Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

ACTUALIZARE. Maternitatea Odobescu din Timișoara, închisă și redeschisă. Cinci asistente medicale, pozitive la COVID-19

Publicat

pe

Într-o scrisoare deschisă, adresată presei, miercuri seară, directorul DSP Timiş, Mariana Rădulescu, a declarat că este falsă afirmaţia că DSP Timiş sau Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a instaurat carantina la Maternitatea Odobescu din Timişoara, marţi seară.

”Pentru corecta informare a opiniei publice, sunt in măsura sa va aduc la cunoştinţă următoarele aspecte, menite sa lămurească episodul carantinarii Maternităţii Odobescu din Timişoara. În primul rand, este absolut falsă afirmaţia conform căreia DSP Timiş sau Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă ar fi instaurat carantina la Maternitatea Odobescu. Total falsă, neadevărată şi, în acelaşi timp, şi minicinoasă! Decizia de a declara carantina la Maternitatea Odobescu a aparţinut, de la sine putere, doamnei Olimpia Oprea, manager al Spitalului Clinic Municipal Timişoara, instituţie care are în subordine maternitatea în cauză, după o consultare/informare a doamnei prefect de Timiş, Liliana Oneţ. Adică, fără nicio consultare cu DSP Timiş şi fără nicio decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Timis, aşa cum prevede legea! Cea mai buna dovadă în acest sens sunt declaraţiile publice ale directorului Spitalului Municipal Timişoara, de ieri seara, afirmaţii care ne-au şocat pe toti: «Am carantinat, închidem maternitatea, testăm tot personalul. Sunt în jur de 80 de persoane în acest moment în spital şi nu pleacă nimeni acasă până nu aflăm rezultatele testelor»”, afirmă Rădulescu în scrisoare.

Tot din presă, spune Rădulescu, a aflat că maternitatea va fi redeschisă joi dimineaţă.

”Astăzi, acum câteva minute, tot din presa, noi cei de la DSP Timiş am citit comunicatul emis de Prefectura Timiş, în care se menţionează şi se anunţă că în cadrul şedinţei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost prezentată ancheta epidemiologică efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Timiş la Maternitatea Odobescu şi, la propunerea DSP, s-a decis ca unitatea medicală se va putea redeschide mâine, 2 aprilie, la ora 8. Şi de aceasta data, din nou fals. În primul rând, pentru că DSP Timiş nu a cerut/nu a propus acest lucru şi nici nu ar fi avut cum să procedeze în această direcţie, enunţată de către Prefectura Timiş, din două motive mari şi late. În primul rând, aşa cum am afirmat, deja, nu DSP Timiş a decis carantinarea Maternităţii Odobescu deci, logic, nu avea cum sa fie de acord cu ridicarea acesteia. Altfel spus, nu am fi putut ridica un embargou pe care nu noi l-am instaurat! În al doilea rând, deciziile de carantinare se iau prin ordin/hotărâre de prefect, ca urmare a unui vot in Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă, decizie care nu exista şi ordin de prefect care nu există. Şi nici nu ar fi avut cum să existe o asemenea hotărâre, atâta timp cât, la vremea anunţului de închidere a Maternităţii Odobescu, DSP Timiş nu făcuse nici măcar o ancheta epidemiologică, iar subiectul carantinarii Maternităţii Odobescu nu a fost discutat, nici măcar la nivel de analiza, in şedinţa de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Timiş! La fel ca şi ISU, DSP Timiş a aflat din presă!”, mai scrie Rădulescu în scrisoare.

Mariana Rădulescu spune că decizia de carantinare a maternităţii a fost luată unilateral de managerul Olimpia Oprea.

”Cea mai bună dovadă, că decizia de carantinare a Maternităţii Odobescu, luată unilateral de către managerul Spitalului Clinic Municipal şi girată de reprezentantul Guvernului României în teritoriu, a fost una extrem de hazardantă şi total neinspirată, este faptul că mâine, după nici 24 de ore, instituţia sanitară se redeschide! Acest gen de decizii, de-a alba-neagra, au aruncat sistemul sanitar bănăţean în haos şi nu fac decât da adâncească neîncrederea populaţiei in instituţiile sanitare şi de control ale statului român. Azi, noi cei de la DSP Timiş, am aflat cu bucurie, tot din presă şi tot ca urmare a comunicatului emis de Prefectura Timiş, ca Maternitatea Odobescu, carantinată ieri este pregătită să reintre în circuit, de mâine dimineaţă, de la ora 8, deşi concluziile anchetei epidemiologice – vorbim despre 60 de persoane – nu sunt, încă, finalizate. Dar oamenii au fost eliberaţi, că doar a venit ministrul sănătăţii în vizită! Tot cu bucurie şi tot din presă, noi de la DSP Timiş am aflat că Primăria Timişoara a garantat, încă de ieri, testarea subiecţilor de la Odobescu, alocând şi o sumă de bani din buget, lansând chiar şi o comandă în vederea achiziţionării testelor. Pana atunci, pana cand vor apărea testele Primăriei Timişoara, subiecţii de la Maternitatea Odobescu au beneficiat de un   împrumut de 100 de teste din partea Spitalului Victor Babeş, în mod prioritar, în baza unei decizii a cuiva, în detrimentul unui număr de circa 250 de persoane, care aşteaptă efectuarea de urgenţă a testărilor, în baza procedurilor şi normativelor legale”, se mai arată în textul scrisorii.

Şefa DSP Timiş spune că toată această situaţie a avut loc ”din raţiuni strict politice”.

”Acum, după 24 de ore de-a joaca cu carantina, din raţiuni strict politice şi în goana după capital electoral, cei care ne-au aruncat în acest haos, încearcă să scoată castanele din foc cu mâna DSP Timiş, lucru absolut delirant, jignitor şi ofensator pentru toţi angajaţii acestei instituţii. În curând, va veni vremea pentru cei care au luat şi girat aceasta decizie, sa le explice părinţilor, mamelor, bunicilor şi copiilor cum de a fost posibil ca la Matetnitatea Odobescu, în plină carantină, nu-i aşa, sa fie testate doar cadrele medicale, aflate în tură, deşi în unitatea medicală, la momentul anunţului şi până azi, mai erau internate alte 100 de persoane: gravide, copii, lauze şi însoţitori!?”, îşi încheie scrisoarea Mariana Rădulescu.

Ulterior, şefa DSP Timiş a revenit spunând că a solicitat sancţionarea celor care se fac vinovaţi.

”Fiind situaţie de criză, DSP Timiş e în coordonarea CJSU şi încă de astăzi am solicitat sancţionarea disciplinară a celor care se fac vinovaţi şi, după caz, luarea măsurilor care se impun, în conformitate cu ordonanţele militare”, mai scris Rădulescu.

Reprezentanţii Spitalului Municipal Timişoara au anunţat, marţi seară, că Maternitatea Odobescu, care aparţine de această unitate medicală, va fi închisă pentru dezinfecţie, după ce mai multe asistente medicale au fost infectate cu coronavirus. Miercuri seara, Prefectura Timiş a transmis un comunicat în care arată că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis redeschiderea maternităţii, joi dimineaţa, la ora 8.00, după ce va fi finalizată dezinfecţia. Pacientele internate în această maternitate au fost transferate la un spital privat din Timişoara.

Știrea inițială

Maternitatea Odobescu din Timişoara va fi închisă după ce cinci asistente medicale s-au infectat cu coronavirus.

Pacientele maternității vor fi tratate la un spital privat, deoarece cealaltă maternitate din oraş a fost declarată spital – suport.

Conducerea Spitalului Municipal Timişoara, în subordinea căruia se află Maternitatea Odobescu, a decis ca toate pacientele internate în acest moment la această unitate sanitară, dar şi toate cadrele medicale şi personalul auxiliar trebuie să rămână în carantină, în spital, pe principiul „nimeni nu intră, nimeni nu iese”.

Sunt în jur de 80 de persoane în acest moment în spital şi nu pleacă nimeni acasă până nu vor fi aflate rezultatele testelor.

Locale

ATENȚIE șoferi! Resticții de trafic pentru evenimentul sportiv „Timișoara Triathlon“

Publicat

pe

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat închiderea traficului rutier în perioada 18 iulie 2025 – 20 iulie 2025, cu ocazia desfășurării evenimentului sportiv „Timișoara Triathlon”.

Astfel, circulația rutieră va fi închisă pe următoarele trasee și în următoarele intervale orare, după cum urmează:

18 iulie 2025 (ora 18:00) – 19 iulie 2025 (ora 18:00), pe splaiul Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între bulevardul 16 Decembrie și bulevardul Mihai Viteazu

19 iulie 2024, între orele 06:00 – 18:00, pe traseul START: bulevardul Mihai Viteazu banda 2 > întoarcere 180 grade la intersecția cu strada Sfînta Rozalia > bulevardul Mihai Viteazu > bulevardul Vasile Pârvan > Pasajul Michelangelo > bulevardul Corneliu Coposu > strada Pestalozzi până la intersecția cu strada Cuvin > strada Pestalozzi după intersecția cu strada Cuvin banda 2 (pe banda 1 se desfășoară traficul rutier) > întoarcere 180 grade la intersecția cu strada Ștefan cel Mare > strada Pestalozzi > bulevardul Corneliu Coposu > Pasajul Michelangelo > bulevardul Vasile Pârvan > Podul Mihai Viteazul > strada 20 Decembrie 1989 > Piața Iancu Huniade > bulevardul I.C. Brătianu > întoarcere 180 grade pe breteaua dinaintea sensului giratoriu > bulevardul I.C. Brătianu > Piața Iancu Huniade > strada 20 Decembrie 1989 > bulevardul C.D. Loga > bulevardul Regele Ferdinand I > înainte peste podul Mihai Viteazul > FINISH.

în perioada 19 iulie 2025 (ora 17:00) – 20 iulie 2025 (ora 17:00), în Piața Iancu Huniade, fără a afecta traficul în sensul giratoriu bulevardul I.C. Brătianu – strada 20 Decembrie 1989.

în data de 20 iulie 2025, între orele 08:00 – 15:00, pe traseul: Piața Iancu Huniade, Str. 20 Decembrie 1989 până la intersecția cu bulevardul C.D. Loga, dreapta pe bulevardul C.D.Loga, stânga pe B-dul Regele Ferdinand l (benzile 2 și 3), stânga pe str. 20 Decembrie 1989, B-dul I.C. Brătianu, până la intersecția cu str. Michelangelo, str Carol Telbisz până la intersecția cu str E. Carusso

Șoferilor li se recomandă să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Aglomerație la eliberarea cărților de identitate. Este recomandată programarea

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara recomandă cetățenilor să se programeze din timp pentru eliberarea actelor de identitate, în contextul creșterii semnificative a numărului de solicitări în această perioadă.

Pentru a evita eventualele neplăceri, persoanele care solicită eliberarea unui act de identitate,  din motive precum expirarea documentului, deteriorarea, schimbarea domiciliului, a numelui sau a fizionomiei sau altele, trebuie să își planifice din timp depunerea documentelor.

În prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara funcționează la capacitate maximă și a suplimentat numărul ghișeelor de lucru.

Astfel, dacă în vara anului trecut erau disponibile 7 ghișee, în prezent cetățenii au la dispoziție 8 ghișee, dintre care Ghișeul 8 este destinat persoanelor vârstnice, cazurilor sociale și urgențelor justificate. Accesul la acest ghișeu se face în baza unui număr de ordine, eliberat la sediul Direcției. Cu toate aceste măsuri, creșterea numărului de solicitări, alături de durata mai mare necesară pentru preluarea cererii pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI), determină timpi de așteptare mai mari decât în mod obișnuit. În acest context, cele mai apropiate programări disponibile sunt în cursul lunii august.

Reamintim, cererile pentru eliberarea cărților electronice de identitate se depun cu programare online, pe portalul Ministerului Afacerilor Interne: https://hub.mai.gov.ro/cei/programari. Interfața de programare HUB MAI va fi optimizată în perioada următoare, astfel încât să prioritizeze programările pentru persoanele cu act de identitate expirat, pentru minorii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum și pentru persoanele care solicită schimbarea numelui.

În ceea ce privește termenele medii de emitere a actelor de identitate, Ministerul Afacerilor Interne estimează că acestea vor fi:

5 – 7 zile lucrătoare pentru Cartea Electronică de Identitate

30 de zile pentru Cartea de Identitate Simplă

minimum 20 de zile pentru Cartea de Identitate (model 1997)

Începând cu data de 8 mai 2025 și până în prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a preluat peste 3.800 de cereri pentru CEI, iar aproape 3.000 de cereri au fost deja soluționate.

În prezent, timișorenii interesați pot solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate chiar dacă documentul de identitate, pe care îl au în posesie, se află în termen de valabilitate. De asemenea, începând cu data de 2 iunie 2025, Cartea Electronică de Identitate pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani poate fi solicitată, de părinți sau de reprezentantul legal.

Citeste mai mult

Locale

Lărgiri de benzi pentru reducerea blocajelor pe strada Rebreanu din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara implementează măsuri pentru îmbunătățirea circulației auto și pietonale pe bulevardul Liviu Rebreanu, odată cu avansul lucrărilor de reparații capitale.

Intervențiile vizează intersecțiile bulevardului cu Aleea Sănătății, Calea Martirilor și Strada Salcâmilor, precum și accesul în stația de carburanți de vis-a-vis de Spitalul Județean.

„Pe Bulevardul Liviu Rebreanu trec, în medie, 13.000–14.000 de mașini pe zi, iar în mai multe zone se creează blocaje. Rezolvăm prin lărgirea unor intersecții, precum cea cu Calea Martirilor, extinderea benzilor de viraj și amenajarea unor locuri de parcare. Am prevăzut și măsuri pentru pietoni: eliberăm trotuarul pe un tronson sufocat de mașini parcate și adăugăm o zonă verde. Sunt intervenții punctuale, dar cu efect imediat în trafic”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La intersecția cu Calea Martirilor, în direcția de mers spre Calea Șagului, municipalitatea va amenaja o nouă bandă de încadrare. Astfel, vor rezulta patru benzi: două pentru viraj stânga spre Martirilor, o bandă pentru înainte și o bandă pentru înainte-dreapta. Măsura reduce blocajele din trafic și implică eliminarea unor locuri de parcare, precum și desființarea unei suprafețe mici de spațiu verde.

Municipalitatea va extinde banda de încadrare pentru virajul la stânga spre Aleea Sănătății, ceea ce va contribui la fluidizarea traficului pe direcția înainte, spre Calea Șagului. Totodată, pe sensul spre Calea Șagului, vis-a-vis de Spitalul Județean, Primăria Municipiului Timișoara intervine pentru a reduce blocajele de pe prima bandă de către mașinile care intră în stația de carburanți. Astfel, câteva locuri de parcare vor fi reconfigurate din format spic în locuri paralele cu trotuarul, pentru a permite amenajarea unei benzi suplimentare pentru intrarea în benzinărie.

Pentru pietoni, municipalitatea va elibera trotuarul în imediata apropiere de intersecția cu strada Salcâmilor, prin desființarea locurilor de parcare. Pe de altă parte, va fi amenajată o nouă parcare cu aproximativ 20 de locuri, care va asigura și legătura rutieră între bulevard și strada Intrarea Sepia, precum și acces auto pentru riverani.

Intervențiile vor fi realizate prin Societatea Drumuri Municipale.

În prezent, SDM execută prima reparație capitală a Bulevardului Liviu Rebreanu în aproape 20 de ani.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite