Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin“, la Timișoara

Publicat

pe

O nouă ediție a Festivalului Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin” va începe duminică, 29 septembrie, de la ora 11:00. Festivalul începe cu spectacolul premiat cu Premiul pentru regie și Premiul pentru interpretare la Festivalul de Animație ImPuls de la București, „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” de Matei Vișniec, în regia lui Béres László.

Pentru toți spectatorii, indiferent de vârstă, Teatrul „Merlin” a pregătit un program deosebit de bogat care se întinde pe durata unei săptămâni, cu cele mai reprezentative spectacole din țară și din străinătate.

Festivalul aduce 17 trupe de teatru în concurs, 21 de spectacole, 6 țări participante: România, Spania, Franța, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova. Nu lipsesc nici alte activități și evenimente: două concerte, The sound of classics și Sculpting Sounds – Cari Tibor Project, un vernisaj al expoziției de afișe și fotografii de arhivă, Merlin 70, și o lansare de carte a colegilor noștri de la București care aduc la Timișoara Teatrul de Animație în România – Album Centenar, o lucrare coordonată de reputatul regizor Cristian Pepino și prezentată de domnul Călin Mocanu, care este și manager de proiect. Pentru copiii care doresc să se implice în mod direct și creativ a fost pregătit un atelier de construcție personaje-păpuși, coordonat de artistul plastic Marina Nicolici, anul acesta vedeta-păpușă fiind chiar Merlin.

Puteți să alegeți din zecile de titluri prezente în program atât spectacole pentru copii foarte mici: O poveste într-un acvariu, Peter Pan, Petrică și Lupul, ApolodorCrăiasa ZăpeziiRegele smoc de barbă, Ciobănașul cu ochi de stele, Dragonul, cât și pentru cei mai măricei: O noapte furtunoasă (operă cu păpuși), Cartea cu Apolodor, Cusut… cu ață albă. De asemenea, și oferta de spectacole pentru tineri este mare: Eu, Sisif, prezentat de Puppet’s Lab, Bulgaria, Ole! Întâlnire între un clovn și flamenco, un spectacol de teatru-dans de Elodie Hatton, propus de La Crique, Franța și Jocul timpului, superbul spectacol nonverbal prezentat de David Zuazola, Spania.

Spectacolele Fierarul satului și Ciobănașul cu ochi de stele se vor juca în limba maghiară, iar Eu, Sisif, va avea, parțial, text supratitrat în limba română.

Festivalul internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin”, susținut de Consiliul Județean Timiș, este un prilej extraordinar pentru copii și tineri să vadă spectacole valoroase, contemporane, multe dintre ele fiind premiate la alte festivaluri. Profesioniștii din teatru au parte de discuții constructive și schimb de experiență, iar întreaga familie poate petrece timp de calitate.

Programul spectacolelor AICI

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite