Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Reguli pentru accesul autovehiculelor în zona pietonală Cetate

Publicat

pe

Primarul Municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a aprobat Regulamentul pentru accesul autovehiculelor locatarilor/agenţilor economici pe străzile pietonale din zona Cetate. Regulamentul a fost avizat de Comisia de Circulaţie a municipiului, devenind operaţional.

“Zona Cetate” este delimitată de străzile: Sf. Ioan, Gheorghe Dima, Oituz, Martin Luther, Proclamaţia de la Timişoara, Augustin Pacha, Carol Telbisz,I.C. Brătianu. Accesul cu vehicule pe străzile pietonale/pieţe este permis doar conducătorilor auto care deţin avizul Comisiei de Circulaţie.

LOCATARI

Program de acces: orele 7-9, 17-19, 22-24.
Avizele de acces se eliberează doar persoanelor care au domiciliul în “Zona Cetate”şi doar pentru vehiculele deţinute în proprietate, vehiculele deţinute în proprietate la adresa solicitantului sau deţinute în baza unui contract de leasing financiar în care solicitantul are calitate de utilizator.

Totalul spaţiului alocat parcării vehiculelor nu va putea depăşi 80% din suprafaţa curţii imobilului. Calea de acces în curtea imobilului şi aleile pietonale din incinta curţii interioare nu pot fi ocupate în vederea staţionării autovehiculelor. Nu se eliberează avize decât pentru proprietarii de garaje sau dacă există posibilitatea parcării vehiculelor.

Pentru obţinerea avizului  Comisiei de Circulaţie se depun la Centrul de consiliere cetăţeni din cadrul Primăriei (camera 12) următoarele documente: copie C.I./B.I. solicitant; dovada deţinerii autovehicul(copie carte identitate, certificat înmatriculare); dovada achitării impozitului  pentru autovehicul pentru anul fiscal anterior; dovada deţinerii garajului(extras carte funciară).

Dacă staţionarea vehiculelor se face în curtea interioară a imobilului, solicitantul va prezenta acordul scris (declaraţie notarială) al tuturor proprietarilor imobilului care deţin suprafeţe comune în curtea imobilului.

Dacă suprafaţa curţii nu acoperă necesarul, este necesar un acord între proprietarii deţinători de părţi comune în curtea imobilului (declaraţie notarială ) cu privire la renunţarea la acest drept în favoarea celuilalt proprietar. În cazul în care nu există acest acord, nu se va elibera aviz de acces pentru niciun proprietar din imobilul. Eliberarea avizelor se va face în limita unui singur vehicul pentru toţi proprietarii unui apartament.

Pentru casele individuale care deţin o curte care poate asigura parcarea mai multor vehicule se vor elibera avize în funcţie de suprafaţa destinată parcării(dovedită prin extras C.F. ), dar nu mai mult de un vehicul/apartament. Nu se iau în considerare contractele de închiriere  a unor dependinţe sau părţi din imobil către terţi.

APROVIZIONARE

Program de acces: orele 6 – 9.
Pentru vehiculele care aprovizionează spaţiile comerciale cu sediul/punct de lucru în zonă trebuie prezentate documente justificative cu destinaţia mărfurilor (factura, aviz însoţire marfă).
Accesul se va face în baza avizului Comisiei de Circulaţie, care se obţine prin depunerea unei solicitări şi aunei copii a certificatului de  înmatriculare.
Aprovizionarea se face cu autovehicule cu masă maximă autorizată de 3,5 tone.

ACCESUL OCAZIONAL

Se face doar în cazuri speciale (schimbare de domiciliu, renovări imobile, etc.) cu avizul Comisiei de Circulaţie. Aceasta are dreptul de a retrage pe termen nelimitat avizul, dacă deţinătorul nu respectă condiţiile care au stat la baza eliberării acestuia.

Cultură

Spectacolul „Petrecere de nuntă“, în premieră, la Teatrul Național din Timișoara

Publicat

pe

Au mai rămas câteva zile până la prima ieșire la rampă spectacolului „Petrecerea de nuntă“, a cărui premieră este programată duminică, 10 noiembrie 2024, la Sala Mare, cu începere la ora 19.00.

Plasat sub semnul spectacologiei europene, spectacolul „Petrecerea de nuntă“ creează o stație românească în interiorul conceptului inițiat de regizoarea Marie-Louise Bischofberger, privind recuperarea teatrală a unuia dintre marile spirite ale literaturii lumii, Guy de Maupassant.

Această teatralizare „în serial” permite explorarea universului creativ unic, vizionar al scriitorului francez și a acestei proze care a pus bazele literaturii și teatrului de analiză. Secvențele care construiesc „stația Timișoara” prind viață, se înlănțuie, se dezvoltă una din cealaltă, alcătuind un caleidoscop de imagini privind natura umană, într-o tragi-comedie de o infinită minuțiozitate și diversitate.

Regizoarea Marie-Louise Bischofberger a urmat studii de film și de teatru la Paris și apoi la Berlin – la Deutsches Theater și la Schaubühne. Din 1997, își regizează propriile piese, dar și texte ale unor autori clasici și contemporani și, în același timp, montează spectacole de operă. Montează și prezintă în turneu spectacole de teatru și de operă în teatre din Franța, Elveția, Germania, Austria etc., pe scene importante ale lumii – Scala din Milano, Grand Théâtre d’Avignon, Teatrul de Artă din Moscova, Théâtre Vidy din Lausanne, în celebrele teatre pariziene  Théâtre de Bouffes, Théâtre de la Ville, Théâtre des Abbesses din Paris sau în cadrul renumitului festival de la Avignon. Colaboratoare de lungă durată a celebrului regizor Luc Bondy, semnează ca dramaturg și libretist numeroase scenarii de teatru, film și operă.

Nume cunoscute ale scenei Naționalului timișorean și tineri actori, la început de carieră alcătuiesc distribuția spectacolului, care îi reunește pe Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Ion Rizea, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Ana-Maria Pandele Andone, Alina Ilea, Matei Chioariu, Cristina König, Marin Lupanciuc, Cristina Rotaru Chiperi, Cristian Szekeres, Darius Zet și Teodor Cauș.

Echipa de creație a spectacolului este completată de reputata scenografă Corina Grămoșteanu, de Dominic Gould, în calitate de colaborator artistic și realizator al conceptului muzical și video, precum și de actorul Teodor Cauș, pentru ilustrația muzicală live.

Următoarea reprezentație a spectacolului este programată duminică, 24 noiembrie 2024.

Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.

Mai multe informații pe https://www.tntm.ro/tarife/.

Citeste mai mult

Cultură

Pișcoțel merge la concert. Concert pentru persoane cu dizabilități, la Filarmonica Banatul Timișoara

Publicat

pe

Asociația Copii și Zâne, în parteneriat cu Filarmonica Banatul și Asociația Supereroi printre noi, organizează pe 13 noiembrie 2024, începând cu ora 19:00, concertul incluziv de muzică clasică intitulat „Pișcoțel merge la concert”.

Acest proiect cultural este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și are ca scop familiarizarea copiilor și adolescenților cu autism și alte tulburări de dezvoltare cu muzica clasică.

Concertul va avea loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul și este destinat persoanelor neurodiverse, celor cu dizabilități intelectuale, fizice sau cu tulburări de anxietate, dar și tuturor celor care iubesc muzica clasică și doresc să participela concerte, într-o atmosferă deschisă și primitoare. Participarea este gratuită, invitând familii, prieteni și pe toți cei care cred în puterea artei de a uni comunități diverse. Locurile pot fi rezervate prin aceesarea link-ului:  https://forms.gle/oXuFb6JXYE1p3m1K8

În cadrul proiectului „Pișcoțel merge la concert”, derulat între august și noiembrie 2024, 15 copii și adolescenți au beneficiat de activități terapeutice de familiarizare cu instrumentele muzicale și sesiuni educative la Filarmonica Banatul. În plus, pentru a asigura o experiență pozitivă, muzicienii și personalul auxiliar au fost instruiți în interacțiunea cu publicul neurodivers.

„Accesul la evenimente culturale este esențial pentru integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Ne dorim să creăm un mediu prietenos și accesibil pentru toți”, a declarat Emanuel Pascariu, vicepreședinte Asociația Copii și Zâne.

Detalii despre eveniment:

Când: 13 noiembrie 2024, ora 19:00

Unde: Filarmonica Banatul, Sala Capitol (Bd. C. D. Loga nr. 2, Timișoara)

Ce: Concert de muzică clasică, lucrări de J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, E. Grieg, P. I. Ceaikovski.

Citeste mai mult

Cultură

Horia Bojin va expune sculptură și desene la Art-Med Gallery

Publicat

pe

Art-Med Gallery (Bulevardul 16 Decembrie 1989, nr. 53, în incinta Clinicii medicale Popitiu Praxis, et 2 Timișoara) are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției de sculptură și desene a artistului Horia Bojin, ce va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024, începând cu ora 18:00.

Artistul, care niciodată nu s-a grăbit să expună, preferând să prezinte doar serii de lucrări atent lucrate și remarcabile, revine acum cu o nouă expoziție ce aduce o abordare proaspătă a desenului și sculpturii. Publicul va descoperi texturi sofisticate, o cromatică îndrăzneață și o armonie unică între sculpturi și desene, în care fiecare desen extinde universul locuirii surprins în formele sculptate.

Horia Bojin este unul dintre artiștii – reper ai Timișoarei și ai României. Cu ani în urmă, „Pâinea grea”, una din sculpturile sale de suflet, se afla în Piața Unirii. Lucrările lui se regăsesc în spații publice, în colecții private din România și din străinătate.

Artistul a povestit cum a început totul. „Am crescut în atelierul bunicului meu care a fost tâmplar. Am crescut lângă clei de oase, cu mirosul așchiilor de lemn pe lângă mine. Mă jucam cu lut pe care îl modelam în loc de plastilină. Părinții au văzut asta și în clasa a V-a m-au trimsi la Liceul de Arte unde am absolvit secția de Comunicare vizuală” – povestește maestrul. După terminarea facultății, timp de șase ani le-a fost maestru tinerilor artiști pe care i-a deprins cu frumsuețea sculpturii și modelajului. Apoi a renunțat la cariera profesorală. „Vara sparg piatră, iarna modelez ceară pentru bronzuri și cioplesc lemn, iar de desenat desenez într-una, disciplinat, la prima oră când intru în atelier. Deși stau tot timpul în atelier am senzația că nu e suficient și tocmai de aceea am și lăsat profesoratul ca să am mai mult timp pentru creație”, a povestit Horia Bojin.

Expoziția va fi vernisată de artistul vizual Tiberiu Giucă, care oferă o perspectivă aparte asupra viziunii și procesului creativ al lui Bojin. Expoziția va fi deschisă timp de două luni, până în luna ianuarie.

Vă invităm să vă bucurați de această expoziție captivantă, unde expresia grafică și materialitatea sculpturală se împletesc într-o poveste vizuală complexă și profundă.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite