Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Programul manifestărilor dedicate Revoluţiei Române

Publicat

pe

Joi  încep, la Timişoara, manifestările dedicate împlinirii a 27 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

 

Programul este următorul:

 

15 decembrie

Asociaţia ALTAR – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie

10.00-13.30 Simpozionul cu tema „Instituţiile represive ale statului comunist în Revoluţia din Decembrie 1989”, în Sala Revoluţiei a Consiliului Judeţean Timiş

 

16 decembrie

Primăria Municipiului Timişoara – Sala de Consiliu a PMT

10.00 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Timişoara

Asociaţia ALTAR – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie – Opera Naţională Română Timişoara

09.30 Deschiderea expoziţiei – concurs de pictură şi grafică cu tema “Revoluţie – Libertate“, în holul Operei Naţionale Române Timişoara, eveniment organizat în colaborare cu Facultatea de Arte Plastice şi Liceul de Arte Plastice. Expoziţia rămâne deschisă până în data de 20 decembrie 2016.

12.00 Lansare de carte documentară “Adio Marx Dosvidania Lenin” în foaierul Operei Naţionale Române Timişoara

12.30 Premierea elevilor şi studenţilor participanţi la concursul de pictură şi grafică, precum şi la concursul cu tema“Interviuri despre Revoluţia din Decembrie 1989”

17.30-19.30 Spectacol de colinde şi pricesne româneşti, dedicat Eroilor Revoluţiei Române, Sala Operei Naţionale Române Timişoara

19.30-20:00 Piaţa Victoriei – Momente de reculegere şi aprinderea de candele în Piaţa Victoriei în memoria victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 89

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989

23.45 Liturghie la Biserica Martirilor din Timişoara,str. Dumitru Jugănaru (fostă Albac nr.10)

 

17 decembrie– zi de doliu, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 112/14.12.1993 privind declararea zilei de 17 decembrie zi de doliu pe raza municipiului Timişoara. În acestă zi toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza municipiului Timişoara sunt obligate să arboreze drapelul de stat al României în bernă.

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989

07.30-09.30 Primirea invitaţilor din ţară, la sediul asociaţiei (Calea Şagului nr.7)

10.00 Slujba de pomenire a eroilor- martiri la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, depunere de coroane

12.00 Slujba de pomenire a eroilor – martiri la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Dumitru Jugănaru (fostă Albac nr.10), depunere de coroane

13:30 Deplasare la Cimitirul Eroilor

14:00 Slujba de pomenire a eroilor – martiri şi parastas la Cimitirul Eroilor, depunere de coroane

19:00 Moment de reculegere cu lumânări cu chipurie eroilor – martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara, pe treptele Catedralei Mitropolitane

 

De asemenea, în data de 17 decembrie, în intervalul orar 09.30-14.00, la Catedrala Mitropolitană şi Monumentul Crucificării, Biserica Martirilor, Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor din Calea Lipovei, reprezentanţi ai municipalităţii, ai asociaţiilor şi fundaţiilor de revoluţionari vor depune coroane şi vor ţine momente de reculegere în memoria celor căzuţi în Revoluţia din 1989.

Asociaţia ALTAR – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie

17-22 decembrieDepuneri de coroane la mormintele Eroilor Revoluţiei din 1989 şi monumentele închinate Revoluţiei, la Timişoara şi Bucureşti

 

18 decembrie

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara

Cupa Memorialul Revoluţiei, ediţia a IX – a, la Sala Olimpia, se desfăşoară în această perioadă şi se va încheia în data de 18 decembrie

18-23 decembrie Supercupa Memorialul Revoluţiei, ediţia a V-a, la Sala Olimpia

Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989 Libertatea – Timişoara

18.00-20.00 Depunere de candele pe scările Catedralei Mitropolitane în memoria Eroilor Martiri din Revoluţia din Decembrie 1989

 

19 decembrie

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara

Sala Bibliotecii Academiei (bd. Mihai Viteazul nr. 24)

16.00-19.00 Simpozionul “Reprezentarea în arta timişană a Revoluţiei Române care a început la Timişoara în decembrie 1989”

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989

19.00 Deplasare de la Timişoara la Popeşti –Leordeni în memoria eroilor – martiri din Timişoara care au fost incineraţi

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara

19-20 decembrie Pelerinaj la Bucureşti “Pe urmele cenuşiiEroilor – Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”. Se vor depune coroane la: Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Cimitirul Eroilor Revoluţiei, Crematoriul Cenuşa, la “Biserica suspendată” din Popeşti-Leordeni, unde se va oficia o slujbă de pomenire lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa eroilor martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţia de la Timişoara.

 

20 decembrie

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989

10.00 Depuneri de coroane la troiţa crematoriului Cenuşa – Parcul Tineretului din Bucureşti

12.00 Parastas şi slujbă de pomenire la Popeşti –Leordeni – Monumentul şi Biserica Eroilor -Martiri ucişi la Timişoara

La ora 12.00, sirenele vor marca momentul în care Timişoara a devenit, în 20 decembrie 1989, primul oraş liber de comunism din România.În baza HCL  nr. 179/25.05.2010 s-adeclarat ziua de 20 decembrie, zi de importanţă locală, ca fiind „Zi a Timişoarei”.

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara

16.00-21.00 Hotel Arizona, Sala de Solemnităţi

Adunarea festivă cu participarea membrilor fundaţiei şi invitaţi din organizaţiile de revoluţionari şi din alte instituţii locale şi din judeţ

 

21 decembrie

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara

Pelerinaj la Slatina, jud. Olt „Pe urmele Martirilor Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Grupul psaltic „Tronos“, la Mănăstirea Dobrești și la Lugoj

Publicat

pe

Preasfințitul părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, va oficia în Duminica Familiei, 18 mai, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Dobrești, ctitorie a Patriarhului Daniel în satul natal.

Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

„Îmi exprim mulțumirea, recunoștința și bucuria că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat membrii Grupului Psaltic Tronos să poposească și în Banat. În contextul susținerii concertului «Cântările Învierii» din orașul Lugoj, Grupul Psaltic Tronos va fi prezent și la Mănăstirea Dobrești”, a declarat pentru Basilica.ro protos. Matei Buliga, starețul sfântului așezământ.

Grupul Psaltic Tronos va susține în data de 17 mai și concertul „Cântările Învierii”, care va avea loc în Piața Victoriei din Lugoj, începând cu ora 19.00.

În cadrul aceluiași eveniment, va interpreta muzică religioasă Grupul vocal „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Lugoj, coordonat de preotul Traian Birăescu, și Ancuța Cosovanu care va cânta pricesne.

Ziua Internaţională a Familiei este marcată anual în lume în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei: Duminica Familiei Creștine.

Citeste mai mult

Din țară

Restricții de circulație pentru lucrări de reparații pe DN 68A Coșava – Margina. Care sunt rutele ocolitoare

Publicat

pe

Începând de luni, 12 mai 2025, până la finele lunii iunie, pe DN 68A, dinspre Coșava spre Margina, jud. Timiș, se vor desfășura lucrări la carosabil și se va circula îngreunat, cu restricții, atât ziua, cât și noaptea.

Lucrările, care se vor executa inclusiv pe timpul nopții, vor fi făcute în continuarea celor executate în primăvara anului trecut, de la Coșava spre calea ferată din localitatea Margina.

Aceste lucrări presupun tratarea tasărilor locale, ceea ce înseamnă că se face consolidarea drumului, inclusiv a structurii sale. Echipele antreprenorului Drumuri și Poduri Banat vor lucra de luni dimineața până vinerea la prânz, când echipele se vor retrage de pe drum și se va putea circula pe ambele sensuri, dar vor fi menținute restricțiile de viteză în zona de șantier.

În paralel, CFR Infrastructură Timișoara, prin S.C. Europan Prod S.A., va executa lucrări de reparații la trecerea la nivel cu calea ferată de la Margina, iar traficul se  va desfășura deviat, în zona CF, pe o variantă amenajată provizoriu.

Pentru a evita aglomerația pe acest sector, șoferii pot folosi următoarele rute ocolitoare:

* Pe direcția Nădlac – București: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia;

* Pe direcția București – Nădlac: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Foto: DRDP Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Restricții de trafic la Timișoara pentru desfășurarea evenimentului TIMOTION 2025

Publicat

pe

La solicitarea Asociației Alergotură, comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat închiderea și restricționarea circulației rutiere, duminică, 11 mai 2025, în mai multe intervale orare, după cum urmează:

în intervalul orar 07:45 – 13:00, pe traseele:

  • Traseul cursei de ciclism 15 km: Bulevardul I.C. Brătianu (START) -strada 20 Decembrie – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – bulevardul Vasile Pârvan – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu- Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 10,5 km (1 tur) și 21 km (2 tururi): Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – strada C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – strada Pestalozzi – Parcul Regina Maria – strada I.L. Caragiale – Piața Romanilor – bulevardul 3 August 1919 (pe trotuar) – traversare Parcul Regina Maria– mal stânga Canal Bega – traversare Podul Dragalina (pe trotuar) – mal dreapta Canal Bega – ieșire prin Parcul Justiției – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH).
  • Traseul crosului de 5 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – Parcul Regina Maria – mal stânga Canal Bega – Parcul Franz Joseph – Podul Mihai Viteazu (sensul spre Piața Iancu Huniade) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH)

în intervalul orar 07:45 – 18:00, pe traseele:

  • Traseul crosului de 3 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand (1 bandă de circulație delimitată) – Splaiul Spiru Haret – mal dreapta Canal Bega – Splaiul Spiru Haret – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)
  • Traseul cursei de 3 km biciclete: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevarduln C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei Micii Campioni (0,7 km): Piața Iancu Huniade (STRADA) -strada 20 Decembrie 1989 – Piața Iancu Huniade –strada Patriarh Miron Cristea – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 1 km: Piața Iancu Huniade (STRADA) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)

De asemenea, în perioada 10 mai 2025 – 11 mai 2025, parcarea publică din Piața Iancu Huniade va fi rezervată exclusiv organizatorilor evenimentului, în vederea instalării infrastructurii de start a evenimentului.

Șoferilor le este recomandat să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului sportiv.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite