Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Zilele Culturii Sârbe, la Timișoara. O lună de spectacole, expoziții, filme, teatru

Publicat

pe

Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara  organizează  în perioada 4-30 noiembrie 2019 un proiect cultural de anvergură pentru promovarea  valorilor tradiţionale şi a folclorului autentic al sârbilor sub denumirea „Zilele Culturii Sârbe  la Timişoara”- a XIV-ediţie.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Culturii și Informațiilor al Republicii Serbia, Departamentul pentru Relații Interetnice,având ca parteneri Primăria Municipiului Timișoara și Filarmonica Banatul.

Timp de  o lună la Timişoara  vor fi organizate spectacole de muzică, dansuri tradiționale, expoziţii  de fotografie, pictură, proiecţia filmului de lung metraj, piese de teatru, salon de carte, prezentări de carte, serate literare, dedicate tuturor categoriilor de vârstă,  şi anume:

  • 04.11.2019- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – Deschiderea festivă și proiecţia filmului „Kralj Petar Prvi/Regele Petar I”- regia Petar Ristovski , după romanul „Ciorapii Regelui Petar/Carape Kralja Petra” а lui Milovan Vitezović, aspecte legate de Primul Razboi Mondial, subtitrat în limba română
  • 05-30..11.2019- ora 19:00 – Centru Cultural Sârbesc-  „Fenomene  Europene în colecţia Galeriei Matica srpska” Vernisaj cu expoziţia  lucrărilor de artă din patrimoniul   Galeriei  MATICA  SRPSKA  din Novi Sad
  • 07.11.2019- ora 19.00- Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – ”Tamburița Câmpiei Bănățene”-Concert de muzică tradiţională unde  își vor da  concursul Orchestra de tamburași ”Temisvarski spomenari”   şi cunoscutul solist de muzică populară Pera Todorovici alături de invitații săi
  • 09.11.2019 –ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc- ”Mokranjac la Negotin-Mokranjac la Timișoara”,  va avea loc un concert cu participarea Corului ”Vivak 2015” din Negotin-Serbia, Corului Liceului Teoretic ”Dositei Obradovici” și Orchestrei de tamburași din Timișoara
  • 16.11.2019- ora 19.00- Opera Română Timișoara– Regal Folcloric –va avea loc un spectacol dedicat tradiției și folclorului sârbesc –aniversarea a 50 de activitate a   Ansamblulului   AKUD ”Mladost”  din Timișoara
  • 21.11.2019 –ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc-  Academia festivă dedicată „ Zilei limbii sârbe” cu participarea  profesorilor si academicienilor din Serbia  şi România.Va avea  loc expoziția ”Calendare și almanahuri sârbești”
  • 22.11.2019 –ora 19.00– Spațiu expozițional al Primăriei Municipiului Timișoara – Vernisaj de pictură / Va avea loc o expoziție cu lucrarile realízate în cadrul taberei internaţionale  de artă  2019 cu participarea artiștilor plastici  din Timișoara cu invitaţii săi din Serbia,Bulgaria,Italia,Slovenia,Ungaria
  • 23.11.2019-ora 19.00- Catedrala Ortodoxă Sârbă  –Seara muzicii corale/laice şi sacre –  Corul Catedralei Ortodoxe Sârbe Timişoara și oaspeții  Corul „Zene mironosice”din   Zrenjanin -Serbia şi  Corul Liceului Teoretic D.Obradovici din Timișoara
  • 25.11.2019 – ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc  – Piesa de teatru ”Mergem la vănătoare”- autor Georges Feydeau–  regia Siniša Stanković  -Teatru ”Milivoje Živanović”din Požarevac-Serbia
  • 27.11.2019 – ora 19.00 – Sala Festivă a Centrului Cultural Sârbesc  – Piesa de teatru”-Praf stelar”-autor Dušan Kovačević  –  regia Dragan Ostojić  -Teatru „Karadžić”din Loznica -Serbia
  • 28-29.11.2019- ora 17.30-Sala Festivă- Centru Cultural U.S.R – Târg de carte și seara literară. Participă Edituri și scritori din România si Serbia Se vor prezenta editurile Prometej Novi Sad, Аpostrof  Beograd, Аdresa  Novi Sad,Filip Višnjić Beograd, UKS Beograd, Маtica Srpska Novi Sad,Orfeus Novi Sad, Аrte Beograd, Editura Autoguvernării  Sârbe din Ungaria, Editura Uniunii Sârbilor din România, Editura Brumar, Antropos din Timișoara. După prezentarea editurilor va avea loc o seară lietrară româno-sârbă.
  • 29-30.11.2019–ora 11.00 – Sala festivă a Palatului Episcopal- Simpozion științific „Cultura Serbiei și a sârbilor din România”

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite