Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Politic

Preşedintele Klaus Iohannis cere intervenţia Curţii Constituţionale

Publicat

pe

Consiliul Superior al Magistraturii decide dacă atacă la Curtea Constituţională ordonanţa de modificare a codurilor penale, adoptată azi-noapte de Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la ieşirea de la şedinţa CSM, că preşedinta Consiliului, Mariana Ghena, e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii.

Justiţia din România este independentă şi magistraţii sunt „indignaţi” de felul în care guvernul a tratat modificarea Codurilor penale, fiind vorba de un conflict „evident”, în care CCR are „libertatea” chiar să anuleze acest act normativ, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

„Am participat astăzii la şedinţa CSM pe care am condus-o. Prezenţa mea se datoreză faptului că avem o situaţie total neobişnuită. Guvenul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă noaptea, fără ca acest act să fi fost pe ordinea de zi, fără aviz CSM. Am aflat opinia membrilor CSM şi, din punctul meu de vedere, doamna preşedintă a CSM este hotărât să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii. Am constatat că toţi membrii CSM sunt solidari, în consecinţă vor discuta în continuare asupra acestor detalii. Eu plec mulţumit de aici, că am putut să constat o solidaritate în interiorul CSM şi am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care guvernul a a tratat acestă chestiune foarte sensibilă, modifcând Codul noaptea, fără aviz. Acest conflict este evident. Este important în primul rând să vedem că există acest conflict, să fie sesizată CCR, iar CCR are libertatea să ia decizia chiar şi să anuleze acest act normativ”, a comentat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSM.

Întrebat dacă ordonanţele date de guvern sunt cu dedicaţie, preşedintele a răspuns: „Nu vreau să intru în astfel de detalii. Au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte normative cu dedicaţie, au fost vehiculate nume, însă nu aceasta este problema. Problema este că, în acest fel, cum a procedat guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept, or România este şi vrea să rămână un stat de drept. Dacă guvernul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de consituţie. Eu nu am abandonat absolut deloc ideea că România este şi rămâne un stat de drept. Pentru asta sunt preşedinte şi pentru asta fac acţiunile pe care le voi face în continuare”.

Preşedintele Iohannis a mai spus că, „probabil, guvernul va trebui să explice public” situaţia determinată de aprobarea acestor acte normative.

„Este inadmisibil să tot fugă de presă şi de explicaţii, a fost foarte inadecvat felul în care guvernul a prezentat aseara aceste concluzii si acte normative. La un moment dat va trebui să dea socoteală, să explice românilor de ce a procedat aşa şi nu altfel”, a spus preşedintele.

 

Plenul CSM a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la OUG de modificare a codurilor

 

Plenul CSM a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la ordonanţa de modificare a codurilor penale, Klaus Iohannis fiind unul dintre cei care au ridicat această problemă în cadrul şedinţei consiliului pe care a prezidat-o.

Preşedintele României a cerut şefului CSM sesizarea CCR în privinţa ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, ordinea de zi a şedinţei consiliului fiind suplimentată cu un punct care prevede acestă solicitare. În unanimitate, plenul CSM a decis sesizarea Curţii Constituţionale.

„Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. Asta nu se poate. Este o ofensă adusă justiţiei şi în acest cadru dumneavoastră, acum în mod exceptional şi cu participarea mea, răspundeţi de independenţa justiţiei şi eu cred că ea a fost încălcată şi este încălcată printr-un astfel de comportament în mod grav. Părerea mea este că trebui luată atitudine nu doar declarative, ci şi institutional. Îmi imaginez că primul pas instituţional este sesizarea CCR. Acest lucru vi-l propun dar nu vreau să vi-l impun. Înţeleg de la doamne preşedinte şi domnul vicepreşedinte că aveţi un singur punct pe ordinea de zi, avizarea actului care a fost deja adoptat. Eu vă propun să completăm ordinea de zi cu un punct care s-ar putea numi decizia privind declaşarea unui conflict constituşional la CCR”, a declarat Klaus Iohannis în şedinţa plenului.

Klaus Iohannis şi-a arătat sprijinul faţă de magistraţi, precizând că îi va susţine în ceea ce priveşte sesizarea CCR. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că ar putea fi invitat şi Avocatul Poporului „să ia atitudine”, întrucât „a fost foarte activ în ultima perioadă”. În replică, Iohannis a declarat: ” Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi, nu mi-e dor de el dar trebuie să-i comunic personal că aşteptăm cu toţi o poziţie din partea lui”.

Punctul privind avizarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale a rămas fără obiect întrucând ordonanţa a fost deja aprobată în şedinţa de guvern de marţi seara.

 

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politic

Nicolae Robu, consilier personal al președintelui CJ Timiș

Publicat

pe

Fostul primar liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a fost ales să activeze ca și consilier personal al președintelui Consiliului Județean Timiș, social-democratul Alfred Simonis.

„Acum jumătate de an, ceream timişorenilor să voteze tandemul Robu-Simonis, sub angajamentul că împreună vom face lucruri importante pentru Timişoara şi pentru celelalte localităţi ale judeţului Timiş. Timişorenii ne-au votat în număr considerabil, pe mine peste 40.000. N-a fost să fie să servim comunitatea din posturile eu Primar, dl. Simonis Președinte CJT. Ei bine, o facem dl Simonis Președinte CJT, eu consilier personal al său! (…) La mine nu e loc de ifose, nu fac lucrurile pentru funcţii şi titluri, pentru CV – sunt mândru de CV-ul meu aşa cum e – pentru mine tot ce contează este ce rămâne comunităţii, cu o părticică din trăirea mea ca ingredient”, a scris Nicolae Robu pe Facebook.

Alături de Nicolae Robu, din echipa de consilieri personali ai preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, mai face parte Cristian Alin Moş, fost preşedinte USR Timiş şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş în mandatul care tocmai s-a încheiat.

Citeste mai mult

Politic

Partidul România în Acțiune (PRA), filiala Timiș, a depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare

Publicat

pe

Timișoara – Partidul România în Acțiune (PRA) își întărește prezența pe scena politică locală, odată cu depunerea oficială a listelor de candidați pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Filiala Timiș a partidului a transmis astăzi documentele necesare la Biroul Electoral Județean, având ca obiectiv un rezultat semnificativ la scrutinul din decembrie.

Listele includ candidați cu diverse experiențe profesionale, semnalând dorința PRA Timiș de a oferi o echipă bine pregătită și capabilă să răspundă provocărilor locale și naționale. „Este momentul ca Timișul să fie mai bine reprezentat în Parlament. Avem oameni capabili, cu idei clare și o viziune axată pe reforme reale și pe un parteneriat autentic cu cetățenii”, a declarat președintele filialei Timiș în cadrul unei conferințe de presă.

La Senat, lista este deschisă de Cătălin Pătășanu, inginer mecanic, urmat de Mihăiță Bojin, tot inginer mecanic. Pe locurile următoare se află Ionela-Loredana Leuștean, medic, și Liudmila Pintilie, jurnalist.

La Camera Deputaților, primul pe lista candidaților este profesorul universitar Gheorghe David. El este urmat de Ovidiu-Daniel Popa, manager în transporturi, și Ancuța Potra, avocat. Alți candidați pe lista pentru Camera Deputaților sunt Ovidiu Gheorghe Sergiu Malița, administrator întreprindere individuală agricolă, Monica Pavel, consultant economic, Vanina-Claudia Adam, farmacist, Marius-Florin Coraș, inginer geodez, Raoul Cosmin Dunca, arhitect, Camelia Simona Corb, inginer agronom, Sebastian Alexandru Popa, medic veterinar, și Gabriel Ionete, economist.

PRA Timiș își propune să deruleze o campanie axată pe dezvoltarea județului, având în prim-plan îmbunătățirea infrastructurii, sprijinirea inițiativelor antreprenoriale locale și creșterea calității serviciilor de sănătate și educație.

Citeste mai mult

Politic

REZULTATE PARȚIALE. Alianța PSD-PNL, pe primul loc în preferințele electoratului, la Alegerile Europarlamentare

Publicat

pe

Centralizarea voturilor publicate de BEC, făcută de Code4Romania, pentru Alegerile Europarlamentare, inclusiv din Diaspora arată că, după numărarea a 8,49 milioane de voturi (89%), scorurile sunt următoarele:

-Alianța PSD-PNL – 4,135,395 voturi (48,7%)

-AUR – 1,264,950 voturi (14,9%)

-Alianța Dreapta Unită (ADU) – 728,405 voturi (8,58%)

-UDMR – 563,253 de voturi (6.63%)

-PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA – 428,100 voturi (5.04%)

-REPER – 311,199 (3.67%)

-ȘTEFĂNUȚĂ NICOLAE-BOGDĂNEL (candidat independent) – 258,401 de voturi (3.04%)

Informațiile au fost centralizate în baza fișierelor publicate de BEC până la ora 13.30. Numărătoarea continuă.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite