Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, marţi, un mesaj Parlamentului cu privire la modificările legislaţiei penale iniţiate de Executiv.
Principalele declarații ale președintelui:
„Doamnelor și domnilor parlamentari, doamnelor și domnilor musafiri, m-aș fi adresat și Guvernului, dar el este ocupat. Dar nu-i bai, la fel el am fost deja. Sunteți un nou Parlament, dar mă bucur că ați avut răbdare să mă așteptați în sală și vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă. Vă doresc succes și un mandat plin de realizări.
Aș fi vrut astăzi, în condiții normale, la început de mandat să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România, despre centenar în 2018, vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aș fi putut vorbi despre proiectul de țară, cu toții ne dorim în definitiv o Românie puternică și prosperă. Dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă. E vie. E atentă și e foarte nemulțumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele zile arată că țara merge în direcția greșită, în proporție de 80%.
Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici la doar o lună de la alegeri. În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie.
Dar după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-ți pohtit, grija ce-ați avut-o se vede că nu e ceea ce ați avut în campanie. Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt revoltați. Asta e situația. Ce facem, dragilor? Care sunt soluțiile? Care e marja de manevră să ieșim din acest pas.
Retragerea ordonanței 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru e cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate însă sunt în această fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția. Păi în mod natural cel care a creat problema. PSD.
Ați obosit deja? (către parlamentarii PSD și ALDE care ies din sală, n.red.) Ghinion.
Președinții celor două Camere acreditează ideea că eu nu aș digera rezultatul votului. Cică aș dori răsturnarea guvernului legitim. Nu. Fals! Ați câștigat! Acum guvernați! Dar nu oricum. Legiferați pentru România, nu pentru un grup de politicieni penali. Lumea m-a votat pentru că v-a crezut. Sunt mari așteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare transparentă, predictibilă. Nu vă bateți joc de România! Nu puneți România în dificultate, păstrați trendul ascendent. Păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali.
Dacă PSD nu rezolvă această criză rapid, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni.
Ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă? O națiune care se poate mândri cu o justiție independentă? O națiune în care autoritățile colaborează loial. O națiune cu un Parlament puternic, cu un guvern performant? Sau vrem să fie o națiune slabă, disprețuită, care pune totul în joc pentru a salva din situații dificile? Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Aceasta e întrebarea, acest scopul referendumului. O națiune se construiește cu politicieni integri la vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România.
Pentru a aflat voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aștept răspunsul de la Parlament. Imediat după ce îl primesc, voi convoca referendumul.
Probabil ați urmărit imaginile de la demonstrațiile din ultimele zile. Imaginea aceea din Piața Victoriei cu luminile. Când politicienii au vrut să ducă țara în întuneric, românii au adus lumina. Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă. Pentru multă democrație este nevoie de multă educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație.
Să păstrăm așadar democrația vie și țara curată, la propiu și la figurat. Pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României!