Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Reguli pentru accesul autovehiculelor în zona pietonală Cetate

Publicat

pe

Primarul Municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a aprobat Regulamentul pentru accesul autovehiculelor locatarilor/agenţilor economici pe străzile pietonale din zona Cetate. Regulamentul a fost avizat de Comisia de Circulaţie a municipiului, devenind operaţional.

“Zona Cetate” este delimitată de străzile: Sf. Ioan, Gheorghe Dima, Oituz, Martin Luther, Proclamaţia de la Timişoara, Augustin Pacha, Carol Telbisz,I.C. Brătianu. Accesul cu vehicule pe străzile pietonale/pieţe este permis doar conducătorilor auto care deţin avizul Comisiei de Circulaţie.

LOCATARI

Program de acces: orele 7-9, 17-19, 22-24.
Avizele de acces se eliberează doar persoanelor care au domiciliul în “Zona Cetate”şi doar pentru vehiculele deţinute în proprietate, vehiculele deţinute în proprietate la adresa solicitantului sau deţinute în baza unui contract de leasing financiar în care solicitantul are calitate de utilizator.

Totalul spaţiului alocat parcării vehiculelor nu va putea depăşi 80% din suprafaţa curţii imobilului. Calea de acces în curtea imobilului şi aleile pietonale din incinta curţii interioare nu pot fi ocupate în vederea staţionării autovehiculelor. Nu se eliberează avize decât pentru proprietarii de garaje sau dacă există posibilitatea parcării vehiculelor.

Pentru obţinerea avizului  Comisiei de Circulaţie se depun la Centrul de consiliere cetăţeni din cadrul Primăriei (camera 12) următoarele documente: copie C.I./B.I. solicitant; dovada deţinerii autovehicul(copie carte identitate, certificat înmatriculare); dovada achitării impozitului  pentru autovehicul pentru anul fiscal anterior; dovada deţinerii garajului(extras carte funciară).

Dacă staţionarea vehiculelor se face în curtea interioară a imobilului, solicitantul va prezenta acordul scris (declaraţie notarială) al tuturor proprietarilor imobilului care deţin suprafeţe comune în curtea imobilului.

Dacă suprafaţa curţii nu acoperă necesarul, este necesar un acord între proprietarii deţinători de părţi comune în curtea imobilului (declaraţie notarială ) cu privire la renunţarea la acest drept în favoarea celuilalt proprietar. În cazul în care nu există acest acord, nu se va elibera aviz de acces pentru niciun proprietar din imobilul. Eliberarea avizelor se va face în limita unui singur vehicul pentru toţi proprietarii unui apartament.

Pentru casele individuale care deţin o curte care poate asigura parcarea mai multor vehicule se vor elibera avize în funcţie de suprafaţa destinată parcării(dovedită prin extras C.F. ), dar nu mai mult de un vehicul/apartament. Nu se iau în considerare contractele de închiriere  a unor dependinţe sau părţi din imobil către terţi.

APROVIZIONARE

Program de acces: orele 6 – 9.
Pentru vehiculele care aprovizionează spaţiile comerciale cu sediul/punct de lucru în zonă trebuie prezentate documente justificative cu destinaţia mărfurilor (factura, aviz însoţire marfă).
Accesul se va face în baza avizului Comisiei de Circulaţie, care se obţine prin depunerea unei solicitări şi aunei copii a certificatului de  înmatriculare.
Aprovizionarea se face cu autovehicule cu masă maximă autorizată de 3,5 tone.

ACCESUL OCAZIONAL

Se face doar în cazuri speciale (schimbare de domiciliu, renovări imobile, etc.) cu avizul Comisiei de Circulaţie. Aceasta are dreptul de a retrage pe termen nelimitat avizul, dacă deţinătorul nu respectă condiţiile care au stat la baza eliberării acestuia.

Locale

Conacul Mocioni din Foeni a intrat în circuitul turistic

Publicat

pe

Conacul Mocioni din Foeni a intrat în circuitul turistic, primește vizitatori și găzduiește evenimente culturale. În urma unui amplu proces de reabilitare, monumentul istoric a devenit un spațiu potrivit pentru expoziții, conferințe și activități educaționale.

Publicul va avea acces gratuit în timpul săptămânii, între orele 10.00 – 18.00, iar în weekenduri, pe bază de programare. În interior, vizitatorii pot explora o zonă muzeală cu mobilier autentic, o bibliotecă digitală dotată cu o masă interactivă și expoziția temporară a artistului Silviu Oravitzan, deschisă pentru două luni. În curând, își va începe activitatea și o cafenea culturală, pentru al cărei operator administrația județeană va organiza un proces de selecție.

Investițiile pentru modernizare vor continua. Urmează refacerea pavajului din cele două curți ale conacului, finalizarea împrejmuirii acestuia și reabilitarea scării interioare din lemn. Totodată, vor fi refăcute scările de marmură care asigură accesul principal și care au fost descoperite pe parcursul intervențiilor, după ce fuseseră acoperite cu beton în perioada comunistă. În plus, va fi amenajat un spațiu de cazare și o bucătărie profesională, toate lucrările fiind finanțate din bugetul Consiliului Județean Timiș.

Reabilitarea conacului, un simbol al patrimoniului din județul Timiș, a fost implementată de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu North Consulting ehf Islanda și Asociația Miltonia. Proiectul, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a avut o valoare totală de 19.230.346,41 lei.

Construit în 1750, Conacul Mocioni are o istorie bogată și a trecut prin numeroase transformări. De-a lungul timpului, a fost utilizat inadecvat, servind ca depozit de cereale, baie comunală, brutărie, discotecă, cămin cultural și grădiniță, ceea ce a afectat integritatea clădirii. Reabilitarea a urmărit păstrarea autenticității arhitecturale și punerea în valoare a componentelor de patrimoniu. Lucrările au inclus consolidarea structurală a clădirii și refacerea elementelor decorative.

 

Au început lucrările de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

 

Citeste mai mult

Administrație

ATENȚIE! Plata impozitelor și taxelor locale se mai poate face cu bonificație până în 31 martie

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara reamintește contribuabililor că până la 31 martie 2025 pot beneficia de bonificația de 10% pentru plata integrală a impozitelor locale. Până la data de 18 martie au plătit peste 120.000 de contribuabili.

Încasările totale sunt de 80.112.727,69 lei, din care 55.704.712,26 lei provin de la persoanele fizice și 24.408.015,43 lei de la persoanele juridice. Din totalul plăților, 119.216 au fost efectuate de persoane fizice și 4.805 de persoane juridice.

Municipalitatea reamintește că a pus la dispoziție un sistem simplificat de plată a taxelor și impozitelor locale cu ROeID – identitatea electronică națională. Utilizatorii care își creează un cont pe portalul Municipiului Timișoara și folosesc ROeID pot accesa direct serviciile fiscale, fără formulare suplimentare și parole multiple. În plus, își pot asocia contului, prin împuternicire, persoane juridice pe care le reprezintă. Astfel, dintr-un singur cont pot plăti impozitele atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice. În portal, utilizatorul are acces facil la date despre impozitele de plătit pentru fiecare bun sau imobil și poate vizualiza toate plățile făcute către Direcția Fiscală.

De asemenea, pentru a facilita accesul tuturor timișorenilor la serviciile administrației locale, plata impozitelor pe clădiri, terenuri sau asupra mijloacelor de transport poate fi efectuată atât online, cât și fizic, la casieriile Direcției Fiscale de pe str. Demetriade nr. 1 (incinta Iulius Town) sau la oficiile poștale din oraș. Programul de lucru cu publicul al Direcției Fiscale este luni – joi, între orele 08:30 – 16:00 și vineri, între orele 08:30 – 14:00.

Citeste mai mult

Locale

Târgul de Paști, ediția 2025, la Timișoara. Programul evenimentelor principale

Publicat

pe

Timișoara se pregătește să întâmpine primăvara cu evenimente deosebite, la Târgul de Paște, desfășurat în perioada 23 martie – 23 aprilie 2025.

În Piața Libertății vor fi amplasate 16 truckuri și 32 de căsuțe cu produse alimentare și nealimentare.

Vizitatorii se pot bucura și de divertisment pentru toate vârstele: carusele, eurojumper, fotobooth și trenulețul Iepurașului (cu gara în Piața Unirii).

Evenimente principale:

DESCHIDERE

Duminică, 23 martie

18:00 – Studenții Facultății de Muzică și Teatru (UVT), coordonați de conf. univ. dr. Simona Negru și lect. univ. dr. habil. Daniel Zah

18:45 – Trupa Versus

19:45 – Proconsul

PROGRAM DETALIAT COMPLET:

Marți, 25 martie

17:00 – Folclor cu Carmen Biruescu, Gabi Zaharia, Camelia Ciocu, Ionela Bădălan, Andreea Miroșu și Mariana Zota

18:00-20:00 – Spectacol Ansamblul „Timișul” (Ziua Poliției Române)

Joi, 27 martie

17:30 – Hora Unirii, de Ziua Basarabiei

18:00 – Artistul de Mâine

19:10 – MRB School

Vineri, 28 martie

17:00 – Școala Ramona Iatan

18:00 – Lia Burg

18:20 – Recital de operetă (Studenții UVT)

19:00 – Jarvis Musical Voices

19:30 – Magnum Team

Sâmbătă, 29 martie

18:00 – Incubatorul de Arte

19:00 – Bela Luna Band

20:00 – Lidia Buble

Duminică, 30 martie

17:00 – Școala de Muzică „Cantodena”

18:00-20:00 – Ansamblul „Timișul” Tineret

Marți, 1 aprilie

17:30 – Aly Dance

17:50 – Grupul „Icoane bănățene”

18:00 – Școala Babel

18:40 – Palatul Copiilor

Joi, 3 aprilie

18:00 – Chromatik Art

19:00 – B Dance Squad

19:15 – Școala Diana & Denis Matei

20:00 – Vibes & Voices (Studenți UVT)

Vineri, 4 aprilie

17:00 – Generația Muzicii

18:30 – Image Club

18:40 – Extrem

19:05 – Incubatorul de Arte

20:05 – Active Dance Studio

Sâmbătă, 5 aprilie

18:00 – Nadayana

19:00 – Jais & Ionuț Dorobanțu

20:00 – Bega Blues Band

Duminică, 6 aprilie

18:00 – Anne Dance Studio

18:30 – Trupa Abyss

19:00 – Splendor Solis, Peregrinii

Marți, 8 aprilie

17:00 – Denisse Ballet School

17:30-20:30 – Palatul Copiilor

Joi, 10 aprilie

17:00 – Școala Dancing Stars Team

17:45 – Perfect Music Dumbrăvița

18:30 – Școala Ellias Meici

19:00 – Dinamic Dance

19:35 – Mini Mini Reflex

Vineri, 11 aprilie

18:00 – Clopoțeii Sfântului Nicolae

18:30 – Liceul de Artă „Ion Vidu”

19:15 – Corala Carmina Dacica

19:30 – Corul Avocaților Baroul Timiș

Sâmbătă, 12 aprilie

17:00 – Povești Disney în cântec și culori (Studenți UVT)

17:45 – Top Dance

18:25 – Tineri timișoreni talentați

20:00 – Trupa Phaser

Duminică, 13 aprilie

12:00 – Alaiul Floriilor, TEATRUL PE ROȚI

17:00 – Atelierul de Folk

17:30 – Beg Art

18:30 – Concert Flores (In Memoriam Ion Mătăsaru)

Luni, 14 aprilie

19:00 – Orchestra Simfonică UVT (Dirijor: Christian Câșleanu)

Marți, 15 aprilie

18:00-20:00 – Salon Orchestra, muzică ambientală

Luni, 21 aprilie

18:00 – Pseudonym

19:00 – Damian Drăghici & Brothers

Marți, 22 aprilie

20:00 – Cavaleria Rusticana (Opera Națională Română Timișoara)

Miercuri, 23 aprilie

19:00 – Pandora

20:00 – Holograf

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite