Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Parc de Crăciun la Muzeul Satului din Timișoara. Pomana porcului, concerte, evenimente pentru copii pe un teren de peste 10 hectare

Publicat

pe

Muzeul Satului din Timișoara va găzdui în luna decembrie o serie de evenimente culturale și de divertisment pentru familie, cu tematică de iarnă, timp de 20 zile. Activitățile se vor desfășura în aer liber, cu intrare gratuită, pe un teren care depășește 10 hectare, astfel încât pot fi respectate toate normele de prevenire a răspândirii cornavirusului.

În organizarea evenimentului sunt implicate toate cele șase instituții de cultură finanțate de Consiliul Județean Timiș.

Conform conceptului de eveniment dezvoltat de Consiliul Județean Timiș, copiii vor avea acces gratuit la patinoarul special instalat cu această ocazie, la spectacole de teatru și ateliere de citit, pictură sau meșteșugărit desfășurate într-un cort încălzit, sub îndrumarea artiștilor de la Teatrul Merlin.

Și pasionaților de artă li se pregătește un loc special unde vor putea exersa reproducerea de icoane, tehnica mixtă pe pânză, realizarea de cărți poștale sau chiar realizarea de măști contemporane din deșeuri reciclabile, cu ajutorul unui muzeograf al Muzeului Național de Artă.

Biblioteca Județeană Timiș va veni cu trei experimente culturale inedite: poeme rostite de statui vivante pe aleile Muzeului Satului, lectură „aprinsă” în lumină neconvențională, precum torțe sau faruri de motociclete și Text concerto – muzică live întreruptă, imprevizibil, de scurte recitaluri literare.

„Pregătim activități care au în centru familia și care încurajează participarea copiilor la programul artistic, sportiv și de divertisment, fără costuri suplimentare pentru părinți. Ne-am gândit să valorificăm Muzeul Satului, aflat în patrimoniul Consiliului Județean Timiș, deoarece este situat în Pădurea Verde și poate fi locația perfectă pentru evenimente care aduc oamenii împreună fără a crea aglomerații. Cele peste 10 ha de teren pot fi folosite creativ, astfel încât publicul să se poată bucura de activități, cu respectarea distanțării fizice” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Magia sărbătorilor de iarnă va fi întregită de iluminatul festiv, photo corner-ul lui Moș Crăciun și personajele de poveste care vor îndruma participanții către zona de interes aleasă spre a fi vizitată. Muzeul Satului va deveni un labirint de iarnă cu căsuțe ale etniilor amenajate să primească oaspeți, cu aleea comercială a meșteșugarilor, cu Biserica de lemn în care vor răsuna colinde și scena mare unde vor avea loc atât concerte folclorice, cât și recitaluri pop.

Una dintre cele mai interesante zone va fi „Ponton Lounge”, cea de lângă lac, care urmează să fie amenajată cu lumini, spații de relaxare și muzică mixată de diferiți DJ. La programul artistic al evenimentului vor contribui Muzeul Național al Banatului și Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș.

În Parcul Crăciunului se vor îmbina, cu gust, oferta de mâncare tradițională cu bucătăria actuală de Crăciun. Se va coace pâine în cuptorul tradițional al Muzeului Satului, se va face pomana porcului sub forma unei demonstrații culinare, vor fierbe ceaune, dar vor fi prezente și tonete cu cârnați vienezi sau burgeri vegetarieni.

„Cultura și arta au un rol esențial în păstrarea sentimentului de apartenență la comunitate și pentru dezvoltarea armonioasă a tinerelor generații. Putem da un semnal de repornire a sectorului cultural, în siguranță, cu respectarea realității epidemiologice. Ne gândim, planificăm și organizăm din timp”, a adăugat Alin Nica.

Evenimentul aflat în organizare la Consiliul Județean Timiș va fi unul de anvergură, cu program de marți până duminică, începând cu ora 17.00, iar în weekend pe durata întregii zile.

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite