Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Focar de pestă porcină la Ghiroda. Ce trebuie să facă proprietarii de porci din zonă

Publicat

pe

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la 2 porci domestici găsiți morți în extravilanul localității Ghiroda, proprietarul fiind necunoscut.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a instituit zonele de protecție și supraveghere, după cum urmează:

1. Zonă de protecție (0 – 3 km) în jurul focarului, pe raza localităților:
Ghiroda, Moșnița Veche,
2. Zonă de supraveghere (3 – 10 km) în jurul focarului, pe raza localităților:
Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Uliuc, Urseni, Bazoșu Vechi, Giarmata, Giarmata Vii, Cerneteaz, Dumbrăvița, Giroc, Rudicica, Chișoda, Timișoara.

Crescătorii de suine au obligația să respecte cu strictețe toate măsurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale (gospodăriile populației) și la nivelul exploatațiilor comerciale, după cum urmează:
a)  Să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandată dezinfecția la intrarea în adăpost, amplasarea unei tăvițe cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
b)  Să crească porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreți sau proprietari străini care dețin porci domestici;
c)  Să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă să nu administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
d)  Să nu scoată scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
e)  Să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
f)  Să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană ?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
•  moarte rapidă, întervenită într-un timp extrem de scurt;
•  temperatură foarte ridicată (40,5 – 42o C) și stare febrilă;
•  roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
•  lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
•  vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice iar confirmarea se face prin examene de laborator.
PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) – NU SE TRANSMITE LA OM !

Ce se face în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

•   anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau medicul veterinar oficial sau  D.S.V.S.A. Timiş la numărul de telefon 0256 204911, fax. 0256 462377, e-mail: office-timis@ansvsa.ro.

Ca urmare a confirmării a două focare de Pestă porcină africană în localitatea Recaș și un focar de Pestă porcină africană în localitatea Icloda, Com. Sacoșu Turcesc, prin adresa cu nr. 585/29.06.2020 (înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara sub nr. CS2020-000225/ 30.06.2020), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş informează și cu privire la instituirea zonelor de protecție și supraveghere în jurul focarelor de pestă porcină africană (PPA), după cum urmează:

Focare PPA RECAȘ
Zonă Protecție: Recaș

Zonă Supraveghere: Stanciova, Herneacova, Cralovăț, Șuștra, Topolovățu Mare, Bazoșu Vechi, Remetea Mare, Izvin, Ianova și Petrovaselo.

Focar PPA ICLODA
Zonă Protecție: Icloda

Zonă Supraveghere: Dragșina, Sacoșu Turcesc, Chevereșu Mare, Vucova, Otvești Blajova, Stamora Română, Berini, Cerna, Liebling, Unip, Urseni, Moșnița Nouă, Albina și Uliuc.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite