Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Timișoara va avea primele autobuze electrice

Publicat

pe

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a  finalizat licitaţia, iar marți s-a semnat contractul pentru proiectul „Achiziţie mijloacelor de transport public autobuze electrice 18 m, Braşov, Timişoara”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în baza acordului de parteneriat încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de lider de parteneriat,  iar Municipiul Timişoara în calitate de partener.

Din partea fabricantului au fost prezenți Okan Baș- CEO Karsan Otomotiv și Deniz Çetin-CCO Karsan Otomotiv, care au și semnat contractul de furnizare împreună cu primarul Timișoarei. A mai fost prezentă și Magda Peșu- Director general Anadolu Automobil Rom.

Valoarea totală a proiectului este de 226.186.213,64 lei, iar finanţarea nerambursabilă este în valoare de 184.977.159,38 lei. Contribuţia totală a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de  720.000  lei, iar a Municipiului  Timişoara  este de 178.407.663,64  lei.

Termenul limită pentru finalizarea implementării proiectului  este 1 ianuarie 2023.

Scopul proiectului este promovarea mobilității urbane durabile, prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic și modern și înnoirea parcului de transport public ca măsură de îmbunătăţire a mobilităţii urbane şi de limitare a emisiilor de dioxid de carbon.

Obiectivul specific este achiziţia a 44 autobuze electrice, cu lungimea de aproximativ 18 m, achiziţia a 15 staţii de încărcare rapidă şi a 44 staţii de încărcare lentă, care să conducă la îmbunătățirea radicală a calităţii transportului public, reducerea poluării, reducerea timpilor de așteptare, și la creşterea numărului de pasageri.

Lotul nr.1-Brașov – 12 autobuze electrice cu lungimea de cca. 18 m,12 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă; Lotul nr.2 – Timișoara – 44 autobuze electrice, 44 staţii de încărcare lentă şi 15 staţii de încărcare rapidă.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puţin 130 de persoane, din care cel puţin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor  rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă. Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală.

Ofertantul câştigător este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S, produsul ofertat fiind autobuz electric articulat KRS 18 EV (Turcia), iar valoarea contractului pentru Timișoara este de 136.400.145 lei (fără TVA).

Locale

Amendă de 25.000 de lei pentru mizeria dintr-o parcare din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat măsura sancționării contravenționale a firmei care deține zona parcării supermarketului ce funcționează pe Calea Circumvalațiunii nr. 35, ca urmare a constatărilor din ultima perioadă cum că în perimetrul respectiv, situat într-o zonă centrală a Municipiului, este mizerie și nu s-au luat măsurile necesare întreținerii atât a parcării, clădirilor și spațiilor verzi care aparțin firmei în cauză.

Sancțiunea a fost aplicată conform OUG 195/2005 privind protecția mediului și se ridică la 25.000 de lei.

De menționat că aceasta nu este sigura sancțiune aplicată societății Columbus Active SRL, cu sediul în București.

Luna trecută, tot pentru neîntreținerea spațiilor verzi,și a parcării, polițiștii locali au aplicat o sancțiune de 2.500 lei conform HCL 117/2024. Și anul trecut au mai fost aplicate două sancțiuni de 2.500 și 25.000 lei tot pentru neîntreținerea amplasamentului de pe Calea Circumvalațiunii, ca urmare a constatărilor în teren ale polițiștilor locali, dar și a sesizărilor de la cetățeni, care am semnalat deșeurile împrăștiate în toată zona care reprezintă o sursă de infecție și conferă un aspect inestetic zonei.

Polițiștii locali atrag atenția că deținătorii de astfel de amplasamente au obligația legală de a lua măsuri de întreținere și implicit de igienizare a  proprietăților pe care le dețin sub orice formă.

Astfel de verificări vor avea loc și în perioada următoare.

Foto: Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Irina Rimes cântă la Zilele Dumbrăviței, ediția 2024

Publicat

pe

În perioada 6 – 8 septembrie 2024, în Parcul Central Dumbrăvița, va avea loc sărbătoarea comunității la Zilele Dumbrăviței 2024!

În weekendul 7 – 8 septembrie, vor avea loc concerte cu cei mai iubiți artiști ai momentului , dans, gastronomie locală și activități recreative pentru toate vârstele.

Din program nu vor lipsi:

Concerte Live: IRINA RIMES, RAREȘ și mulți alții

Târg de producători locali: meșteșugari și artizani din zonă își expun produsele handmade.

Activități pentru copii: jocuri, ateliere creative și spectacole de dans sau teatru pentru cei mici.

Zone de relaxare: spații amenajate pentru relaxare și socializare.

Food Truck-uri: preparate locale și internaționale pentru toate gusturile.

Intrarea este liberă pentru toată lumea!

Eveniment organizat de Primăria Comunei Dumbrăvița.

Citeste mai mult

Locale

Regulament nou pentru autorizarea teraselor, la Timișoara

Publicat

pe

Noul regulament privind comerțul în zone publice pe terase va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local, vine cu simplificarea procedurilor de avizare, cu extinderea prevederilor astfel încât să fie incluse și terasele în curți interioare dar și cu unele clarificări.

Regulamentul nu modifică niciuna dintre măsurile adoptate în 2022, când Primăria a impus ca terasele din zona istorică să nu mai aibă umbreluțe sau mobilier în culori stridente, dar și o suprafață minimă de trecere, astfel încât să nu fie deranjați nici clienții teraselor, nici trecătorii.

Pentru simplificarea procedurilor de avizare, Primăria Timișoara propune ca proprietarii de terase construite cu autorizație să nu mai obțină un aviz separat pentru acestea. Odată cu noul regulament, avizul va fi inclus în autorizația de comercializare pentru punctul de lucru. Totodată, acordul de comerț pentru amplasarea de terase va putea fi emis până la 31 martie, fără a mai fi făcută dovada plății taxelor și impozitelor locale și fără a fi obținută viza anuală a punctului de alimentație publică. Primăria Timișoara nu va elibera avizul de terasă dacă punctul de lucru are activitatea suspendată. O altă măsură este impusă prin legislația națională și prevede obținerea acordului de la Agenția de Mediu pentru terasele cu peste 100 de locuri. Avizul va fi depus la Primărie în maximum 12 luni de la adoptarea noului regulament.

În privința teraselor din curțile interioare, comercianții pot obține autorizația cât timp au acordul vecinilor, anexat proiectului de HCL. Pe malurile Begăi, unde terasele pot fi amplasate în proximitatea punctului de lucru, fără a afecta culoarul pietonal sau velo, autorizarea va fi făcută în baza avizului de amplasament emis de arhitectul șef.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu este disponibil pe site-ul municipiului aici.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite