Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Luna viitoare va avea loc o nouă ediție a Festivalului TESZT

Publicat

pe

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” anunță iubitorii de teatru ce îi așteaptă în al nouălea TESZT: spectacole provocatoare, prieteni vechi și colaborări mult așteptate vor umple sălile săptămânii 22-29 mai 2016. Biletele s-au pus în vânzare.

A noua ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT aduce în Timișoara spectacole din zece țări: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croația, Italia, Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Belgia și Macedonia.

Ca în fiecare an, TESZT debutează cu o premieră marca Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Din nou e vorba de o coproducție, de data aceasta cu Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, Serbia: „Maghiar”, în regia unui lider al scenei teatrale est-europene, Urbán András.

Spectacolele vor fi urmate de discuții cu publicul, pe care și anul acesta le va modera dramaturgul Upor László. Dialogul va continua prin workshopuri, lansări de carte și  spectacole în off.

Pentru spectacolele invitate, jucate în Sala Mare sau sala de spectacole a Cercului Militar (Piața Libertății), pot fi achiziționate bilete de 30, respectiv 15 lei, cu reducere. Pentru spectacolele din Sala Studio, biletele au prețuri de 20, respectiv 10 lei.

Abonamentul TESZT 10 dă oportunitatea de a viziona cele 10 spectacole invitate în festival la prețul de 200 de lei.  Aceleași 10 spectacole pot fi vizionate la jumătate de preț de către elevi (peste 18 ani), studenți, pensionari și posesori de Kult Card. TESZT 5 conține cinci spectacole invitate, la alegere, cu 100, respectiv 60 de lei.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate online sau de la casieria Teatrului de pe str. Alba Iulia nr. 2, luni-vineri, 16:00- 19:00.

Toate spectacolele sunt traduse în limbile română, maghiară și engleză, dar sunt și producții speciale, în care se vorbește în mai multe limbi, sau se joacă în engleză („Cvintet”, „7 Promises”, „I cure”). Detalii despre spectacole pot fi consultate și pe pagina de festival www.teszt.ro.

Revin regizori importanți, pe care publicul festivalului îi cunoaște și admiră: Urbán András, Horváth Csaba, Kokan Mladenović, Jernei Lorenci, Boris Liješević. Anul acesta, TESZT deschide vederi spre activitatea tinerilor artiști, prea puțin cunoscuți în zonă. De asemenea, vor putea fi văzute pentru prima oară în festival spectacole montate de Árpád Schilling, Ivo Dimcev și Radu Afrim.

Fanii companiei Arta Spectatorului S.R.L. se pot baza și acum pe prezența trupei în programul de festival.

TESZT 2016 prilejuiește întâlniri intense în Timișoara cu spectacole și artiști din zece țări. În jurul spectacolelor se vor închega discuții pe marginea unor teme mereu actuale: identitatea, responsabilitatea, misiuni şi promisiuni, traume individuale sau colective. Se vor spune poveşti despre relațiile copiilor cu părinţii, despre indivizi şi raporturile lor cu comunitatea (fie ea familia, oraşul, statul) — povești împărtășite de creatori şi public. Zilele de TESZT oferă o doză forte de autentic, în care teatrul funcționează ca realitate firească. Comode sau nu, spectacolele emoțiilor puternice, ale discuțiilor aprinse, vor mijloci confruntarea cu teatrul, în straiele sale de sărbătoare.

De la show-uri provocatoare („I Cure”, „Scurtă povestire despre Antihrist”), se ajunge la cele se concentrează pe actori; în unele săli, atenția va fi îndreptată spre text sau dimpotrivă, numai pe mișcare, așa cum se întâmplă în „Coji de ouă”.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Firobuze noi, la Timișoara. Achiziția, din fonduri europene

Publicat

pe

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, pe străzile din Timișoara vor circula troleibuze noi, după ce Primăria Municipiului Timișoara a atribuit prin licitație două loturi de firobuze.

Lotul I, care include 8 troleibuze de 12 m cu baterii și lotul II, cu 25 de troleibuze articulate de 18 m, beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar câștigătoarea licitației este compania BOZANKAYA.

„Este încă o etapă din strategia noastră de a crește atractivitatea transportului în comun din Timișoara și de a le oferi călătorilor condiții decente de deplasare. De altfel, în ultimii ani am reușit să modernizăm flota cu 70 de tramvaie și autobuze electrice noi, și această modernizare continuă. Mai avem de lucru până când transportul public va deveni principala opțiune de călătorie a timișorenilor, dar este încurajator să vedem că în mai puțin de 3 ani, am înregistrat o creștere a utilizării transportului public de la 31% la 51%. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun”,  a declarat primarul Dominic Fritz.

Contractele pentru noile troleibuze vor fi semnate în perioada imediat următoare, când va fi stabilit și graficul pentru livrarea fiecărui mijloc de transport. Valoarea celor 8 troleibuze din lotul I este de 20.292.000 (fără TVA), iar cele 25 de troleibuze din lotul II costă 78.300.000 lei (fără TVA).

Proiectul cu finanțarea atrasă de Primăria Timișoara prin Planul Național de Redresare și Reziliență vizează achiziționarea de troleibuze, mijloace de transport mai puțin poluante, pentru îmbunătățirea transportului public de călători. Proiectul contribuie la atingerea obiectivului specific al Investiției 1 Mobilitatea urbană durabilă, care include îmbunătățirea condițiilor de mobilitate urbană, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transporturi și sporirea siguranței rutiere în zonele urbane prin soluții digitale și ecologice de transport.

Primăria Timișoara a atras finanțări europene pentru 150 de autobuze, tramvaie și troleibuze moderne și nepoluante, care vor fi în circulație până în 2026.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Internațional

Se deschide frontiera româno-sârbă de la Otelec pentru bicicliști și pasionații de navigație

Publicat

pe

În weekendul 26 – 28 iulie, frontiera româno-sârbă va fi redeschisă pentru pasionații de ciclism, la punctul de trecere de la Otelec.

Cicliștii vor putea traversa granița pe bicicletă pe un traseu de 37 de kilometri, care pornește din Timișoara și urmărește cursul râului Bega până la frontiera cu Serbia. Pista de biciclete va fi accesibilă între orele 8:00 și 20:00, iar pentru traversare este necesar doar un act de identitate.

Tot în această perioadă, frontiera va putea fi tranzitată și pe cale navigabilă.

Consiliul Județean Timiș a solicitat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să deschidă un punct de frontieră în fiecare ultim weekend al lunii, din martie până în octombrie 2024. Acesta va fi operabil atât pentru pista de biciclete amenajată de-a lungul canalului Bega, cât și pentru traficul cu ambarcațiuni între Timișoara și Zrenjanin, la frontiera româno-sârbă.

Datele privind tranzitarea frontierei arată că în martie au trecut 679 de persoane, în aprilie 647, în mai 524, iar în iunie 447 de persoane, însumând, până acum, un total de 2.297 de persoane.

Următoarele weekend-uri preconizate pentru posibila trecere a graniței sunt:

24-25 august: traversare pietonală (biciclete);

20-21-22 septembrie: traversare navală/portuară pentru ambarcațiuni și pietonală (biciclete);

28-29 septembrie: traversare pietonală (biciclete);

26-27 octombrie: traversare pietonală (biciclete).

„Inițiativa lansată de Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș susține transportul sustenabil și promovează zona Canalului Bega ca o destinație verde, deschisă turiștilor și recunoscută internațional”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Timiș colaborează cu Administrația Bazinală de Apă Banat și cu Primăria Zrenjanin. Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locuri unde pot lua masa pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com .

Citeste mai mult

Locale

Dezinsecție aeriană la Timișoara. Ce trebuie să știe cetățenii și, în special, apicultorii

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă și în luna august cu seria tratamentelor de dezinsecție aeriană pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora pe domeniul public al orașului.

Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 1 august 2024 – 2 august 2024, între orele 5.30 – 9.30, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

Stropirile se efectuează pe toată raza orașului Timișoara.

„Rugăm cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite să stea în raza de acțiune a avionului în timp ce acesta pulverizează, pentru a preveni eventualele incidente neplăcute.

Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire“, informează reprezentanții Primăriei.

Aceștia mai precizează că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii. Produsul folosit este Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, cu o concentrație a soluției de lucru de 50 ml produs în 1 litru de apă, pentru combaterea ţânţarilor adulţi  prin activitatea de dezisecţie aeriană. Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

Acțiunile de dezinsecție sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu sănătos și plăcut pentru toți locuitorii orașului. Facem apel la cetățeni să coopereze și să respecte recomandările pentru a maximiza eficiența acestei campanii.

Asociaţiile de locatari și proprietarii de gospodării individuale au responsabilitatea de a efectua acțiuni de dezinsecție, pe domeniul privat care le aparține, inclusiv în grădini și curți, pentru a asigura combaterea eficientă a țânțarilor.

Pentru rezultate mai bune în combaterea țânțarilor și a altor insecte dăunătoare, aceasta este deja a patra campanie de dezinsecție împotriva țânțarilor din acest sezon, ultimele tratamente de dezinsecție aeriană și terestră s-au organizat la începutul lunii iulie.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite