Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Rectorul UVT: Propunerea de buget pe 2017, o amenințare la adresa universităților performante

Publicat

pe

În spațiul public a fost avansată cifra de 15% drept media creșterilor salariale din învățământ. Ei bine, pentru învățământul superior sunt prevăzuți cu 0,3% mai puțini bani decât în 2016. Nu se spune în spațiul public că universitățile sunt lăsate să deconteze o parte importantă din această creștere, iar acestea nu au resursele necesare. Cu cât o universitate este mai performantă în atragerea resurselor din economia reală, nu de la stat, cu atât va fi mai mare impactul deciziei guvernului.

Universitățile românești nu funcționează ca un departament dintr-un minister, ci mai degrabă ca o firmă parțial subvenționată de stat. Universitățile au autonomie în unele privințe, în altele nu. În ceea ce privește nivelul salarizării, autonomia universitară este marginală. Universitățile românești au venituri de la bugetul de stat, în special pentru școlarizarea studenților „bugetați”, și venituri proprii, obținute într-o logică similară cu cea a mediului privat, în special din școlarizarea studenților „cu taxă”. Cea mai mare parte dintre cheltuielile universităților sunt cele cu salarizarea. Universitățile își planifică veniturile și cheltuielile, în aceeași logică similară mediului privat, nu cea a birocrației care solicită și primește posturi în plus. Acest lucru înseamnă că posturile didactice și, pe cale de consecință, cheltuielile de personal sunt determinate de numărul de studenți școlarizați. Cel de al doilea aspect de care ținem cont când stabilim structura personalului sunt încasările previzionate, din taxe de școlarizare. Ca și în mediul privat, nivelul de încasare atinge doar în teorie 100%, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Ce înseamnă o creștere de salariu, decisă de guvern? Universitățile sunt obligate să își crească cheltuielile cu salarizarea, potrivit deciziei. De unde pot veni acești bani? O parte din ei, de la stat, pentru studenții „bugetați”. Ori, alocarea pe 2017 este mai mică, aproape egală cu cea din 2016. O altă sursă de venit sunt taxele de școlarizare. Aici sunt, însă, mai multe probleme. Pe de o parte, numărul de studenți este în relativă scădere, din cauze demografice. Pe de altă parte, contractele de studii sunt multianuale, deci universitățile nu le pot modifica după bunul lor plac. Și chiar dacă universitățile ar crește taxele de școlarizare pentru a-și regla balanța de plăți, costurile creșterilor salariale ar fi suportate de o parte din studenți și de familiile lor, ceea ce ridică probleme mari de corectitudine față de aceștia.

Reamintesc că, în contextul subfinanțării cronice a universităților și al scăderii numărului de studenți din cauze demografice, marja de manevră financiară a universităților este extrem de limitată, iar acele universități care s-au dovedit performante în atragerea studenților plătitori de taxă vor fi pedepsite în plus față de cele care cu greu își acoperă locurile bugetate. Motivul este că universitățile nu pot să transfere povara cheltuielilor în plus pe umerii studenților lor, așa cum Guvernul pasează universităților decontul deciziilor sale nefundamentate, a mai precizat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. REZULTATE FINALE turul I: Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul al doilea

Publicat

pe

Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR) sunt candidații care au obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, aceștia calificându-se pentru turul al doilea, care va avea loc duminică, 8 decembrie.

Conform rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale, publicate în timp real de AEP, după centralizarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară şi străinătate. pe primul loc s-a clasat independentul Călin Georgescu, care a obţinut 2.120.404 de voturi, reprezentând 22,94 %, urmat de Elena Lasconi (USR), cu 1.772.503, reprezentând 19,18 % şi Marcel Ciolacu (PSD), cu 1.769.761, reprezentând 19,15 % din voturile alegătorilor.

Diferenţa de voturi obţinute în plus de Lasconi, faţă de Ciolacu este de 2.742 de voturi.

Următorii clasaţi sunt, în ordine, George Simion, cu 1.281.327 de voturi (13,86 %), urmat de Nicolae Ciucă, cu 811.952 de voturi (8,79 %), independentul Mircea Geoană, care a obţinut 583.900 de voturi (6,32 %) şi Kelemen Hunor, cu 416.353 de voturi, reprezentând 4,5 %.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024: BEC a centralizat 99,91 la sută din procesele verbale. Elena Lasconi, în turul al doilea

Publicat

pe

Elena Lasconi, candidatul USR la Preşedinţia României a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu cu 154 de voturi, după centralizarea a peste 99, 91% din procesele verbale.

Călin Georgescu are 22,94% din voturi.

Conform BEC, au fost numărate voturile din 20.041 secţii de votare din cele 20.059 deschise în total.

Elena Lasconi are mari şanse să rămână pe locul al doilea, care îi asigură intrarea în finala prezidenţiala, întrucât mai sunt de numărat voturi în străinătate şi în Bucureşti, unde a performat mult mai bine decât Marcel Ciolacu.

Pe locul al patrulea se află George Simion, cu 13,87%, urmat de Nicolae Cucă cu 8,79%.

Conform numărătorii paralele efectuate de reprezentanții USR, Elena Lasconi a intrat în turul al doilea cu câteva mii de voturi în plus față de Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Elena Lasconi, pe primul loc în județul Timiș

Publicat

pe

Elena Lasconi a obţinut cele mai multe voturi, în judeţul Timiş, după numărarea voturilor din cele 619 secţii de votare la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pe următoarele două locuri s-au situat Călin Georgescu şi George Simion.

Conform rezultatelor finale din judeţul Timiş, Elena Lasconi a obţinut 87.726 de voturi (28,4 %).

Pe locurile următoare se situează: Călin Georgescu – 66.016 (21,37 %), George Simion – 42.935 (13,9 %), Marcel Ciolacu – 42.865 (13,88 %), Mircea Geoană – 22.988 (7,44 %), Nicolae Ciucă – 21.007 (6,8 %), Cristian Diaconescu – 10.317 (3,34 %), Cristian Terheş – 5.908 (1,91 %), Kelemen Hunor – 5.596 (1,81 %), Ana Birchall – 1.691 (0,55 %), Ludovic Orban – 631 (0,2 %), Alexandra Beatrice Bertalan – Păcuraru – 452 (0,15%), Sebastian Constantin Popescu – 448 (0,15%) şi Silviu Predoiu – 289 (0,09%).

Sursa foto: Facebook/Elena Lasconi

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite