Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Sfaturi pentru evitarea degerăturilor pe timp de iarnă

Publicat

pe

Degerăturile sunt leziuni ale pielii provocate de expunerea prelungită la frig. Cel mai frecvent afectate de degerături sunt extremitățile: degetele de la mâini şi de la picioare, nasul, urechile, obrajii.

În perioadele geroase, frecvenţa degerăturilor este mai mare la persoanele care lucrează în frig, care stau mult timp în picioare și nu fac mişcare, dar şi la cei care călătoresc.
Degerăturile uşoare se manifestă prin mâncărimi, umflături, piele de culoare galben-gri, fără dureri intense.

În cazul degerăturilor profunde, leziunea se caracterizează prin plăgi groase, reci, de culoare roşu-aprins şi foarte dureroase la atingere. În această situaţie, trebuie consultat medicul imediat.
Specialiştii atenţionează să nu folosim apă fierbinte pentru reîncălzirea bruscă a extremităţilor afectate, întrucât se pot agrava leziunile şi astfel se produc dureri greu de suportat. Cei mai predispuşi la degerături sunt copiii, cărora le place să petreacă timp îndelungat jucându-se în zăpadă. Bebeluşii sunt şi ei sensibili la expunerea la frig şi nu este recomandat să stea prea mult timp afară. Copiii pierd căldură la nivelul pielii mai repede decât adulţii, susțin medicii. Primul semn de îngheţ la copii este pielea care începe să se albească.

Medicii recomandă să ne îmbrăcăm corespunzător atunci când suntem nevoiţi să ieşim afară pe o vreme cu temperaturi extreme sau viscol.

Vântul şi umezeala pot determina o scădere a energiei organismului sau pot declanșa hipotermia. Este indicat să îmbrăcăm haine strâmte, în timp ce încălțămintea nu trebuie să fie fixă, deoarece împiedică circulaţia sângelui şi crește riscul instalării degerăturilor. E bine ca hainele să fie subțiri și mai multe, în loc de puține și groase, pentru a se crea un strat care să acumuleze căldură, mai ales că pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi. Nu doar vestimentaţia este importantă pe timp de ger, ci şi hidratarea. Lichidele consumate, apă sau ceai, ar trebui să fie calde, la temperatura corpului, şi nu fierbinţi, întrucât provoacă o răcire şi mai accentuată a corpului, mai sfătuiesc medicii.

Tot specialiștii susțin că nu e bine să ne aventurăm la munci grele atunci când este ger, deoarece efortul fizic duce la epuizare, iar organismului îi va fi mult mai greu să se apere în faţa frigului. Mai mult, făcând efort, nu realizăm când se instalează degerăturile. Dacă se impun totuși activităţi în frig, sunt indicate pauze de încălzire a picioarelor şi mâinilor, mai ales dacă încep să amorţească. În cazul în care sunt simptome de degerături, ar trebui să mergem într-o cameră încălzită şi să înfăşurăm zonele afectate pentru a menţine căldura.

În cazul degerăturilor superficiale se poate acţiona imediat, prin încăzirea pielii degerate, punând-o în contact cu porțiuni de piele cu temperatură normală, adică mâinile se pun la subsuoară, iar bărbia şi urechile se aşază în palme. Contactul cu pielea caldă se menţine până când pielea afectată îşi recapătă culoarea normală. Nu este indicată aplicarea de loţiuni, zăpadă, gheaţă sau orice altceva pe zona afectată şi nici apropierea de o sursă directă de căldură. Pentru a trata degeră-turile este nevoie de creşterea gradată a căldurii, mai spun medicii.

Cum cea mai bună soluție este prevenția, medicii recomandă să stăm mai mult timp în spaţii închise şi încălzite şi să evităm călătoriile, întrucât vremea prea rece devine propice apariţiei degerăturilor şi hipotermiei.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Locale

Începe programul „Timișoara pentru TINEri“. Filme, teatru, ateliere creative, jocuri pentru tineri

Publicat

pe

Municipiul Timișoara continuă să sprijine participarea tinerilor la viața culturală a orașului printr-un program dedicat: „Timișoara pentru TINEri”, ediția a III-a. Evenimentele se desfășoară până în data de 2 mai 2025 – Ziua Națională a Tineretului – și sunt coordonate de Consiliul Consultativ al Tinerilor.

Programul cuprinde proiecții de film, piese de teatru, ateliere creative, jocuri de societate, evenimente outdoor și întâlniri educative – toate concepute pentru a încuraja inițiativa, dialogul și exprimarea artistică în rândul tinerilor.

24 aprilie

  • 12:00 | Podul de Fier: Competiție cu bărci Dragon pe Bega | organizator Clubul Sportiv Nautic Banatul
  • 18:00 | Bastion 1: ConnecTM – Expoziție de știința datelor și artă digitală | organizator FabLabs

25 aprilie

  • 18:00 | Cinema Victoria: Proiecția „Sfinte Cașcaval!”
  • 18:00 | Casa Tineretului: Seară de board games

26 aprilie

  • 16:00 | Casa Tineretului: Atelier Art Therapy
  • 17:00 | Piața Operei: Tur ghidat & treasure hunt | organizator Visit Timișoara
  • 19:00 | Casa Tineretului: Quiz Night
  • 20:00 | Cinema Victoria: Proiecția „Timing”

27 aprilie

  • 17:00 | Cinema Victoria: „Hoții de subiecte”

28 aprilie

  • 19:00 | Teatrul Maghiar: „Pericles”, regia Philip Parr

30 aprilie

  • 10:00 | Teatrul Maghiar: „Copiii mamei Badu” – spectacol nonverbal
  • 15:00 | Sala Capitol: Concert coral educativ
  • 19:00 | Teatrul Maghiar: „Sezon mort”, musical

1 mai

  • 19:30 | Teatrul German: „Șefele” de Werner Schwab

2 mai

  • 16:00 | Casa Tineretului: „Traseul Tânărului European”

Timișorenii interesați pot consulta lista completă a evenimentelor la următorul link: https://tineri.primariatm.ro

Municipiul Timișoara își asumă un rol activ în susținerea tinerilor și creează contextul pentru ca aceștia să se exprime, să se conecteze și să participe la modelarea orașului prin cultură.

Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara este o structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu mai multe instituții publice și private de cultură și de sport.

Citeste mai mult

Cultură

O nouă ediție a Festivalului Fanfarelor, la Timișoara

Publicat

pe

Duminică, 27 aprilie 2025, va avea loc Festivalul Fanfarelor, a 37-a ediție, care se va desfășura în cinci locații din Timișoara.

De la ora 16:00 a ultimei duminici de Prier, zece redutabile formații muzicale vor anima orașul în Piața Unirii, Strada E. Ungureanu, nr.1, Piața Victoriei – în fața Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Piața Victoriei – vis-a-vis de Catedrala Mitropolitană, intersecția străzilor Eugeniu de Savoya cu Vasile Alecsandri.

Cu un program divers, care abordează un repertoriu specific muzicii de fanfară, zeci de interpreți vor resuscita bucuria și spiritul de convivialitate al Banatului de altădată.

Vor participa în recital: Fanfara Blue Brass din Timișoara, Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad, Fanfara Crișana Brass din Arad, Fanfara Societății Culturale „Doinitorii Carașului” din Mercina, sat Vărădia, județul Caraș-Severin, Fanfara Nadlačanka din Nădlac, județul Arad, Fanfara „Maranata” a Bisericii Penticostale din Ghiroda, Fanfara „Promenada” a Centrului Cultural Câmpia Turzii, Fanfara Banat Adventist Brass Band, județul Arad, Fanfara TM Harmony din Timișoara și Fanfara Petrești din judeșul Alba. Accesul publicului este liber.

Festivalul Fanfarelor este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de managerul Liliana Laichici.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite