Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Oxigen pentru Timișoara. 900.000 lei adunați din donații, în câteva săptămâni

Publicat

pe

Primăria Timișoara și numeroase ONG-uri timișorene active în comunitate, voluntari și antreprenori și-au unit forțele și au lansat în urmă cu câteva săptămâni proiectul Oxigen Pentru Timișoara. Solidari în fața pandemiei, timișorenii și companiile locale s-au mobilizat exemplar și au donat deja peste 900.000 lei, iar suma este în creștere, pentru a răspunde nevoilor din comunitate, în timpul crizei sanitare.

În acest moment, din cauza aglomerării spitalelor, mulți pacienți cu COVID-19 trebuie îngrijiți la domiciliu, monitorizați cu ajutorul medicilor de familie, iar pentru cazurile medii este nevoie de concentratoare de oxigen și pulsoximetre. În cursul lunii noiembrie, partenerii proiectului “Oxigen Pentru Timișoara” și-au propus să achiziționeze în prima etapă 250 de concentratoare de oxigen, 500 de pulsoximetre și echipamente consumabile pentru minim 1500 de beneficiari din Timișoara și zona metropolitană (Dumbrăvița, Ghiroda, Chișoda, Giroc, Moșnița etc.). 

Din acestea, 75 concentratoare, 500 pulsoximetre și două instalații de oxigen profesionale și accesoriile necesare pentru a tratamentul cu oxigen al pacienților COVID-19 tocmai au fost achiziționate de către Fundația Comunitară Timișoara, parteneră strategică în proiect, din donațiile primite în cadrul campaniei Oxigen pentru Timișoara. Până acum au donat 11 companii și 173 persoane fizice, adunându-se 934.411 lei în numai 2 săptămâni de la inițierea proiectului. Urmează ca în următoarele 2 săptămâni să mai fie achiziționate încă 175 concentratoare și consumabilele necesare, mulțumită fondurilor strânse din donații. Pentru mai multe date despre roadele solidarității timișorene vă invităm să consultați site-ul https://oxigen.primariatm.ro.

Zilele acestea se lucrează la definitivarea planului operațional optim pentru distribuirea echipamentelor care vor fi puse la dispoziția Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” și alocate apoi pacienților tratați la domiciliu. Partenerii de proiect rămân în continuare vigilenți la nevoile care ar mai putea apărea de acum încolo în comunitate, în context pandemic.

Cum funcționează proiectul “Oxigen pentru Timișoara”

Programul se adresează persoanelor infectate cu COVID-19 care au trecut pe la triajul de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, iar medicii au decis monitorizarea la domiciliu cu ajutorul unui pulsoximetru sau/și concentrator de oxigen. Pot beneficia de sprijinul Oxigen Pentru Timișoara, de asemenea, și pacienții COVID-19 care se externează în momentul îmbunătățirii stării lor de sănătate, dar au nevoie în continuare de oxigenoterapie la domiciliu, pentru facilitarea recuperării. În urma deciziei de externare, pacientul va primi echipamentul (pulsoximetru și/sau concentrator de oxigen) și va fi instruit cum să le folosească. Simultan este anunțat medicul de familie care va continua monitorizarea la domiciliu a stării de sănătate a pacientului

Toți importanți, toți o comunitate ce donează Oxigen pentru Timișoara

„Am inițiat Proiectul Oxigen pentru Timișoara pentru a mobiliza comunitatea în jurul unui obiectiv major, de a salva vieți, în condițiile în care secțiile ATI sunt pline. Sunt bucuros să văd că  Timișoara a arătat încă o dată că implicarea comunității locale poate fi incredibilă atunci când crede în cauza pentru care luptă și că, în momentele grele, timișorenii arată că sunt o forță care se mobilizează pentru a ajuta. Mulțumesc cu toată căldura comunității locale pentru implicarea incredibilă și pentru donațiile strânse într-un timp atât de scurt!”, a declarat Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

„Ca medici din prima linie, luptăm „la baionetă” cu virusul. Oxigenoterapia la pacienții cu COVID-19 în forme medii poate face diferența dintre viață și moarte. Această terapie administrată la timp, la domiciliu, poate preîntâmpina evoluția spre forme severe de boală și ajută la degrevarea  spitalelor, astfel încât în spital să ne putem concentra eficient pe cazurile grave. Comunitatea susține medicii, medicii luptă pentru fiecare pacient din comunitate. Numai împreună vom reuși!”, a adăugat dr. Virgil Musta, Șeful Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalul Victor Babeș, Timișoara.

Daniela Chesaru, de la Fundația Comunitară Timișoara, coordonatoarea strângerii de fonduri pentru campania „Oxigen pentru Timișoara” a completat: „Această criză sanitară testează la maxim capacitatea de adaptare și reziliența comunității noastre. Între a sta deoparte, a lăsa pe alții să își bată capul, și a acționa împreună, fiecare cu talentul, cu expertiza și cu resursele de care dispune, noi am decis să ne solidarizăm, să acționăm încă de la începutul crizei și să fim pregătiți pentru problemele pe care le poate întâmpina comunitatea noastră.”

Locale

Lărgiri de benzi pentru reducerea blocajelor pe strada Rebreanu din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara implementează măsuri pentru îmbunătățirea circulației auto și pietonale pe bulevardul Liviu Rebreanu, odată cu avansul lucrărilor de reparații capitale.

Intervențiile vizează intersecțiile bulevardului cu Aleea Sănătății, Calea Martirilor și Strada Salcâmilor, precum și accesul în stația de carburanți de vis-a-vis de Spitalul Județean.

„Pe Bulevardul Liviu Rebreanu trec, în medie, 13.000–14.000 de mașini pe zi, iar în mai multe zone se creează blocaje. Rezolvăm prin lărgirea unor intersecții, precum cea cu Calea Martirilor, extinderea benzilor de viraj și amenajarea unor locuri de parcare. Am prevăzut și măsuri pentru pietoni: eliberăm trotuarul pe un tronson sufocat de mașini parcate și adăugăm o zonă verde. Sunt intervenții punctuale, dar cu efect imediat în trafic”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La intersecția cu Calea Martirilor, în direcția de mers spre Calea Șagului, municipalitatea va amenaja o nouă bandă de încadrare. Astfel, vor rezulta patru benzi: două pentru viraj stânga spre Martirilor, o bandă pentru înainte și o bandă pentru înainte-dreapta. Măsura reduce blocajele din trafic și implică eliminarea unor locuri de parcare, precum și desființarea unei suprafețe mici de spațiu verde.

Municipalitatea va extinde banda de încadrare pentru virajul la stânga spre Aleea Sănătății, ceea ce va contribui la fluidizarea traficului pe direcția înainte, spre Calea Șagului. Totodată, pe sensul spre Calea Șagului, vis-a-vis de Spitalul Județean, Primăria Municipiului Timișoara intervine pentru a reduce blocajele de pe prima bandă de către mașinile care intră în stația de carburanți. Astfel, câteva locuri de parcare vor fi reconfigurate din format spic în locuri paralele cu trotuarul, pentru a permite amenajarea unei benzi suplimentare pentru intrarea în benzinărie.

Pentru pietoni, municipalitatea va elibera trotuarul în imediata apropiere de intersecția cu strada Salcâmilor, prin desființarea locurilor de parcare. Pe de altă parte, va fi amenajată o nouă parcare cu aproximativ 20 de locuri, care va asigura și legătura rutieră între bulevard și strada Intrarea Sepia, precum și acces auto pentru riverani.

Intervențiile vor fi realizate prin Societatea Drumuri Municipale.

În prezent, SDM execută prima reparație capitală a Bulevardului Liviu Rebreanu în aproape 20 de ani.

Citeste mai mult

Locale

Primele insule ecologice vor fi puse în funcțiune, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând cu data de 10 iulie, vor fi puse în funcțiune primele insule ecologice din oraș.

Astfel, 19 insule din cartierele Aradului și Torontalului vor deveni operaționale în cadrul unui program pilot. În funcție de observațiile și sesizările venite din partea cetățenilor în perioada de testare, sistemul va fi ajustat și îmbunătățit până la operaționalizarea tuturor celor 100 de insule, în toamna acestui an.

Insulele au fost achiziționate direct de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și fac parte dintr-un program mai amplu derulat de municipalitate, dedicat modernizării sistemului de colectare a deșeurilor. În total, au fost instalate 100 de insule, care vor deservi aproximativ 9.000 de apartamente și 27.000 de locuitori din zonele cu cea mai mare densitate din oraș.

Aceste sisteme moderne de colectare a deșeurilor vor fi gestionate de RETIM și ADID, partenerii responsabili cu operarea, monitorizarea și întreținerea lor. Fiecare insulă este dotată cu cinci containere pentru colectarea separată a deșeurilor: biodegradabil, rezidual, plastic/metal, hârtie/carton și sticlă. Accesul se va face pe bază de cartelă, iar insulele sunt dotate cu senzori digitali care monitorizează nivelul de umplere și trimit alerte în cazul în care nu sunt folosite corespunzător.

Proiectul municipalității are o valoare de 6.887.300 lei (fără TVA) și este finanțat prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C3 – Managementul Deșeurilor.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Meteorologii au emis un cod  portocaliu de caniculă pentru județul Timiș, valabil în perioada 4 iulie 2025, ora 10:00 – 5 iulie 2025, ora 10:00.

Pentru a nu deveni victime ale caniculei, salvatorii de la ISU Timiș recomandă respectarea următoarelor măsuri:

Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!

Evitați expunerea prelungită la soare!

Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!

Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!

Consumați fructe și legume proaspete!

Evitați deplasările la orele de vârf. Dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

Creșterea temperaturilor favorizează producerea și propagarea incendiilor de vegetație uscată, punând în pericol culturile și utilajele agricole, animalele și chiar locuințele.

Arderea vegetației uscate și/sau a miriștilor este strict interzisă.

În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență puteți afla accesând https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite