Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

ACTUALIZARE. Maternitatea Odobescu din Timișoara, închisă și redeschisă. Cinci asistente medicale, pozitive la COVID-19

Publicat

pe

Într-o scrisoare deschisă, adresată presei, miercuri seară, directorul DSP Timiş, Mariana Rădulescu, a declarat că este falsă afirmaţia că DSP Timiş sau Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a instaurat carantina la Maternitatea Odobescu din Timişoara, marţi seară.

”Pentru corecta informare a opiniei publice, sunt in măsura sa va aduc la cunoştinţă următoarele aspecte, menite sa lămurească episodul carantinarii Maternităţii Odobescu din Timişoara. În primul rand, este absolut falsă afirmaţia conform căreia DSP Timiş sau Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă ar fi instaurat carantina la Maternitatea Odobescu. Total falsă, neadevărată şi, în acelaşi timp, şi minicinoasă! Decizia de a declara carantina la Maternitatea Odobescu a aparţinut, de la sine putere, doamnei Olimpia Oprea, manager al Spitalului Clinic Municipal Timişoara, instituţie care are în subordine maternitatea în cauză, după o consultare/informare a doamnei prefect de Timiş, Liliana Oneţ. Adică, fără nicio consultare cu DSP Timiş şi fără nicio decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Timis, aşa cum prevede legea! Cea mai buna dovadă în acest sens sunt declaraţiile publice ale directorului Spitalului Municipal Timişoara, de ieri seara, afirmaţii care ne-au şocat pe toti: «Am carantinat, închidem maternitatea, testăm tot personalul. Sunt în jur de 80 de persoane în acest moment în spital şi nu pleacă nimeni acasă până nu aflăm rezultatele testelor»”, afirmă Rădulescu în scrisoare.

Tot din presă, spune Rădulescu, a aflat că maternitatea va fi redeschisă joi dimineaţă.

”Astăzi, acum câteva minute, tot din presa, noi cei de la DSP Timiş am citit comunicatul emis de Prefectura Timiş, în care se menţionează şi se anunţă că în cadrul şedinţei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost prezentată ancheta epidemiologică efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Timiş la Maternitatea Odobescu şi, la propunerea DSP, s-a decis ca unitatea medicală se va putea redeschide mâine, 2 aprilie, la ora 8. Şi de aceasta data, din nou fals. În primul rând, pentru că DSP Timiş nu a cerut/nu a propus acest lucru şi nici nu ar fi avut cum să procedeze în această direcţie, enunţată de către Prefectura Timiş, din două motive mari şi late. În primul rând, aşa cum am afirmat, deja, nu DSP Timiş a decis carantinarea Maternităţii Odobescu deci, logic, nu avea cum sa fie de acord cu ridicarea acesteia. Altfel spus, nu am fi putut ridica un embargou pe care nu noi l-am instaurat! În al doilea rând, deciziile de carantinare se iau prin ordin/hotărâre de prefect, ca urmare a unui vot in Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă, decizie care nu exista şi ordin de prefect care nu există. Şi nici nu ar fi avut cum să existe o asemenea hotărâre, atâta timp cât, la vremea anunţului de închidere a Maternităţii Odobescu, DSP Timiş nu făcuse nici măcar o ancheta epidemiologică, iar subiectul carantinarii Maternităţii Odobescu nu a fost discutat, nici măcar la nivel de analiza, in şedinţa de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Timiş! La fel ca şi ISU, DSP Timiş a aflat din presă!”, mai scrie Rădulescu în scrisoare.

Mariana Rădulescu spune că decizia de carantinare a maternităţii a fost luată unilateral de managerul Olimpia Oprea.

”Cea mai bună dovadă, că decizia de carantinare a Maternităţii Odobescu, luată unilateral de către managerul Spitalului Clinic Municipal şi girată de reprezentantul Guvernului României în teritoriu, a fost una extrem de hazardantă şi total neinspirată, este faptul că mâine, după nici 24 de ore, instituţia sanitară se redeschide! Acest gen de decizii, de-a alba-neagra, au aruncat sistemul sanitar bănăţean în haos şi nu fac decât da adâncească neîncrederea populaţiei in instituţiile sanitare şi de control ale statului român. Azi, noi cei de la DSP Timiş, am aflat cu bucurie, tot din presă şi tot ca urmare a comunicatului emis de Prefectura Timiş, ca Maternitatea Odobescu, carantinată ieri este pregătită să reintre în circuit, de mâine dimineaţă, de la ora 8, deşi concluziile anchetei epidemiologice – vorbim despre 60 de persoane – nu sunt, încă, finalizate. Dar oamenii au fost eliberaţi, că doar a venit ministrul sănătăţii în vizită! Tot cu bucurie şi tot din presă, noi de la DSP Timiş am aflat că Primăria Timişoara a garantat, încă de ieri, testarea subiecţilor de la Odobescu, alocând şi o sumă de bani din buget, lansând chiar şi o comandă în vederea achiziţionării testelor. Pana atunci, pana cand vor apărea testele Primăriei Timişoara, subiecţii de la Maternitatea Odobescu au beneficiat de un   împrumut de 100 de teste din partea Spitalului Victor Babeş, în mod prioritar, în baza unei decizii a cuiva, în detrimentul unui număr de circa 250 de persoane, care aşteaptă efectuarea de urgenţă a testărilor, în baza procedurilor şi normativelor legale”, se mai arată în textul scrisorii.

Şefa DSP Timiş spune că toată această situaţie a avut loc ”din raţiuni strict politice”.

”Acum, după 24 de ore de-a joaca cu carantina, din raţiuni strict politice şi în goana după capital electoral, cei care ne-au aruncat în acest haos, încearcă să scoată castanele din foc cu mâna DSP Timiş, lucru absolut delirant, jignitor şi ofensator pentru toţi angajaţii acestei instituţii. În curând, va veni vremea pentru cei care au luat şi girat aceasta decizie, sa le explice părinţilor, mamelor, bunicilor şi copiilor cum de a fost posibil ca la Matetnitatea Odobescu, în plină carantină, nu-i aşa, sa fie testate doar cadrele medicale, aflate în tură, deşi în unitatea medicală, la momentul anunţului şi până azi, mai erau internate alte 100 de persoane: gravide, copii, lauze şi însoţitori!?”, îşi încheie scrisoarea Mariana Rădulescu.

Ulterior, şefa DSP Timiş a revenit spunând că a solicitat sancţionarea celor care se fac vinovaţi.

”Fiind situaţie de criză, DSP Timiş e în coordonarea CJSU şi încă de astăzi am solicitat sancţionarea disciplinară a celor care se fac vinovaţi şi, după caz, luarea măsurilor care se impun, în conformitate cu ordonanţele militare”, mai scris Rădulescu.

Reprezentanţii Spitalului Municipal Timişoara au anunţat, marţi seară, că Maternitatea Odobescu, care aparţine de această unitate medicală, va fi închisă pentru dezinfecţie, după ce mai multe asistente medicale au fost infectate cu coronavirus. Miercuri seara, Prefectura Timiş a transmis un comunicat în care arată că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis redeschiderea maternităţii, joi dimineaţa, la ora 8.00, după ce va fi finalizată dezinfecţia. Pacientele internate în această maternitate au fost transferate la un spital privat din Timişoara.

Știrea inițială

Maternitatea Odobescu din Timişoara va fi închisă după ce cinci asistente medicale s-au infectat cu coronavirus.

Pacientele maternității vor fi tratate la un spital privat, deoarece cealaltă maternitate din oraş a fost declarată spital – suport.

Conducerea Spitalului Municipal Timişoara, în subordinea căruia se află Maternitatea Odobescu, a decis ca toate pacientele internate în acest moment la această unitate sanitară, dar şi toate cadrele medicale şi personalul auxiliar trebuie să rămână în carantină, în spital, pe principiul „nimeni nu intră, nimeni nu iese”.

Sunt în jur de 80 de persoane în acest moment în spital şi nu pleacă nimeni acasă până nu vor fi aflate rezultatele testelor.

Locale

Târgul de Paști din Timișoara, ediția 2024. Concert cu ocazia Paștilor catolice

Publicat

pe

Cea de-a XV-a ediție a Târgului de Paști din Timișoara va avea loc în perioada 31 martie – 6 mai 2024.

Evenimentul se va desfășura în trei zone emblematice ale orașului: Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe și Piața Traian, fiecare spațiu aducându-și contribuția unică la atmosfera festivă.

Târgul de Paști este un punct de întâlnire între tradiție și modernitate, un spațiu unde muzica și activitățile de divertisment se vor împleti armonios pentru a crea o atmosferă de sărbătoare, accesibilă tuturor membrilor comunității.

Veți putea să apreciați talentul artizanilor locali, să vă delectați cu specialități culinare tradiționale și internaționale și să vă bucurați de momente de neuitat alături de familie și prieteni.

Pentru deschiderea târgului, deoarece se sărbătoresc Paștile catolice a fost pregătit un program special.

Program 31 martie 2024

12:00, Piața Unirii: Alaiul Primăverii

18:00, Piața Libertății: concert extraordinar cu

Orchestra simfonică „Lira“, în interpretarea căreia va putea fi ascultată „Primăvara“ de Glazunov, „Primăvara“ de Vivaldi, „Voci de primăvară“, de J. Strauss, uvertura la „Oberon“, de C. M. vin Weber și „Dansul săbiilor“, de A. Haciaturian.

Citeste mai mult

Locale

CAMPANIE. Dezinsecție pentru eliminarea căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil zonele în care se desfășoară acțiunea de dezinsecție, pentru a preveni orice incidente neplăcute.

Totodată, Primăria Municipiului Timișoara recomandă apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor și să scoată stupii în afara ariei de stropire.

Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin şi concentraţie specifică pentru combaterea căpuşelor). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

Citeste mai mult

Locale

Coridor de Agrement Urban, pe Malurile Begăi. Se vor amenaja spații pentru plimbare, sport și relaxare

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă lucrările de transformare a unui hectar de teren într-un spațiu generos cu zone de relaxare, cu mici păduri urbane, cu zonă sportivă și pentru evenimente.

Cu perspectivă spre Catedrala Mitropolitană, zona de relaxare va fi ideală pentru picnicuri, plimbări sau contemplare, iar zona de sport, cu terenuri de baschet și mese de ping-pong, înconjurată de gradene naturale, va aduna zeci de amatori de sport și susținători.

„Așa cum am promis atunci când am emis dispozițiile de demolare, redăm timișorenilor patrimoniul orașului care a fost prădat decenii de tot felul de șmecheri. Noua amenajare este doar prima etapă a Coridorului de Agrement Urban pe care îl amenajăm pe malul Begăi, în locul construcțiilor ilegale pe care le-am desființat. Va fi un loc pentru comunitate, unde timișorenii să pot plimba, pot face sport și se pot relaxa. Recuperarea terenurilor ocupate ilegal pe malul Begăi va continua, iar amenajarea actuală va fi extinsă”, a declarat primarul Dominic Fritz. 

După tasarea terenului, montarea unui sistem automat de irigații și reparații la sistemul de iluminat din zonă, urmează amenajări pe toată suprafața și specifice fiecărei zone. Spre exemplu, două mici păduri urbane, una de pini și cealaltă de carpeni, vor mărgini terenul de sport. Mici oaze de umbră pe timp de vară, acestea vor contribui și la reducerea poluării în zonă. Totodată, în apropierea podului Mitropolit Andrei Șaguna, unde s-a păstrat o bucată din terenul mlăștinos pe care a fost construită Timișoara, stufărișul va fi menținut și completat, iar zona va fi îngrădită pentru a fi pusă în valoare. În plan este inclusă și o zonă cu habitat natural, spațiu destinat biodiversității din mediul urban, amenajată cu 8 specii de arbori. Pe toată suprafața se vor planta peste 1.000 de plante perene și arbuști și peste 100 de arbori: arțari norvegieni, frasini de munte Raywood, pini silvestri, pini negri, carpeni albi, mesteceni albi, stejari roșii, paltini de câmp, ulmi, fagi, arbori de gumă cu frunze roșii. 

Terenul în valoare de aproape 5 milioane de euro, cu o suprafață de peste 12.000 mp, pe care au fost construite clădiri fără autorizații și fără contracte de concesiune – Terasa Boss și Gatsby Social Club – a fost eliberat în urma unei operațiuni de demolare a imobilelor. 

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite