Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Spectacole sincretice la Timișoara. Când și unde

Publicat

pe

Două spectacole sincretice de excepție vor avea loc la Timișoara, în 5 și 7 noiembrie, evenimente ce fac parte din Festivalul Internațional Meridian derulat sub tutela Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, de Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană.

Alături de Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, acest festival este unul dintre cele mai importante și vizibile evenimente de muzică contemporană din România, a cărui misiune particulară este aceea de a reuni artiști excepționali din țările membre ale ISCM (International Society for Contemporary Music) și de a favoriza schimburi culturale semnificative între viața muzicală românească actuală și cea internațională.

Până în acest an festivalul era organizat doar la București, dar acum avem șansa unică de a avea evenimente și la Timișoara – un pas important în contextul pregătirilor pentru anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Tematica întregului festival este centrată în jurul <Grădinilor sonore>.

Primul concert, susținut de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, va avea loc pe 5 noiembrie în Sala Orpheum  – Piața Libertății nr. 1, de la ora 19. Domeniul artelor teatrale se va întâlni cu cel muzical, improvizația studenților de la Teatru încercând să îmbogățească dramaturgia sonoră pusă în scenă de tinerii muzicieni.   <Grădina culorilor> va fi tematica acestui spectacol în care subtilitatea timbrală a pieselor cântate se va împleti cu ritmul mișcării scenice într-un produs artistic de înaltă ținută.

Cel de-al doilea concert se va încadra în direcția <Grădinii de tip francez>, cuprinzând lucrări datorate unor importanți compozitori români și francezi contemporani. Concertul va avea loc în 7 noiembrie de la ora 19, gazdă fiind frumoasa Aulă a Bibliotecii Centrale “Eugen Todoran” – Bulevardul Vasile Pârvan 4A. Titlul concertului – <C’est un jardin secret…> –  este dat de lucrarea lui Tristan Murail, unul dintre compozitorii a cărui muzică va fi prezentată în programul concertului.

Proiecţia video realizată de Petru Jumanca va cuprinde o serie de imagini (video, foto, grafică 3D) urmând tematica grădinilor în plan vizual, iar actrița Mălina Manovici va recita poeme aparținând unor poeți consacrați, texte care să aibă legătură cu tematica grădinilor. Interpreți vor fi membri ai Ansamblului ATEM, alcătuit din cadre didactice ale Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Într-un an în care am sărbătorit întărirea relațiilor culturale în cadrul Sezonului România-Franța, acest proiect interdisciplinar va consolida legăturile dintre cele două țări, făcând

Marți 5.11 -GRĂDINA CULORILOR / COLOR GARDEN, Sala Orpheum, Facultatea de Muzică și Teatru.

Spectacol sincretic muzică – teatru, susținut de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Rebeca Mutașcu (clasa conf. univ. dr. Sorin Dogariu). Makrokosmos I pentru pian de George Crumb: Proteus (Pisces), The Magic Circle of Infinity (Leo), The Abyss of the Time (Virgo) . „Percutissimo” – Amelia Trifu, Patrick Cojerean (clasa cda. drd. Doru Roman), Doru Roman . In memoriam de Laura Manolache . Cvartetul “Rubato” – Simona Mehedinți, Evelina Mehedinți, Theodora Groșanu, Ștefan Daniel Mehedinți (clasa lect. univ. dr. Cristina Mălăncioiu). 4 bagatele pentru cvartet de coarde de Răzvan Metea . „Percutissimo” – Amelia Trifu (clasa cda. drd. Doru Roman), Doru Roman. Il giardino delle strutture de Aurel Stroe, Paul Grosar (conf. univ. dr. Sergiu Cârstea)

4 piese pentru trompetă de Giacinto Scelsi, „Percutissimo” – Amelia Trifu, Patrick Cojerean (clasa cda. drd. Doru Roman), Doru Roman, Shan- Shui de Violeta Dinescu, Regina Czermak (clasa conf. univ. dr. Sorin Dogariu), Makrokosmos II pentru pian de George Crumb: Morning Music (Cancer), Twin Suns (Gemini), Litany of the Galactic Bells (Leo). Participă actorii Oana Elena Antonovici şi Marin Lupanciuc, coordonatori: Gabriel Almași, Cristina Mălăncioiu, Gabriel Mălăncioiu, Silviu-Petru Văcărescu

Joi 7.11 GRĂDINA DE TIP FRANCEZ / FRENCH GARDEN – Aula Bibliotecii Centrale “Eugen Todoran”- “C’est un jardin secret…”, Ansamblul ATEM, [ISCM Collaborative Series].

Interpretează: Cristian Miclea (clarinet), Cristina Mălăncioiu (vioară, violă), Darius Tereu (violoncel), Victor Andrei Părău (pian). Poeme de Charles d’Orléans, Gérard de Nerval, Georg Trakl, Rainer Maria Rilke, Jorge Luis Borges, Mihai Eminescu. Invitați: Petru Jumanca (artist vizual), Mălina Manovici (recitator). Alexandru Sima- of worms and joys pentru clarinet, vioară, violoncel și pian -primă audiție absolută, Charles d’Orléans- Rondel, Tristan Murail -C’est un jardin secret… pentru violă, Rainer Maria Rilke -Cântec de adormit, Isabel Urrutia – Sonos pentru vioară, violoncel și pian, Jorge Luis Borges- Trandafirul, Tiberiu Olah- Sonata pentru clarinet, Alexandru Ștefan Murariu -Le reflet pentru vioară și pian, Mihai Eminescu -Stau în cerdacul tău…, Benjamin Attahir – Après l’ineffable pentru violoncel și pian, Georg Trakl – Reîntoarcere întomnată, Remus Georgescu- Suita a II-a pentru pian, Gérard de Nerval -Avril, Sebastian Rivas – L’ombre D’un Doute pentru clarinet, vioară, violoncel și pian

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Locale

Tramvaiele, troleibuzele și autobuzele vor circula în noaptea de Înviere, la Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara, prin Societatea de Transport Public Timișoara, asigură transportul în comun cu program extins în noaptea zilei de 19 aprilie 2025, cu ocazia oficierii slujbelor religioase de Paști.

Astfel, transportul public va fi prelungit până la ora 03:30, pentru a putea deservi numărul mare de credincioși, care vor participa la slujbele de Înviere.

Singura pauză va fi pe perioada slujbei religioase, în intervalul orar 24:00 – 01:30.

Drept urmare, graficele de transport vor fi prelungite pentru liniile de tramvai Tv 1, Tv 2, Tv 4, Tv 5, Tv 6, pentru liniile de troleibuz Tb 11, Tb 14, Tb 16, Tb 18, pentru liniile de expres E3 și E7 și pentru linia de autobuz 33.

Citeste mai mult

Locale

Biserica de lemn de la Topla, mistuită de flăcări, va fi restaurată

Publicat

pe

Biserica de lemn de la Topla, care a ars în curtea Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş.

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a anunțat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.

„Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.

Acesta a mai adăugat că cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult ar trebui să îşi îndrepte atenţia și spre cazurile sociale.

„Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.

Biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie după ce un incendiu a izbucnit din cauză că un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.

Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.

Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.

Foto: basilica.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite