Având în vedere că, în perioada 24.04-02.05.2016, credincioşii ortodocşi vor sărbători Floriile şi Învierea Domnului, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria si Serbia se preconizează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport.
În acest sens, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a luat toate măsurile necesare astfel încât traficul de persoane şi autovehicule prin punctele de frontieră să se desfăşoare în condiţii normale. Au fost dispuse măsuri organizatorice de suplimentare a personalului repartizat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.
De asemenea, vor fi suplimentate arterele de control, pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, în limita configuraţiei şi a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei.
În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.
In acest sens, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara continuă acţiunile de cooperare cu Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara şi cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş în vederea dispunerii unor măsuri suplimentare pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat în zona de competenţă.
În conformitate cu planul comun, jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Timişoara şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş vor asigura, în continuare, ordinea şi liniştea publică în punctele de trecere a frontierei de stat şi vor acorda sprijin poliţiştilor de frontieră în funcţie de situaţiile care apar pe timpul executării misiunilor.
Recomandări:
Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpul de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră va fi monitorizat la nivelul tuturor punctelor de trecere şi va fi actualizat în aplicaţia respectivă.
În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, reamintim punctele de frontieră existente la această graniţă:
Pe frontiera româno-ungară:
• pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad – Kiszombor;
• pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak
P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota
P.T.F. Turnu – Batonnya;
P.T.F. Vărşand – Gyula
Pe frontiera româno-sârbă:
• pe raza jud. Timiş: P.T.F. Jimbolia – Srpska Crnja;
P.T.F. Stamora-Moraviţa – Vatin;
P.T.F. Valcani – Vrbica;
P.T.F. Foeni – Jasa Tomic;
P.T.F. Lunga – Nakovo;
• pe raza jud. Caraş-Severin: P.T.F. Naidăş – Kalugerovo;
• pe raza jud. Mehedinţi: P.T.F. Porţile de Fier 1 – Djerdap;
P.T.F. Porţile de Fier 2 – Kusjak;