Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Zilele Culturii Sârbe, la Timișoara. O lună de spectacole, expoziții, filme, teatru

Publicat

pe

Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara  organizează  în perioada 4-30 noiembrie 2019 un proiect cultural de anvergură pentru promovarea  valorilor tradiţionale şi a folclorului autentic al sârbilor sub denumirea „Zilele Culturii Sârbe  la Timişoara”- a XIV-ediţie.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Culturii și Informațiilor al Republicii Serbia, Departamentul pentru Relații Interetnice,având ca parteneri Primăria Municipiului Timișoara și Filarmonica Banatul.

Timp de  o lună la Timişoara  vor fi organizate spectacole de muzică, dansuri tradiționale, expoziţii  de fotografie, pictură, proiecţia filmului de lung metraj, piese de teatru, salon de carte, prezentări de carte, serate literare, dedicate tuturor categoriilor de vârstă,  şi anume:

  • 04.11.2019- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – Deschiderea festivă și proiecţia filmului „Kralj Petar Prvi/Regele Petar I”- regia Petar Ristovski , după romanul „Ciorapii Regelui Petar/Carape Kralja Petra” а lui Milovan Vitezović, aspecte legate de Primul Razboi Mondial, subtitrat în limba română
  • 05-30..11.2019- ora 19:00 – Centru Cultural Sârbesc-  „Fenomene  Europene în colecţia Galeriei Matica srpska” Vernisaj cu expoziţia  lucrărilor de artă din patrimoniul   Galeriei  MATICA  SRPSKA  din Novi Sad
  • 07.11.2019- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – ”Tamburița Câmpiei Bănățene”-Concert de muzică tradiţională unde  își vor da  concursul Orchestra de tamburași ”Temisvarski spomenari”   şi cunoscutul solist de muzică populară Pera Todorovici alături de invitații săi
  • 09.11.2019 –ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc- ”Mokranjac la Negotin-Mokranjac la Timișoara”,  va avea loc un concert cu participarea Corului ”Vivak 2015” din Negotin-Serbia, Corului Liceului Teoretic ”Dositei Obradovici” și Orchestrei de tamburași din Timișoara
  • 16.11.2019- ora 19.00- Opera Română Timișoara– Regal Folcloric –va avea loc un spectacol dedicat tradiției și folclorului sârbesc –aniversarea a 50 de activitate a   Ansamblulului   AKUD ”Mladost”  din Timișoara
  • 21.11.2019 –ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc-  Academia festivă dedicată „ Zilei limbii sârbe” cu participarea  profesorilor si academicienilor din Serbia  şi România.Va avea  loc expoziția ”Calendare și almanahuri sârbești”
  • 22.11.2019 –ora 19.00– Spațiu expozițional al Primăriei Municipiului Timișoara – Vernisaj de pictură / Va avea loc o expoziție cu lucrarile realízate în cadrul taberei internaţionale  de artă  2019 cu participarea artiștilor plastici  din Timișoara cu invitaţii săi din Serbia,Bulgaria,Italia,Slovenia,Ungaria
  • 23.11.2019-ora 19.00- Catedrala Ortodoxă Sârbă  –Seara muzicii corale/laice şi sacre –  Corul Catedralei Ortodoxe Sârbe Timişoara și oaspeții  Corul „Zene mironosice”din   Zrenjanin -Serbia şi  Corul Liceului Teoretic D.Obradovici din Timișoara
  • 25.11.2019 – ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc  – Piesa de teatru ”Mergem la vănătoare”- autor Georges Feydeau–  regia Siniša Stanković  -Teatru ”Milivoje Živanović”din Požarevac-Serbia
  • 27.11.2019 – ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc  – Piesa de teatru”-Praf stelar”-autor Dušan Kovačević  –  regia Dragan Ostojić  -Teatru „Karadžić”din Loznica -Serbia
  • 28-29.11.2019- ora 17.30-Sala Festivă- Centru Cultural U.S.R – Târg de carte și seara literară. Participă Edituri și scritori din România si Serbia Se vor prezenta editurile Prometej Novi Sad, Аpostrof  Beograd, Аdresa  Novi Sad,Filip Višnjić Beograd, UKS Beograd, Маtica Srpska Novi Sad,Orfeus Novi Sad, Аrte Beograd, Editura Autoguvernării  Sârbe din Ungaria, Editura Uniunii Sârbilor din România, Editura Brumar, Antropos din Timișoara. După prezentarea editurilor va avea loc o seară lietrară româno-sârbă.
  • 29-30.11.2019–ora 11.00 – Sala festivă a Palatului Episcopal- Simpozion științific „Cultura Serbiei și a sârbilor din România”

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite