Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Începe seria de tururi ghidate pentru studenți, pe șantierul de la Castelul de Apă

Publicat

pe

Joi, 10 februarie, va avea loc prima vizită pe șantierul Castelului de Apă din Iosefin (str. Gh. Barițiu nr. 3), o acțiune parte din proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin.”

Finalizat în 1914, după un proiect semnat János Lenarduzzi și Richárd Sabathiel, Turnul de Apă din Iosefin, cu cele două rezervoare ale sale, este una dintre cele mai ingenioase construcții de acest gen. Nemaifiind folosit de mai bine de șase decenii în scopul pentru a fost ridicat, turnul a intrat acum într-o nouă etapă.

La finele șantierului care a început în toamna anului 2021, Centrul Cultural Castelul de Apă   va deveni unul din punctele de atracție ale cartierului Iosefin și ale Timișoarei. Până atunci însă, el le poate oferi surprize studenților de la Arhitectură, Construcții, Istorie și nu numai. Cei pasionați de construcțiile industriale și patrimoniul cultural timișorean, precum și de felul în care acestea au reușit să treacă testul timpului, sunt invitați să vină în vizită pe șantier, pentru a afla mai multe despre felul în care a fost ridicat turnul, despre principiile sale de funcționare și despre cât de important a fost el pentru oraș. Tinerii vor putea vedea, de asemenea, cum se desfășoară procesul de restaurare și etapele refuncționalizării monumentului istoric în centru cultural.

Vizitele pe șantier pentru studenți fac parte din calendarul de activități al proiectului „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”, iar cea de joi, 10 februarie, deschide o serie care se va întinde pe toată durata lucrărilor. Studenții interesați se pot înscrie pentru această primă vizită, completând acest formular: https://bit.ly/vizita1CasteldeApa. Vor fi grupuri de cel mult 20 de persoane, coordonatorul tururilor fiind inginerul Cornel Farcaș.

Proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.

Valoarea totală a proiectului este de 10.921.581,94 lei (2.236.758,33 euro) din care 7.358.432,65 lei (1.788.816,94 euro) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE (85%), 1.298.546,94 lei reprezintă cofinanțarea națională (15%) și 2.164.546,90 lei (447.204, 24 euro) reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect, din valoarea totală eligibilă a proiectului. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat în data de 30.09.2020, iar data de finalizare a proiectului este de 29.02.2024.

Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (formată din birou administrativ și grupuri sanitare), care constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină.

Revitalizarea monumentului istoric va fi realizată printr-o serie de activități cu scop educativ și de informare, organizate de Asociația Prin Banat. Dintre acestea pot fi enumerate tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil. Va fi realizat și un eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric, în vederea familiarizării publicului cu proiectul. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști. Ca mecanism contemporan de activare a spațiilor alternative, va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică.

Rezultatul intervenției cuprinde un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale de interior și exterior; un traseu de parcurgere către punctul de observație și contemplare a urbanului (lanternou); un spațiu de socializare și o cafenea neconvențională; un punct de interes pentru o stație vaporetto și un punct de interes în traseul velo existent. Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane.

Reabilitarea și valorificarea Turnului de Apă din Iosefin va aduce un plus și la stimularea dezvoltării economico-sociale la nivelul municipiului Timișoara. Localnicii, în special locuitorii cartierului, dar și potențialii turiști vor fi beneficiarii Centrului Cultural Castelul de Apă.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite