Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Parasite Studio – câștigătorul concursului de proiecte pentru intalația arhitecturală temporară

Publicat

pe

Concursul deschis de proiecte pentru instalația arhitecturală temporară organizat de Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană în cadrul proiectului ”Memoriile Cetății”, care marchează anul Centenarului Marii Uniri, a fost câștigat de Studioul de arhitectură PARASITE STUDIO, prin echipa de arhitecți: Claudiu Toma, Attila Wenczel, Norbert Ianko, Attila Domokos și Alexandra Vitan.

La concursul de proiecte s-au înscris patru firme de arhitectură, iar lucrările au fost jurizate de comisia compusă din: Cristian Rusu, Vlad Gaivoronschi, Bogdan Cotîrță, Șerban Țigănaș și Valeri Gyurov.
Cel de-al doilea apel deschis din cadrul proiectului Memoriile Cetatii continuă până în 3 iunie. 10 premii a câte 3000 de euro vor fi oferite artiștilor sau grupurilor de artiști români care vor interveni chiar pe structurile desemnate câștigătoare în urma prezentului concurs.
Detalii și înscrieri puteți găsi aici http://www.timisoara2021.ro/2018/04/19/memoriile-cetatii-apel-de-proiecte-artistice/

Reprezentanții Studioului de arhitectură Parasite Studio își motivează conceptul care a stst la baza proiectului, astfel:
”Tema cere doua părți ale zidului, diferite, asemenea orașului lui Calvino – una a artistului, alta a oamenilor orașului, aversul și reversul. Dar orașul rămâne de fapt o singură imagine, complexă și uneori contradictorie, formată din mii de imagini diferite care concură toate la totalitatea sa, individuale, dar in acelasi timp nedespărțite. Astfel, proiectul propune un altfel de zid, continuu, atât interior cât și exterior, care protejează dar și expune, care adună dar și desparte.

Este propus un tub simplu care are o parte exterioară și una interioară, divizată dar fără delimitare clară, în spiritul temei dar și al orasului pe care evenimentul îl reprezintă. Tubul suport este din beton armat, suprafața pe care se poate expune, se poate interveni în modul cel mai direct, desenând cu creta chiar. Este o suprafață care datorită curburii mari este potrivită expunerii aproape în orice condiții. În același timp suprafața interioară este gândită astfel încât să poată găzdui – lucru deosebit de firesc pentru un spațiu care adună comunitatea. Poate fi gazda unor mici evenimente sau proiecții, a unor expuneri ce necesită o oarecare protecție, dar poate fi și un spațiu pentru odihnă sau care oferă pur și simplu umbră trecătorilor. Mai important poate decât orice este că, odată încheiată expoziția, acest tub de beton poate fi reutilizat. Poate fi ușor recondiționat pentru o nouă expunere dar, poate la fel de ușor să devină un mic spațiu informațional, poate deveni prin compunere și interventii minime o locuință minimală pentru cei care au nevoie, ca un semnal a ceea ce ar trebui să reprezinte atenția acordată nevoilor reale ale orașului și chiar, ca o ultimă utilizare, la un moment dat poate deveni ceea ce a fost construit să fie. Proiectul propus este gândit să recompună la final fațetele orașului, în toată complexitatea pe care o presupune imaginea sa completă, mult după încheierea evenimentelor pentru care a fost proiectat.

Proiectul este realizat din tuburi prefabricate din beton armat, elemente care necesită intervenții minime pentru transport, amplasare și utilizare. Stabilitatea este asigurată de elemente metalice, așezate simplu pe sol (indiferent de suprafață).  Suprafața din beton respecta cerința antivandalism, fiind rezistentă și putând fi ușor recondiționată. Modul în care sunt alcătuite elementele prefabricate le face deosebit de flexibile în utilizare, putând fi folosite ca elemente izolate dar și compuse, dacă este nevoie.

O componentă importantă a soluției este post-utilizarea modulului care poate căpăta diferite utilizări după evenimentul pentru care a fost creat. Într-unul dintre scenarii el poate deveni cu mici modificari un punct info, plasat în diferite puncte importante ale orașului ghidând trecătorii, purtând semnele intervențiilor asupra sa. Mutarea și recondiționarea sa în vederea transformării nu necesită resurse importante. De asemenea, cele zece module pot deveni printr-o simplă cuplare cinci locuințe/adăpost pentru persoanele care au nevoie, într-un exercițiu arhitectural cu o largă răspândire la ora actuală. Poate deveni astfel un semn pe o perioadă lungă de timp, un semnal al modului în care orașul este atent la tot ceea ce-l compune și îl face să existe ca organism complex si complet, găzduind evenimente culturale dar și viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi”.

Locale

Începe programul „Timișoara pentru TINEri“. Filme, teatru, ateliere creative, jocuri pentru tineri

Publicat

pe

Municipiul Timișoara continuă să sprijine participarea tinerilor la viața culturală a orașului printr-un program dedicat: „Timișoara pentru TINEri”, ediția a III-a. Evenimentele se desfășoară până în data de 2 mai 2025 – Ziua Națională a Tineretului – și sunt coordonate de Consiliul Consultativ al Tinerilor.

Programul cuprinde proiecții de film, piese de teatru, ateliere creative, jocuri de societate, evenimente outdoor și întâlniri educative – toate concepute pentru a încuraja inițiativa, dialogul și exprimarea artistică în rândul tinerilor.

24 aprilie

  • 12:00 | Podul de Fier: Competiție cu bărci Dragon pe Bega | organizator Clubul Sportiv Nautic Banatul
  • 18:00 | Bastion 1: ConnecTM – Expoziție de știința datelor și artă digitală | organizator FabLabs

25 aprilie

  • 18:00 | Cinema Victoria: Proiecția „Sfinte Cașcaval!”
  • 18:00 | Casa Tineretului: Seară de board games

26 aprilie

  • 16:00 | Casa Tineretului: Atelier Art Therapy
  • 17:00 | Piața Operei: Tur ghidat & treasure hunt | organizator Visit Timișoara
  • 19:00 | Casa Tineretului: Quiz Night
  • 20:00 | Cinema Victoria: Proiecția „Timing”

27 aprilie

  • 17:00 | Cinema Victoria: „Hoții de subiecte”

28 aprilie

  • 19:00 | Teatrul Maghiar: „Pericles”, regia Philip Parr

30 aprilie

  • 10:00 | Teatrul Maghiar: „Copiii mamei Badu” – spectacol nonverbal
  • 15:00 | Sala Capitol: Concert coral educativ
  • 19:00 | Teatrul Maghiar: „Sezon mort”, musical

1 mai

  • 19:30 | Teatrul German: „Șefele” de Werner Schwab

2 mai

  • 16:00 | Casa Tineretului: „Traseul Tânărului European”

Timișorenii interesați pot consulta lista completă a evenimentelor la următorul link: https://tineri.primariatm.ro

Municipiul Timișoara își asumă un rol activ în susținerea tinerilor și creează contextul pentru ca aceștia să se exprime, să se conecteze și să participe la modelarea orașului prin cultură.

Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara este o structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu mai multe instituții publice și private de cultură și de sport.

Citeste mai mult

Cultură

O nouă ediție a Festivalului Fanfarelor, la Timișoara

Publicat

pe

Duminică, 27 aprilie 2025, va avea loc Festivalul Fanfarelor, a 37-a ediție, care se va desfășura în cinci locații din Timișoara.

De la ora 16:00 a ultimei duminici de Prier, zece redutabile formații muzicale vor anima orașul în Piața Unirii, Strada E. Ungureanu, nr.1, Piața Victoriei – în fața Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Piața Victoriei – vis-a-vis de Catedrala Mitropolitană, intersecția străzilor Eugeniu de Savoya cu Vasile Alecsandri.

Cu un program divers, care abordează un repertoriu specific muzicii de fanfară, zeci de interpreți vor resuscita bucuria și spiritul de convivialitate al Banatului de altădată.

Vor participa în recital: Fanfara Blue Brass din Timișoara, Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad, Fanfara Crișana Brass din Arad, Fanfara Societății Culturale „Doinitorii Carașului” din Mercina, sat Vărădia, județul Caraș-Severin, Fanfara Nadlačanka din Nădlac, județul Arad, Fanfara „Maranata” a Bisericii Penticostale din Ghiroda, Fanfara „Promenada” a Centrului Cultural Câmpia Turzii, Fanfara Banat Adventist Brass Band, județul Arad, Fanfara TM Harmony din Timișoara și Fanfara Petrești din judeșul Alba. Accesul publicului este liber.

Festivalul Fanfarelor este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de managerul Liliana Laichici.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Internațional

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, va primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata de anul acesta a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara. Premiul îi va fi înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea loc în data de 22 mai.

Premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii. În desemnarea Excelenței Sale, juriul apreciază că prin leadership-ul său puternic și viziunea clară asupra unei Europe unite și reziliente, a demonstrat că politica poate fi un instrument de progres și speranță. Într-un moment de provocări majore pentru Europa, Roberta Metsola a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului european pentru Ucraina, promovând măsuri concrete de asistență umanitară și militară, dar și susținând integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Juriul este impresionat de poziția fermă a Robertei Metsola de aliat de încredere al României în eforturile de aderare la spațiul Schengen, reafirmând constant că locul țării noastre este alături de celelalte state membre în această zonă de liberă circulație.

„Îi mulțumesc Președintei Parlamentului European că a acceptat premiul Timișoarei. Acest premiu e o recunoaștere a poziției ei ferme de apărătoare și promotoare a valorilor europene. Roberta Metsola a fost în prima linie a celor care au mobilizat sprijinul european atunci când Rusia a invadat Ucraina. S-a bătut pentru dreptul României de a fi în Schengen. Face parte din tânăra generație de politicieni europeni care crede în construcția europeană și în valorile care o definesc, și care zi de zi reclădește încrederea oamenilor în democrație și în instituții. O așteptăm la Timișoara, pentru a celebra împreună Europa”, a spus primarul Dominic Fritz, inițiatorul premiului și membru în juriu.

Juriul a fost unanim în alegerea Președintei Roberta Metsola: „O respect mult și pentru că este un președinte al Parlamentului European pragmatic, echilibrat și un campion al consensului” (ambasadoarea Simona Miculescu), „Roberta Metsola, un spirit veșnic tânăr în politica europeană. Remarcabile toate inițiativele în domeniul anticorupției și curajul de care a dat dovadă în orice împrejurare, integritatea și fermitatea” (judecătoarea Iulia Motoc), „O apreciez pe Roberta Metsola pentru curajul de a apăra o Uniune Europeană construită pe compromisuri, păstrându-și în același timp convingerile puternice. Este o inspirație” (dirijorul Cristian Măcelaru), „Acordarea Timișoara Award for European Values dnei Roberta Metsola se încarcă

în aceste zile cu o semnificație aparte. Premiul nostru este un semn de solidaritate, implicare și speranță că aceste valori vor învinge” (scriitoarea Adriana Babeți), „Roberta Metsola este cu doar două luni mai mare decât mine: 46 de ani. Dar ea a atins obiective pentru care altora le-ar trebui de două ori mai mulți ani” (regizoarea Anca Miruna Lăzărescu).

Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de către Municipiul Timișoara pentru a onora personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Prima laureată a premiului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la Timișoara anul trecut, pentru înmânarea premiului.

Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinței generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Muenchen), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

Evenimentul este organizat de Municipiul Timișoara prin Visit Timișoara, asociația de promovare a orașului, iar sponsor principal este compania PROFI.

Declarații ale membrilor juriului Premiului Timișoara pentru Valori Europene:

Simona Miculescu: „ Mă bucur că o vom onora pe Roberta Metsola, care are mai multe recorduri la activ – este cea mai tânără președinte al Parlamentului European, prima malteză și doar a treia femeie care ocupă această funcție. Domnia sa are la activ și recorduri de popularitate, pentru că farmecul și eficiența sa formidabilă lucrează deopotrivă asupra alegătorilor și a aleșilor: în 2024, la alegerile europene din Malta, a doborât recordul de voturi înregistrat vreodată, apoi, în Parlamentul European, a fost realeasă cu 95% din voturile exprimate. O respect mult și pentru că este un președinte al Parlamentului European pragmatic, echilibrat și un campion al consensului. Aștept cu plăcere să o celebrăm la Timișoara!”.

Iulia Motoc: „Roberta Metsola, un spirit veșnic tânăr în politica europeană. Remarcabile toate inițiativele în domeniul anticorupției și curajul de care a dat dovadă în orice împrejurare, integritatea și fermitatea cu care a impus importantul principiul al transparenței în Parlamentul European. Admirabile toate inițiativele ei în favoarea Moldovei, pe care o consideră o parte din familia europeană, Moldova așteptată cu brațele deschise în Uniunea Europeană”.

Cristian Măcelaru: „Cu o forță neclintită în promovarea drepturilor egale și a unei Europe mai incluzive și mai puternice, Roberta Metsola este alegerea perfectă pentru a primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene. Eforturile ei constante de a lupta împotriva bigotismului și corupției, sprijinind în același timp agenda pro-europeană – nu ca un instrument de dominație, ci ca un catalizator al păcii pe un continent ale cărui identități culturale profunde formează o tapiserie bogată de viziuni diverse – reprezintă un exemplu remarcabil de urmat. O apreciez pe Roberta Metsola pentru curajul de a apăra o Uniune Europeană construită pe compromisuri, păstrându-și în același timp convingerile puternice. Este o inspirație să îi vedem devotamentul față de cauza noastră comună și iubirea pentru continentul pe care îl împărțim”.

Adriana Babeți: „Acordarea Timișoara Award for European Values doamnei Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, se încarcă în aceste zile cu o semnificație aparte. Premiul atestă atașamentul Timișoarei și al României pentru proiectul european, participarea efectivă la edificarea acestuia și la promovarea valorilor pe care el se construiește. Premiul nostru este un semn de solidaritate, implicare și speranță că aceste valori vor învinge”.

Anca Miruna Lăzărescu: „Roberta Metsola este cu doar două luni mai mare decât mine: 46 de ani – o vârstă minunată. Dar ea a atins obiective pentru care altora le-ar trebui de două ori mai mulți ani. Este cea mai tânără președintă a Parlamentului European, mamă a patru fii și luptă cu pasiune pentru valorile europene. Cuvintele ei – „Europa va supraviețui doar dacă încetăm să o considerăm un lucru de la sine înțeles” – m-au inspirat, alături de mulți alții, să nu luăm niciodată de-a gata realizările democratice din Europa. Niciodată!”

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite