Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Parc de Crăciun la Muzeul Satului din Timișoara. Pomana porcului, concerte, evenimente pentru copii pe un teren de peste 10 hectare

Publicat

pe

Muzeul Satului din Timișoara va găzdui în luna decembrie o serie de evenimente culturale și de divertisment pentru familie, cu tematică de iarnă, timp de 20 zile. Activitățile se vor desfășura în aer liber, cu intrare gratuită, pe un teren care depășește 10 hectare, astfel încât pot fi respectate toate normele de prevenire a răspândirii cornavirusului.

În organizarea evenimentului sunt implicate toate cele șase instituții de cultură finanțate de Consiliul Județean Timiș.

Conform conceptului de eveniment dezvoltat de Consiliul Județean Timiș, copiii vor avea acces gratuit la patinoarul special instalat cu această ocazie, la spectacole de teatru și ateliere de citit, pictură sau meșteșugărit desfășurate într-un cort încălzit, sub îndrumarea artiștilor de la Teatrul Merlin.

Și pasionaților de artă li se pregătește un loc special unde vor putea exersa reproducerea de icoane, tehnica mixtă pe pânză, realizarea de cărți poștale sau chiar realizarea de măști contemporane din deșeuri reciclabile, cu ajutorul unui muzeograf al Muzeului Național de Artă.

Biblioteca Județeană Timiș va veni cu trei experimente culturale inedite: poeme rostite de statui vivante pe aleile Muzeului Satului, lectură „aprinsă” în lumină neconvențională, precum torțe sau faruri de motociclete și Text concerto – muzică live întreruptă, imprevizibil, de scurte recitaluri literare.

„Pregătim activități care au în centru familia și care încurajează participarea copiilor la programul artistic, sportiv și de divertisment, fără costuri suplimentare pentru părinți. Ne-am gândit să valorificăm Muzeul Satului, aflat în patrimoniul Consiliului Județean Timiș, deoarece este situat în Pădurea Verde și poate fi locația perfectă pentru evenimente care aduc oamenii împreună fără a crea aglomerații. Cele peste 10 ha de teren pot fi folosite creativ, astfel încât publicul să se poată bucura de activități, cu respectarea distanțării fizice” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Magia sărbătorilor de iarnă va fi întregită de iluminatul festiv, photo corner-ul lui Moș Crăciun și personajele de poveste care vor îndruma participanții către zona de interes aleasă spre a fi vizitată. Muzeul Satului va deveni un labirint de iarnă cu căsuțe ale etniilor amenajate să primească oaspeți, cu aleea comercială a meșteșugarilor, cu Biserica de lemn în care vor răsuna colinde și scena mare unde vor avea loc atât concerte folclorice, cât și recitaluri pop.

Una dintre cele mai interesante zone va fi „Ponton Lounge”, cea de lângă lac, care urmează să fie amenajată cu lumini, spații de relaxare și muzică mixată de diferiți DJ. La programul artistic al evenimentului vor contribui Muzeul Național al Banatului și Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș.

În Parcul Crăciunului se vor îmbina, cu gust, oferta de mâncare tradițională cu bucătăria actuală de Crăciun. Se va coace pâine în cuptorul tradițional al Muzeului Satului, se va face pomana porcului sub forma unei demonstrații culinare, vor fierbe ceaune, dar vor fi prezente și tonete cu cârnați vienezi sau burgeri vegetarieni.

„Cultura și arta au un rol esențial în păstrarea sentimentului de apartenență la comunitate și pentru dezvoltarea armonioasă a tinerelor generații. Putem da un semnal de repornire a sectorului cultural, în siguranță, cu respectarea realității epidemiologice. Ne gândim, planificăm și organizăm din timp”, a adăugat Alin Nica.

Evenimentul aflat în organizare la Consiliul Județean Timiș va fi unul de anvergură, cu program de marți până duminică, începând cu ora 17.00, iar în weekend pe durata întregii zile.

Locale

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Meteorologii au emis un cod  portocaliu de caniculă pentru județul Timiș, valabil în perioada 4 iulie 2025, ora 10:00 – 5 iulie 2025, ora 10:00.

Pentru a nu deveni victime ale caniculei, salvatorii de la ISU Timiș recomandă respectarea următoarelor măsuri:

Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!

Evitați expunerea prelungită la soare!

Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!

Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!

Consumați fructe și legume proaspete!

Evitați deplasările la orele de vârf. Dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

Creșterea temperaturilor favorizează producerea și propagarea incendiilor de vegetație uscată, punând în pericol culturile și utilajele agricole, animalele și chiar locuințele.

Arderea vegetației uscate și/sau a miriștilor este strict interzisă.

În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență puteți afla accesând https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Locale

Campanie de colectare și reciclare a hainelor uzate, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă campania de colectare și reciclare a hainelor uzate. Până în prezent, aproape 15 tone de haine uzate au fost colectate prin parteneriatul încheiat între municipalitate și societatea CVS Recycling SRL.

Dintre acestea, 2 tone au fost predate numai în prima parte a lunii iunie. În loc să ajungă la gunoi cu resturile menajere sau chiar să se transforme în rampe ilegale, textilele sunt reciclate și li se dă o nouă viață.

În paralel, în perioada 2 iulie – 6 august, timișorenii au la dispoziție încă o modalitate gratuită de a renunța la textilele pe care nu le mai folosesc. În cadrul campaniei derulate de Retim, în parteneriat cu ADID, pot fi predate haine, lenjerii, pilote, pături, covoare mici, draperii, perdele, lavete, mopuri și alte textile de dimensiuni medii (nu voluminoase). Fiecare persoană poate preda maximum 60 de kilograme.

Campania municipalității este una permanentă, iar timișorenii pot lăsa hainele pe care nu le mai folosesc la containerele speciale amplasate în mai multe zone din oraș: Piața Dacia, Piața 700, Piața Traian, Intrarea Doinei – punct TRAFO, Zona Soarelui – Școala Gimnazială nr. 30.

În plus, le pot preda la centrul de colectare din Moșnița Nouă, situat pe Calea Medveș nr. 100, Hala 14, în intervalul orar 08:00 – 15:00.

Pentru cei care preferă colectarea de la domiciliu, pot face o programare la numărul 0742 344 784.

Data Locația Ora
2 iulie Cartier Aeroport (Turnul de apa/terenul de fotbal  11.00 – 18.00
3 iulie Cartier Aeroport (Turnul de apa/terenul de fotbal
4 iulie Str. Bucovina col  cu str. Cernăuți (Terenul viran)
7 iulie Str. Iuliu Grozescu intersecție cu str. Timocului nr. 33
8 iulie Str. Adam Mickievics nr. 41 intersecție cu str. Radu de la Afumați nr. 19
9 iulie Str. Mătăsarilor nr. 58
10 iulie Str. Ion Ionescu de la Brad intersecție cu str. Holdelor
11 iulie Str. Armoniei intersecție cu str. Marginii (Parcare Auchan – spate)
14 iulie Str. Grigore Alexandrescu nr. 58 intersecție cu str. Viilor nr. 23
15 iulie Str. Dunărea nr. 21 intersecție cu str. Ciobanului
16 iulie Str. Nicolae Titulescu nr. 1 (Fosta bază sportivă Uszoda)
17 iulie Str. Răsăritului intersecție cu str. Amurgului
18 iulie Nera – parcarea auto amenajată, lângă intrarea în Stadionul CFR
21 iulie Aleea Azurului (În spate la AEM – intersecție cu str. Orion)
22 iulie Calea Șagului nr. 143 (Sub pod)
23 iulie Romulus nr. 49 – parcarea amenajată (Intersecție cu str. Octavian Goga)
24 iulie Parc Petőfi Sándor (DJ521 intrarea cu str. Nicolae Andreescu)
25 iulie Str. Costică Rădulescu (Parcarea amenajată/marcată la exterior Acad. Politehnica Timișoara)
28 iulie Str. Cercului intersecție cu str. Gavril Musicescu
29 iulie Str. Polonă nr. 32 (Pod Centura – Utvin)
30 iulie Str. Nicolae Titulescu intersecție cu str. Nufărul
31 iulie Str. Gavril Musicescu nr. 159
1 august Str. Ardealului nr. 61 intersecție cu str. Martir Gogu Opre
4 august Str. Calea Bogdăneștilor colț  cu str. Macilor
5 august Str. Mircea cel Bătrân colț  cu str. Ciocârliei
6 august Str. București – parcare

Citeste mai mult

Locale

Dezinsecție terestră împotriva țânțarilor, la începutul lunii iulie, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara va continua și în luna iunie campania de dezinsecție terestră în vederea combaterii țânțarilor și a larvelor acestora.

Intervențiile au loc în perioada 3-10 iulie, și se vor desfășura între orele 21:00 – 06:00.

Pe durata activităților, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise între orele 21:00 – 06:00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina Super și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide și produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător.

În cazul în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, acțiunile de dezinsecție vor fi reprogramate.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite