Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Memoriile Cetății 2020: Câștigătorii concursului de picturi murale pe cădirile căminelor studențești

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prin programul Memoriile Cetății, a desemnat câștigătorii concursului de picturi murale cu tema Istoria, specificul și spiritul Timișoarei.

Deoarece numărul lucrărilor înscrise a depășit așteptările, fiind transmise 48 de propuneri, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin a avut o misiune destul de dificilă. Astfel, membri juriului au decis acordarea a 8 premii, în loc de 7.

Cei care au convins juriul prin inspirație și creativitate sunt:

  • Lucian Sandu Milea – lucrarea Fortificații – Căminul G24
  • Ionuț Popescu – lucrarea Together – Căminul G24
  • Cristian Scutaru – lucrarea Freedom – Căminul G25
  • Robert Obert – lucrarea Alive TM – Căminul G25
  • Kitra – lucrarea now and then – Căminul G4
  • Horațiu-Christian Pavelescu@Nava C2 – lucrarea N.A.A.P NeoAtariArcadePacloud – Căminul C8
  • KSELEQOQYNQYSHY – lucrarea Benjamin în Timișoara – Căminul C10
  • Lux – lucrarea Easy life – Căminul G23

Cele 8 picturi murale câștigătoare vor fi realizate pe pereții căminelor studențești până în 15 noiembrie.

Știrea inițială

Complexul Studențesc prinde o nouă viață prin artă: 11 picturi murale vor fi realizate pe clădirile căminelor în următoarele săptămâni, în cadrul programului Memoriile Cetății, realizat de Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Complexul Studențesc este zona orașului care se remarcă prin tinerețe, inovație, creativitate, diversitate. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement –  campusul universitar reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă înțelegerea și integrarea modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.

Tema din acest an a programului Memoriile Cetății este Istoricul, specificul și spiritul Timișoarei, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.

7 dintre picturile murale ce vor fi realizate în complex au fost scoase la concurs, artiștii au putut să își transmită propunerile până duminică, 25 octombrie. Deoarece numărul acestora a depășit așteptările, fiind înscrise 48 de idei creative, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin, deliberează în aceste zile. Rezultatele concursului vor fi anunțate în 28 octombrie, iar în perioada 5-15 noiembrie, artiștii selectați vor putea să își pună în practică ideile.

În paralel, artiștii invitați încep deja de săptămâna aceasta să lucreze la alte picturi murale, pe căminele studențești.

Formațiile, echipele, grupurile de artiști merită toată atenția fiindcă efortul lor de a se desfășura conform principiilor creative și de a însufleți spațiile, fie ele și virtuale, reprezintă dovada vie a felului în care creația ne poate aduce și ține împreună.

Cele 3 grupuri de artiști invitați sunt NOM (Novus Ordo Muralis), Sweet Damage Crew și Kaps Crew. Ei vor interveni la intrările căminelor 19, 20-21 și 22.

NOM sau Novus Ordo Muralis este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de street art, conceput de Kero, Obie Platon și IRLO. În spatele acestei dezordini colorate sau aflându-ne față în față cu sinergia celor trei, descoperim o forță creativă care împinge societatea înspre alte orizonturi.  Prin exercițiile lor de imaginație și stil, putem valorifica și altfel lucrurile care ne înconjoară, așa că abia așteptăm să descoperim, cărămidă cu cărămidă, lucrarea pe care Kero împreună cu Ocu o vor picta la intrarea căminului 22.

Sweet Damage Crew a devenit oficial o echipă în 2010, formată din Cage, Biex, Recis și Lost Optics. Ulterior s-au alăturat Boeme, Șatran, Pandele. Ei au început să picteze de când erau adolescenți, iar acum Sweet Damage Crew este probabil cea mai cunoscută echipă de artiști stradali din România, înfrumusețând pereții gri și goi din orașe, tramvaiele fără personalitate sau aducând speranță în curtea spitalelor. Lucrarea realizată de Sweet Damage Crew va putea fi admirată la intrarea căminelor 20-21.

Kaput și Pulsar Sinapsis formează împreună Kaps Crew și sunt una dintre cele trei echipe care anul acesta vor participa la consolidarea percepției noastre despre 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎, 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑓𝑖𝑐𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖𝑡𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑒𝑖. Cu o experiență de peste 10 ani în graffiti, fundamentată pe studiul în domeniul artelor și cam 3 ani petrecuți împreună ca reprezentanți ai aceleiași cauze, Kaps Crew revitalizează și participă la dezvoltarea zonelor urbane într-un mod activ. Intrarea căminului 19 de pe Aleea Studenților va fi 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑛𝑎𝑡𝑎̆ de o lucrare semnată Kaps Crew.

În cadrul programului Memoriile Cetății va avea loc proiectul Poezia de Stradă: 10 poezii se vor regăsi în 40 de intersecții din Timișoara, astfel încât aceste zone vor deveni adevărate spații culturale, pietonii care se opresc vor avea ocazia să citească versurile amplasate pe trotuare.

Programul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent.

Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.”

Locale

Lărgiri de benzi pentru reducerea blocajelor pe strada Rebreanu din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara implementează măsuri pentru îmbunătățirea circulației auto și pietonale pe bulevardul Liviu Rebreanu, odată cu avansul lucrărilor de reparații capitale.

Intervențiile vizează intersecțiile bulevardului cu Aleea Sănătății, Calea Martirilor și Strada Salcâmilor, precum și accesul în stația de carburanți de vis-a-vis de Spitalul Județean.

„Pe Bulevardul Liviu Rebreanu trec, în medie, 13.000–14.000 de mașini pe zi, iar în mai multe zone se creează blocaje. Rezolvăm prin lărgirea unor intersecții, precum cea cu Calea Martirilor, extinderea benzilor de viraj și amenajarea unor locuri de parcare. Am prevăzut și măsuri pentru pietoni: eliberăm trotuarul pe un tronson sufocat de mașini parcate și adăugăm o zonă verde. Sunt intervenții punctuale, dar cu efect imediat în trafic”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La intersecția cu Calea Martirilor, în direcția de mers spre Calea Șagului, municipalitatea va amenaja o nouă bandă de încadrare. Astfel, vor rezulta patru benzi: două pentru viraj stânga spre Martirilor, o bandă pentru înainte și o bandă pentru înainte-dreapta. Măsura reduce blocajele din trafic și implică eliminarea unor locuri de parcare, precum și desființarea unei suprafețe mici de spațiu verde.

Municipalitatea va extinde banda de încadrare pentru virajul la stânga spre Aleea Sănătății, ceea ce va contribui la fluidizarea traficului pe direcția înainte, spre Calea Șagului. Totodată, pe sensul spre Calea Șagului, vis-a-vis de Spitalul Județean, Primăria Municipiului Timișoara intervine pentru a reduce blocajele de pe prima bandă de către mașinile care intră în stația de carburanți. Astfel, câteva locuri de parcare vor fi reconfigurate din format spic în locuri paralele cu trotuarul, pentru a permite amenajarea unei benzi suplimentare pentru intrarea în benzinărie.

Pentru pietoni, municipalitatea va elibera trotuarul în imediata apropiere de intersecția cu strada Salcâmilor, prin desființarea locurilor de parcare. Pe de altă parte, va fi amenajată o nouă parcare cu aproximativ 20 de locuri, care va asigura și legătura rutieră între bulevard și strada Intrarea Sepia, precum și acces auto pentru riverani.

Intervențiile vor fi realizate prin Societatea Drumuri Municipale.

În prezent, SDM execută prima reparație capitală a Bulevardului Liviu Rebreanu în aproape 20 de ani.

Citeste mai mult

Locale

Primele insule ecologice vor fi puse în funcțiune, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând cu data de 10 iulie, vor fi puse în funcțiune primele insule ecologice din oraș.

Astfel, 19 insule din cartierele Aradului și Torontalului vor deveni operaționale în cadrul unui program pilot. În funcție de observațiile și sesizările venite din partea cetățenilor în perioada de testare, sistemul va fi ajustat și îmbunătățit până la operaționalizarea tuturor celor 100 de insule, în toamna acestui an.

Insulele au fost achiziționate direct de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și fac parte dintr-un program mai amplu derulat de municipalitate, dedicat modernizării sistemului de colectare a deșeurilor. În total, au fost instalate 100 de insule, care vor deservi aproximativ 9.000 de apartamente și 27.000 de locuitori din zonele cu cea mai mare densitate din oraș.

Aceste sisteme moderne de colectare a deșeurilor vor fi gestionate de RETIM și ADID, partenerii responsabili cu operarea, monitorizarea și întreținerea lor. Fiecare insulă este dotată cu cinci containere pentru colectarea separată a deșeurilor: biodegradabil, rezidual, plastic/metal, hârtie/carton și sticlă. Accesul se va face pe bază de cartelă, iar insulele sunt dotate cu senzori digitali care monitorizează nivelul de umplere și trimit alerte în cazul în care nu sunt folosite corespunzător.

Proiectul municipalității are o valoare de 6.887.300 lei (fără TVA) și este finanțat prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C3 – Managementul Deșeurilor.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Meteorologii au emis un cod  portocaliu de caniculă pentru județul Timiș, valabil în perioada 4 iulie 2025, ora 10:00 – 5 iulie 2025, ora 10:00.

Pentru a nu deveni victime ale caniculei, salvatorii de la ISU Timiș recomandă respectarea următoarelor măsuri:

Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!

Evitați expunerea prelungită la soare!

Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!

Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!

Consumați fructe și legume proaspete!

Evitați deplasările la orele de vârf. Dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

Creșterea temperaturilor favorizează producerea și propagarea incendiilor de vegetație uscată, punând în pericol culturile și utilajele agricole, animalele și chiar locuințele.

Arderea vegetației uscate și/sau a miriștilor este strict interzisă.

În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență puteți afla accesând https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite