Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Social

Aventura unei timișorence la rapelul anti-COVID-19, la Lugoj

Publicat

pe

O timișoreancă programată, joi, să primească doza de rapel la vaccinul anti-COVID-19 a avut parte de o întregă aventură din cauza sistemului defectuos în care se fac programările.
Aceasta a atras atenția pe o rețea de socializare cu privire la disfuncționalitățile sistemului, în speranța că situația se va rezolva.
Iată povestea Alexandrei Gabriela Beloia, pe care o redăm integral:
Zi de rapel (anti covid19) la Lugoj
Initial eram programata astazi (11.02.2020) la ora 19 la Lugoj ,dar acuma 2 sapt am primit mail si sms ca am fost REprogramata pt ora 10. DEJA m au incurcat groaznic,data fiind situatia mea de acasa (copil mic ,mama bolnava,etc)
Am dat N telefoane , am sunat absolut peeeste tot ,in speranta ca poate poate reusesc sa imi pastrez programarea initiala. Am sunat la Bucuresti,am sunat la Lugoj ,am trimis persoane cunoscute din Lugoj la centrul de vaccinare sa vorbeasca la fata locului,etc .Nu s a putut – peste tot am fost informata ca trebuie sa imi pastrez cea de a2a programare ,pentru ora 10 .Asta m a incurcat foarte tare ,dar ,am facut in asa fel incat sa respect programarea …
Ok , astazi , 11.02.2020 ,ora 10 fix , m am prezentat la centrul de vaccinare Lavinia Milosovici din Lugoj !
Aici a inceput haosul !
Centrul de vaccinare inchis iar pe usa un anunt ca vaccinarile nu se vor face inainte de ora 15 !
Revoltator !
Bat insistent la usa si iese o doamna foarte amabila si imi explica procedura ! Nu dau vina pe dansele ,ele doar isi fac treaba si urmeaza ordinele primite de mai sus …doar ca , ordinele de mai sus nu au luat in considerare faptul ca uni vin de la 50-60km distanta pentru a se vaccina .
Am auzit de multe astfel de nereguli la toate centrele din tara ,dar despre centrul din Lugoj am auzit cele mai multe..
Speranta de a rezolva „ceva” este minima spre zero , nu am decat sa astept si sa sper ca reusesc ,in momentul in care se da drumul la sistemul informatic,respectiv ajung cadrele medicale la centrul de vaccinare , sa ma poata lua printre primele .
In tot timpul acesta ,Dante este singur cu bunica si matusa .Atat planurile lor cat si planurile mele pentru ziua de azi au fost date peste cap…
Sunt indignata , sunt cu nervi la pamant si sunt dezamagita de proasta organizare
In situatia mea ,din pacate, mai sunt multe alte persoane.

Social

SAPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce trebuie să faci pentru sporul casei

Publicat

pe

Săptămâna Luminată care urmează imediat Duminicii Pastelui păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Conform tradiţiei creștine în aceste zile credincioşii sunt supuşi la numeroase restriciţii.

LUNEA LUMINATĂ. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Pastelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude. Conform revistei Superstiţiilor, în unele zone se merge cu obiceiul “udatului” şi al umblatului cu pasc apentru vestirea Învierii.

Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Albă şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Sursa: RTV.net

Citeste mai mult

Social

Unic în România: „Find Your Greatness” – program gratuit de slăbire sănătoasă

Publicat

pe

Când începi să elimini kilogramele în plus, deschizi o ușă către grija de sine și de sănătatea ta. Reducerea în greutate nu înseamnă doar o schimbare fizică, ci o călătorie spre descoperirea echilibrului interior, în care fiecare antrenament și fiecare alegere alimentară te apropie de o versiune mai fericită și mai încrezătoare a ta.

În această aventură, prezența unui nutriționist care te învață să mănânci sănătos, a unui antrenor care te învață să te antrenezi corect și a unui consilier care te susține constant devine esențială. Pe toți acești specialiști îi găsim în programul „Find Your Greatness”.

Se știe, orice schimbare radicală este dificilă. Dar poveștile celor care au parcurs programul „Find Your Greatness” ne arată că, indiferent de provocări, orice schimbare este posibilă.

„Find Your Greatness” este un program unic în România, oferit de Asociația Sportivă Smartfit, menit să schimbe în bine viețile participanților. Programul include 3 luni de antrenamente individuale cu antrenor personal, pentru fiecare dintre participanți, consiliere psihologică pe toată perioada evenimentului, consiliere nutrițională și workshopuri dedicate. Toate acestea sunt complet gratuite.

„Find Your Greatness” este un program holistic care vizează persoanele ce își doresc cu adevărat o schimbare în propria viață. Programul se adresează deopotrivă femeilor, bărbaților și adolescenților care se confruntă cu probleme de greutate sau tulburări alimentare, mamelor care nu au reușit să își recapete forma fizică după naștere, oamenilor cu condiții metabolice sau afecțiuni care le-au împiedicat progresul în antrenamente, persoanelor care, în urma unor accidente, nu mai știu cum să facă mișcare în siguranță.

Accentul în cadrul programului „Find Your Greatness” este pus pe schimbarea modului de viață și pe deprinderea unor cunoștințe de alimentație și viață sănătoase, prin intermediul specialiștilor. Mișcarea este esențială pentru a avea un corp sănătos, iar reducerea greutății, pentru rezultate pe termen lung, nu se realizează prin cure de slăbire drastice, ci prin schimbarea alimentației nesănătoase cu una corectă, care să ofere corpului toți nutrienții necesari, în proporție echilibrată.

„Demersul nostru are în vedere promovarea sănătății prin sport și o alimentație echilibrată, frumusețea unui corp îngrijit fiind un bonus, nu un obiectiv. Acest program este o contribuție pentru comunitatea timișoreană și arădeană. Așadar, „Find Your Greatness” nu este doar despre slăbit – este despre a adopta un stil de viață activ și echilibrat, despre a depăși provocările și despre a-ți găsi propria măreție. Scopul programului este de a inspira participanții să își depășească barierele personale, să adopte obiceiuri de viață sănătoase și să redescopere un echilibru între minte, corp și spirit. Suntem conștienți de modul în care sunt judecați oamenii cu probleme de greutate dar nimeni nu îi ajută concret. Noi demonstrăm că, în trei luni, se poate realiza o schimbare în stilul de viață”, arată Cosmin Șorban, inițiatorul programului „Find Your Greatness”.

Înscrierile în program sunt disponibile accesând formularul disponibil AICI.

Desfășurat exclusiv în Timișoara și Arad, programul „Find Your Greatness” oferă gratuit participanților șansa de a învăța cum să adopte un stil de viață sănătos, axându-se pe echilibrul dintre minte, corp și spirit. Mulți antrenori susțin că în fiecare persoană există un atlet, așteptând să fie descoperit, dacă sunt prezente voința, interesul și suportul profesional necesar. În această perioadă, zeci de persoane din Timișoara și Arad au oportunitatea de a redescoperi acest echilibru și de a pierde kilogramele în plus prin intermediul unui program de antrenamente personale asistate de specialiști în nutriție și psihologie, o inițiativă fără precedent în România.

Ce oferă programul

3 luni de acces nelimitat în sălile de sport Smartfit

Antrenamente personale alături de antrenori profesioniști dedicați

Consiliere psihologică de grup – pentru motivație și susținere emoțională

Consiliere nutrițională – pentru a dobândi obiceiuri alimentare sănătoase

Calendarul programului

15 martie – Startul programului & măsurători inițiale

12 aprilie – Măsurători intermediare

10 mai – Măsurători intermediare

13 iunie – Evenimentul final & măsurători finale

În plus, ședințele de consiliere pe nutriție și psihologie vor avea loc o dată la două săptămâni.

** Evenimentul „Find Your Greatness” întărește angajamentul Smartfit față de îmbunătățirea continuă a calității vieții comunității locale și promovarea unui stil de viață sănătos, activ și echilibrat. Smartfit reprezintă excelența în fitness și bunăstare, având o istorie de peste 13 ani în crearea unei comunități care apreciază mișcarea și este dornică să facă sport în cadrul antrenamentelor Smartfit, prin intermediul unor evenimente inovatoare, programe personalizate și o echipă de profesioniști dedicați.

Citeste mai mult

Social

Dragobete – sărbătoarea românească a iubirii

Publicat

pe

Dragobetele, sărbătoarea tinereţii, a veseliei şi a iubirii, are loc în fiecare an în 24 februarie.

În funcţie de regiune, obiceiul Dragobetelui poate avea şi alte denumiri precum „Cap de primăvară”, „Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor”, „Dragostitele”, „Ziua Îndrăgostiţilor”, „Sânt Ion de primăvară” sau „Granguru”.

Conform unor legende populare, Dragobetele era considerat fiul babei Dochia, un tânăr chipeş care obişnuia să seducă toate femeile ce îi ieşeau în cale. Totuşi, în prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul autohton al dragostei, fiind identificat cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon, şi cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros.

Dragobetele a fost marcat, de-a lungul timpului, de numeroase tradiţii şi superstiţii, de la jurământul fraţilor de sânge, „zăpada zânelor” strânsă de tinerele necăsătorite pentru proprietăţile ei magice, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care doreşte să îşi menţină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni.

Tradiţii

În această zi bărbaţii trebuie să fie în relaţii cordiale cu toate femeile. În caz contrar, aceştia ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru că iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie sunt interzise. Totuşi, este permisă curăţenia, deoarece se consideră că aceasta este aducătoare de prospeţime şi de spor.

În ziua de Dragobete plânsul le este interzis tinerilor şi tinerelor. În caz contrar, aceştia vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile următoare.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca noaptea de Bobotează, când tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite