Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală, la Timișoara. PROGRAMUL complet

Publicat

pe

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală va avea loc între 13 și 15 octombrie 2023, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” din Timișoara, în organizarea Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Pentru pregătirea festivalului, asociația CRIES a colaborat cu peste 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene, interesate de temele propuse de eveniment. Sunt așteptați artizani și artiști locali, din țară și din țări învecinate precum Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina. Toată lumea este binevenită, activitățile fiind prietenoase cu toate categoriile de vârstă.

Artizanii LA PAS vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate după rețete tradiționale sau inovatoare, folosind în mare parte ingrediente locale și practici de producție sustenabilă. Bere artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, mied, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.

Pe durata festivalului vor fi organizate demonstrații ale unor practici tradiționale de gătit, precum prepararea magiunului după o rețetă din Țara Momârlanilor, a pitei în țăst, așa cum se face la Margina, sau a cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, după o rețetă din Mărginimea Sibiului.

Totodată, duminică participanții la festival sunt invitați la o degustare interculturală, pregătită cu ajutorul unor delegații Slow Food din diferite zone din țară și a Centrului Ceh din București. Degustarea este precedată de masa rotundă cu titlul „La pas: de la fermă în farfurie, în căutarea drumului potrivit”, la care sunt așteptați invitați de la cele mai importante organizații din România ce promovează agricultura sustenabilă, precum: asociația Eco Ruralis, ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Fundația ADEPT, Slow Food Târgu Mureș, Slow Food Turda. La eveniment va participa și Marius Tudosiei, de la Băcănia Veche din București, una dintre cele mai reprezentative inițiative din domeniu care dezvoltă lanțuri alimentare scurte și promovează producătorii locali.

Pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS, unele dintre acestea în ediție limitată, disponibile doar pe perioada festivalului, precum: brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală, manufacturate de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, Bio Banat și Double Drop Crew.

Programul Festivalului

Vizitatorii sunt așteptați de vineri, 13 octombrie, începând cu ora 16.00, când toate standurile vor fi deschise. Festivalul va fi lansat printr-un moment artistic, „Hai LA PAS! Încetinește ritmul!”, pregătit de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.

În fiecare zi, timișorenii și turiștii sunt așteptați la programul de concerte, variat și pentru gusturi diverse, susținut de Amalia Gaiță, E-an-na, Luna Amară (vineri, 13.10.2023), iarba Fiarelor, KIDE – câștigătorul Festivalului Takt Fest din Novi-Sad, Bucium (sâmbătă, 14.10,2023), Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan (duminică, 15 octombrie 2023).

În toate cele trei zile de festival participanții vor avea acces la expoziția artistică „Connections” – un demers colaborativ a șapte artiști români, care expun o serie de colaje analog și digitale, influențate de curentele dadaism, suprarealism, futurism și artă stradală contemporană. Artiștii expozanți sunt: Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta Ababei și Ruxandra Niculae.

Totodată, publicul are acces gratuit la o selecție de filme pe teme de sustenabilitate care vor fi prezentate pe timpul festivalului, în parteneriat cu EU Youth Cinema: Green Deal și Forumul Cultural Austriac.

Programul de ateliere

Peste 30 de ateliere vor fi organizate pentru copii, adulți sau seniori, abordând teme incitante precum accesul la apă în condiții de siguranță, educație senzorială cu plante aromatice, alimentație sănătoasă, risipa alimentară, impactul modei fast-fashion și practici de consum sustenabil în domeniul vestimentar. Un element de noutate în ediția din acest an este că o parte dintre atelierele din cadrul festivalului sunt organizate de tineri, elevi implicați în programul educațional LA PAS: educație pentru schimbare, care și-au asumat rolul de a transmite mai departe din experiența proprie.

Eco Playground Ecologos, organizat în colaborare cu Asociația Seneca, este un spațiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologică și va fi deschis pentru joacă și învățare pe întreaga perioadă a festivalului.

Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate și solidaritate, celebrând producția și consumul sustenabil și promovând principii de viață sustenabilă. În cadrul evenimentului nu se comercializează apă îmbuteliată, iar participanții sunt încurajați să își aducă propriul recipient cu apă. Nu se folosesc ambalaje de plastic de unică folosință, se colectează selectiv gunoiul și se încurajează consumul responsabil și reducerea risipei alimentare.

Accesul publicului la festival este liber, prin contribuția finanțatorilor și implicarea partenerilor și voluntarilor LA PAS.

Toate detaliile despre programul Festivalului LA PAS se pot regăsi aici: https://la-pas.cries.ro/

Festivalul este organizat în cadrul Programului LA PAS / Slowing Down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Locale

Lărgiri de benzi pentru reducerea blocajelor pe strada Rebreanu din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara implementează măsuri pentru îmbunătățirea circulației auto și pietonale pe bulevardul Liviu Rebreanu, odată cu avansul lucrărilor de reparații capitale.

Intervențiile vizează intersecțiile bulevardului cu Aleea Sănătății, Calea Martirilor și Strada Salcâmilor, precum și accesul în stația de carburanți de vis-a-vis de Spitalul Județean.

„Pe Bulevardul Liviu Rebreanu trec, în medie, 13.000–14.000 de mașini pe zi, iar în mai multe zone se creează blocaje. Rezolvăm prin lărgirea unor intersecții, precum cea cu Calea Martirilor, extinderea benzilor de viraj și amenajarea unor locuri de parcare. Am prevăzut și măsuri pentru pietoni: eliberăm trotuarul pe un tronson sufocat de mașini parcate și adăugăm o zonă verde. Sunt intervenții punctuale, dar cu efect imediat în trafic”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La intersecția cu Calea Martirilor, în direcția de mers spre Calea Șagului, municipalitatea va amenaja o nouă bandă de încadrare. Astfel, vor rezulta patru benzi: două pentru viraj stânga spre Martirilor, o bandă pentru înainte și o bandă pentru înainte-dreapta. Măsura reduce blocajele din trafic și implică eliminarea unor locuri de parcare, precum și desființarea unei suprafețe mici de spațiu verde.

Municipalitatea va extinde banda de încadrare pentru virajul la stânga spre Aleea Sănătății, ceea ce va contribui la fluidizarea traficului pe direcția înainte, spre Calea Șagului. Totodată, pe sensul spre Calea Șagului, vis-a-vis de Spitalul Județean, Primăria Municipiului Timișoara intervine pentru a reduce blocajele de pe prima bandă de către mașinile care intră în stația de carburanți. Astfel, câteva locuri de parcare vor fi reconfigurate din format spic în locuri paralele cu trotuarul, pentru a permite amenajarea unei benzi suplimentare pentru intrarea în benzinărie.

Pentru pietoni, municipalitatea va elibera trotuarul în imediata apropiere de intersecția cu strada Salcâmilor, prin desființarea locurilor de parcare. Pe de altă parte, va fi amenajată o nouă parcare cu aproximativ 20 de locuri, care va asigura și legătura rutieră între bulevard și strada Intrarea Sepia, precum și acces auto pentru riverani.

Intervențiile vor fi realizate prin Societatea Drumuri Municipale.

În prezent, SDM execută prima reparație capitală a Bulevardului Liviu Rebreanu în aproape 20 de ani.

Citeste mai mult

Locale

Primele insule ecologice vor fi puse în funcțiune, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând cu data de 10 iulie, vor fi puse în funcțiune primele insule ecologice din oraș.

Astfel, 19 insule din cartierele Aradului și Torontalului vor deveni operaționale în cadrul unui program pilot. În funcție de observațiile și sesizările venite din partea cetățenilor în perioada de testare, sistemul va fi ajustat și îmbunătățit până la operaționalizarea tuturor celor 100 de insule, în toamna acestui an.

Insulele au fost achiziționate direct de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și fac parte dintr-un program mai amplu derulat de municipalitate, dedicat modernizării sistemului de colectare a deșeurilor. În total, au fost instalate 100 de insule, care vor deservi aproximativ 9.000 de apartamente și 27.000 de locuitori din zonele cu cea mai mare densitate din oraș.

Aceste sisteme moderne de colectare a deșeurilor vor fi gestionate de RETIM și ADID, partenerii responsabili cu operarea, monitorizarea și întreținerea lor. Fiecare insulă este dotată cu cinci containere pentru colectarea separată a deșeurilor: biodegradabil, rezidual, plastic/metal, hârtie/carton și sticlă. Accesul se va face pe bază de cartelă, iar insulele sunt dotate cu senzori digitali care monitorizează nivelul de umplere și trimit alerte în cazul în care nu sunt folosite corespunzător.

Proiectul municipalității are o valoare de 6.887.300 lei (fără TVA) și este finanțat prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C3 – Managementul Deșeurilor.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Meteorologii au emis un cod  portocaliu de caniculă pentru județul Timiș, valabil în perioada 4 iulie 2025, ora 10:00 – 5 iulie 2025, ora 10:00.

Pentru a nu deveni victime ale caniculei, salvatorii de la ISU Timiș recomandă respectarea următoarelor măsuri:

Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!

Evitați expunerea prelungită la soare!

Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!

Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!

Consumați fructe și legume proaspete!

Evitați deplasările la orele de vârf. Dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

Creșterea temperaturilor favorizează producerea și propagarea incendiilor de vegetație uscată, punând în pericol culturile și utilajele agricole, animalele și chiar locuințele.

Arderea vegetației uscate și/sau a miriștilor este strict interzisă.

În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență puteți afla accesând https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite