați o oală de mâncare pentru toată familia și să vă aduceți aminte de mesele din copilărie.

Alege din meniu ai vrea să împarți cu cei dragi mâine la prânz sau la cină și plasează o comandă.

Toate preparatele sunt făcute din ingrediente de la producători locali, proaspete și delicioase

Tu aranjează masa și noi îți livrăm oala cu potol caldă direct la tine acasă.

Comandă aici sau sună la 0742 274 120.

Locale

Târgul de nunți „Wedding Land 2023“, la Arad

Publicat

pe

În perioada 3 – 5 februarie se va desfăşura, la Arad, Târgul de nunți „Wedding Land 2023“.

Evenimentul va avea loc la Amiral Events&Style, în incinta Ştrandului Neptun. „Vor participa furnizori din mai multe domenii ale industriei nunților. Mirii vor putea achiziționa sau cere oferte de la firme de rochii de mireasa, cofetării, costume de gală, invitații de nuntă, articii, foto – video, Dj, foto 360 sau bijuterii din aur“, ne-a declarat organizarorul târgului Loredan Suciu (Geea Sposa).

Citeste mai mult

Locale

Bugetul județului Timiș a fost aprobat. S-au alocat mai mulți bani pentru investiții

Publicat

pe

Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 840.656,89 mii lei.

Acesta este în ușoară creștere față de bugetul anului trecut, iar principiul în baza căruia a fost întocmit are în vedere reducerea cheltuielilor pe secțiunea de funcționare și majorarea alocărilor pe secțiunea de dezvoltare, prin vărsăminte în valoare de 41.239 mii lei, fonduri necesare pentru obiective de investiții mature, care au termen de finalizare în anul 2023.

Programul de investiții pe anul 2023 însumează  378.427,43 mii lei, cu 7,52% mai mult decât în anul 2022. Aproape 24% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene.

Bugetul județului cuprinde sume consistente pentru finalizarea proiectelor începute, dar și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2023 vor fi în sănătate și în transporturi – drumuri județene, domenii care au prevăzut un buget de 238.852 mii lei din totalul de 378.427,43 mii lei.

„Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332.215,68 mii lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, 62.414 mii lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca și centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național”,  a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

În plus, Consiliul Județean Timiș are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse în bugetul de anul acesta doar după semnarea contractelor de finanțare.

Citeste mai mult

Locale

Au început lucrările de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

Publicat

pe

CJ Timiș a deschis șantierul de reabilitare al Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul nostru istoric. Investiția este posibilă prin accesarea unei finanţări europene nerambursabile din Granturile SEE (Spațiului Economic European), în cadrul Programului RO-CULTURA.

Imobilul istoric clasă A va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice. Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.

„Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Așa cum a menționat președintele Consiliului Județean, obiectivul proiectului întrece cu mult miza reabilitării fizice a Conacului. Acesta va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vor fi organizate acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc. De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.

Vă reamintim, contractul de proiectare și execuție a fost atribuit prin licitație publică Asocierii T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite