Președintele Consiliul Județean Timiș i-a cerut ministrului Culturii, Bogdan Ghiorghiu, fonduri pentru reabilitarea Castelului Huniade din Timișoara, în cadrul unei dezbateri menită să accelereze implementarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
„Mesajul meu a fost primit cu deschidere de către domnul ministru, iar o decizie în acest sens va fi luată după o analiză în detaliu a tot ceea ce presupune investiția. Consider că reabilitarea Castelului Huniade ar aduce un plus de valoare major întregului proiect, cu beneficii mult după anul 2023. Cu viziune, deschidere și pragmatism, chiar dacă timpul este scurt, prin investiții majore, putem da un imbold puternic culturii, care acum are de suferit de pe urma pandemiei.”, a spus Alin Nica
De asemenea, Ministrul Culturii a prezentat public faptul că, în urma discuțiilor cu președintele Consiliului Județean, s-a luat decizia a se demara procedurile necesare ca în anul 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Festivalul „George Enescu”, eveniment muzical de prestigiu mondial, să aibă loc în municipiul de pe Bega.
Castelul Huniade este o clădire monument istoric, cea mai veche din Timișoara, fiind martora celor mai importante evenimente din viața cetății, de-a lungul a sute de veacuri.
Având în vedere frământările politice din Ungaria secolului al XIV-lea, regele Carol Robert de Anjou și-a mutat reședința la Timișoara, construind aici un castel puternic fortificat. Construcția, ridicată pe o insulă, a fost finalizată în anul 1315, înconjurând o curte imensă de formă patrulateră și fiind legată de restul orașului printr-o punte mobilă.
Castelul a fost refăcut între anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, comite de Timiș. După reconstrucție, clădirea a servit drept reședință tuturor regilor, căpitanilor de oști, precum și nobililor care poposeau în Timișoara. Chiar și în timpul ocupației otomane, beilerbeiul Vilaietului de Timișoara locuia la castel.
Clădirea castelului a fost deteriorată în timpul asediului cetății de către armata austriacă, starea acesteia agravându-se în timpul Revoluției din anii 1848-1849.
Castelul a fost reconstruit în cadrul unei perioade de 7 ani, fațada fiind modificată substanțial.
În prezent, castelul păstrează foarte puțin din arhitectura inițială, dar și-a menținut amplasarea în jurul curții patrulatere, fiind dominat de un turn-donjon de mică înălţime, decorat cu creneluri la extremitatea superioară. Intrarea principală este flancată de doi pilaștri masivi, care au în partea superioară câte o colecție de arme specifice Evului Mediu, relevând aspectul gotic al castelului.
Din anul 1947, clădirea Castelului Huniade servește drept sediu al Muzeului Banatului, găzduind secțiile de istorie și de științele naturii.
În prezent, Castelul Huniade se află în reparații, Muzeul Național al Banatului fiind găzduit de Bastionul Therezian.
sursa foto: www.turismtimis.ro