Ne găsiți și pe:

Locale

PROPUNERE. Proprietarii clădirilor istorice vor primi sprijinul municipalității, prin consultanță și co-finanțare

Publicat

pe

“Anul trecut ne aflam tot în Traian și vă spuneam că vom debloca un program important pentru timișoreni, care ar putea schimba total fața Timișoarei, mai ales în perspectiva deținerii titlului de Capitală Culturală Europeană. Este vorba despre programul de reabilitare a clădirilor istorice cu sprijin al Primăriei Timișoara.  Vorbim despre un program care ar fi putut să înceapă de acum zece ani, însă a fost blocat. În ultimele luni am lucrat împreună cu Paula Romocean și aparatul primăriei la deblocarea acestuia și vom prezenta un proiect de hotărâre care va schimba regulamentul de sprijin financiar”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Prin vechiul program de finanțare din ultimii ani, pentru nicio clădire istorică nu s-a acordat ajutor financiar de la primărie.

Prin Programul nou de sprijin financiar pentru creşterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din Municipiului Timișoara:

-se va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele de acțiune prioritare (Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Piața Traian). Zonele au fost extinse puțin față de vechiul program. Proprietarii vor putea verifica în anexele Regulamentului, dacă imobilul în care locuiesc se încadrează în programul de sprijin financiar;

-va fi înființat un departament care va acorda consultanță tehnico-economică și care va prelua și analiza dosarele depuse pentru finanțare;

Imobilele înscrise individual pe lista monumentelor istorice sau situate în ansambluri istorice vor beneficia de:

-20% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de “grant”– finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul Programului.

– 80% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare în cadrul Programului. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară.

Imobilele situate în situri istorice, vor beneficia de :

-50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanțare.

-50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

Sunt eligibile lucrările de reabilitare a fațadei (inclusiv schimbarea tâmplăriei) și reabilitarea acoperișului (inclusiv sistemul pluvial). Costul cu întocmirea documentației tehnice este suportat în totalitate de către proprietari. Având în vedere complexitatea documentațiilor tehnice, pentru a veni în sprijinul proprietarilor interesați pentru participarea în Program, Compartimentul care gestionează programul,va asigura suport /consultanță pe durata elaborării documentației.

 Nu se acordă finanțare persoanelor juridice

“Legat de riscul seismic (factorul care a blocat programul anterior), am stabilit că se va acorda finanțare proprietarilor clădirilor cu risc seismic 2 și 3, excepție fiind cazul în care expertul constată că sunt necesare lucrări de consolidare care condiționează executarea lucrărilor de reabilitare. După executarea acestor lucrări de consolidare, clădirea va fi eligibilă pentru finanțare”, a explicat consilierul local Paula Romocean. Nu se acordă finanțare pentru grad de risc seismic 1.

 Pentru toate imobilele din zona de acțiune prioritară, indiferent că apelează sau nu la finanțare și, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, se vor acorda următoarele facilități:

– certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție vor fi scutite de taxă și se vor elibera, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării;

– scutirea de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenție;

-scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.

Acordarea facilităţilor se face cu condiția exprimării acordului în  scris,  privind realizarea lucrărilor  de  protejare şi intervenţie conform Programului,  menţionând sursele  de  finanţare  –  proprii sau prin solicitarea de contribuţie de la bugetul local.

Noul program de reabilitare a clădirilor istorice va face obiectul unui proiect de hotărâre, care va fi supus dezbaterii publice.

Locale

Vitezomani pe autostradă. Au fost sancționați de polițiști

Publicat

pe

Mai mulți șoferi au fost sancționați, zilele trecute, în timpul unei acțiuni a polițiștilor din cadrul Biroului de Poliție Autostradă A1 Deva-Nădlac.

Oamenii legii au desfășurat o acțiune tip FULGER pe tronsonul de autostradă situat între municipiul Lugoj și localitatea Margina din județul Timiș, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră, precum și pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.

În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 25.000 de lei

Astfel, pe A1 la km 431- Calea 2, în apropierea localității Margina din județul Timiș, a fost depistat un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 41 de ani, care a fost surprins de aparatul radar circulând cu viteza de 205 km/h. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu 1.305 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere, în vederea suspendării, pentru o perioadă de 120 de zile.

De asemenea, în apropierea municipiului Lugoj din județul Timiș, un ansamblu de vehicule format din cap tractor și o remorcă condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, a fost prins că a utilizat un dispozitiv cu proprietăți magnetice, ducând la alterarea datelor înregistrate de aparatura tahograf. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu 12.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a aplicat imobilizarea ansamblului de vehicule până la punerea în legalitate.

În apropierea localității Margina din județul Timiș, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 34 de ani, a fost surprins de aparatul radar circulând cu viteza de 190 de km/h. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu 1.305 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării pentru o perioadă de 90 de zile.

Tot, în apropierea localității Margina din județul Timiș, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 21 de ani, a fost surprins de aparatul radar circulând cu viteza de 188 de km/h. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu 1.305 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării pentru o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, în apropierea localității Margina din județul Timiș, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 21 de ani, a fost surprins de aparatul radar circulând cu viteza de 189 de km/h. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu 1.305 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării pentru o perioadă de 90 de zile.

Tot în apropierea localității Margina din județul Timiș,  un autoturism condus de o femeie în vârstă de 35 de ani, a fost surprins de aparatul radar circulând cu viteza de 186 de km/h. Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional cu 1.305 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării pentru o perioadă de 90 de zile.

Citeste mai mult

Locale

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Spectacolul BROS, de Romeo Castellucci, la Teatrul Național

Publicat

pe

Maestrul incontestabil al unui teatru ritualizant, de mare forță, Romeo Castellucci este un artist complet și un artist al lumii.

Dramaturgia lui face din teatru o formă de artă complexă, exhaustivă. Spectacolele sale sunt invitate și produse în mod regulat de cele mai prestigioase teatre, festivaluri și teatre de operă din lume, de pe toate continentele.

A fost director al secțiunii Teatru la Bienala de la Veneția, „Artiste Associé” la Festivalul de la Avignon și în prezent este „Grand Invité” la Trienala de la Milano și regizor invitat al Schaubhüne din Berlin. Festivalul d’Automne de la Paris a prezentat o antologie a operei sale timp de doi ani consecutivi. Distins cu titlul de Chevalier des Arts et des Lettres al Republicii Franceze și cu o diplomă onorifică de la Universitatea din Bologna, Romeo Castellucci este membru al Academiei Regale a Belgiei și a fost distins, printre alte premii internaționale, cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția și cu două Măști de Aur pentru spectacolele sale de operă.

În spiritul unei reale Capitale Europene a Culturii, Teatrul Național din Timișoara deschide Anotimpurile FEST-FDR vineri, 31 martie 2023, de la ora 20:00, în Sala Mare, cu spectacolul BROS  de Romeo Castellucci, coorganizator al evenimentului fiind Istituto Italiano di Cultura di Bucarest.

Guvernat de imaginea și spiritul lui Beckett, experimentul BROS pune în discuție noțiuni esențiale: liberul arbitru, libertatea individuală, natura „grupului”, anihilarea gândirii, supunerea. Și, de asemenea, funcția teatrului, ca „organ de văz” al lumii, al civilizației, al societății. BROS strânge legătura dintre actant și spectator până la aneantizare, până la schimbul de roluri. Actanții sunt recrutați, nu și-au învățat rolurile dinainte. Le învață în timp ce le execută. Au semnat un pact, declarând că vor respecta cu strictețe comenzile. Este un angajament pe care trebuie să îl respecte cu orice preț. Acolo se termină voința lor conștientă. Spectacolul duce mai departe avertismentul pe care îl transmitea Castellucci în spectacolul-instalație Al treilea Reich, prezentat pe scena Teatrului Național în luna decembrie: pierderea sensului este urmată de pierderea echilibrului interior, a gândirii individuale și independente.

Spectacol recomandat publicului peste 18 ani.

A doua reprezentație va avea loc sâmbătă, 1 aprilie 2023, ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național.

Biletele pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro, sau fizic, de la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți-duminică, orele 11.00 – 19.00, tel. 0256 201 117.

 

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Vehiculele folosite pentru abandonul de deșeuri vor fi confiscate

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a semnat un Protocol de cooperare cu Poliția Locală, pentru aplicarea planului de acțiune comună privind calitatea aerului și gestionarea deșeurilor abandonate în municipiul Timișoara. Una din principalele prevederi noi este măsura de confiscare a vehiculelor folosite pentru abandonul de deșeuri. Protocolul va intra la vot în Consiliul Local.

Documentul stabilește o abordare integrată la nivel interinstituțional pentru identificarea și reglementarea surselor de poluare care creează disconfort (în special activitatea șantierelor) în zonele rezidențiale. De asemenea, echipele mixte ale Primăriei Municipiului Timișoara și Poliției Locale vor acționa în vederea localizării amplasamentelor pe care se abandonează deșeurile și identificării proprietarilor de terenuri sau a autorilor abandonului de deșeuri pe domeniul public, după caz.

În cazul în care aceste abandonuri sunt surprinse în flagrant, Poliția Locală va aplica sancțiunea de confiscare a mijloacelor de transport care au fost folosite la săvârșirea acestei contravenții. De asemenea, contravenientul va fi obligat să asigure eliminarea sau valorificarea deșeurilor prin intermediul unui operator economic autorizat și să comunice Poliției Locale Timișoara dovada îndeplinirii măsurii.

Polițiștii locali vor întocmi actele de constatare prin care se va identifica autorul faptei, natura deșeului depozitat sau abandonat, mijlocul de transport folosit pentru transportarea acestuia la locul în care a fost depozitat sau abandonat, și, după caz, vor aplica sancțiunea contravențională. Poliția locală va solicita, la nevoie, și implicarea structurii județene a Gărzii de Mediu.

Primăria Timișoara va verifica legalitatea și conformitatea documentelor și autorizațiilor privind lucrările în derulare, gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări și va asigura salubrizarea locațiilor de pe domeniul public pe care au fost abandonate deșeuri, ca urmare a adreselor emise de Poliția Locală, a petițiilor formulate de către cetățeni și a autosesizărilor.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului va fi supus la vot în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Local Timișoara.

Este nevoie de un efort comun atât al instituțiilor, cât și al cetățenilor, pentru a păstra spațiile publice și private în limitele normelor civilizate de curățenie. Abandonarea deșeurilor este un fenomen care ne afectează pe toți și are un impact negativ asupra calității vieții și sănătății publice. Putem alege responsabil, să debarasăm deșeurile prin operatori autorizați sau la centrele de colectare care funcționează pe raza municipiului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite