Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Focar de pestă porcină la Ghiroda. Ce trebuie să facă proprietarii de porci din zonă

Publicat

pe

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la 2 porci domestici găsiți morți în extravilanul localității Ghiroda, proprietarul fiind necunoscut.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a instituit zonele de protecție și supraveghere, după cum urmează:

1. Zonă de protecție (0 – 3 km) în jurul focarului, pe raza localităților:
Ghiroda, Moșnița Veche,
2. Zonă de supraveghere (3 – 10 km) în jurul focarului, pe raza localităților:
Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Uliuc, Urseni, Bazoșu Vechi, Giarmata, Giarmata Vii, Cerneteaz, Dumbrăvița, Giroc, Rudicica, Chișoda, Timișoara.

Crescătorii de suine au obligația să respecte cu strictețe toate măsurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale (gospodăriile populației) și la nivelul exploatațiilor comerciale, după cum urmează:
a)  Să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandată dezinfecția la intrarea în adăpost, amplasarea unei tăvițe cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
b)  Să crească porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreți sau proprietari străini care dețin porci domestici;
c)  Să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă să nu administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
d)  Să nu scoată scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
e)  Să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
f)  Să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană ?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
•  moarte rapidă, întervenită într-un timp extrem de scurt;
•  temperatură foarte ridicată (40,5 – 42o C) și stare febrilă;
•  roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
•  lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
•  vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice iar confirmarea se face prin examene de laborator.
PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) – NU SE TRANSMITE LA OM !

Ce se face în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

•   anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau medicul veterinar oficial sau  D.S.V.S.A. Timiş la numărul de telefon 0256 204911, fax. 0256 462377, e-mail: office-timis@ansvsa.ro.

Ca urmare a confirmării a două focare de Pestă porcină africană în localitatea Recaș și un focar de Pestă porcină africană în localitatea Icloda, Com. Sacoșu Turcesc, prin adresa cu nr. 585/29.06.2020 (înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara sub nr. CS2020-000225/ 30.06.2020), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş informează și cu privire la instituirea zonelor de protecție și supraveghere în jurul focarelor de pestă porcină africană (PPA), după cum urmează:

Focare PPA RECAȘ
Zonă Protecție: Recaș

Zonă Supraveghere: Stanciova, Herneacova, Cralovăț, Șuștra, Topolovățu Mare, Bazoșu Vechi, Remetea Mare, Izvin, Ianova și Petrovaselo.

Focar PPA ICLODA
Zonă Protecție: Icloda

Zonă Supraveghere: Dragșina, Sacoșu Turcesc, Chevereșu Mare, Vucova, Otvești Blajova, Stamora Română, Berini, Cerna, Liebling, Unip, Urseni, Moșnița Nouă, Albina și Uliuc.

Locale

Colosseum Timișoara Ballroom anunță o seară spectaculoasă de Revelion 2025

Publicat

pe

Timișoara, România – Colosseum Timișoara Ballroom se pregătește să întâmpine Anul Nou cu un eveniment de neuitat pe 31 decembrie 2024.

Invitații vor avea ocazia să se bucure de o seară magică, alături de cunoscuta interpretă Rodica Canțîr și energicul DJ Sorin.

Evenimentul va începe la ora 19:30, cu primirea invitaților, urmată de un aperitiv festiv la 21:00.

Concertul live cu Rodica Canțîr va începe la 21:30, iar atmosfera va fi întreținută de DJ Sorin de la 22:30 până la miezul nopții, când va avea loc un toast de Anul Nou, însoțit de un impresionant foc de artificii.

Meniul va include o varietate de delicii, de la platouri cu aperitive, sărmăluțe bănățene, până la friptură delicioasă și un tort festiv.

De asemenea, invitații se vor putea delecta cu băuturi nelimitate pe parcursul serii.

Locurile sunt limitate, iar organizatorii recomandă rezervările cât mai curând posibil. Pentru detalii și bilete, cei interesați pot suna la 0742.274.120.

Colosseum Timișoara Ballroom promite o seară plină de surprize, muzică bună și distracție garantată.

Nu ratați cel mai spectaculos eveniment al anului!

Pentru detalii și meniul complet accesați link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1106257258173940&id=100063690294292&rdid=SSjKO3nOTPAdqeRE

Citeste mai mult

Locale

Horia Brenciu va cânta la deschiderea Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Târgul de Crăciun din Timișoara șe va deschide în 30 noiembrie și va fi organizat în trei piețe din centrul orașului: Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe.
Târgul va fi organizat în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.

La evenimentul de deschidere a târgului, de la ora 18.00, va cânta Horia Brenciu &HB Orchestra dar și Sancro Machado.

Odată cu deschiderea târgului, se vor aprinde în oraș și luminițele festive.

Peste 90 de căsuțe vor putea fi vizitate în centrul orașului, unde se pot găsi de la preparate tradiționale făcute în casă (brânzeturi, mezeluri, plăcinte, clătite sau alte mâncăruri) până la cadouri, decorațiuni, haine sau diverse obiecte lucrate manual.

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a anunțat că în fiecare seară, pe parcursul târgului, va avea loc un program artistic.

Foto: Facebook/Târgul de Crăciun Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Poliția Piețelor, în acțiune. 20 de comercianți, amendați

Publicat

pe

Politiștii locali din cadrul Compartimentului Poliția Piețelor  au desfășurat, zilele trecute, o amplă acțiune în piețele agro-alimentare Piața de Gros și Volantă din zona Stadionului Dan Păltinișanu, cu scopul verificării documentelor care atestă calitatea de producător, dar și pentru a stabili dacă este efectuată verificarea metrologică a mijloacelor de cântărire, dacă sunt afișate documentele, dacă sunt completate carnetele de comercializare, dacă sunt efectuate analizele fito-sanitare prevăzute de legislația în vigoare, dacă este respectată sectorizarea în piețe, dacă sunt afișate etichetele  tipizate marcate corespunzător, dacă se menține curățenia în perimetrul locurilor de vânzare.

În cadrul acțiunii au fost verificați un număr de 53 de comercianți, fiind aplicate și 20 de sancțiuni în valoare de 21.600 lei, conform HCL 271/2023 și Legii 145/2014, pentru neafișarea documentelor de identificare, necompletarea zilnică a carnetelor, lipsa etichetelor de produs, lipsa verificării cântarelor, lipsa analizelor fito-sanitare, dar și pentru nerespectarea sectorizării în piață, fiind comercializate, în locurile destinate legumelor și fructelor, produse preambalate, precum mâncare de animale, sucuri, conserve, pământ de grădină, cărbuni etc.

Acțiunile continuă și în perioada următoare.

foto: Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite