Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Se construiesc case de tip familial la Găvojdia. Investiția, din fonduri europene

Publicat

pe

Consiliul Județean va construi două case de tip familial în localitatea timișeană Găvojdia. În plus, în localitate va fi înființat și un centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a semnat contractul de proiectare și execuție cu firma contractată, prin licitație publică, să execute lucrarea. Banii necesari, 2.5 milioane lei, provin din fonduri europene, cu asigurarea cofinanțării de către Consiliul Județean. 120.000 sunt destinați proiectării, iar execuția lucrării se ridică la peste 2.3 milioane lei. Investiția este necesară pentru mutarea copiilor din centrele de plasament și din centrele de recuperare, cu scopul facilitării integrării lor în societate.

Se vor construi două case de tip familial, cu o capacitate de 32 beneficiari, câte 16 pentru fiecare casă. Acestea vor fi identice și vor fi amplasate izolat una față de cealaltă. Interiorul caselor este gândit încât să deservească copii de vârste diferite.

Centrul de zi va deservi cei 32 de ocupanți ai caselor și alți 10 membri ai comunității, fiind amenajat într-o clădire existentă. Acesta va fi dotat, printre altele, cu trei cabinete ale personalului de specialitate (asistent social, psiholog, psihopedagog etc.). În momentul în care copiii vor fi mutați în casele de tip familial, Centrul de Plasament Gavojdia va fi închis.

Centre de recuperare la Lugoj și Periam

Investiția de la Găvojdia nu este singulară. Consiliul Județean va construi case de tip familial, locuințe protejate, centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități și la Lugoj și Periam, toate acestea pe fonduri europene. Valoarea totală a investițiilor ajunge la 20 milioane lei, din care 12 milioane finanțare nerambursabilă, diferența fiind asigurată din bugetul Consiliului Județean Timiș.

Acei copii ne au doar pe noi, nu concep să le întoarcem spatele și să le refuzăm șansa la o viață normală. Închiderea centrelor de plasament și introducerea lor în case de tip familial le va spoi considerabil șansele de dezvoltare personală, de integrare în societate. Mediul în care ei cresc este determinant pentru modul în care vor funcționa în mijlocul comunității la vârstă adultă. Mă bucur să văd că intrăm în linie dreaptă cu aceste investiții atât de importante”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Suprafața totală construită desfășurată a obiectivului de investiții este de peste 1400 mp, fiecare casă de tip familial având o suprafață totală de 577 mp. Toate spațiile proiectate vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități.

Durata de proiectare este de 3 luni, iar execuția lucrării este programată să dureze cel mult 18 luni.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Cerșetori ridicați de polițiștii locali din mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, s-a acționat în zonele Parcul Botanic, Gara de Nord, Bdul General Dragalina, Catedrala Mitropolitană – Parcul Civic, Zona Elba, Pictor Ioan Zaicu.

Au fost depistați un număr de 16 cerșetori și oameni ai străzii, aceștia fiind predați către centrul social de pe Strada Telegrafului.

Totodată, în cazul a două astfel de persoane s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 61/1991 republicată, deoarece au pătruns fără drept în clădirea fostei casierii a Retim de pe Strada Matei Corvin.

Astfel de acțiuni sunt organizate periodic, pe lângă verificările zilnice și măsurile luate ca urmare a sesizărilor de la cetățeni.

De la începutul acestui an în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii.

Polițiștii locali iau măsuri de preluare a acestora din stradă și predarea către serviciile sociale în vederea reintegrării lor, dar din păcate, din cauza legislației, dar și a faptului că aici primesc bani de la cetățeni, aceștia se întorc înapoi în stradă.

Citeste mai mult

Locale

„Străzi pentru comunitate“, pe Bulevardul Cetății din Timișoara. Programul evenimentelor

Publicat

pe

„Străzi pentru comunitate” dăruiește cetățenilor din cartiere, pentru o zi, o stradă circulată în mod obișnuit de mașini, și o transformă în loc de desfășurare a unor activități destinate tuturor vârstelor, care pun în valoare specificul cartierului, organizate cu parteneri „din vecini”: școli, societăți comerciale, universități, cluburi sportive etc.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura pe Bd. Cetății, duminică 14 aprilie.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația tramvaielor și a autovehiculelor pe Bd. Cetății, între Calea Torontalului și str. Amforei/Martir Cernăianu va fi oprită, între orele 7:00 și 17:00.

Participarea la activități este gratuită. De asemenea, la fiecare atelier, participanții pot câștiga premii simbolice: penare (truse) din meshuri reciclate, cărți, biscuiți gigantici și pâine de la Prospero, chiar și flori cu rădăcină, pentru grădinile din fața blocului (care vor fi plantate ulterior, cu sprijinul Horticultura).

Programul se desfășoară între orele 11:00-16:00 și cuprinde următoarele activități:

SCENĂ
11:00 – Sticluța, spectacol pentru copii cu Asociația „Teatru pentru Tine”
Povestea unei sticle de plastic aruncate în apă de un copil nepăsător. O temă actuală și esențială astăzi, „tradusă” în mod amuzant pe înțelesul celor mici.
12:30 – Spectacol realizat de elevii Școlilor Gimnaziale 19 și 24
14:00 – Dans cu Magnum Team

15:00 – Spectacol folcloric cu Ansamblul „Timișul” Tineret

Soliști: Sara Vasilescu, David Crișan, Maria Șaptebani, Ana-Maria Moldova, Alexandra Acs, Cristian Negrea și Bianca Opăriuc
Dirijor: Nicolae Baniciu. Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan

ATELIERE, 12:30-16:00

– Împletit de nuiele cu meșterul popular Dinu Perva

– Ateliere creative cu CODRU– Grădinărit cu Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I”
– Croșetat cu Cristina Codreanu

– Percuție cu Sorina Savii

– Pictură cu Claudia Marta

– Lectură cu Florina Jinga

– Mânuit de păpuși cu maestrul păpușar Maria Gornic

– Desene pe asfalt și obiecte din materiale reciclabile, cu Gabriela Muscan

CONCURSURI, 11:00-16:00

Crosul Cetății, ora 11:00

Crosul se adresează copiilor între 6 și 15 ani. Startul se va da la ora 11:00, pe Bd. Cetății, în apropierea colțului cu Str. Amforei. Regulamentul de participare poate fi consultat pe www.casadeculturatm.ro, începând de astăzi, 9 aprilie, ora 17:30.
Battle de street dance, ora 13:00

CLICK AICI PENTRU REGULAMENT 

COMPETIȚII AMICALE PENTRU SENIORI, 12:30-16:00

Șah, table, rebus, integrame, sudoku. Seniorii sunt invitați să vină cu jocul de table/șah de acasă. Rebus, integrame și sudoku sunt furnizate de organizatori.

MIȘCARE ÎN AER LIBER, 11:00-16:00

Bd. Cetății/Str. Iancu Flondor

11:00 – clasă de aerobic cu Beauty Center

12:00 – ora de mișcare cu Smartfit

Bd. Cetății

11:00-16:00 – ping-pong, baschet, volei tras cu arcul etc. cu Asociația Campioni pentru Viitor

Citeste mai mult

Locale

Se reia circulația tramvaiului 6, la Timișoara. O nouă linie de autobuz

Publicat

pe

Din 22 aprilie timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega Calea Urseni de oraș și reluarea circulatiei tramvaiului 6, suspendat din cauza lucrărilor de modernizare pe care Primăria Timișoara le face pe bulevardul Stan Vidrighin.

„Sunt două linii foarte așteptate de cei care locuiesc sau lucrează fie în zona Urseni sau pe Calea Stan Vidrighin și ambele rute ajută la o mai bună conectare a acestor zone cu restul orașului. Dezvoltarea și modernizarea transportului public fac parte din strategia noastră de a reduce ambuteiajele în trafic și de a avea un oraș mai verde”, a spus primarul Dominic Fritz.

Începând cu data de 22 aprilie 2024, linia de autobuz 24 va face legătura între Bulevardul Sudului, AEM și Calea Urseni/Intrare Rudicica.

Această linie va avea un traseu tur-retur care va include următoarele străzi: Piața Gheorghe Domășneanu – strada Venus – strada Mareșal Constantin Prezan – girație b-dul. Sudului – strada Mareșal Constantin Prezan – Calea Urseni – Intrare Rudicica.

De asemenea, au fost stabilite și stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor pentru această linie. Astfel, pe traseul dus, acestea vor fi amplasate în următoarele locații: Gheorghe Domășneanu – Venus – Uzina de apă Urseni – Calea Urseni – Grădinița Calea Urseni – Intrare Rudicica. Pe traseul întors, stațiile vor fi: Intrare Rudicica – Grădinița Calea Urseni – Calea Urseni – Uzina de apă Urseni – girație b-dul. Sudului – Parc Sudului – Gheorghe Domășneanu.

Noua linie de autobuz va aduce un plus de comoditate și accesibilitate pentru locuitorii zonelor respective, facilitând deplasările într-un mod eficient și confortabil. Aceasta va face legătura cu liniile de troleibuz 15 și 16 (la Bulevardul Sudului), cu tramvaiele 4, 8 și 9 și cu autobuzele 23 și E2 la AEM.

Circulația tramvaielor pe linia 6a respectiv 6b se reia începând de luni 22 aprilie 2024, ca urmare a finalizãrii lucrãrilor la intersecția Cãii Stan Vidrighin cu strada 1 Decembrie.   Tramvaiele liniei 6a vor circula pe urmãtorul traseu:  P-ta Maria; Catedrala Mitropolitană; P-ta 700; Libertății; Hotel Continental; Prefectură; 3 August 1919; P-ta Traian; Fabrica de bere;  Banatim; Deliblata; Sala Olimpia; Cluj; P-ta Crucii; P-ta N. Bălcescu;  Parc Doina.

Tramvaiele liniei 6b vor circula pe urmãtorul traseu:  P-ta Maria; Parc Doina; P-ta N. Bălcescu; P-ta Crucii; Cluj; Sala Olimpia; Deliblata; Banatim; Fabrica de bere; P-ta Traian; 3 August 1919; Prefectura; Hotel Continental; Libertății; P-ta  700; Catedrala Mitropolitană. Linia 6 autobuz va fi suspendatã începând cu aceastã datã.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite