Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Mitingul pentru centură ar putea fi înlocuit cu un concert în Piața Victoriei

Publicat

pe

Primarul Nicolae Robu promite un concert în loc de protestul programat sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11. Condiția este ca CNADNR să-i răspundă edilului că în 2017 și 2018 va fi realizată centura de ocolire a Timișoarei.

Iată ce a scris pe Facebook edilul:

AVÂND ÎN VEDERE INFORMAȚIILE CONTRADICTORII DIN ULTIMELE ZILE, PENTRU CLARIFICARE, AM TRANSMIS CONDUCERII COMPANIEI NAȚIONALE DE AUTOSTRĂZI ȘI DRUMURI NAȚIONALE ADRESA DE MAI JOS. MENȚIONEZ CĂ, ÎN CAZUL ÎN CARE RĂSPUNSURILE LA ÎNTREBĂRILE NOASTRE VOR FI MULȚUMITOARE -ADICĂ: DACĂ NI SE DEMONSTREAZĂ CĂ SUNT ASIGURAȚI BANII PENTRU EXECUȚIA CENTURII ÎN 2017 ȘI 2018-, ÎN LOC DE MITING, VOM AVEA, ÎN PIAȚA VICTORIEI, UN… CONCERT!-

 

Către,

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România

-în atenția domnului Director General-

 

Stimate domnule Director General,

 

După cum cunoașteți, Centura Sud a Timișoarei –adică: breteaua auto dintre Drumul Lugojului și drumul Stamorei-Moravița- reprezintă pentru orașul nostru un obiectiv de maximă importanță. Este de neînțeles și de neacceptat pentru noi, timișorenii, să nu-l avem nici la ora actuală și, mai mult, să nu avem o garanție a realizării lui într-un orizont de timp de cel mult 2 ani.

 

Față de toate argumentele pe care le-am avut până acum –argumente 100% obiective, logice, extrem de solide-, a apărut, la sfârșitul săptămânii trecute, unul nou, foarte greu și el: Timișoara va fi capitală europeană a culturii în 2021, jucând acest rol, evident, în numele României. Din momentul anunțării acestui lucru, interesul pentru Timișoara va fi deja mult mai mare, din ce în ce mai mare și în anii ce urmează până atunci; menționăm că, oricum, turismul în Timișoara a cunoscut în 2015 o creștere cu 85% mai mare decât creșterea medie pe țară, iar transportul de mărfuri în / dinspre Timișoara, respectiv via Timișoara s-a intensificat și el enorm și toate acestea se întâmplă într-un proces continuu.

 

Având în vedere informațiile contradictorii apărute în presă, respectiv la care noi am avut acces până în prezent și dorind să-i informăm corect pe cetățeni, vă adresez, cu respect, rugămintea să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1. Există deja elaborat, recepționat și plătit Studiul de Fezabilitate?

2. Există deja elaborat, recepționat și plătit Proiectul Tehnic, cu Detalii de Execuție?

3. Există deja elaborată, recepționată și plătită documentația de atribuire, gata de organizat licitația în baza ei?

4. Există prevăzuți bani pentru realizarea exproprierilor?

5. La cât este estimată valoarea totală a obiectivului –inclusiv costurile de expropriere-: 120 milioane euro, cum știam până acum, sau 59.52 milioane euro, cum apare în anexele 10.16 și 10.19 din Master Plan Transporturi ultima variantă?

6. În Anexa 10.19, sunt indicate sursele de finanțare pentru execuție în 2016 și 2017, iar în Anexa 10.16, anii execuției sunt 2017 și 2018. Presupunem că suntem în fața unei erori materiale.

a. Sunt, la ora actuală, contractați cei 14.43 milioane euro (6.25 milioane pe 2017, 8.18 milioane pe 2018), pe fonduri structurale?

b. Sunt, la ora actuală, contractați cei 32.91 milioane euro (14.25 milioane pe 2017, 18.66 milioane pe 2018), din împrumuturi?

c. Sunt, la ora actuală, prevăzuți cei 10.39 milioane euro (4.50 milioane euro pe 2017, 5.89 milioane euro pe 2018), pe buget multianual, în bugetul de stat al României?

7. Când se intenționează să se lanseze licitația pentru execuție?

 

Cu mulțumiri, asigurări de totală bună credință și deosebită stimă,

 

PRIMAR

Prof.univ.dr.ing. Nicolae ROBU

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Lenovo a lansat trei noi tablete la CES 2025 Las Vegas

Publicat

pe

Lenovo este o companie fondată în 1984. Are sediul principal în Hong Kong și sediul operațional în Morrisville, Carolina de Nord și la Beijing. Compania proiectează, produce și vinde PC-uri, tablete, smartphone-uri, servere și smart TV, printre altele. Lenovo a fost prezentă la Consumer Electronics Show 2025 (CES 2025), cel mai mare târg de tehnologie din lume, cu un stand impresionant.

La CES 2025 Las Vegas, compania Lenovo a lansat mai multe dispozitive electronice, între acestea aflându-se și Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus au fost anunțate oficial. Tableta Lenovo Tab este destinată pieței bugetare, în timp ce Idea Tab Pro și Yoga Tab Plus sunt alternative de gamă medie și emblematică. Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi disponibile la sfârșitul acestei luni, iar Lenovo Tab cândva în luna iunie, potrivit AndroidCentral.

Lenovo Tab este opțiunea mai ieftină dinte cele trei tablete. Lenovo Tab are un ecran cu diagonala de 10,1 inch (25,65 cm), o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli și rata de refresh ce 60 Hz. Procesorul MediaTek Helio G85 asociat cu 4GB de memorie RAM și 64 sau 128GB de stocare la bord. Tableta are o baterie de 5.000 mAh cu încărcare relativ modestă, doar 15 wați. Totuși durata de viață a bateriei ar trebui să fie bună având în vedere diagonala ecranului și rezoluția.

Alte specificații la Lenovo Tab includ o cameră spate de 8 MP, una selfie de 5 megapixeli și difuzoare duble reglate pentru Dolby Atmos. Tableta are Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.3 pentru conectivitate. Tableta are dimensiunile 154,5 x 135,7 x 7,5 mm și a fost lansată cu Android 14.

Lenovo Idea Tab Pro are un ecran LCD IPS de 12,7 inch (32,26 cm) cu o rezoluție de 2944 x 1840. Rata de actualizare a ecranului este impresionantă. Idea Tab Pro oferă o rată de reîmprospătare de 144 Hz.

Lenovo Idea Tab Pro este o opțiune bună pentru cei care doresc o tabletă cu productivitate medie. Procesorul MediaTek Dimensity 8300 este cuplat cu 8GB de memorie RAM LPDDR4X și 256 GB UFS 4.0 spațiu de stocare. Camerele oferă, de asemenea, un upgrade, datorită camerei selfie de 8 GB și a unui obiectiv de 13 MP pe spate.

Noua tabletă Lenovo are o baterie de 10.200 mAh cu suport pentru încărcare rapidă de până la 45 W. Pe partea de conectivitate sunt disponibile Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Pe partea audio tableta are 4x difuzoare JBL reglate de Dolby Almost și 2x microfoane. Dimensiunile de gabarit sunt 293,37 x 190,76 x 6,9 mm și are o greutate de 620 de grame. Și această tabletă a fost lansată tot cu Android 14.

Lenovo Yoga Tab Plus. Ultimul model, dar primul ca specificații este Yoga Tab Plus, fiind opțiunea emblematică a acestui trio de tablete Lenovo. Această tabletă același ecran de 12,7 inch ca și Idea Tab Pro, la fel aceeași rată de reîmprospătare de 144 Hz și baterie de 10.200 mAh.

Cu toate acestea asemănările se opresc aici. Lenovo Yog Tab Plus are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, aflat pe seria emblematică Samsung Galaxy S24. Procesorul Snapdragon 8 Gen 3 este însoțit de 16 GB LPDDR5X și 512 GB UFS 4.0. Este un procesor foarte puternic și eficient energetic. Astfel această tabletă Lenovo poate concura foarte bine cu cele mai bune tablete lansate de Samsung anul trecut.

În departamentul foto Lenovo Yoga Tab Plus are frontal o cameră 13 megapixeli, iar la spate două camere 13 MP + 2 MP. Pe partea audio tableta are 2x tweetere, 4x SLS woofer (Harman Kardon) și 2x microfoane. Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.3 oferă o conectivitate de cel mai înalt nivel. Tableta are dimensiunile 290,91 x 188,3 x 6,69 mm și o greutate de 640 de grame. Este singurul model lansat cu sistemul de operare Android 15.

Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi lansate în primăvara anului 2025. Yoga Tab Plus va sosi prima la sfârșitul acestei luni și are un preț de 699%. Idea Tab Pro va sosi undeva în aprilie, cu un preț de 349,99 dolari, iar Lenovo Tab cândva în iunie și va costa 159$.

Foto: Lenovo

Citeste mai mult

Internațional

Compania Apple nu renunță la un iPhone pliabil, va avea un mecanism ingenios de pliere

Publicat

pe

Sunt tot mai multe informații că Apple nu renunță la lansarea unui telefon pliabil, chiar dacă această piață este momentan în regres. Zvonurile despre un iPhone pliabil persistă și din câte se pare compania americană are în vedere lansarea unui telefon pliabil tip carte, în genul cunoscutului Galaxy Fold.

Acum site-ul german WinFuture, care citează o sursă de încredere, scrie despre o lansare pe piață a unui astfel de telefon pliabil Apple în 2026. Inițial au fost zvonuri despre o lansare în 2025, dar nici acum anul 2026 nu este confirmat de Apple. Viitorul pliabil Apple ar putea oferi un display mai mare decât actualul iPhone 16 Pro Max. Cu toate acestea, Apple se confruntă cu probleme tehnice în privința viitorulul telefon pliabil.

Fanii Apple au așteptat de ani de zile inovații revoluționare în iPhone. Acum sunt tot mai multe semne că gigantul tehnologic american nu lucrează doar la un smartphone pliabil, ci are și o versiune în sertar care este de fapt aproape gata pentru lansarea pe piață. În acest fel o lansare în 2025 pare mai plauzibilă.

Experții din industrie au presupus de mult că Apple dezvoltă două dispozitive pliabile diferite. În timp ce un model pliabil cu un ecran intern uriaș de 19 inch (48,26 centimetri) este mult mai aproape de o tabletă sau laptop, compania Apple se concentrează aparent mai mult pe un iPhone pliabil cu o diagonal mai mică. Când este desfășurat, acesta ar trebui să aibă un afișaj mai mare decât iPhone 16 Pro Max, care la 6,9 inch (17,53 cm). mai plauzibil ar fi un ecran cu o diagonală apropriată de Galaxy Z Fold 6 de la Samsung, undeva în jur de 8 inch.

Potrivit Wall Street Journal, Apple a „petrecut ani de zile lucrând la dispozitive pliabile și experimentând diferite modele”. După experimentele inițiale cu un afișaj pliabil spre exterior, compania pare să fi decis acum un design pliabil spre interior – similar cu seriile Flip și Fold de la Samsung.  Flip. Acest tip de design are avantajul de a fi mult mai durabil.

Cu toate acestea, mai multe obstacole tehnice întârzie lansarea pe piață a primului telefon pliabil Apple. Potrivit mai multor informații, dezvoltarea unui iPhone pliabil continuă să pună provocări tehnice semnificative pentru Apple. Sistemul de balamale și capacul afișajului în special le provoacă bătăi de cap inginerilor. Apple este cunoscut pentru că pune mare accent pe calitatea și longevitatea produselor sale, ceea ce reprezintă o problemă reală cu un mecanism de pliere puternic încărcat pe afișaj.

Acest lucru explică de ce compania Apple a acționat până acum mult mai precaut decât unii concurenți atunci când au lansat dispozitive pliabile. Potrivit Wall Street Journal, Apple vizează lansarea unui iPhone pliabil în 2026, probabil până atunci va rezolva toate problemele. Dacă va fi lansat mai repede, va fi cu atât mai bine pentru fanii Apple, dar nu numai pentru ei.  Între timp, se spune că Apple vrea mai întâi să lanseze anul viitor în primăvară un iPhone Slim super-subțire.

Foto: via Apple Insider

Citeste mai mult

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite