Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide de Ziua Națională. PROGRAMUL COMPLET

Publicat

pe

Târgul de Crăciun din Timişoara vine, în acest an, cu un amplu program artistic ce se va desfăşura pe durata a 22 de zile de concerte, dar şi  cu numeroase modalităţi de divertisment şi cu o largă paleta a produselor gastronomice.

Astfel, Piaţa Libertăţii găzduieşte patinoarul, având o suprafaţă mult mai mare decât în 2018 (1000 mp), dar şi “Căsuţa lui Moş Crăciun” cu ateliere pentru copii, căsuţele meşterilor populari, carusel, maşinuţe şi diverse jocuri pentru copii.

În plus, în weekend, între orele 14.00 – 17.00, pe întreaga durată a târgului, Direcţia de Mediu a Primăriei Timişoara va asigura plimbări gratuite cu trenuleţul, pentru copii,  în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Victoriei. Patinoarul va respecta orarul de funcţionare al Târgului de Crăciun (10.00- 22.00) şi va asigura accesul pe durata unei zile întregi pe baza unui bilet de intrare.

Cât priveşte zona comercială, în Piaţa Victoriei şi în parcarea Modex vor fi amenajate nu mai puţin de 100 de căsuţe în care se vor comercializa produse gastronomice tradiţionale, decoraţiuni specifice Crăciunului, obiecte personalizate ce pot fi dăruite cu titlu de cadou. Dacă zona produselor gastronomice din Piaţa Huniade va fi accesibilă până în 5 ianuarie, în Piaţa Victoriei căsuţele vor rămâne deschise până în 12 ianuarie 2020.

Referitor la programul artistic, acesta va îmbina concertele de colinde cu momentele artistice dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989. În acest an ne bucurăm de prezenţa unor trupe şi artişti consacraţi precum: Cargo, Pro Musica, Rezident Ex, Phoenix, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Mircea Rusu Band, Mihai Trăistariu, Ami, Andreea Bănică, Florentina şi Petre Giurgi, Adrian Stanca, corala Contrast şi Petrică Moise. De asemenea, onorează Târgul de Crăciun prin prezenţa lor numeroase trupe şi artişti locali precum: Maryliss, Amalia Gaită, Skywalkers, SuddenFeel, Epoka, Box Office, Pastiche, Trupa Vest, Peregrinii, Skywalkers, Remember, Pseudonym.

Am dezvoltat  şi parteneriate  în cadrul târgului cu Mitropolia Banatului,  Facultatea de Muzică, Palatul Copiilor, Şcoala de Arte din Reşiţa, Liceul de Muzică ,”Ion Vidu”, cu nu  mai puţin de 9 şcoli private de muzică şi arte(Incubatorul de Artă, Pro Muzica,  Cantodena, Denisse,  Artsoma, Cromatik Voice, Fabrică de Arte, Livemuseart, Generaţia Muzicii).

O largă participare vor avea artiştii din judeţul Timiş, nu mai puţin de 12 comune şi oraşe timişene urmând a fi reprezentate la Târgul de Crăciun (Gătaia, Deta, Giroc, Ghiroda, Tomeşti, Voiteg, Banloc, Niţchidorf, Giarmata, Pişchia, Giera, Birda). Aceştia se vor alătura Ansamblului ,”Timişul” şi Ansamblului ”Pusta Banatului” din Timişoara.

Dacă Moş Nicolae le prilejuieşte tinerilor  timişoreni o întâlnire mult aşteptată cu Andra Gogan, în 6 decembrie, Compania Phantasia va aduce pe scenă, în data de 19 decembrie,  un spectacol de excepţie semnat de cunoscuta Eva Labadi: ”Atenţie ! Moş Crăciun există!’’, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul pe Roţi Arad, Trupa Thespis Timişoara, Trupa Rhythmic Dance Dumbrăviţa,  Piti Radio Timişoara şi care va prefaţa apariţia lui Moş Crăciun în Piaţa Victoriei.

Vă reamintim că deschiderea târgului din acest an va avea loc tot în data de 1 decembrie, însă aprinderea iluminatului festiv este programată de această dată la ora 18.00. Cu siguranţă noul decor pregătit de organizatori va oferi publicului larg o imagine feerică a Târgului de  Crăciun din Timişoara.

Program-Piaţa Victoriei
1 decembrie “La mulţi ani, România”
16.00-22.30 –  Holograf, Mira, Dragoş Moldovan, Ansamblul ,”Timişul” şi Olguţa Berbec, Robert Tărnaveanu, Petrică Miulescu Irimică, Stana Stepanescu, Doriana Talpeş, Dumitru Stoicănescu, Ansamblul ,”Ghiocelul” din Giroc şi  Mariana Zota, Mona-Lisa şi Radu Sufan, Bogdan Firu şi Loredana Sur.

2 decembrie

17:00 Incubatorul de Arte
18:00 Gheorghe Iovu

3 decembrie
17:00 Valeriu Iocsa – nostalgii folk
17:30 Anthony& Livemuseart
18.00 Big Band

4 decembrie

17:00 Fabrica de Arte
17:30 Şcoala Pro Muzica
19:00 Ansamblul ”Timişul” Tineret

5 decembrie
17: 00 Cromatick Voice şi Liceul ,,Gerhardinum” – concert pop
18:30 Liceul de Muzică,, Ion Vidu”
19:00 Parada lui Krampus, organizată de Produrabil

6 decembrie
17:00 Piti – emisiune interactivă cu şi pentru copii
18.00 Şcoala de Arte din Caransebeş
18:20 Şcoala “Denisse”
18:30 ”Timişoara cântă!”
19:00 SuddenFeel
20 :00 Andra Gogan

7 decembrie ”Noi umblăm să colindăm”
17:00 Florentina şi Petre Giurgi(Maramureş),  Adrian Stanca, Raluca şi Oana Stanca, Cătălin Maximuc(Moldova), Ansamblul ,,Pusta Banatului’’

8 decembrie
17:00 Colindători din Voiteg, Banloc, Gătaia, Nitchidorf
18.30  Maryliss
19:30 Mihai Trăistariu

9 decembrie
17:00 Colindători din Deta, Giera şi Birda
17:30 Colinde cu Cromatick Voice
18.30 Epoka

10 decembrie
17: 00 Generaţia Muzicii
18 :30 Şcoala  Populară de Artă ”Ion Românu” Reşiţa şi soliştii Ionela Badalan, Maria Csychy , Consuela Grigoriu, Ana Parvulescu Cega, Cristina Rotariu

11 decembrie
17 :00 Palatul Copiilor Timişoara
18:30 Ansamblurile”Cununa Timişului” şi ”Datina” din Ghiroda, “Flori din câmpie” din Giarmata Vii

12 decembrie
17:00 Piti – emisiune interactiva cu și pentru copii
18:00 Big Band
19:00 Colinde  – Incubatorul de Arte
19:00  Spectacolul anual al Ansamblul Timişul- sala Capitol

13 decembrie
17: 00 Vest
18: 00 Pastiche
19: 00 Box Office
20: 00 Andreea Bănică

14 decembrie
17.00 Cantodena- colinde
17.30 Asociaţia pentru Promovarea Tradiţiilor
18.30 ”Timişoara cânta!”
19.30  Amalia Gaiţă
20.30 AMI

15 decembrie
18.00 Festivalul Coral ”Leru-i, Doamne, Ler”- parteneriat cu Mitropolia Banatului
19.00 ”Casa Familiei Reunite colindă frumos româneşte”: Mariana Anghel, Marcel Anghel, grupul ”Folcloriştii” şi grupul cameral-instrumental ”Cantores”, organizat de către Casa Familiei Reunite.

16 decembrie

17: 00 Concert de muzică folk dedicat  Revoluţiei Române din Decembrie 1989:  Mircea Vintilă, Mircea Baniciu şi Ducu Bertzi

18 decembrie
17:00  Corul Catedralei ,,Invierea Domnului’’ din Caransebeș
17: 30 TmHarmony
18: 30  Şcoala de Muzică şi Artă ,,Artsoma”
19: 00 Facultatea de Muzică şi Teatru Timişoara– concert
20: 00 Crăciun Medieval – Peregrinii&Deep6 Project

19 decembrie
17: 00 # Atenţie ! Moș Crăciun există ! producţie a Companiei ,,Phantasia”, în colaborare cu Teatrul pe Roţi Arad, Trupa Thespis Timişoara, Trupa Rhythmic Dance Dumbrăviţa,  Piti Radio Timişoara

20 decembrie
18: 00 Rock for Revolution : Cargo,  Phoenix, Pro Musica, Sonatic

21 decembrie
17: 00  ,”Vin colindătorii cum veneau odată..”: Corala ,,Contrast” şi Petrică Moise, colindători din Giarmata şi Pischia, Chevereşu Mare şi Carani, Maria Petchescu, Maria Florea, Mariana Susca, Cosmina Bradean, Adrian Petcu, Felicia Costa s.a.
19: 30  Alexandra Cancel & Sebastian Dragomir
20:00  Mircea Rusu Band

28 decembrie ,,Timişoara cânta!”
19: 00 Pseudonym
20: 00 Rezident EX

29 decembrie “Timişoara cântă!”
18: 00 Skywalkers
19: 00 Remember

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite