Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Zilele Culturii Sârbe, la Timișoara. O lună de spectacole, expoziții, filme, teatru

Publicat

pe

Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara  organizează  în perioada 4-30 noiembrie 2019 un proiect cultural de anvergură pentru promovarea  valorilor tradiţionale şi a folclorului autentic al sârbilor sub denumirea „Zilele Culturii Sârbe  la Timişoara”- a XIV-ediţie.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Culturii și Informațiilor al Republicii Serbia, Departamentul pentru Relații Interetnice,având ca parteneri Primăria Municipiului Timișoara și Filarmonica Banatul.

Timp de  o lună la Timişoara  vor fi organizate spectacole de muzică, dansuri tradiționale, expoziţii  de fotografie, pictură, proiecţia filmului de lung metraj, piese de teatru, salon de carte, prezentări de carte, serate literare, dedicate tuturor categoriilor de vârstă,  şi anume:

  • 04.11.2019- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – Deschiderea festivă și proiecţia filmului „Kralj Petar Prvi/Regele Petar I”- regia Petar Ristovski , după romanul „Ciorapii Regelui Petar/Carape Kralja Petra” а lui Milovan Vitezović, aspecte legate de Primul Razboi Mondial, subtitrat în limba română
  • 05-30..11.2019- ora 19:00 – Centru Cultural Sârbesc-  „Fenomene  Europene în colecţia Galeriei Matica srpska” Vernisaj cu expoziţia  lucrărilor de artă din patrimoniul   Galeriei  MATICA  SRPSKA  din Novi Sad
  • 07.11.2019- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – ”Tamburița Câmpiei Bănățene”-Concert de muzică tradiţională unde  își vor da  concursul Orchestra de tamburași ”Temisvarski spomenari”   şi cunoscutul solist de muzică populară Pera Todorovici alături de invitații săi
  • 09.11.2019 –ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc- ”Mokranjac la Negotin-Mokranjac la Timișoara”,  va avea loc un concert cu participarea Corului ”Vivak 2015” din Negotin-Serbia, Corului Liceului Teoretic ”Dositei Obradovici” și Orchestrei de tamburași din Timișoara
  • 16.11.2019- ora 19.00- Opera Română Timișoara– Regal Folcloric –va avea loc un spectacol dedicat tradiției și folclorului sârbesc –aniversarea a 50 de activitate a   Ansamblulului   AKUD ”Mladost”  din Timișoara
  • 21.11.2019 –ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc-  Academia festivă dedicată „ Zilei limbii sârbe” cu participarea  profesorilor si academicienilor din Serbia  şi România.Va avea  loc expoziția ”Calendare și almanahuri sârbești”
  • 22.11.2019 –ora 19.00– Spațiu expozițional al Primăriei Municipiului Timișoara – Vernisaj de pictură / Va avea loc o expoziție cu lucrarile realízate în cadrul taberei internaţionale  de artă  2019 cu participarea artiștilor plastici  din Timișoara cu invitaţii săi din Serbia,Bulgaria,Italia,Slovenia,Ungaria
  • 23.11.2019-ora 19.00- Catedrala Ortodoxă Sârbă  –Seara muzicii corale/laice şi sacre –  Corul Catedralei Ortodoxe Sârbe Timişoara și oaspeții  Corul „Zene mironosice”din   Zrenjanin -Serbia şi  Corul Liceului Teoretic D.Obradovici din Timișoara
  • 25.11.2019 – ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc  – Piesa de teatru ”Mergem la vănătoare”- autor Georges Feydeau–  regia Siniša Stanković  -Teatru ”Milivoje Živanović”din Požarevac-Serbia
  • 27.11.2019 – ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc  – Piesa de teatru”-Praf stelar”-autor Dušan Kovačević  –  regia Dragan Ostojić  -Teatru „Karadžić”din Loznica -Serbia
  • 28-29.11.2019- ora 17.30-Sala Festivă- Centru Cultural U.S.R – Târg de carte și seara literară. Participă Edituri și scritori din România si Serbia Se vor prezenta editurile Prometej Novi Sad, Аpostrof  Beograd, Аdresa  Novi Sad,Filip Višnjić Beograd, UKS Beograd, Маtica Srpska Novi Sad,Orfeus Novi Sad, Аrte Beograd, Editura Autoguvernării  Sârbe din Ungaria, Editura Uniunii Sârbilor din România, Editura Brumar, Antropos din Timișoara. După prezentarea editurilor va avea loc o seară lietrară româno-sârbă.
  • 29-30.11.2019–ora 11.00 – Sala festivă a Palatului Episcopal- Simpozion științific „Cultura Serbiei și a sârbilor din România”

Locale

ATENȚIE! Aglomerație la eliberarea cărților de identitate. Este recomandată programarea

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara recomandă cetățenilor să se programeze din timp pentru eliberarea actelor de identitate, în contextul creșterii semnificative a numărului de solicitări în această perioadă.

Pentru a evita eventualele neplăceri, persoanele care solicită eliberarea unui act de identitate,  din motive precum expirarea documentului, deteriorarea, schimbarea domiciliului, a numelui sau a fizionomiei sau altele, trebuie să își planifice din timp depunerea documentelor.

În prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara funcționează la capacitate maximă și a suplimentat numărul ghișeelor de lucru.

Astfel, dacă în vara anului trecut erau disponibile 7 ghișee, în prezent cetățenii au la dispoziție 8 ghișee, dintre care Ghișeul 8 este destinat persoanelor vârstnice, cazurilor sociale și urgențelor justificate. Accesul la acest ghișeu se face în baza unui număr de ordine, eliberat la sediul Direcției. Cu toate aceste măsuri, creșterea numărului de solicitări, alături de durata mai mare necesară pentru preluarea cererii pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI), determină timpi de așteptare mai mari decât în mod obișnuit. În acest context, cele mai apropiate programări disponibile sunt în cursul lunii august.

Reamintim, cererile pentru eliberarea cărților electronice de identitate se depun cu programare online, pe portalul Ministerului Afacerilor Interne: https://hub.mai.gov.ro/cei/programari. Interfața de programare HUB MAI va fi optimizată în perioada următoare, astfel încât să prioritizeze programările pentru persoanele cu act de identitate expirat, pentru minorii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum și pentru persoanele care solicită schimbarea numelui.

În ceea ce privește termenele medii de emitere a actelor de identitate, Ministerul Afacerilor Interne estimează că acestea vor fi:

5 – 7 zile lucrătoare pentru Cartea Electronică de Identitate

30 de zile pentru Cartea de Identitate Simplă

minimum 20 de zile pentru Cartea de Identitate (model 1997)

Începând cu data de 8 mai 2025 și până în prezent, Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a preluat peste 3.800 de cereri pentru CEI, iar aproape 3.000 de cereri au fost deja soluționate.

În prezent, timișorenii interesați pot solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate chiar dacă documentul de identitate, pe care îl au în posesie, se află în termen de valabilitate. De asemenea, începând cu data de 2 iunie 2025, Cartea Electronică de Identitate pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani poate fi solicitată, de părinți sau de reprezentantul legal.

Citeste mai mult

Locale

Lărgiri de benzi pentru reducerea blocajelor pe strada Rebreanu din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara implementează măsuri pentru îmbunătățirea circulației auto și pietonale pe bulevardul Liviu Rebreanu, odată cu avansul lucrărilor de reparații capitale.

Intervențiile vizează intersecțiile bulevardului cu Aleea Sănătății, Calea Martirilor și Strada Salcâmilor, precum și accesul în stația de carburanți de vis-a-vis de Spitalul Județean.

„Pe Bulevardul Liviu Rebreanu trec, în medie, 13.000–14.000 de mașini pe zi, iar în mai multe zone se creează blocaje. Rezolvăm prin lărgirea unor intersecții, precum cea cu Calea Martirilor, extinderea benzilor de viraj și amenajarea unor locuri de parcare. Am prevăzut și măsuri pentru pietoni: eliberăm trotuarul pe un tronson sufocat de mașini parcate și adăugăm o zonă verde. Sunt intervenții punctuale, dar cu efect imediat în trafic”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La intersecția cu Calea Martirilor, în direcția de mers spre Calea Șagului, municipalitatea va amenaja o nouă bandă de încadrare. Astfel, vor rezulta patru benzi: două pentru viraj stânga spre Martirilor, o bandă pentru înainte și o bandă pentru înainte-dreapta. Măsura reduce blocajele din trafic și implică eliminarea unor locuri de parcare, precum și desființarea unei suprafețe mici de spațiu verde.

Municipalitatea va extinde banda de încadrare pentru virajul la stânga spre Aleea Sănătății, ceea ce va contribui la fluidizarea traficului pe direcția înainte, spre Calea Șagului. Totodată, pe sensul spre Calea Șagului, vis-a-vis de Spitalul Județean, Primăria Municipiului Timișoara intervine pentru a reduce blocajele de pe prima bandă de către mașinile care intră în stația de carburanți. Astfel, câteva locuri de parcare vor fi reconfigurate din format spic în locuri paralele cu trotuarul, pentru a permite amenajarea unei benzi suplimentare pentru intrarea în benzinărie.

Pentru pietoni, municipalitatea va elibera trotuarul în imediata apropiere de intersecția cu strada Salcâmilor, prin desființarea locurilor de parcare. Pe de altă parte, va fi amenajată o nouă parcare cu aproximativ 20 de locuri, care va asigura și legătura rutieră între bulevard și strada Intrarea Sepia, precum și acces auto pentru riverani.

Intervențiile vor fi realizate prin Societatea Drumuri Municipale.

În prezent, SDM execută prima reparație capitală a Bulevardului Liviu Rebreanu în aproape 20 de ani.

Citeste mai mult

Locale

Primele insule ecologice vor fi puse în funcțiune, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând cu data de 10 iulie, vor fi puse în funcțiune primele insule ecologice din oraș.

Astfel, 19 insule din cartierele Aradului și Torontalului vor deveni operaționale în cadrul unui program pilot. În funcție de observațiile și sesizările venite din partea cetățenilor în perioada de testare, sistemul va fi ajustat și îmbunătățit până la operaționalizarea tuturor celor 100 de insule, în toamna acestui an.

Insulele au fost achiziționate direct de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și fac parte dintr-un program mai amplu derulat de municipalitate, dedicat modernizării sistemului de colectare a deșeurilor. În total, au fost instalate 100 de insule, care vor deservi aproximativ 9.000 de apartamente și 27.000 de locuitori din zonele cu cea mai mare densitate din oraș.

Aceste sisteme moderne de colectare a deșeurilor vor fi gestionate de RETIM și ADID, partenerii responsabili cu operarea, monitorizarea și întreținerea lor. Fiecare insulă este dotată cu cinci containere pentru colectarea separată a deșeurilor: biodegradabil, rezidual, plastic/metal, hârtie/carton și sticlă. Accesul se va face pe bază de cartelă, iar insulele sunt dotate cu senzori digitali care monitorizează nivelul de umplere și trimit alerte în cazul în care nu sunt folosite corespunzător.

Proiectul municipalității are o valoare de 6.887.300 lei (fără TVA) și este finanțat prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C3 – Managementul Deșeurilor.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite