Ne găsiți și pe:

Politic

Ludovic Orban, premierul desemnat, caută miniștri

Publicat

pe

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat marţi seara că numele miniştrilor vor fi făcute publice după ultima rundă de negocieri, care cel mai probabil va avea loc marţi sau miercuri.

„Cei mai mulţi (n.r. miniştri) vor fi din partid. (…) Avem un calendar, prima rundă de negocieri politice, de asemenea avem un calendar de consultare a societăţii civile privitor la priorităţile pe fiecare domeniu de activitate în care vom avea consultări cu patronate, cu asociaţii profesionale, organizaţii neguvernamentale de profil, cu confederaţiile sindicale. Numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice care vor fi, iar runda finală de negociere probabil va fi marţi, miercuri”, a afirmat Orban, la Digi 24.

El a precizat că a fost definită o structură de 15 ministere, dar că se poate ajunge la maximum 16.

Orban a fost întrebat cu privire la mai multe variante de miniştri. În context, el a susţinut că deputatul jurist Ioan Cupşa are toate calităţile necesare să fie ministru al Justiţiei.

„Are toate calităţile necesare pentru a gira această funcţie. (…) Poate fi un candidat, dar nu vă voi da nume. În momentul în care vom decide formula Guvernului, atunci o vom prezenta public. (…) Nu pot să dau numele persoanelor la care ne-am gândit şi pe care le evaluăm, pentru că nu vreau să fie puşi într-o situaţie neplăcută, să fie vehiculaţi şi apoi să nu fie ei”, a spus premierul desemnat.

El a afirmat, întrebat dacă la Ministerul Apărării este luat în calcul un militar de carieră, că nu exclude niciun fel de variantă.

De asemenea, Orban a menţionat că la Finanţe sunt analizaţi „aproximativ patru candidaţi”.

Ludovic Orban a precizat ceea ce se va negocia cu partidele şi formaţiunile parlamentare.

„Sunt mai multe lucruri care vor fi negociate în perioada care urmează: chestiunea participării sau neparticipării, dacă participă cu miniştri, dacă nu participă cu miniştri, dacă vor o altă formă de participare la guvernare, programul de guvernare, elementele principale ale programului de guvernare. Vom discuta toate numele de persoane care urmează să gireze portofoliile. Aici, în măsura în care se stabileşte o anumită distribuţie a portofoliilor, fiecare formaţiune politică va prezenta propuneri. Noi mergem pe ideea de a propune oameni integri, care să nu aibă nicio problemă de integritate, care să nu aibă probleme morale în cariera lor politică anterioară, care să aibă un background potrivit şi care au experienţă în domeniul de activitate pe care urmează să-l gireze şi care să ştie foarte bine ce au de făcut, să vină cu nişte propuneri de soluţii, cel puţin soluţiile pe această perioadă de timp, care să fie încadrate într-o viziune de dezvoltare mai amplă”, a spus Orban.

Politic

Ludovic Orban, premierul desemnat, mai are nevoie de 9 voturi pentru investirea Guvernului

Publicat

pe

Liderul PNL Ludovic Orban contează pe 234 de voturi pentru susţinerea Guvernului său în Parlament.

El a declaratduminică seară că, în afara celor 225 de voturi ale formaţiunilor care au spus explicit că susţin Guvernul, mai are angajamente de vot din partea a încă cel puţin 9 parlamentari, în condiţiile în care sunt necesare cel puţin 233.

„Voturi instituţionale sunt 225, ale formaţiunilor politice care au declarat susţinerea. Mai avem angajamente de vot astăzi, din partea a cel puţin nouă parlamentari., dar, aşa cum v-am explicat, am angajat discuţii cu foarte mulţi parlamentari, individual. Vom discuta în continuare cu parlamentarii Pro România pentru a participa efectiv, pentru a nu urma boicotul pe care îl pune la cale PSD, astfel încât să avem o procedură normală de învestire”, a declarat Orban.

Cele 225 de voturi invocate de premierul desemnat provin de la PNL, ALDE, USR, UDMR, PMP şi de la grupul minorităţilor.

PMP a anunţat duminică, după o şedinţă a conducerii partidului, că va vota condiţionat guvernul Orban.

Şi preşedintele USR, Dan Barna, a spus că toţi parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, deşi au obiecţii faţă de unii miniştri.

Citeste mai mult

Politic

România, fără Guvern. Echipa Dăncilă, demisă prin moțiune de cenzură

Publicat

pe

Moţiunea de cenzură a trecut,joi, iar Guvernul Dăncilă este demis. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că Parlamentul României a demis Guvernul PSD.

Anunţul a început cu formula ”Stimaţi membri ai fostului Guvern”.

Numărul total al parlamentarilor – 464, numărul celor prezenţi – 399, iar număr total  de voturi a fost 245, , Numărul de voturi valabile. 242, numărul de voturi anulate – 3.

Voturi ”pentru”, moţiune – 238, voturi ”împotrivă” 4.

Astfel Parlamentul a retras încrederea acordată Guvernului.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitat.

Citeste mai mult

Politic

Guvernul Grindeanu a fost demis. Moţiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru

Publicat

pe

Prima moţiune de cenzură depusă de un partid împotriva unui propriului Guvern a trecut de Parlament. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului. Mircea Drăghici, parlamentar PSD, a declarat imediat după terminarea votului că a fost votată cu 241 de voturi.

Guvernul Grindeanu a fost demis. Moţiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi.

 

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite