Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

PREVIZIUNI optimiste. Ministrul Sănătații crede că se va reveni la normalitate în aprilie

Publicat

pe

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca din luna martie să poată fi susţinute spectacole cu prezenţa publicului la 50 la sută din capacitatea sălii, iar din aprilie să se intre în normalitate. Rafila a menţionat că acest lucru ar putea însemna şi renunţarea la certificatul de vaccinare.

Întrebat, la Antena 3, duminică seara, cănd se vor putea organiza spectacole cu prezenţa publicului, Alexandru Rafila a explicat că din primăvară se aşteaptă la acest lucru.

„Opinia mea e că 50 la sută o să fie posibil din luna martie, 50 la sută prezenţă la spectacole sau la alte tipuri de evenimente şi, odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate în care prezenţa să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală”, a declarat Rafila.

Rafila a adăugat că acest lucru ar însemna şi renunţarea la certificatul verde de vaccinare sau trecere prin boală.
„Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice. La nivel european o să ne supunem, astea sunt reglementările Uniunii Europene”, a arătat el.
Întrebat, de asemenea, cât mai durează până la renunţarea la acest certificat, Rafila a declarat că în această săptămână va exista o discuţie la Lyon, în Franţa, pe această temă.
„În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta această problemă. Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”, a declarat Alexandru Rafila.

Fotbal

Ziua Județului Timiș. Maraton de evenimente culturale și sportive

Publicat

pe

În perioada 25 – 28 iulie, Consiliul Județean Timiș invită toți timișenii să celebreze Ziua Județului Timiș printr-un maraton de evenimente culturale și sportive menite să încânte toate gusturile și vârstele.

Se va sărbători patrimoniul bogat al județului cu o serie de activități care vor oferi ocazia participanților să redescopere și să se bucure de tradițiile și valorile locale.

Programul diversificat al acestui an include expoziții cu tururi ghidate, ateliere de mediere culturală, spectacole artistice, Cupa instituțiilor timișene la fotbal, și o horă bănățeană plină de energie. Implicarea tuturor celor șase instituții culturale finanțate de Consiliul Județean Timiș (Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”) subliniază amploarea și diversitatea manifestărilor organizate.

Pe 25 iulie, Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi vor prezenta un spectacol extraordinar, cu momente muzical-coregrafice ce vor pune în valoare frumusețea județului Timiș, prin cântece și jocuri multietnice. În aceeași zi, se va desfășura cea de-a treia ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, care va aduna angajați din diverse instituții ale județului, pe terenul de la Baza 2 Politehnica.

Activitățile de vineri, 26 iulie, vor debuta cu o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș, în Sala Multifuncțională. Publicul pasionat de cultură este invitat la „Expoziție de presă istorică”, organizată în foaierul Palatului Administrativ, unde materialele expuse, din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, vor ilustra momente cheie din evoluția județului. Expoziția va fi acompaniată de un recital muzical susținut de Incanto Quartetto. Tot pe 26 iulie, sute de dansatori vor aduce în Piața Victoriei jocuri autentice din zona folclorică a județului, reflectând identitatea multiculturală a acestui spațiu, printr-o „Horă bănățeană”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Sâmbătă, 27 iulie, va avea loc un tur ghidat gratuit al expoziției „Neoavangarda timișoreană – Concept și contextualizare”, care explorează dezvoltarea unei arte experimentale și lirice în ciuda restricțiilor politice și culturale din statele membre ale Tratatului de la Varșovia.

Ziua de 28 iulie comemorează instaurarea administrației românești în județul Timiș, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

Programul detaliat al activităților este disponibil la adresa web: https://ziuajudetului.cjtimis.ro/ .

Citeste mai mult

Fotbal

În ce stadiu sunt lucrările la stadionul Arena „Eroii Timișoarei“

Publicat

pe

La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata.

Investiția de peste 100 de milioane de lei a Primăriei prinde tot mai mult contur, iar lucrările avansează în ritm susținut, în ciuda tonelor de gunoaie care erau îngropate pe terenul viran de zeci de ani.

Stratul vegetal la peluze și tribune a fost decopertat în totalitate, săpăturile sunt gata în proporție de 90%, iar evacuarea deșeurilor este în plină derulare. În timpul săpăturilor, constructorul a dezgropat peste 70 de tone de deșeuri, de la deșeuri menajere la materiale de construcții și industriale, iar pentru a rezolva eficient problema a adus pe șantier un utilaj performant, care separă pământul de deșeuri. Pământul rezultat este refolosit la lucrările pentru fundații, iar deșeurile vor fi predate unei unități autorizate și specializate.

Atât la peluza 1, cât și la peluza 2 sunt complet finalizate lucrările de îmbunătățire a terenului cu coloane de piatră, egalizare, consolidare, montarea armăturilor, turnarea fundațiilor și montarea stâlpilor. La cele două  tribune (1 și 2), pregătirea și egalizarea terenului, montarea armăturilor, turnarea fundațiilor și consolidarea sunt toate în faza finală de execuție – procent de realizare de 90%. Urmează ca, de săptămâna viitoare, să fie montați stâlpii prefabricați care vor susține peluzele și tribunele.

Stadionul de pe Calea Buziașului va fi de categoria 4 UEFA și va avea 10.101 locuri în tribune, gazon natural pe teren și dotări ultramoderne. Pe o suprafață de aproape 53.000 mp, Primăria Municipiului Timișoara va amenaja o parcare cu peste 430 de locuri dar și o zonă verde tip parc cu acces liber, dotată cu mobilier urban, iluminat exterior și prevăzută cu echipamente de joacă pentru copii. Totodată, vor fi amenajate drumuri de acces și căi pietonale, inclusiv o zonă de accesibilitate pietonală tip piață publică la evacuarea din incinta stadionului.

Citeste mai mult

Fotbal

Anglia, a doua finalistă la EURO 2024

Publicat

pe

În cea de-a doua semifinală de la EURO 2024 s-au întâlnit Anglia și Olanda, pe Signal Iduna Park din Dortmund în fața a 60.926 de spectatori.

Ca și în prima semifinală, oaspeții au deschis repede scorul dar până la final au trebuit să se considere învinși cu scorul de 2 la 1.

În tribune a fost o atmosferă electrizantă, fiind aproape 70% din suporteri de partea olandezilor.

Duminică, de la ora 22.00, va avea astfel loc finala dintre Spania și Anglia, un meci la care redacția noastră va fi la fața locului.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite