Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Social

Primăria Timișoara va oferi pachete cu hrană, îmbrăcăminte și produse de igienă pentru migranți și alte persoane vulnerabile

Publicat

pe

În cadrul unui protocol de colaborare, Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, împreună cu Fundația Filantropia Timișoara și Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, se implică în acțiuni umanitare destinate ajutorării persoanelor vulnerabile, fără adăpost, aflate în situații de urgență.

Așadar, migranții și alte grupuri sociale aflate în dificultate vor găsi un sprijin în perioada următoare, grație colaborării generoase a tuturor partenerilor implicați în acest proiect, bazat pe un șir de experiențe și campanii umanitare comune.

„La îndemnul și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, acest protocol de colaborare între Primăria Municipiului Timișoara, Fundația Filantropia Timișoara și Asociația Logs, având ca obiectiv asistența umanitară pentru migranți, devine realitate. Considerăm că întreaga asistență adresată persoanelor aflate în migrare, din diverse motive, este sub semnul firescului și Timișoara, oraș cunoscut pentru multiculturalitate și împreună conviețuire multietnică, nu putea să nu se mobilizeze. Apreciem în mod deosebit sprijinul financiar acordat de Profi România pentru asigurare de servicii adresate migranților și indirect timișorenilor, pentru o mai bună viețuire”, a declarat președintele Fundației Filantropia Timișoara, Pr. Cristian Pavel.

Concret, scopul protocolului, ce urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Timișoara, în următoarea ședință de plen, este acela de a acorda susținere categoriilor de persoane menționate anterior, în ceea ce privește asigurarea unor produse de primă necesitate, pe durata unui an. Prin intermediul acestui program, persoanele dezavantajate vor primi pachete alimentare, produse de igienă și îmbrăcăminte. De asemenea, vor avea posibilitatea de a beneficia de servicii de asistență și consiliere, menite să le ajute să depășească perioada dificilă pe care o traversează și, în același timp, să se integreze într-un mediu nou.

„Persoanele aflate pe stradă, fără un adăpost, indiferent cum se numesc – fie că sunt timișoreni sau nu -, ele se află pe stradă! Avem dreptul, dar și obligația de a interveni, întrucât acești oameni fac obiectul activităților sociale specifice activității noastre. Mai mult decât atât, în fiecare iarnă, autoritățile locale gestionează, conform legii, activitățile de prevenire a decesului prin hipotermie a persoanelor fără adăpost. De asemenea, trebuie să ne gândim că, potrivit prevederilor legale în vigoare, oamenii nu pot fi cazați într-un centru rezidential, contrar voinței lor. De aceea, acest protocol oferă un instrument de abordare a problematicii persoanelor care trăiesc pe stradă, a migranților și a altor grupuri vulnerabile aflate la limita subzistenței”, a declarat și directorul adjunct al DASTM, Marius Murariu.

Practic, Fundația Filantropia Timișoara va asigura finanțarea, în funcție de bugetul disponibil, pentru achiziția de alimente și transferul lor către Direcția de Asistență Socială Timișoara.

La rândul ei, Direcția de Asistență Socială, prin Cantina Socială, va pregăti pachetele de alimente și hrană caldă, iar Asociația LOGS va stabili numărul de porții și pachete care urmează să fie preparate, pe care le va prelua, pentru a le transporta și distribui grupului vulnerabil, folosind un mijloc de transport autorizat DSV.

De la finalul anului trecut, cu suportul comunității și a sute de voluntari, am oferit asistență umanitară numărului record de solicitanți de azil din Timișoara. Am colaborat îndeaproape cu Primăria Timișoara în gestionarea spațiului de carantinare de la Liceul CFR, dar și cu Mitropolia, care ne-a donat produse alimentare și fructe pentru oamenii în nevoie. Colaborarea oficială pe care o începem acum ne bucură, pentru că împreună putem continua să ajutăm oamenii aflați în căutarea siguranței și tot mai mulți timișoreni arată bunătate pentru migranții din oraș”, spune președintele Asociației LOGS,  Flavius Ilioni Loga.

De altfel, sunt deosebit de relevante datele celei mai recente raportări a UNHCR România, din luna octombrie 2021, cu privire la situația cu care se confruntă România în ceea ce privește gestionarea problematicii refugiaților.

Astfel, doar în luna octombrie au fost înregistrate 937 de noi cereri de azil, în principal de la cetățeni din Afganistan, Bangladesh, India și Siria. Dintre aceștia 231 sunt copii minori, 126 dintre copii fiind minori singuri. În perioada ianuarie – octombrie au fost depuse 8284 de noi cereri de azil și se estimează că, până la sfârșitul anului, se ajunge la 10.000 de noi cereri.

Vestul României, în principal municipiul Timișoara, rămâne pentru migranți principala cale de intrare pe teritoriul țării. Doar în luna octombrie, potrivit datelor oficiale, aproape 12.000 de persoane au fost împiedicate legal să intre pe teritoriul țării noastre de către Poliția de Frontieră. De asemenea, pentru prima dată în mulți ani a fost depășit numărul de 4000 de refugiați cu acte legale, stabiliți în România.

În aceste condiții, această inițiativă importantă este posibilă ca o manifestare a solidarității, doar prin implicare eficientă și numai dând cu toții dovadă de umanitate și responsabilitate față de persoanele care se confruntă cu situații de precaritate.

Social

Un nou adăpost pentru oamenii străzii, la Timișoara. Cum puteți să anunțați dacă îi vedeți în frig

Publicat

pe

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Primăria Timișoara, deschide vineri, 20 decembrie 2024, un nou adăpost de urgență destinat să ofere îngrijire persoanelor vulnerabile, rămase să trăiască pe stradă.

Adăpostul va funcționa pe toată perioada iernii și va asigura protecție și asistență celor aflați într-o situație de risc.

„Suntem într-o perioadă cu temperaturi scăzute, când avem datoria să răspundem cu umanitate și să întindem o mână de ajutor celor care nu au un adăpost cald. În Timișoara e o mare presiune pentru astfel de servicii și de aceea deschidem un nou centru pentru cei aflați în condiții de risc, pe stradă. De multe ori, aceste servicii sunt vitale pentru ca mulți dintre ei să treacă cu bine peste iarnă”, spune primarul Dominic Fritz.

„Prin deschiderea acestui spațiu, ne dorim să oferim un refugiu celor mai vulnerabili membri ai comunității noastre, care se confruntă cu greutăți mari, în special pe perioada iernii. Acesta este un pas important în direcția protecției sociale, iar siguranța celor care vor beneficia de adăpost, dar și a locuitorilor din zonă, este garantată”, spune Emese Eszteró, directorul general al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Adăpostul de urgență este situat pe strada Martir Elena Nicoară nr.5 (fosta stradă Cântului), în incinta punctului termic nr.54, care se află în proprietatea Municipiului Timișoara și a fost atribuit spre folosință Direcției de Asistență Socială pentru o perioadă de un an. Adăpostul de urgență va funcționa 24/7. Funcționarea va fi asigurată de Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Francisc”. Noul spațiu a fost pregătit corespunzător, au fost realizate procedurile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare și va asigura un număr de 70 de locuri.

Adăpostul va fi supravegheat în permanență prin pază autorizată, garantând astfel un mediu sigur pentru persoanele cazate și pentru locuitorii din zonă.

Spațiul va oferi nu doar un adăpost temporar, ci și condiții de igienă, trei mese pe zi, asistență medicală primară, consiliere psihologică și suport emoțional, precum și consiliere în vederea obținerii unor drepturi, contribuind astfel la protejarea acestei categorii vulnerabile a populației. După deschidere, vor fi informate și celelalte instituții ale comunității locale, astfel încât să se poată aduce persoanele din stradă în adăpost și să fie protejate de condițiile meteorologice extreme.

Direcția de Asistență Socială are două centre destinate persoanelor fără adăpost care funcționează pe toată perioada anului, nu doar în sezonul rece: Centrul pentru Persoane fără Adăpost de pe strada Telegrafului nr. 8 și Centrul de Suport pentru Situații de Urgență/Criză de la Pădurea Verde. Ambele centre fac parte din Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Francisc”.

Persoanele care au nevoie de adăpost se pot prezenta direct la locația adăpostului. De asemenea, la fel ca în fiecare an, autoritățile fac apel la timișorenii care observă persoane fără adăpost  rămase pe stradă să semnaleze acest lucru prin numărul de urgențe sociale al Direcției de Asistență Socială, 0356.981, sau prin apelarea numărului de urgență 112.

Citeste mai mult

Social

ÎNSCRIERI la Timotion 11, cea mai mare campanie de strângere de fonduri cu tematică sportivă din vestul României

Publicat

pe

Organizații, grupuri de inițiativă şi unități de învățământ public din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara sunt invitate să depună proiecte până în data de 18 decembrie 2024, pentru a fi parte din cea mai amplă campanie filantropică cu o componentă sportivă din vestul ţării.

În această primă etapă, echipele își înscriu proiectele, iar anul acesta nu există un număr fix de proiecte care vor intra în cursă – lista proiectelor finaliste va fi stabilită de către membrii juriului, în funcție de calitatea aplicațiilor. Proiectele selectate pentru campania de strângere de fonduri vor fi anunțate pe data de 13 ianuarie.

Modalitatea de desfășurare a programului Timotion 2025 este simplă:

Proiectele selectate sunt prezentate pe platforma de donaţii www.timotion.ro.

În februarie se deschid campaniile de strângere de fonduri: fiecare alergător/biciclist, donează taxa de participare la cursă unuia din proiectele alese, de asemenea, poate mobiliza comunitatea sa de prieteni și susținători să doneze pentru unul sau mai multe proiecte. Se pot înregistra şi donaţii directe, care nu presupun implicarea în evenimentul sportiv.

Suport și Recunoaștere: Echipele de proiect beneficiază de suport și resurse pentru desfășurarea strângerii de fonduri, pentru că binele este un sport de echipă.

Evenimentul sportiv principal: În ziua de 11 mai 2025, comunitatea participă la evenimentul de alergare şi pedalare din Timişoara, întâlnind organizațiile și contribuind la atingerea obiectivului financiar al proiectelor.

„Timotion este o mişcare a comunității, care anul acesta vrea să facă bine la nivel regional. Ne dorim să mobilizăm şi diaspora internă să (re)descopere sentimentul implicării. De-a lungul timpului, comunitatea a oferit suport în strângerea de fonduri pentru iniţiative care sprijină copii cu afecțiuni cognitive și motorii, tineri defavorizați, vârstnici, persoane cu afecțiuni oncologice și alte boli grave, mame vulnerabile, protejarea mediului și a animalelor, dar și proiecte culturale sau educaţionale.

Încurajăm proiectele care își propun să rezolve o nevoie reală din comunitate și cu potențial de mobilizare a susținătorilor, indiferent de domeniu, activități sau categoria de beneficiari.” a declarat Daniela Chesaru, directoarea Fundației Comunitare Timişoara.

„Timotion deschide un nou deceniu de km de bine, după ce în ultimele 10 ediţii a adunat peste 30.000 de participanţi la curse, peste 1.200 voluntari, donaţii de peste 3.363.000 lei strânse pentru 155 de proiecte comunitare. Timotion urmărește să inspire comunitatea să adopte un stil de viață sănătos, în care mişcarea fizică este o opțiune, în acelaşi timp cu implicarea civică.” a declarat Alex Lorinţi, preşedintele Asociaţiei Alergotura.

De asemenea, în perioada 4 noiembrie – 6 decembrie, echipa Fundaţiei Comunitare Timişoara va oferi consiliere în redactarea proiectelor tuturor celor interesaţi de această oportunitate de susţinere.

Mai multe informații despre criteriile de selecție, ghidul aplicantului, formularul de aplicare şi sesiunile de consultări se găsesc la www.timotion.ro.

Fundaţia Comunitară Timişoara şi Asociaţia Alergotura sunt organizatorii campaniei şi evenimentului Timotion, care are loc la Timişoara anual, începând cu 2015.

Citeste mai mult

Social

Conferința „Modern Family Challenges” la Timișoara. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

pe

În luna octombrie continuăm seria de conferințe educative „Modern Family Challenges” cu o ediție în Timișoara.

Sâmbătă, pe 5 octombrie, între orele 10:00 și 14:00, părinții din Timișoara sunt invitați să participe la o sesiune plină de informații utile și experiențe interactive, menite să sprijine educația și dezvoltarea noilor generații de părinți.

Intrarea este liberă, iar participanții vor avea ocazia să descopere sfaturi valoroase și să ia parte la experiențe interactive oferite de partenerii noștri.

Înscrierea se face pe platforma www.moderndads.ro, secțiunea Evenimente.

Conferința va debuta cu un moment introductiv dedicat provocărilor moderne ale familiei, urmat de o serie de prezentări și momente care vor aborda teme esențiale pentru părinții moderni: sănătatea fizică și emoțională a copilului, importanța jocului în dezvoltarea lui, educația financiară a copilului și bugetul familiei și multe altele.

Gabriela Maalouf, psiholog specializat în tehnici de inteligență emoțională și parenting, va discuta în cadrul prezentării „Cum să înțeleg emoțiile copilului meu?” despre modalități prin care părinții pot dezvolta o relație mai puternică și mai deschisă cu copiii lor, bazată pe înțelegerea profundă a emoțiilor și nevoilor celor mici, despre cum pot gestiona relația copiilor cu tehnologia și tantrumurile specifice vârstei. De asemenea, stilul de parenting specific părinților și relația de cuplu odată cu nașterea copilului, sunt elemente esențiale, care pot influența dinamica familiei.

PROGRAM EVENIMENT:

Cum să înteleg emoțiile copilului meu. Gestionarea în familie a tantrumurilor, crizelor de furie și accesul la ecrane, Gabriela Maalouf, Psiholog

Prevenția și trusa de prim ajutor în sezonul rece, Daniela Haidu, Dr Farmacist & Partener Young Living

Cea mai importantă conversație e și despre bani!  Roxana Nicoleta Baciu – Coordonator Zonal Comunicare, Profesor Scoala de Bani.

Family Talks: Joaca – formă de relaxare și de învățare pentru copil

Conferința este organizată în colaborare cu parteneri de încredere precum BCR & Școala de Bani, Young Living, Cappy și Mommy HAI.

Te așteptăm să ni te alături și să contribui, alături de noi, la creșterea unei generații de copii echilibrați și bine pregătiți pentru viitor!

Detalii suplimentare și înscriere pe: www.moderndads.ro/modern-family-timisoara/

Despre „Modern Family Challenges”

„Modern Family Challenges” este un proiect dezvoltat de agenția Creative Energy Corner și este dedicat susținerii părinților în provocările zilnice ale educației și dezvoltării copiilor, prin conferințe, workshop-uri și sesiuni de informare organizate în diferite orașe din România: București, Brașov, Iași, Cluj -Napoca.

Contact media & organizator: sofia.frunza@energycorner.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite