Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

ACTUALIZARE. Maternitatea Odobescu din Timișoara, închisă și redeschisă. Cinci asistente medicale, pozitive la COVID-19

Publicat

pe

Într-o scrisoare deschisă, adresată presei, miercuri seară, directorul DSP Timiş, Mariana Rădulescu, a declarat că este falsă afirmaţia că DSP Timiş sau Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a instaurat carantina la Maternitatea Odobescu din Timişoara, marţi seară.

”Pentru corecta informare a opiniei publice, sunt in măsura sa va aduc la cunoştinţă următoarele aspecte, menite sa lămurească episodul carantinarii Maternităţii Odobescu din Timişoara. În primul rand, este absolut falsă afirmaţia conform căreia DSP Timiş sau Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă ar fi instaurat carantina la Maternitatea Odobescu. Total falsă, neadevărată şi, în acelaşi timp, şi minicinoasă! Decizia de a declara carantina la Maternitatea Odobescu a aparţinut, de la sine putere, doamnei Olimpia Oprea, manager al Spitalului Clinic Municipal Timişoara, instituţie care are în subordine maternitatea în cauză, după o consultare/informare a doamnei prefect de Timiş, Liliana Oneţ. Adică, fără nicio consultare cu DSP Timiş şi fără nicio decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Timis, aşa cum prevede legea! Cea mai buna dovadă în acest sens sunt declaraţiile publice ale directorului Spitalului Municipal Timişoara, de ieri seara, afirmaţii care ne-au şocat pe toti: «Am carantinat, închidem maternitatea, testăm tot personalul. Sunt în jur de 80 de persoane în acest moment în spital şi nu pleacă nimeni acasă până nu aflăm rezultatele testelor»”, afirmă Rădulescu în scrisoare.

Tot din presă, spune Rădulescu, a aflat că maternitatea va fi redeschisă joi dimineaţă.

”Astăzi, acum câteva minute, tot din presa, noi cei de la DSP Timiş am citit comunicatul emis de Prefectura Timiş, în care se menţionează şi se anunţă că în cadrul şedinţei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost prezentată ancheta epidemiologică efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Timiş la Maternitatea Odobescu şi, la propunerea DSP, s-a decis ca unitatea medicală se va putea redeschide mâine, 2 aprilie, la ora 8. Şi de aceasta data, din nou fals. În primul rând, pentru că DSP Timiş nu a cerut/nu a propus acest lucru şi nici nu ar fi avut cum să procedeze în această direcţie, enunţată de către Prefectura Timiş, din două motive mari şi late. În primul rând, aşa cum am afirmat, deja, nu DSP Timiş a decis carantinarea Maternităţii Odobescu deci, logic, nu avea cum sa fie de acord cu ridicarea acesteia. Altfel spus, nu am fi putut ridica un embargou pe care nu noi l-am instaurat! În al doilea rând, deciziile de carantinare se iau prin ordin/hotărâre de prefect, ca urmare a unui vot in Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă, decizie care nu exista şi ordin de prefect care nu există. Şi nici nu ar fi avut cum să existe o asemenea hotărâre, atâta timp cât, la vremea anunţului de închidere a Maternităţii Odobescu, DSP Timiş nu făcuse nici măcar o ancheta epidemiologică, iar subiectul carantinarii Maternităţii Odobescu nu a fost discutat, nici măcar la nivel de analiza, in şedinţa de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Timiş! La fel ca şi ISU, DSP Timiş a aflat din presă!”, mai scrie Rădulescu în scrisoare.

Mariana Rădulescu spune că decizia de carantinare a maternităţii a fost luată unilateral de managerul Olimpia Oprea.

”Cea mai bună dovadă, că decizia de carantinare a Maternităţii Odobescu, luată unilateral de către managerul Spitalului Clinic Municipal şi girată de reprezentantul Guvernului României în teritoriu, a fost una extrem de hazardantă şi total neinspirată, este faptul că mâine, după nici 24 de ore, instituţia sanitară se redeschide! Acest gen de decizii, de-a alba-neagra, au aruncat sistemul sanitar bănăţean în haos şi nu fac decât da adâncească neîncrederea populaţiei in instituţiile sanitare şi de control ale statului român. Azi, noi cei de la DSP Timiş, am aflat cu bucurie, tot din presă şi tot ca urmare a comunicatului emis de Prefectura Timiş, ca Maternitatea Odobescu, carantinată ieri este pregătită să reintre în circuit, de mâine dimineaţă, de la ora 8, deşi concluziile anchetei epidemiologice – vorbim despre 60 de persoane – nu sunt, încă, finalizate. Dar oamenii au fost eliberaţi, că doar a venit ministrul sănătăţii în vizită! Tot cu bucurie şi tot din presă, noi de la DSP Timiş am aflat că Primăria Timişoara a garantat, încă de ieri, testarea subiecţilor de la Odobescu, alocând şi o sumă de bani din buget, lansând chiar şi o comandă în vederea achiziţionării testelor. Pana atunci, pana cand vor apărea testele Primăriei Timişoara, subiecţii de la Maternitatea Odobescu au beneficiat de un   împrumut de 100 de teste din partea Spitalului Victor Babeş, în mod prioritar, în baza unei decizii a cuiva, în detrimentul unui număr de circa 250 de persoane, care aşteaptă efectuarea de urgenţă a testărilor, în baza procedurilor şi normativelor legale”, se mai arată în textul scrisorii.

Şefa DSP Timiş spune că toată această situaţie a avut loc ”din raţiuni strict politice”.

”Acum, după 24 de ore de-a joaca cu carantina, din raţiuni strict politice şi în goana după capital electoral, cei care ne-au aruncat în acest haos, încearcă să scoată castanele din foc cu mâna DSP Timiş, lucru absolut delirant, jignitor şi ofensator pentru toţi angajaţii acestei instituţii. În curând, va veni vremea pentru cei care au luat şi girat aceasta decizie, sa le explice părinţilor, mamelor, bunicilor şi copiilor cum de a fost posibil ca la Matetnitatea Odobescu, în plină carantină, nu-i aşa, sa fie testate doar cadrele medicale, aflate în tură, deşi în unitatea medicală, la momentul anunţului şi până azi, mai erau internate alte 100 de persoane: gravide, copii, lauze şi însoţitori!?”, îşi încheie scrisoarea Mariana Rădulescu.

Ulterior, şefa DSP Timiş a revenit spunând că a solicitat sancţionarea celor care se fac vinovaţi.

”Fiind situaţie de criză, DSP Timiş e în coordonarea CJSU şi încă de astăzi am solicitat sancţionarea disciplinară a celor care se fac vinovaţi şi, după caz, luarea măsurilor care se impun, în conformitate cu ordonanţele militare”, mai scris Rădulescu.

Reprezentanţii Spitalului Municipal Timişoara au anunţat, marţi seară, că Maternitatea Odobescu, care aparţine de această unitate medicală, va fi închisă pentru dezinfecţie, după ce mai multe asistente medicale au fost infectate cu coronavirus. Miercuri seara, Prefectura Timiş a transmis un comunicat în care arată că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis redeschiderea maternităţii, joi dimineaţa, la ora 8.00, după ce va fi finalizată dezinfecţia. Pacientele internate în această maternitate au fost transferate la un spital privat din Timişoara.

Știrea inițială

Maternitatea Odobescu din Timişoara va fi închisă după ce cinci asistente medicale s-au infectat cu coronavirus.

Pacientele maternității vor fi tratate la un spital privat, deoarece cealaltă maternitate din oraş a fost declarată spital – suport.

Conducerea Spitalului Municipal Timişoara, în subordinea căruia se află Maternitatea Odobescu, a decis ca toate pacientele internate în acest moment la această unitate sanitară, dar şi toate cadrele medicale şi personalul auxiliar trebuie să rămână în carantină, în spital, pe principiul „nimeni nu intră, nimeni nu iese”.

Sunt în jur de 80 de persoane în acest moment în spital şi nu pleacă nimeni acasă până nu vor fi aflate rezultatele testelor.

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Locale

Campanie terestră de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara demarează campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

Operațiunile terestre sunt programate în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

Pe durata campaniei, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite zonele unde se desfășoară acțiunea și să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise în perioada 4 – 15 aprilie, în intervalul orar 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, campania de dezinsecție va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Locale

Șeful Secției 1 Urbană de Poliție din Timișoara, reținut pentru trafic de droguri

Publicat

pe

Șeful Secţiei 1 Urbană de Poliţie din Timişoara, împreună cu un alt bărbat au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru trafic de droguri de risc și mare risc, aceștia fiind depistați în urma a zece percheziţii făcute sâmbătă seară, de ofiţerii de la Combaterea Crimei Organizate, coordonaţi de procurorii DIICOT din Timişoara.

„La data de 29 martie 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus reţinerea a 2 inculpaţi, cu vârstele de 38 şi 53 de ani, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, respectiv de punerea la dispoziţie a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată”, transmite DIICOT.

Conform anchetatorilor, în intervalul februarie – martie 2025, în mod repetat, inculpatul în vârstă de 53 de ani (ofiţer de poliţie) a găzduit în locuinţa sa mai multe evenimente private, pe parcursul cărora au fost consumate substanţe interzise (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal, cocaină, amfetamină şi 2MMC).

De asemenea, în sarcina unui  alt inculpat, de 38 de ani, s-a reţinut că, pe parcursul anului 2025,  a procurat în scopul comercializării droguri de risc şi mare risc.

În urma  celor 11 percheziţii domiciliare efectuate în cursul zilei de sâmbătă, au fost găsite şi ridicate peste 3,8 kilograme canabis (drog de risc), 25 grame cristal (3-CMC, drog de mare risc), obiecte purtând urme de substanţă, 5 cântare de precizie, 5 grindere, sume de bani în lei, precum şi alte mijloace de probă”, precizează DIICOT.

Duminică, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş  cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite