Ne găsiți și pe:

Locale

EXERCIȚIU de imagine. CJSU Timiş a respins prelungirea carantinei pentru Timişoara şi localităţile învecinate. DSP și Dominic Fritz au propus ridicarea carantinei. Restricțiile rămân

Publicat

pe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a respins prelungirea carantinei pentru municipiul Timişoara şi localităţile învecinate, primarul Dominic Fritz, un susținător aprins al carantinei, votând împotriva măsurii.

DSP a propus ridicarea carantinei, măsură care nu a primit avizul INSP.

Chiar dacă autoritățile locale au votat împotriva prelungirii carantinării, într-un veritabil excercițiu de imagine, cele cinci localități rămân cu restricțiile impuse la nivel național, deci tot într-un fel de carantină.

Explicațiile prefectului

„Astăzi, 31.03.2021 ora 24:00, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timişoara şi a celor 4 comune periurbane Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă, Ghiroda şi Giroc. Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc şi să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia (…) DSP Timiş a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare. Analiza de risc efecuată de către DSP Timiş, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele 5 localităţi”, a transmis, miercuri, prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth.

Acesta a explicat că, având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul şedinţei CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală.

„În cadrul CJSU Timiş nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă şi 3 abţineri. De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însuşindu-mi propunerea DSP Timiş, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel naţional pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localităţi, dacă vor fi respectate de către cetăţeni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil şi în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp”, a mai transmis prefectul de Timiş.

Potrivit acestuia, „trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit”.

„Am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puţinele judeţe din ţară în această situaţie, în condiţiile în care la nivel naţional a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timişoara şi cele 4 localităţi. În acest context, de mâine, 01.04.2021, începând cu ora 00:00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timişoara şi comunele Ghiroda, Moşniţa Nouă, Dumbrăviţa şi Giroc”, a mai afirmat prfctul judeţului Timiş.

Acesta explică faptul că, în municipiul Timişoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05:00 şi 18:00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20:00 se poate circula doar pentru excepţiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

„În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă şi duminică la ora 18:00 şi se va menţine pentru aceste zile ora 20:00 ca oră limită pentru circulaţia fără declaraţie sau adeverinţă. În zilele de luni – joi, în situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21:00, iar ora limită pentru circulaţia fără adeverinţă sau declaraţie va fi ora 22:00. Am speranţa că timişorenii şi timişenii vor respecta restricţiile stabilite la nivel naţional şi că vom putea continua scăderea ratei de infectare şi fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităţilor, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor”, a mai declarat Zoltan Nemeth.

Acesta susţine că sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri şi face apel la populaţie să respecte măsurile, să se protejeze şi să se programeze la vaccinare.

Primarul s-a răzgândit

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat într-o postare pe Facebook, că a votat pentru ridicarea măsurii de carantinare a oraşului Timişoara şi a comunelor periurbane Giroc, Ghiroda, Dumbrăviţa şi Moşniţa Nouă, după „trei săptămâni de sacrificii”.

„La recomandarea DSP Timiş, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, şi cu votul meu, să nu prelungească carantina în zona metropolitană Timişoara. După peste 3 săptămâni de sacrificii, carantina a reuşit să tragă o frână de urgenţă creşterii rapide. De câteva zile am intrat pe un trend descrescător, în timp ce valul infectărilor în restul ţării creşte, mai ales în oraşele mari. În acelaşi timp, aşa cum am cerut de mai multe ori, de săptămână trecută există un nou set de măsuri clare la nivel naţional, unele chiar mai stricte decât cele instituite în carantină”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Acesta a mai adăugat că în continuare situaţia este una gravă.

„Trebuie să ne fie clar: situaţia este în continuare serioasă. Acum este absolut esenţial să nu aruncăm avansul pe care l-am făcut în ultimele săptămâni. Este, din păcate, în continuare nevoie de măsuri care să limiteze contactul fizic între oameni, pentru a încetini răspândirea virusului. Sper să cădem în curând şi sub rata de 7, pentru ca să se elimine unele din restricţii. Ştiu că nu a fost o perioadă uşoară pentru nimeni. Mulţi dintre voi sunt, pe bună dreptate, supăraţi şi la limitele puterilor. Dar pentru binele vostru şi al celor din jur, aţi respectat regulile şi constrângerile, fie că aţi fost sau nu de acord cu ele. Iar pentru asta vă mulţumesc. Datorită vouă am reuşit să oprim creşterea. Depinde acum numai de noi, de solidaritatea şi conştiinţa noastră, să respectăm în continuare regulile sanitare. Şi sunt sigur că şi forţele de ordine se vor îngriji ca regulile să fie aplicate”, a mai scris Fritz.

Primarul municipiului Timişoara a făcut un apel către populaţie să se înscrie la vaccinarea împotriva COVID-19.

Miercuri, la Timişoara, rata de infectare cu COVID0-19 era de 7,64 cazuri la o mie de locuitori, iar în 8 martie când s-a intrat în carantină, incidenta cazurilor era de 7,36 la mia de locuitori.

Locale

Bărbați cercetați penal pentru că au furat un autoturism

Publicat

pe

Polițiștii orașului Buziaș cercetează doi bărbați, ambii în vârstă de 31 de ani, bănuiți de furtul unui autoturism.

În data de 13 mai a.c., în jurul orei 01:00, în urma investigațiilor efectuate, polițiștii orașului Buziaș au identificat doi bărbați bănuiți de comiterea unui furt de autoturism.

În fapt, în cursul nopții, bănuiții ar fi sustras un autoturism din municipiul Timișoara, acesta fiind găsit abandonat pe câmp în apropierea localității Bacova.

Pe numele acestora a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt”.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a celor în cauză.

Citeste mai mult

Locale

Presiune scăzută la apa potabilă în mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Luni, 17 mai, între orele 10 – 16, în incinta Uzinei de Apă nr. 2-4 din Timișoara se va executa o legătură de conductă. Lucrarea face parte din proiectul de reamplasare a conductei de alimentare a cartierului Plopi, iar pe durata intervenției se va întrerupe furnizarea apei în acest cartier.

Marți, 18 mai, între orele 9 – 18, se va executa o legătură de conductă la intersecția bulevardelor Liviu Rebreanu și Sudului. Pe durata lucrărilor, pe porțiunea dintre străzile Arieș și Orion a bulevardului Liviu Rebreanu presiunea apei va fi scăzută.

La reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure.

„Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă. Rugăm, de asemenea, consumatorii să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată“, prezizează reprezentanții Primăriei Timișoara.

Citeste mai mult

Locale

A doua ediție a Maratonului Vaccinării, la Timișoara

Publicat

pe

La Centrul Regional de Afaceri Timişoara are loc, începând de vineri după-amiaza, până luni dimineaţa, cea de-a doua ediţie a Maratonului Vaccinării, sub lozinca „Maratonul care a dat tonul”.

Oamenii care au primit prima doză de vaccin în prima ediţie a Maratonului sunt chemaţi acum la rapel cu serul de la Pfizer, iar cei care nu au apucat să se imunizeze până acum, se pot prezenta pentru a primi serul de la Johnson&Johnson (o singură doză).

„Maratonul Vaccinării din 23-25 aprilie fost o iniţiativă comunitară fără precedent, care a dat tonul acţiunilor similare la nivel naţional. Acum, Asociatia ATI Timisoara, împreună cu o echipă minunată de sute de voluntari medici, asistenţi şi studenţi vă aşteaptă din nou, de data aceasta pentru rapel Pfizer”, au transmis organizatorii.

În plus, aceştia anunţă posibilitatea imunizării şi cu serul Johnson&Johnson, o singură doză.
Pentru vaccinare nu este necesară programarea.
Maratonul Vaccinării de la Timişoara are loc în perioada 14-16 mai 2021, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT, Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22.
Va începe vineri după-amiaza, la ora 16.00 şi se va încheia luni dimineaţa la ora 8.00.
La prima ediţie s-au vaccinat 6.722 persoane, acestea fiind aşteptate pentru rapel.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite